Autor Wątek: Nowy sposób ochrony okrętów przed pociskami  (Przeczytany 1509 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kusch

• Global Moderator
Nowy sposób ochrony okrętów przed pociskami
« dnia: Stycznia 05, 2006, 13:50:18 »
Swego czasu czytałem artykuł na temat nowego sposobu ochrony okrętów przed pociskami.Polegało to mniej więcej na tym,że kiedy wykrywano pocisk przeciwokrętowy,detonowano ładunek wybuchowy w wodzie w niewielkiej odległości od okrętu.Taki pocisk włatywał wtedy w scianę wody.Używano wtedy do tego odmiany pocisku TOW a rezultaty były podobno wielce zadowalające.No i właśnie czy ktoś wie w jakim kierunku poszły dalsze prace? czy skonstruwano specjalny ładunek? Pytam ponieważ news jest dość stary z przed 7 lat.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

kaa

• Gość
Odp: Nowy sposób ochrony okrętów przed pociskami
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 07, 2006, 11:15:43 »
w dwś podobnież stosowano zbliżony sposób przeciwdziałania samolotom torpedowym podchodzącym (nisko i prosto) do ataku - tyle że z braku TOWów w kierunku takich ptaszków strzelała artyleria główna dużych okrętów.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 07, 2006, 12:04:09 »
Taki pocisk włatywał wtedy w scianę wody.Używano wtedy do tego odmiany pocisku TOW a rezultaty były podobno wielce zadowalające.

No jakoś trudno mi to sobie wyobrazic, tzn skuteczność takiej ściany wody. Taki pocisk ( a-w, p-w, z-w w-w, czy jeszcze inny) ma zbyt dużą prędkość (myślę że ok 800 - 1000 km/h) by nie przebić się (pozostając w stabilnym locie) przez grubą nawet na kilka metrów zaporę z wyrzuconej wybuchem wody tym bardziej że odległość tejże zapory od okrętu nie była zbyt duża (max 1 km ?) . Ta "ściana" wody jest wodą wzruszoną czyli nie jest tak gęsta jak dajmy na to samo morze, nie jest to jednolita masa wodna która by (tak myślę) mogła co najmniej wytrącić z kursu taką rakietę. Podejrzewam więc że łatwiej jest wypuścić antyrakietę do zeztrzelenia intruza niż tworzyć zapory wodne.

To już nie sytuacja z powolnym samolotem z czasów IIWŚ jak to przytoczył kaa
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Schmeisser

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 07, 2006, 12:06:46 »
Te pociski w lwiej częsci są napędzane silnikami turbodrzutowymi , które mają to do siebie że jak zassaja wody to z radości machają łopatkami w promieniu 2 km :D

Druga rzecz to fakt iż uderzenie przy prędkości 800 km w sciane wody zasadniczo nie różni się od uderzenia w betonowy mur