Autor Wątek: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie.  (Przeczytany 11760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Borys Trąba

• Gość
Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie.
Jako pierwszy przykład podam znany mi z gazety "Militaria"
Brewster 239 vs Hurricane Mk. II
Oba kraje dostały samoloty w ramach pomocy wojennej. Pierwsi otrzymali
w czasie "wojny zimowej" drudzy zaś po operacji "Barbarossa".
W tych pojedynkach dużo lepiej wypadł Brewster 239. Lepsze wyszkolenie Finów, taktyka pozwalała na wygrywanie walk z dużo liczniejszymi grupami wroga- zarówno mysliwców, jak i bombowców.
Rosjanie nie potrafili wykorzystać samolotów, ponosili duże straty.Wyszkolenie na katastrofalnie niskim poziomie powodowało, że w walce powietrznej wielu zachowywało się jak tarcze.

Moim zdaniem bardzo ciekawy temat, może znacie inne przypadki?
 :001:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2006, 09:20:31 wysłana przez Kusch »

Schmeisser

• Gość
Odp: Ztego samego obozu przeciwko sobie
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2006, 08:05:50 »
Fińskie mietki, sowieckie dory, rumuńskie mieczysławy, węgierskie junkersy. 

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 25, 2006, 08:59:44 »
No i oczywiście front bałkański i Jugosławia ! Tam to Emile ze sobą walczyły. Te jugosławiańskie spadały jednak szybciej. Chyba w produkcji ich wykonano ein sabotaż  :003:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie.
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 25, 2006, 12:42:15 »
Curtiss  Hawki H.75 lotnictwa Vichy vs. F4F-4 US Navy nad Algierią.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2006, 12:48:35 wysłana przez Gizmo »
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...

Offline Leon

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 25, 2006, 13:45:30 »
No i oczywiście front bałkański i Jugosławia ! Tam to Emile ze sobą walczyły. Te jugosławiańskie spadały jednak szybciej. Chyba w produkcji ich wykonano ein sabotaż  :003:
Wyniki walk powietrznych Me-109 z Dajmlerom - Bencom z niemieckimi Bf nie były aż tak negatywne dla KRJV. Większość Emili Trzecich utracono na ziemi - naloty i zniszczenia przez obsługę techniczną.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 25, 2006, 14:28:40 »
[... i zniszczenia przez obsługę techniczną.
A nie mówiłem ! Sabotaż, sabotaż  :002:
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline Leon

• Global Moderator
Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 25, 2006, 15:13:01 »
Przypomniało mi się - jedyne zestrzelenie fińskiego ŁaGGa-3 serii 4 to sowiecki ŁaGG-3 serii ok 30 ;).
Finowie używali w walce takze zdobyczych SB, I-153 itp.

PS. Nie tyle sabotaż ile celowe działanie - niszczono sprzęt aby nie dostał sie w ręce wroga.
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

HansVonStunke

• Gość
Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie.
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 25, 2006, 16:14:59 »
Coś mi się pomiędzy moimi obydwoma szarymi komórkami zaplątało, że w 1948 (sprawdzałem czy autor tematu nie pisał o ograniczaniu się do 2 wojny  :003: ... ) w lotnictwie Izraela i jego sąsiadów latały po obu stronach Spity w różnych wersjach, i było kilka zestrzeleń Spit vs Spit...
Nawet chyba była taka akcja że Spity Izraelskie pilotowane przez bliżej nieokreślonych najemników spuściły kilka Spitów RAF-u ... :002: (w jakiejś monografii Spita to czytałem kiedyś, ale nie pamiętam tytułu, a nie moge teraz sprawdzić...).

Tutaj :

http://home.sprynet.com/~anneled/IAFtotal.html

wszystkie znane ( zapewne autorom strony, nie bedę się upierał że to prawda absolutna  :002: ) zestrzelenia IAF - kilka Spit vs Spit jest...

kaa

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 25, 2006, 16:28:31 »
wojna futbolowa czyli korsarze przeciw korsarzom i kucykom

w dwś: Grecy chyba mieli dorniery jakieś... 17ki? a skoro później na Olimpie zamieszkali aryjczycy to dornierom coś się musiało stać.

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 25, 2006, 16:36:47 »
A tutaj :
http://math.fce.vutbr.cz/safarik/ACES/aces1/canada-israel.html
 link do znanej (zapewne większości Forumowiczów ) i lubianej (przynajmniej przeze mnie  :002: )strony, na której znajdują się osiągnięcia kanadyjskich pilotów walczących po stronie Izraela w 1948 (mówiąc po ludzku - najemników  :021: )...

P.S. na tej samej stronie mozna sobie też obejrzeć osiągnięcia pilotów Hondurasu i Salvadoru z Wojny Futbolowej o której napisał kaa.. :001:
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2006, 16:41:52 wysłana przez HansVonStunke »

Borys Trąba

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 25, 2006, 16:38:45 »
Fińskie mietki, sowieckie dory, rumuńskie mieczysławy, węgierskie junkersy

Curtiss  Hawki H.75 lotnictwa Vichy vs. F4F-4 US Navy nad Algierią.

Jak możecie to powiedzcie o tym więcej

Ja dożuce
D520 .
1940 obrona Francji
 pózniej zmienia włascicieli i walczy po stronie niemiec w 1944 znowu zmiana i walka z Luftwaffe.

Skąd Jugosławia miała mietki, Tito raczej niedostawał prezętów od Adolfa?

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 25, 2006, 16:54:25 »
Skąd Jugosławia miała mietki, Tito raczej niedostawał prezętów od Adolfa?
Prezętów ani tym bardziej PREZENTÓW nie, ale kupić sobie Jugole kupili.Tylko nie Tito a Król i to przed wojną na Bałkanach.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 25, 2006, 17:21:25 »
Skoro mówimy też o samolotach zdobycznych (vide Suomi) to ja dodam P-40 i B-17 używane bojowo przez Dżapsów. Jeszcze do Japończyków można dorzucić transportowego Tabby'ego (licencja Dakoty).
Ps. wydaje mi się, ża zmiana tytułu wątku jest również niewłaściwa: "..pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie." Owszem bywało (vide Gładych) ale nie o to tu chodzi.
Raczej pochodzące z tych samych krajów lub firm.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 25, 2006, 17:27:40 wysłana przez Ranwers »
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "

Schmeisser

• Gość
Odp: Samoloty pochodzące z tego samego obozu wojskowego walczące przeciwko sobie
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 25, 2006, 17:25:03 »
Skoro wspomniano o IAF to uważam za jeden z lepszych przejawów czarnego humoru w wykonaniu szeroko pojętej siły sprawczej , fakt iz Bf-109 pilotowane przez żydowskich pilotów broniły żydowskiego państwa :D

« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 25, 2006, 17:26:01 »
Skoro mówimy też o samolotach zdobycznych (vide Suomi) to ja dodam P-40 i B-17 używane bojowo przez Dżapsów.
Mianowicie gdzie miały niby być te zdobyte maszyny użyte BOJOWO ?
Podobna sprawa zresztą z sowieckimi Dorami...
We'll come in low, out of the rising sun, and about a mile out, we'll put on the music...