Autor Wątek: Jak podzielić Neostradę  (Przeczytany 2949 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak podzielić Neostradę
« dnia: Stycznia 27, 2006, 08:19:53 »
Witam

Kilka dni temu nabyłem Neostradę 512 (ADSL, a modem dostałem na jednego kompa na USB). Jako, że w domu mam dwa kompy to mam pytanie. Jak podzielić Neostradę? Chciałbym, by po podziale można było stawiać sewer na HL, czyli by było  zewnętrzne IP. Ważne jest również, bym nie musiał mieć w pokoju dodatkowej skrzyni komutera, więc podział za pomocą serwera odpada.

Znalazłem na Allegro taki router, czy się nadaje  :011:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82528046

Dziękuję za pomoc.
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

kaa

• Gość
Odp: Jak podzielić Neostradę
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 27, 2006, 09:38:24 »
ekspertem nie jestem, ale chyba lepiej wziąć coś do czego nie podpina się kompa przez usb. ja mam neo podzielone routerkiem d-link 504 - kompy z sieciówkami są podpięte przez rj-45. jak poszukasz może nawet znajdziesz wątek z czasów gdy sam nie wiedziałem jak to rozwiązać. poza tym polecam forum neostrada pl.

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 27, 2006, 11:42:45 »
Kaa a jak jest u Ciebie ze stawianiem serwa na HL? Da się pomimo zastosowania routera?
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

lewin

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 27, 2006, 13:00:45 »
najlepiej zrobic to za pomoca  modemu z ruterem ja polecam bo posiadam  Pentagram cerberus adsl w ktorym mozesz mapowac porty co pozwoli ci  na stawianie serva na kompach  w sieci lokalnej koszt okolo 320zl ,druga metoda jest nastepujaca

Masz  kompa  do ktorego  masz  podlaczona neostrada musisz  miec  w nim sieciowke  ktora bedzie  polaczony z drugim kompem  jesli masz  win 2000 lub nowszy poprostu wlaczasz udostepnianie polaczenia ,jezeli starszy to musisz   uzyc programu winroute lub podobnego w sumie  jesli  chcesz na innym  kompie stawiac serv przy tym rozwiazaniu i tak muszisz uzyc  winroute aby mapowac porty :)

kaa

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 27, 2006, 13:54:32 »
po przekierowaniu odpowiednich portów wszystko (gry, p2p) działa bez zarzutu. stawiałem serwerek iłka na hl, locka bezpośrenio, takoż civ3... ip zmienia się co ileśtam godzin, ale nie stanowi to problemu (no chyba, że chciałbyś postawić stały dedykowany serwer).

dałem również koło 300zł (półtora roku temu). zaletą tego rozwiązania jest to, że połączenie nie jest zrywane po wyłączaniu kompa i nie musi być wznawiane przy uruchomieniu, nie ma też żadnego softu obsługującego połączenie i zamulającego kompa. poza tym oba kompy mają stały i w pełni niezależny dostęp do netu.

ps
odnalazłem swój wątek tutaj i kontynację na forum neo.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 27, 2006, 14:02:46 wysłana przez kaa »

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 27, 2006, 20:38:28 »
Zgadzam się z Panami powyżej  ale:
- czy stawiając serwer loka na jednym kompie chcesz grać na drugim?
Bo jeśli tak to ten numer niestety ci nie wyjdzie - sprawdzone i nie daliśmy rady.
Jeden sygnał musiał by iść po LAN a drugi po Internet niestety tego Lock nie potrafi.
Niech Moc będzie z Wami!

kaa

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 27, 2006, 21:13:23 »
ciekawa uwaga - ja tego nie próbowałem, bo drugi komp to cieniutki laptop.

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 27, 2006, 23:24:21 »
najlepiej zrobic to za pomoca  modemu z ruterem ja polecam bo posiadam  Pentagram cerberus adsl w ktorym mozesz mapowac porty co pozwoli ci  na stawianie serva na kompach  w sieci lokalnej

Właśnie dziś miałem ten model w ręce.Chyba się na niego zdecyduję.
A jak wyględa konfiguracja takiego sprzętu?  Nigdy nie budowałem sieci i jestem w tym nowicjusz.

HL- EKG_Polbaj

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 27, 2006, 23:29:28 »
najlepiej zrobic to za pomoca  modemu z ruterem ja polecam bo posiadam  Pentagram cerberus adsl w ktorym mozesz mapowac porty co pozwoli ci  na stawianie serva na kompach  w sieci lokalnej

Właśnie dziś miałem ten model w ręce.Chyba się na niego zdecyduję.
A jak wyględa konfiguracja takiego sprzętu?  Nigdy nie budowałem sieci i jestem w tym nowicjusz.
Nie pękaj, mam nawet od tego manual gdzieś, damy radę.

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

kaa

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 27, 2006, 23:35:00 »
przez przeglądarkę wchodzisz (u mnie http://192.168.0.1/ ale to zależy od routera chyba) i gmerasz. co i jak poustawiać znajdziesz w instrukcji, materiałach od tpsa i w necie oczywiście.

« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 01, 2006, 12:32:01 »
ok. Mam Neo.512
Podzieliłem to na 2 kompy przy pomocy rutera Pentagram Cerbeus. Działa. Na obu jest net Teraz chciałbym tak to ustawić, by się te kompy widziały i można było między nimi przesyłac pliki. Teraz przydzieliłem im dynamiczne przydzielanie adresu, ale chyba musze to zmienić.

HL- EKG_Polbaj

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 01, 2006, 18:22:07 »
Niestety utknąłem w martwym punkcie. nie potrafie ustawić tej maszynerii tak, by dwa kompy się widziały w sieći LAN i przez ruter wychodziły na internet.Pomocy  :015:    :010:   :010:   :010: 

HL- EKG_Polbaj

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 01, 2006, 18:50:11 »
Ten router ma zdaje się wbudowanego switcha, może w jakiś sposób wyłączyłeś switchowanie? Zobacz też czy oba kompy mają tą samą maskę sieciową przydzieloną przez dhcp.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

« Odpowiedź #13 dnia: Lutego 01, 2006, 19:27:22 »
Ten router ma zdaje się wbudowanego switcha, może w jakiś sposób wyłączyłeś switchowanie?

Tym tropem doszedłem, ze nie ja a .....Firewall. Na obu kompach były zapory ogniowe Symanteca.
Przypisałem odpowiednie regóły do tych Firewall - i  i chyba działa. Chciałbym jednak ustawić stałe wewnętrzne IP bo teraz mam chyba automatyczne i obawiam się. że jak ponownie uruchomię kompy, lub rutera to się to zmieni.  Wiem, że trzeba (chyba) wyłączyc  DHCP .Ale co dalej  :011:

HL- EKG_Polbaj

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #14 dnia: Lutego 01, 2006, 20:21:13 »
Wpisac recznie ip i maski na interfejsach tych komputerow oraz na wewnętrznym interfejsie routera.
np adres sieci 192.168.255.248 maska 255.255.255.248 adresów bedzie 5 na 4-portowy switch + router czyli od 249 do 254 ( mam nadzieje, że w tak na szybciocha się nie pomyliłem) jak sie pomylilem no to poprostu 192.168.0.0 z maska 255.255.255.0
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...