Autor Wątek: Czy samolot zdola wystartowac ??  (Przeczytany 4214 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pawel

• Gość
Odp: Czy samolot zdola wystartowac ??
« Odpowiedź #15 dnia: Grudnia 23, 2005, 09:59:18 »
 :002: :002: :002: Zabawny toppic. Czekam na dalszy rozwój sytuacji.

Paweł
'VIPER'

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #16 dnia: Grudnia 23, 2005, 10:47:28 »
PROSZE LUDZIE NIE ZALAMUJCIE MNIE!!!
Samolot wystartuje, poniewaz sila nosna powstaje wskutek predkosci takich np. skrzydel samolotu wzgledem POWIETRZA nie zmiemii!!!!
Prosty przyklad:
Lece sobie patykiem (szybowcem) do ladowania, bo idzie burza. Na kregu po 4 zakrecie jestem juz na okolo 150m, pelne hamulce, na budziku 80-85km/h (lece Piratem). Niestety jestem na walku burzowym, i mimo ze moja predkosc (WZGLEDEM POWIETRZA) wynosi 80-85km/h, kierunek obrany do matki ziemii to wzgledem ziemii poruszam sie z predkoscia - 2m/s. Tak doszedlem do okolo 140km/h i dopiero zaczalem opadac!!! Prawie sie zesralem w galoty!!!

Kostek--> ale tutaj nie ma przeplywu powietrza, kółka w samolocie kręcą sie luźno, samolot będzie stał w miejscu względem wszystkiego oprócz pasa.
Pas nie ma chyba wbudowanego nadmuchu??
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Grudnia 23, 2005, 11:10:21 »
Kostek lubuje się naprzykład w zaczepianiu mnie - a to mnie wraca do szkoły podstawowej , a to daje do zrozumienia iż jestem sprawnym erudyta. Może to co zrobie  niezbyt chrześcjańskie teraz , ale bardzo przyjemne:D  Kostek zajrzyj do książki z fizyki klasy 5 - rozdział o sumie wektorowej  :121:

Tak wiem iż najprawdopodobniej z rozpędu nie napisał 'nie' :D Ale muszę nadmienic że oprócz wielu przywar mej osobowości dokonale znanych , cechuje ja również oportunizm :D

Offline JG300_Hauptmann Kuba

• JG300
  • *
  • Jagdflieger
« Odpowiedź #18 dnia: Grudnia 23, 2005, 19:33:15 »
Jeżeli pas i samolot znajdują sie w świecie Olegmatrixa to nawet i pas poleci  :020:.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #19 dnia: Grudnia 23, 2005, 20:58:02 »
Nie pas nie poleci, to atmosfera poleci wokół niego.
be sure, you has wrong logic.
The Olegotrix has you.
zła się nie uleknę...

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #20 dnia: Grudnia 23, 2005, 22:24:33 »
Chwilunia, czy ja dobrze kombinuję:
-jeśli prędkość toczenia się samolotu po pasie niwelowana jest przez prędkość przesuwania się samego pasa, to położenie "geograficzne" samolotu względem ziemi, ale i otaczającej go masy powietrza będzie równa 0, bo dla obserwatora z zewnątrz samolot będzie wyglądał, jakby stał na hamulcach/klockach i robił próbę silnika - tak? To jak z tą babą próbującą schudnąć: biega po tym fitness-cośtam, a mimo to dla nas stoi w miejscu. I jakoś jak biegnie, to nie rozwiewa jej włosów jej własny pęd - nieprawdaż?

Oczywiście wzorem Anity B. zapytam: czy jest to pas poziomy czy pionowy :002:
Bo taki Harrier czy Jak-38 to jednak wystartują... :003:

Toteż jak odpowiedziałoby Radio Erewań:
"- W zasadzie nie, ale nie dotyczy to niektórych konstrukcji radzieckich."
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline Grabarz

• *
  • FW-190 Fan
« Odpowiedź #21 dnia: Grudnia 23, 2005, 22:40:50 »
Samolot może też przecież pomachać też skrzydłami i poleci, lub przewrócić się przy odbiciu przez ruchomy pas  :002:

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 24, 2005, 12:09:41 »
Heh. To może taki przykładzik. Mamy modelik samolotu na pasie transmisyjnym. Pas się obraca, a my ręką trzymamy ten modelik zeby nie spadł. Pas moze się teraz kręcic ile ma sił w rolkach. Ale jak my przesuniemy rękę w przód (silniki) to  samolocik się przesunie, prawda? :D
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 24, 2005, 18:44:39 »
Tak, ale w tym przypadku Vpasa < Vsamolotu, co jest sprzecznie z założeniami początkowymi zagadnienia, nieprawdaż?
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 24, 2005, 18:58:56 »
Bo to jest taki nazistowsko przebiegły pas kontrolowany specjalnym Sondergerattem który przesuwa się z taka prędkościa z jaka samolot toczyłby się. Czyli jak kierowca dałby w palnik to pas też.

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 24, 2005, 19:39:54 »
czyli jak samolot wystartuje, to pas też?
zła się nie uleknę...

« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 24, 2005, 21:07:21 »
Ludzie-załamujecie mnie  :015:
Mam nadzieje że to świąteczny humor.Przyrzekłem sobie ,że nie bedę zaglądał to tego topicu.I tak było
Przez przypadek zajrzałem znowu.TRAGEDIA.Powtarzam TRAGEDIA.Podstawy aerodynamiki,Panowie podstawy....

PS Mam prośbę na przyszłość..Nie zadawać takich pytań,nie otwierać topiców tego typu.Jeśli faktycznie ktoś ma pytania bądź wątpliwości z dziedziny aerodynamiki i mechaniki lotu , niech zada konkretne pytania.Bo z tego powyżej nie dowie sie NIC ( z pewnymi wyjątkami-wiec przepraszam z góry autorów) Nie wsadzajcie patyka w mrowisko...proszę,zlitujcie się.Jeśli nie nade mną to nad innym czytelnikiem.
OUT...

« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 24, 2005, 22:12:29 »
Ha ha. Według mnie to pytanie to jest istna nazistowska prowokacja.
 :002: :002: :002:

Piniol

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 26, 2005, 20:52:33 »
Gratuluje Xper!
Niech  "eksperci" powysilaja trochę szare komorki.  :020:

Offline iq85

• APAsq
  • *
« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 27, 2005, 01:01:03 »
Faktycznie zabawny topic.

Jeśli pas porusza się w przeciwną stronę do ruchu samolotu z jego prędkością to samolot w ogólności nie wystartuje.

Jest też druga wersja  :002:
Samolot wystartuje w niektórych ściśle określonych przypadkach:
(nie mamy informacji o wietrze!)
Jeśli posadzić na takim pasie np. Wilgę lub An-2 to wcale nie trzeba mocnego wiatru czołowego,  aby wystartował :002:

W Lock On startowałem MiGiem przy max wietrze czołowym z pasa, którego długość nie przekraczała długości samolotu  :021:
DCS/FSX/AC/pCARS