Autor Wątek: FS2004 i loty szpiegowskie czyli jak wytyczyć trasę wg.wsp.geograficznych?  (Przeczytany 13933 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Ostatnio trochę się bawię Flight Navigato... tzn Symulatorem.Naszła mnie ochota na lot szpiegowski u wybrzeży Rosji.I tu pojawia się pytanie.
Czy można wytyczyć trasę aby przebiegała po współrzędnych geograficznych np;
N70*13.52,E046*43.94 do N77*39.15,E059*34.56.Latanie wg VOR czy też od lotniska do lotniska odpada,wiadomo lot szpiegowski  :021: a po gwiazdach się nie orientuję póki co  :020:
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: FS2004 i loty szpiegowskie czyli jak wytyczyć trasę wg.wsp.geograficznych?
« Odpowiedź #1 dnia: Grudnia 07, 2005, 09:15:49 »
Myślę, że konraf powinien coś więcej na ten temat wiedzieć. Ja latam tylko z latarni do latarni ew. VFR :-), poza tym defaultowego GPS chyba aż tak nie da się zaprogramować, ew. radzę posłużyć się GPSami dodatkowymi (płatnymi) firmy Reality XP (nawet mam akurat ten http://www.reality-xp.com/products/GNS/index.htm). Tutaj już właściwie wszystko pracuje 1:1, teoretyzuje, ale powinno się dać tak go zaprogramować.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Grudnia 07, 2005, 10:00:59 »
Czy można wytyczyć trasę aby przebiegała po współrzędnych geograficznych np;
N70*13.52,E046*43.94 do N77*39.15,E059*34.56.Latanie wg VOR czy też od lotniska do lotniska odpada,wiadomo lot szpiegowski  :021: a po gwiazdach się nie orientuję póki co  :020:

Zawsze można posłużyć się metodą stosowaną w czasach (wcale nie tak odległych  :002:) kiedy o GPS itd. nikt nie słyszał, a takie loty się odbywały. Do tego jest potrzebna mapa (+ kalka techniczna - jeżeli masz zamiar używać mapy wielokrotnie  :001:), kilka prostych przyrządów kreślarskich (cyrkiel, linijka itp.). No a potem do "kabiny" i zegarkiem w ręku (wróć - z zegarkiem na tablicy przyrządów), notatnikiem dla zapisywaniu czasu i prędkości (pamiętaj o prędkości wiatru i jego kierunku) staraj się jak najdokładniej wykonać taki lot. Zapewniam Cię, że zabawa jest przednia jeżeli ma się trochę cierpliwości (bo początkowo to zwykle nie wychodzi jak tak się chce) ale satysfakcja z "latania" tak jak przed kilkudziesięciu laty (bez tych wszystkich GPS-ów i innych elektronicznych bajerów), gdy dobry nawigator to był KTOŚ jest murowana.

Oczywiście FS zawiera wiele uproszczeń - ale też nawigacja to nie jest taka prosta rzecz i ludzie uczyli sie tego często latami

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Grudnia 07, 2005, 10:56:28 »
Ja nie chcę skończyć jak koreański 747  :002:

« Odpowiedź #4 dnia: Grudnia 07, 2005, 17:01:07 »
Ja nie chcę skończyć jak koreański 747  :002:

Dlatego poćwicz najpierw nad "własnym" terytorium :021:
: Grudzień 07, 2005, 10:03:43
A poza tym nawet jak bedziesz zachowywał się jak typowy południowokoreański samolot pasażerski   :021: czyli

- nie będziesz korzystał z transpondera
- wyłączysz wszystkie światła nawigacyjne i na pokładzie
- nie będziesz reagował na wezwania itp.

to żaden "zły Rosjanin"   :533: krzywdy Ci nie zrobi z dwóch powodów:

po pierwsze - szukałem na wszystkich znanych mi stronach z dodatkami do FS2004 maszyny typu SU-15, a taka byłaby niezbędna do odtworzenia scenki pt. "zły Rosjanin w myśliwcu kontra niewinny samolot pasażerski"

po drugie i najważniejsze - nawet jak uda Ci się zrobić aż taki "błąd nawigacyjny" to w FS-ie nie da się niczego zestrzelić   :506:

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Grudnia 07, 2005, 19:22:39 »
Teorytycznie,ale w moim umysle to bedzie katastrofa  :026: Ludzie potrzebuję planu lotu.To ma być chirurgiczna precyzja,poza tym następny lot to zrzut komandosów nad terytorium Kolumbii w sciśle okreśłonym miejscu  :021: :617:

« Odpowiedź #6 dnia: Grudnia 07, 2005, 20:21:58 »
A jaką maszyną masz zamiar wykonywać te tajne operację  :011: i czy przewidujesz również "tajne loty CIA", a może też desant Talibów w Klewkach  :004:. Zapowiada się ciekawie może zabawie się w najemnego pilota na usługach kartelu narkotykowego i będę starał się Ciebie przechwycić  :002:.  Pomyśl nad taka opcją.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 07, 2005, 20:29:00 »
po drugie i najważniejsze - nawet jak uda Ci się zrobić aż taki "błąd nawigacyjny" to w FS-ie nie da się niczego zestrzelić   :506:
Ha! a jednak się da :D

W czasach jak jeszcze latałem we FlightSimku znalazłem kiedyś dodatek z baterią SA-2 Guideline, było to ustawione na mapie i jak nasz samolot się za bardzo zbliżał odpalana była rakieta, było to zrobione jako samolot AI który sie na nas kierował... oczywiście przy kolizji nasz lot się kończył, tak jakbyśmy przydzwonili w inny samolot :D ale pamiętam, ze były jakieś problemy ze ściągnięciem tego i nie wiem czy jeszcze gdzieś jest - to chyba było zrobione pod FS2000

« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 07, 2005, 21:24:37 »
...znalazłem kiedyś dodatek z baterią SA-2 Guideline, było to ustawione na mapie i jak nasz samolot się za bardzo zbliżał odpalana była rakieta, było to zrobione jako samolot AI który sie na nas kierował... oczywiście przy kolizji nasz lot się kończył, tak jakbyśmy przydzwonili w inny samolot :D ale pamiętam, ze były jakieś problemy ze ściągnięciem tego i nie wiem czy jeszcze gdzieś jest - to chyba było zrobione pod FS2000

Nie spotkałem się z tym dodatkiem (a bawie sie FS-ami od FS98), robiłem kiedyś sobie taki bajer w Orbiter Simulator (to taki Flight Simulator w kosmosie - darmowy !), pocisk antysatelitarny, ale jak się do tego zabrać w FS-ie nie mam pojęcia. Samo wykonanie takiego pocisku to nie jest zbyt skomplikowane (co prawda nie bawię w tworzenie samej grafiki, a raczej pracuję w koprodukcji z kimś kto sie lubi bawić Gmax itp. programami - sam zajmując się stroną configuracji itd.). W dodatkach FS-a nie siedzę, ale wykonanie pocisku sterowanego przez człowieka w trybie muliplayera nie było by chyba problemem - zamiast panela samolotu dało by się "ekran do sterowania ręcznego" i poszło by to jako flyable. Co do zaprogramowania jako AI nie mam pojęcia.
Tylko nie wiem czy warto FS jest symulatorkiem "pokojowym" i może niech tak zostanie.

Idealny sumulator to: grafika typu IŁ/AEP/PF oraz LO + awionika z Falcona (nie grałem, ale z tego co można na forum wyczytać) + interaktywne kokpity i realistyczny teren z całego świata z FS-a 2004 do tego załoga (i obsługa naziemna) z możliwościami rodem z Operation Flashpoint na dokładkę jeszcze sterowane obiekty kosmiczne (satelity, Space Shuttle) z Orbiter Simulator. No może jeszcze dodałbym mozliwość sterowawania lotniskowcem w jakości podobnej do okretów w Silent Hunter 3. Czy coś pominąłem ?  :527:... ach tak jeszcze komp do tego (albo lepiej ze trzy połączone) tak powiedzmy z prockiem koło 5000, 5 GB RAM i karta powiedzmy 1 GB + oczywiście odpowiednie oprzyrządowanie, najlepiej cała kabinka ... no to co Panowie piszemy zbiorowy list do Świętego Mikołaja   :033: w końcu święta za pasem.

tomek1988

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 07, 2005, 22:27:13 »
Czy coś pominąłem ?  :527:...
FM!

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 07, 2005, 22:36:05 »
Cytat: tomek1988
FM!

Na tym forum się w ogóle nie zwraca na to uwagi,ale na Boga co wyście zrobili z moim tematem :-D
Pytanie pozostaje otwarte :-)

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 08, 2005, 00:16:24 »
wiadomo lot szpiegowski  :021: a po gwiazdach się nie orientuję póki co  :020:

No to wracając do tematu: darmowego GPS dajacego możliwości, które są Ci potrzebne nie znalazłem (na razie) ale szukam - zresztą kilka dodatków trzeba przetestować, ale w sprawie tej orientacji wg. gwiazd to zobacz na to: http://library.avsim.net/esearch.php?CatID=fs2004gau&DLID=57632

może to Ci pomoże, nie próbowałem ale wygląda ciekawie.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 08, 2005, 08:52:19 »
ale w sprawie tej orientacji wg. gwiazd to zobacz

:icon_eek: :613: Razorblade przerażasz mnie :559:

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 08, 2005, 10:35:09 »
Zgadza się, był dodatek do DC-3 MAAM w postaći urządzenia do astronawigacji - Sekstant. Teoretycznie miał działać i za jego pomoca można byłoby nawigować Dakotką ale praktycznie nie sprawdzałem. Idealne urządzenie do lotu w SR-71 Kusch :-D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 08, 2005, 20:12:56 »
Chyba znalazłem sposób na rozwiązanie Twoich problemów Kusch - jest tylko jeden mankament potrzebne są do tego dwa komputery  :002: - można sobie zainstalować "narzędzie" w postaci radaru (taki uproszczony darmowy ATC Radar) co da możliwość dokładnego stwierdzenia gdzie w danej chwili znajduje się samolot. Poszukam tego programiku na pewno go gdzieś mam - lot odbywa się w trybie muliplayer - jeden komputer chodzi jako "pilot", a drugi jako np. operator systemów w SR-71. Kiedyś próbowałem tego rozwiązania (żona w charakterze "operatora") i się sprawdzało - ale jak się postawi blisko siebie monitory to da się to obsłużyć samemu.

Co do lotów szpiegowskich w "starym stylu" np. lata pięćdziesiąte to proponuje takie przydatne urządzenia (jako uzupełnienie tego co proponowałem wcześniej) - są to kalkulatory dryfu spowodowanego wiatrem.
Można je ściągnąć ze stron AVSIM z działu FS 2004 Gauges - link do strony głównej: http://www.avsim.com/

Driftmeter:

Killdrift:

Co do tego opisywanego przez Kuscha zrzutu skoczków to jest taki mały bajer na AVSIM-ie  :021:

http://library.avsim.net/esearch.php?CatID=fs2004gau&DLID=36578