Autor Wątek: detektor zapłonu iskrowego  (Przeczytany 3215 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Schmeisser

• Gość
detektor zapłonu iskrowego
« dnia: Stycznia 13, 2006, 13:04:33 »
Jednym z systemów celowniczych na pokładzie AC-130 było urządzenie które działało w paśmie radiowym po którym 'sieją' układy zapłonowe silników benzynowych. Urządzenie miało ekran podobny do 'wodospadu' sonarowego i zasięg kilku kilometrów. Oddało spore usługi w wykrywaniu wietnamskich kolumn transportowych. Tyle usłyszałem i zobaczyłem na Planette. Może ktoś rozwinie wątek?

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
Odp: detektor zapłonu iskrowego
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 13, 2006, 13:55:26 »
Czyżby "Skrzydła nad Wietnamem"? Oglądałem to, ale aż tyle nie zapamiętalem :003:

Napisz to po ludzku tak, żebym zrozumiał, bo znowu napiszą, że się popisujesz.
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 13, 2006, 14:14:12 »
Przecież jest jasno napisane. Co prawda musiałem przeczytać dwa razy, ale to mój brak percepcji.
PS. Szmajs - nie dasz żyć człowiekowi i coś tam staram się wygrzebać
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Online Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 13, 2006, 14:35:28 »
Załączam rysunek z umiejscowieniem w/w geratu. Hm czasemautorzy niektórych monografii nie wiedzą o czym piszą  :006:
http://img205.imageshack.us/my.php?image=herk4.jpg
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

pawel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 14, 2006, 00:29:48 »
Może ktoś rozwinie wątek?
Szmajsiu, a co tu rozwijać,  Spectre jaki jest każdy widzi...  :002: :002: :002:

Paweł
'VIPER'

pawel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 14, 2006, 21:50:10 »
Teraz na poważnie.
Jakie napięcie jest na świecach?

Paweł
'VIPER'

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 14, 2006, 22:33:57 »
O ile mnie pamięć nie myli to w świecach samochodowych do zapalenia mieszanki benzynowej na elektrodach świecy zapłonowej potrzebne jest napięcie 7-8 kV, a w przypadku mieszanki gazowej - 9-10 kV. Przynajmniej tak twierdzi Bosch ;]
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

pawel

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 14, 2006, 23:26:54 »
Hmm... Jestem ciekaw ile w Wietnamie stosowno samochodów z napędem wysokoprężnym a ile benzynowym, do transportu ładunków.

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 14, 2006, 23:43:31 »
Wszystkie ówczesne radzieckie samochody napędzane były silnikami benzynowymi, a w Wietnamie w tamtym okresie nie było w zasadzie innego taboru niż radziecki, niezależnie czy dostarczono go z Chin czy z Kambodży. Prym oczywiście wiodły Ził-157, czyli ruska luźna dywagacja na temat Studebakera z lend-lease.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 15, 2006, 00:31:05 wysłana przez Elwood »

pawel

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 15, 2006, 17:23:43 »
To rozwiewa moje wątpliwości. Dzięki Elwood.

Paweł
'VIPER'

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 15, 2006, 18:07:19 »
Jak ktoś chce sie dowiedzieć więcej o używaniu tych zabawek (ac-130 Spectre i jego wyposażeniu), polecam książkę "FROM A DARK SKY : The Story of US Air Force Special Operations" Orr Kelly.

W ogóle jest tam poruszony ciekawy temat BDA (Bomb Damage Assement), a dokładniej ilość zgłoszonych killów trucków na Ho Ci Minch Trail. Po długich rozmyśleniach, biurkokraci doszli do wniosku, że raporty żołnierzy, o tym że zis pełen ryżu może przeżyć kilka trafień z 40mm w pakę, i dalej jechać, mogą być prawdziwe:)))
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 16, 2006, 02:59:21 »
Teraz na poważnie.
Jakie napięcie jest na świecach?

Paweł
'VIPER'

Z tego co pamiętam z mechanika to cewka zapłonowa podbija napiecie do ok 15000- 20000 V
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP