Autor Wątek: Jojstick + pedaly  (Przeczytany 4438 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lewin

• Gość
Jojstick + pedaly
« dnia: Stycznia 25, 2006, 18:31:33 »
Wiec mam sobie zwykly joy na  gamepport  i mam takze   zestaw kierownica  pedaly i biegi na gameport, jestem przekonany ze mozliwe jest polaczenie  pedalow   do joysticka(bym mial orczyki), wiec bym byl wdzieczny jak by jakis  znawca   namalowal mi schemat ideowy  co i jak

z gory dzieki

Bociek

• Gość
Odp: Jojstick + pedaly
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 25, 2006, 22:50:00 »
problem polega na tym że nie masz tylko jedno wejście gameport?

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 25, 2006, 23:14:12 »
Witam!

Nie napisałeś jaki to joy.Albowiem...joy'e pod MIDI (gameport) mogą mieć programowalne układy - wtedy du...żo sie nie da zrobić.Nie wiem jakiej firmy też ( a to ważne ) masz pedały.Powiem tak.Wszystko sie da zrobić,ale trzeba mieć dużo informacji na dany temat.Nie wiem nic na temat kontrolerów jakie posiadasz,nie wiem co chcesz osiągnąć.Na początek powiedz co chesz zrobić i na bazie czego?Jak tylko będę w stanie,pomogę.

PS.: Bociek ,chodzi ci chyba o to że da sie połączyć 2 kontrolery pod 2 róże porty MIDI-owszem,da się ich połączyć o wiele więcej.Ale tego sie jak na razie nie dowiedzieliśmy...
lewin powiedz czy masz więcej gniazd MIDI.Jeśli tak  pozamiatane - da się bez zbędnych operacji.Jeśli nie masz-text powyżej.
Pozdrawiam!

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 26, 2006, 18:06:57 »
problem jednego gameportu rozwiązuje coś takiego
:020:  t e o r e t y c z n i e  :020:
http://allegro.pl/show_item.php?item=83486085

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 26, 2006, 19:05:30 »
Niestety nie.To jest jednopozycyjny switch.Podobne stosuje sie do podłączenia kilku drukarek.Więc albo masz jeden kontroler albo drugi.Jak widać jest tu przełącznik.Takie "coś" można zrobić za pomocą 5 wtyków "męskich" DB 25 (cena 60 gr.) i banalnej płytki drukowanej (cena do 40gr).Do tego przełącznik na 8 ścieżek wielopozycyjny (2-3 zł.) i jakieś ładne pudełeczko ( np. z REAL'a za 3 zł ) i mamy zarobek na jakieś 5 zł.Jak ktoś ma dostęp do tańszych części i troche czasu - polecam.
Wystarczy wystawić na Allegro :)

Bociek

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 26, 2006, 19:18:52 »
no tak jak mówiłem t e o r e t y c z n i e   (tak to jest jak się człowiek sugeruje obrazkami)
Ganeralnie teoretycznie rozgałęzienie z jednego midi na 2 mozna samemu zbudować, nie wiem co jednak z napięciem.
USB jest nowocześniejsze i elastyczniejsze - wracajac do problemu lewina - wszystkie twoje urządzenia (joy, pedały, kiewonica) można z pewnością rozbebeszyć i wstawić tam mjoy16. Para znajomych już wymieniło starą elektronikę z gąszczem kabli na płytkę z atmele. To czoywiście "jeśli Ci sie chce". Jesli tak to w razie problemów pisz na PW.

Wciąż jednak nie znam dokładnych informacji o twoim sprzęcie.

Acha - co do tej skrzynki z allego - rzeczywiście, bezzsens totalny, że tez komuś sie chciało coś takiego wypuszczać na rynek. Chyba że z przeznaczeniem dla "konsumentów zza oceanu", którym tusza przeszkadza w podniesieniu zadu z fotela i zamianie urządzeń podpinanych do gameport  :004:

lewin

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 27, 2006, 12:54:50 »
sprzet jest tzw "noname" znaczy  joy jakis paruski maxtro :) a  kierownica i pedaly uniwersalne pod  pc ps sege ....... mam tylko jeden port midi

lewin

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 27, 2006, 13:09:16 »
po  dokladnym przebadaniu dzoya melduje poslusznie ze jedyna elektronika z jakiej sie on sklada to
kilka przyciskow przy ktorych sa  4 rezystory , 3 potencjometry i jeden przelacznik jakiegos  tam trybu ktory nic nie daje :) zara    zbadam pedaly

lewin

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 27, 2006, 13:18:48 »
ok pedaly skladaja sie z   dwoch potencjometrow  wiec moze da sie to jakosc  zlepic w calosc zeby  robily za dodatkowa oś albo co :)

lewin

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 27, 2006, 15:32:27 »

jimm

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 27, 2006, 16:16:02 »
chyba zbudoje cos takiego http://sposoby.republika.pl/rudderpedals/ruddercontrol.htm

Lepiej zrób sobie prawdziwy orczyk. Czy potencjometry w pedałach są połączone ze sobą  :011:
Jeśli tak wystarczy połączyć mase do pinu 9 w gameporcie a sygnał do 11 lub 13 ( jeden to przepustnica nie pamiętam który)

lewin

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 27, 2006, 16:46:36 »
a jezeli  nie to chyba  moge je polaczyc??   kurde musze  nowy miernik kupic    bo wpadl mi do wody z ogurkami  :D

lewin

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 27, 2006, 16:52:26 »
dobra wazne ze wiem jakie piny  we wtorek po robocie  poproboje metoda prob i  bledow :)

lewin

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 27, 2006, 17:00:25 »

hmmmm czyli  mozna nawet dwa joye podlaczyc?

jimm

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 27, 2006, 17:03:09 »

hmmmm czyli  mozna nawet dwa joye podlaczyc?
Tak ale wtedy każdy ma tylko 2 osie i 2 przyciski