Autor Wątek: Długi czas zamykania się Wingrozy  (Przeczytany 1010 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Długi czas zamykania się Wingrozy
« dnia: Stycznia 28, 2006, 14:51:25 »
Przesiadłem sie z AGP na PCI-E. Wszystkie bebechy przełożyłem do nowego kompa z nową płytą K8N Neo4-FI http://www.msi.com.tw/program/products/mainboard/mbd/pro_mbd_detail.php?UID=651 . Do tego ten sam Windows box + SP1 + updejty wszystkie aktualne. Zmieniła się jedynie jeszcze oczywiście Grafika na PCEx16.

Jesli chodzi o stabilnośc płytki jest ok, nic się nie dzieje natomiast mam dziwny problem, otóż Windows zamyka się dość długo. Po wciśnieciu zamknij system, pojawiaja się kolejno niebieski ekrany: zapisywanie zmian i zamykanie i trwa to ok 5 min  (co jest wkurzajace przy uruchamianiu ponownym) . Poprzednio z inna plyta tak nie mialem. Sadze ze to sprawa sprzetowa a nie softowa - wczoraj reinstalowalowałem wszystko od nowa i dalej jest tak samo.

Coś słyszałem też, że może być to wina NET.Framework.  :008:
Potrzebuje go do dzialania jednego programu (Active Sky 6 dla FS2004). Może faktycznie to jego wina. Jakieś jeszcze pomysły?

Czyżby jakas opcja w BIOS albo pod Wingrozą (np. coś dot. zarzadzania energią?). Jakieś sugestie?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pozostala specyfikacja mojego kompa:

procesor- AMD Athlon 64 3500+ (Socket939)

płyta główna- MSI K8N Neo4-FI (nForce4Ultra)

pamięć- 1024 MB (Dual Ch. DDR400 Geil, CL 2.5)

grafika- GeForce GF7800GTX 256Mb, PCI-E x16

dźwięk- zintegrowany AC97

dysk- Samsung SP0812N (80Gb+30Gb, 7200 RPM, Ultra ATA133)

system- Windows XP Professional
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Długi czas zamykania się Wingrozy
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 28, 2006, 21:46:52 »
To racej norma w wypadku XP ;]

Wyczyśc rejestr, wszystkie temp. files itp. może pomoże :)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 28, 2006, 22:05:57 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 28, 2006, 21:49:18 »
Witam,
Coś słyszałem też, że może być to wina NET.Framework. 
Potrzebuje go do dzialania jednego programu (Active Sky 6 dla FS2004). Może faktycznie to jego wina.

Musisz próbować drogą eliminacji, czyli golutki system - zamykasz, jeśli nie problemu, to następny program i powtarzasz procedurę...
Albo odwrotnie, odinstalowuj.

pozdrawiam,
qrdl

Ice

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 02, 2006, 14:52:20 »
Zoabcz jeszcze czy nie masz ustawionego czyszczenia pliku wymiany przy zamykaniu sytemu. Poprawia to wydajność ale bardzo spowalnia zamykanie systemu.

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 08, 2006, 15:18:30 »
Jezeli myslisz ze to wina tego programu to go wywal i zobacz czy to cos pomoze. Tz. odinstluj, uruchom ponownie, i ponownie go uruchom, zobacz czy cos to da. Jezeli nie to go wstaw na nowo i trzeba bedzie myslec dalej.
Pozdrawiam.