Autor Wątek: Nowe zakupy samolotów [kto,gdzie,ile]  (Przeczytany 130023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Nowe zakupy samolotów [kto,gdzie,ile]
« Odpowiedź #465 dnia: Września 10, 2022, 13:14:01 »
To jednak trochę inne realia były, a koszta znacznie mniejsze. Dziś gdzie się nie obrócisz to nigdzie na nic nie ma pieniędzy. Węgiel zły, gaz zły, prundu ni ma, albo nie będzie :) Tymczasem zakupy armijne mają rozmach bycia gospodarczo Francją.
To akurat dobre było. Co jak co, ale na tamte czasy wynosił on zdecydowanie za dużo w stosunku do zarobków i kosztów pogrzebu.
Państwo nie ma obowiązku wypłacać jakichkolwiek pieniędzy z powodu, że ktoś umarł, a tym bardziej fundować komuś marmurowe nagrobki czy nie wiadomo co "bo tak wypada", "bo taka tradycja", "bo co ksiundz powie"... jakby trupowi robiło różnicę czy jest chowany w kartonie czy dębowej trumnie z połyskiem za 10k.
Przemyślenia kolegi w temacie pochówku, są porażającego, aby tutaj nie śmiecić odpowiem na nie w odpowiednim czasie,  ale w kiblu. Obiecuję.

Offline ESP

• *
  • Cloud Surfer
« Odpowiedź #466 dnia: Września 10, 2022, 17:30:20 »
A to nie jest tak, że na razie PiS kupuje wszystko co jest w menu tylko po to, by po przegranych wyborach, gdy okaże się że skarbiec jest pusty i trzeba anulować/zmniejszać zamówienia, krzyczeć na obecną opozycję jak to sabotują modernizację polskiej armii?
AMD Ryzen9 5900X + beQuiet! ShadowRock3 // HyperX Fury 64GB 3200MHz // MSI MAG X570 Tomahawk // MSI RTX3080 OC 10GB // ASUS ROG SWIFT PG329Q // KIOXIA 2TB M.2 NVMe + Samsung 2TB SSD // beQuiet! PureBase500

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #467 dnia: Września 10, 2022, 18:49:22 »
W pierwszej kolejności tnie się lokalne projekty i zakupy, a z zagranicznymi jest gorzej, bo po wywaleniu w kosmos zakupu Caracali wszyscy się nauczyli, że trzeba brać zaliczkę i jest to przeważnie 40% jako zabezpieczenie. Poza tym zostaje jeszcze smrodek. Poniekąd pierwszą ofiarą tych zakupów i nieprzemyślanych decyzji jest AHS Krab.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #468 dnia: Września 10, 2022, 18:55:29 »
Kochanieńki, a powiedz Pan w czym Krab stał się ofiarą zakupów zagranicznych? Bo z tego co wiem, to zostało złożone nowe zamówienie na Kraby, a HSW (to co nowo zamówione + stare niezrealizowane jeszcze zamówienia+ zamówienie ukraińskie) ma roboty tyle, że do 2026 nie ma wolnych mocy produkcyjnych.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #469 dnia: Września 10, 2022, 19:18:52 »
Z tego co obecnie wiadomo zamówienie jest podpisane na *48 sztuk czyli uzupełnienie tego co wysłane zostało na Ukrainę. Docelowo mieliśmy 122 podwozia do Krabów, więc szacuje się, że docelowo ma być w WP około 150 sztuk Krabów. Z tego co pamiętam Płaszczak w lipcu obwieścił, że Polska chce kupić 672 haubice K9 i do kompletu 30 wozów amunicyjnych. Moce przerobowe mocami przerobowymi, ale póki co nic nam nie grozi i spokojnie przy odpowiednim nakręceniu produkcji dało by się podobny efekt osiągnąć. Natomiast nasi wojskowi chcą na już, więc wyszyło jak wyszło. No i dostalibyśmy coś co już jest po chrzcie bojowym.

