Autor Wątek: Fw190D w paski  (Przeczytany 4653 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Sundowner

• *
  • Chasing the sunset
Odp: Fw190D w paski
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 12, 2005, 22:53:26 »
; na co te kolorowe paski były?

Prawdopodobnie pełniły tę samą rolę co farmerskie pasy inwazyjne,czyli system szybkiej identyfikacji
Po co ? Pasy inwazyjne działały i tak w obie strony :D

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 12, 2005, 22:54:40 »
Zważywszy na fakt iz przebiegli naziści szybko przyjeli to jako przepisowe malowanie :D

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 13, 2005, 13:44:50 »
Istniał jeszcze piaty tekst "Rein mit Sack und Flote" - (Bang in with Bag and Whistle) który przynależał do Bodo Dirschauera ale niestety nie istnieje żadne zdjęcie z tym napisem.
Co do napisu "Im Auftrage mit Reichsbahn" to napis ten Wubke miał już podczas BoB, związany on  był z sarkastycznym traktowaniem lotów Jabo które na swoim Me 109 musiał wykonywać. Tekst chłopaki skopiowali z wagonów kolejowych którymi przywożono bomby :).

Faber w jednym z wywiadów po wojnie twierdził że pasy miały być początkowo na aliancką modłę, czyli biało-czarne. Obawiano się jednak iż młodzież przy Flak-u może zbyt sugerować sie wydarzeniami z czasów D-Day i przyłożyć sie solidnie do roboty :). Staneło więc na czerwieni w białe pasy.

Dużym zaskoczeniem było dla mnie gdy przeczytałem że piloci "Sachsenberg Schwarm" mieli obiecane że w nagrodę za dobą służbę na Dorach będą mogli przesiąść na Świstaki. Tak wogóle to poza Sachsenbergiem który był Alte Experte, tylko Wubke i Faber mieli spore dośwaidczenie myśliwskie, Hofmann i Dirschauer to prawie frontowe żółtodzioby. Z tego by wynikało że elita jko całość to oni nie byli, choć swą robotę wykonywali bez zastrzeżeń.

dla ciekawskich skąd to wiem :) --> "Doras of Galland Circus" wyd. EagleFiles #1 aut. J. Crandall
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 14, 2005, 18:11:03 »
Ja spotkałem się z nieco odmiennym tłumaczeniem tych napisów:
1.Sprzedajcie moje szaty,ja jadę do nieba
2.Na zlecenie Niemieckich Kolei Państwowych
3.Kolejny pan tej samej pani
4.Wejdzie, nawet jeżeli oboje będziemy płakać

A i te foki były oznaczone jako "Galland's Circus"
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 14, 2005, 18:40:14 »
2.Na zlecenie Niemieckich Kolei Państwowych

Reichsbahn - Kolej Rzeszy   , ani słowa o niemcach , ani państwie. Tak więc tłumaczenie wykonane przez równie dobrego germanistę co ja :D ( Cała moja znajomośc j. niemieckiego wyniosłem z Call of Duty i Sturmovika  :020: :020:)