Autor Wątek: Przepustnica Logitech, joy Saitek Cyborg Evo --> problem z pogodzeniem w grach  (Przeczytany 2569 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Witam wszystkich lotników.
Odkąd używam w simach swojej przepustnicy, zbudowanej na bazie elektroniki z Logitech Extreme 3D i joysticka Saitek Cyborg Evo, pojawił się problem z właściwym skonfigurowaniem czułości osi dla tych kontrolerów (używanych jednocześnie)  w niektórych grach. Dopóki latałem w  Lock On problem nie istniał ponieważ tam w każdym kontrolerze dla każdej osi można ustawić jej czułość. Kiedy siadłem do starego IL2S oraz FB+AEP+PF okazało się, że ustawienia czułości osi w grze (to okno z krzyżem joya i ustawieniami 10 20 30 40 .....itd)

ustawia wartości dla potencjometrów przepustnicy Logitecha, pomimo ,że lotki , ster wysokości i kierunku mam przypisane do Saiteka ( na obrazku poniżej Saitek to  ID2 a "Moc" przypisana do Logitecha-suwak osi U).

Mało tego, przy użyciu joya wogóle nie mogę poruszać w oknie ustawień czułości tymi biegającymi kwadracikami.One reagują tylko na potencjometry przepustnicy. Co ciekawe w grze to właśnie joyem steruję lotki ,wysokość i kierunek, pomimo tego, że nie mogę ustawić ich czułości. Czy ktoś może rozwiązał ten proble? Jak zrobić, by to joy Saitek był podstawowym kontrolerem w grach i w systemie a przepustnica na bazie Logitecha była tym drugim urządzeniem, bo teraz mam odwrotnie a przede wszystkim , by można było zmienić czułośc osi joya (a nie potów na przepustnicy)ze standardowych, które są automatycznie przypisywane do takich jak ja chcę? Może coś w pliku Config.ini? Ja juz wyczerpałem pomysły  :015: dlatego zwracam się z prośba do was
Z góry dziękuję za zainteresowanie i pomoc.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Bociek

• Gość
Odp: Przepustnica Logitech, joy Saitek Cyborg Evo --> problem z pogodzeniem w grach
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 08, 2006, 10:50:04 »
W windzie XP nie da sie ustawić który kontroler ma być pierwszy a który dodatkowy, niestety. W Win98 było to możliwe. BTW gdzieś ktoś kiedyś coś wspominal o software do Thrustmastera, dzieki któremu mozna było ustawić pierwszeństwo kontolerów. To wiadomości niesprawdzone, musisz więc poszukać. :005:

Odp: Przepustnica Logitech, joy Saitek Cyborg Evo --> problem z pogodzeniem w grach
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 08, 2006, 10:57:31 »
No to nie fajnie :005: . Widzę ,że problem staje sie poważny, bo latać na standardowyh ustawieniach joya w grze to horror :010:.
O którego  Thrustmastera chodzi? Czy to może być sterownik z dowolnego modelu.czy jakiś konkretny :011:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 08, 2006, 11:08:40 »
Bardzo mi przykro - tego nie jestem w stanie powiedzieć. Chodziło mi jednak o to że problem doboru pierwszeństwa kontrolerów (niechlujnie pominięty przez twórców XP) prwdopodobnie można rozwiązać dzieki standardowemu software'owi dołączanemu przez twórców joysticków. Problem był już kiedyś na forum, rozwiązano go poprzez modyfikację pliku konfiguracyjnego w Iłku. Są tam komendy odpowiedzilane także za zmianę martwego zakresu i filtrowania, wszystko trzeba jednak wpisywać ręcznie, bo graficzny interfejs w samej grze i tak i tak będzie obsługiwał kontroler nr 1. Poszukaj w dziale Hardware/software - problem ten miał bodajże kolega Elabor.

chyba to - http://www.il2forum.pl/index.php/topic,2246.msg26862.html#msg26862
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2006, 11:14:06 wysłana przez Bociek »

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 08, 2006, 11:59:29 »
Dzięki Bociek :010: :010: :010:
Baardzo mi pomogłeś
Szacuneczek :002:

HL- EKG_Polbaj

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
Odp: Przepustnica Logitech, joy Saitek Cyborg Evo --> problem z pogodzeniem w gr
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 08, 2006, 13:22:01 »
Nie przjmujesz sie  głupotą Micro$oftu oraz oraz Olega Madok$a i ściągasz soft il2-sticks: http://www.airwarfare.com/Sims/FB/fb_essential_files.htm#087
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2006, 13:27:36 wysłana przez Josiv »
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 08, 2006, 13:42:19 »
Nie przjmujesz sie  głupotą Micro$oftu oraz oraz Olega Madok$a i ściągasz soft il2-sticks: http://www.airwarfare.com/Sims/FB/fb_essential_files.htm#087

Fajny programi.Z tego co zauważyłem, to on ustawia wartości równe dla wszystkich kontrolerów obsługiwanych przez grę. Wygodny. :001:
Dzięki

HL- EKG_Polbaj

Piniol

• Gość
Odp: Przepustnica Logitech, joy Saitek Cyborg Evo --> problem z pogodzeniem w gr
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 12, 2006, 22:48:56 »
I koniecznie poczytaj o tym.
http://www.airwarfare.com/tech/sticks.htm
Sprawdz sobie w conf.ini  zmieniaja sie liczby ktore poddajesz edycji w li2 sticks (swietny program btw). Mozesz tez edytowac krzywe w il2 manager. Pamietaj, ze tylko w configu mozesz recznie wpisac np. filtrowanie na wartosc mniejsza niz 10 (ja mam 4) to ta ostatnia liczba.