*Oficlanie mówi się o 18 sztukach, mniej oficjalnie na podstawie zdjęć i filmików około 30-36, a praktycznie pewnie pojechało cichaczem 48 sztuk.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #470 dnia: Września 11, 2022, 13:26:08 »
Tak czy siak, więcej Krabów wyprodukować nie możemy. A do K9A2PL tak musi powstać nowa linia produkcyjna. K9A2PL będzie od Kraba lepszy. Poza tym HSW robi jeszcze Borsuka, więc roboty ma w pytę i bez znaczącej rozbudowy i tak nie jest w stanie wyprodukować nic więcej.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #471 dnia: Września 11, 2022, 19:59:49 »
Czy lepszy to sprawa dyskusyjna. Krab sprawdzony w boju, lepiej wypada ładowniczy niż automat, a poza tym w przypadku Kraba pompuje się naszą zbrojeniówkę, a nie czyjąś. Pieniądz robi pieniądz. Ponadto to nasz projekt, więc możemy sobie go dowolnie modyfikować, zmieniać, przerabiać, ulepszać, malować czy serwisować. Coś jak z Jelczem. Każdą fabrykę da się powiększyć, a z czasem również przyśpiesza tempo montażu. Nie od razu Rzym zbudowano. Poza tym K9 to tylko maszyna, teraz trzeba wyszkolić nowe załogi, ogarnąć całą logistykę itd. To też wymaga czasu i kasy. Nie twierdzę, że K9 jest złym sprzętem, ale można było to lepiej rozegrać. Resztę pokaże czas.

« Odpowiedź #472 dnia: Października 27, 2022, 16:40:39 »
Nie znam się, ale się wypowiem: mi gdzieś z tyłu głowy cały czas kołacze się myśl, że te nasze ostatnie zakupy nie są tylko dla naszej armii, ale że część trafi na Ukrainę. :o

« Odpowiedź #473 dnia: Października 28, 2022, 07:55:09 »

Nie znam się, ale się wypowiem: mi gdzieś z tyłu głowy cały czas kołacze się myśl, że te nasze ostatnie zakupy nie są tylko dla naszej armii, ale że część trafi na Ukrainę. :o

Jak z tyłu głowy coś kołacze, to pewnie Szatan. ;) Ja tak mam, jak kombinuję z kasą na zakup nowej zabawki do PC. :evil:.

« Odpowiedź #474 dnia: Stycznia 21, 2024, 16:31:41 »
Czy temat zasnął? To może go obudzę. Zostałem obdarowany numerem miesięcznika "Lotnictwo" (11/2023, więc nie najnowszy) i oto co między innymi można przeczytać:

1. Chorwacja zakupiła 12 Rafaeli z dostawą do początku 2025 roku;
2. Czesi zatwierdzili zakup 24 F-35A (chyba o tym akurat tu było) z dostawą na lata 2031-35 oraz rozpoczęli negocjacje w sprawie zakupu dwóch transportowców Embraer C-390 Millennium;
3. Niemieckie Oriony P-3C (6 sztuk) trafią do Portugalii, z kolei Niemcy w ich miejsce biorą Boeingi P-8A Posejdon;
4. Rumunia chce kupić 48 szt. F-35A w dwóch transzach (32 i 160);
5. Łotwa kupuje 4 śmigłowce MD 530F.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 21, 2024, 19:32:00 wysłana przez KosiMazaki »
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #475 dnia: Kwietnia 30, 2024, 09:07:14 »
Nazwą dla F-35A została nazwa "Husarz": https://twitter.com/SztabGenWP/status/1784984317606740010.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #476 dnia: Kwietnia 30, 2024, 11:04:22 »
Zważywszy na rozmiar, klasyfikację wagową i typ działania bardziej pasowałby Lisowczyk :044:
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #477 dnia: Kwietnia 30, 2024, 11:16:28 »
Pomijając samą nazwę, martwi mnie odejście od tradycji nazywania aparatów latających w Wojsku Polskim nazwami zwierząt. A tradycja w wojsku, to rzecz przenajświętsza i sprzeniewierzanie się jej może przynieść nieszczęście. W tym wypadku mam nadzieję jednak, że Moskalom ;-)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #478 dnia: Kwietnia 30, 2024, 11:35:30 »
Podoba mi się też ta "fotka", chyba im AI wygenerowało, ale wtopa na całego.  ;D ;D ;D
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #479 dnia: Kwietnia 30, 2024, 14:16:30 »
No cóż, marszałek Hołownia zapowiadał wdeptywanie w ziemię. Także nawiązanie w nazwie "Husarz" do roku pańskiego 1610 adekwatne.