Autor Wątek: AWACS nad Polską  (Przeczytany 3169 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Miszon

• Gość
AWACS nad Polską
« dnia: Lutego 01, 2006, 15:25:37 »
AWACSy nad Polską, już niedługo.

Uaktualniłem link gdyż tamten zdechł.Ten nowy ma więcej info.

Kusch
« Ostatnia zmiana: Lutego 01, 2006, 20:03:31 wysłana przez Kusch »

Offline Kusch

• Global Moderator
Odp: AWACS nad Polską
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 01, 2006, 15:34:06 »
Chociaż tyle.Może jak im się spodoba to zamówimy jakieś E-2C lub Erieye w tej dekadzie jeszcze.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline lancer

• *
  • ka-boom!
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 01, 2006, 16:55:28 »
Taaa, o ile MON wygra w totka. Nie widze szans na taki cud. "Piniendzy nima" na pilniejsze zakupy, a co tu dopiero na AWACS się porywac.
Panowie, jesteście oficerami Armii Stanów Zjednoczonych. Oficerowie żadnej innej armii na świecie nie mogą tego o sobie powiedzieć. Zastanówcie się nad tym!

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 14, 2006, 00:27:32 »
Nie mogłem się oprzeć przed wrzuceniem tutaj cytatu z piątkowego wydania Dziennika Zachodniego a traktującego o AWACS.

AWACS, tutaj następuje znane wszystkim bla, bla, bla, może pozostawać w powietrzu, bla, bla, bla, więc przejdziemy od razu do meritum.
"Mogą obserwować każdy szczegół na ziemi. Naprawdę każdy... Poza zawartością żołądka ludzi mogą jednak ocenić iludniowy zarost mają mężczyzni na obserwowanym obszarze ziemi"

Offline martin

• *
  • Szpieg z krainy jaszczompów
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 14, 2006, 00:38:19 »
Nie mogłem się oprzeć przed wrzuceniem tutaj cytatu z piątkowego wydania Dziennika Zachodniego a traktującego o AWACS.

AWACS, tutaj następuje znane wszystkim bla, bla, bla, może pozostawać w powietrzu, bla, bla, bla, więc przejdziemy od razu do meritum.
"Mogą obserwować każdy szczegół na ziemi. Naprawdę każdy... Poza zawartością żołądka ludzi mogą jednak ocenić iludniowy zarost mają mężczyzni na obserwowanym obszarze ziemi"

No to teraz juz wiem po co te wszystkie lampki i monitory , które widziałem wewnątrz  :021:.  A tak na poważnie, to wewnątrz mnie rozczarował , wygląda że tak jak to było ze znamienitym komputerem "odra" , prace rozpoczyna się od wymiany kosza lamp :021:

Martin
Sundowner:U nas jest w czym wybierać - do każdej roboty odpowiednie narzędzia.
Schmeisser: U nas się wysyła 1000 MiGów, mogą być puste.

Offline Marcinos

• *
  • Kierowca bombowca
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpnia 17, 2006, 10:40:04 »
Dziś rano, dosłownie parę minut temu wylądował AWACS sił powietrznych NATO na lotnisku wojskowym w Krzesinach k/Poznania. Z tego co mowili w tv to będzie jeden z 17 natowskich samolotów stale patrolujących przestrzeń powietrzną Europy. Samolot, nie będzie własnością PSP, tylko leasingowany w cenie ok. 80mln zł rocznie.
Czy wie ktoś coś więcej na ten temat ?
Fighter pilots make movies, bomber pilots make history, but everything depends on mechanics.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 17, 2006, 10:47:18 »
Na pasku informacyjnym TVP3 była wzmianka o lądowaniu samolotu typu AWAX  :002:, ale na szczęście po 30 minutach poprawili pisownie
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2006, 10:52:47 wysłana przez MikeS »
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

kozak

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpnia 17, 2006, 11:04:38 »
Witam,

O ile mi wiadomo samolot będzie patrolował naszą przestrzeń, ale na nasznych lotniskach będzie wykonywać tylko ewentualne międzylądowania. Podobno nie ma bazować w Polsce :(

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpnia 17, 2006, 12:08:34 »
Bazę ma w Niemczech, więc przy jego zasięgu i czasie patrolowania (ponad 11h bez tankowania) korzystanie z polskich lotnisk jest całkowicie zbędne.

Bazą AWACS'ów jest Geilenkirchen niedaleko Kolonii czyli odległość do Poznania wynosi niecałe 700km. Ze startem to nieco pewnie półtorej godziny lotu, a do granicy jeszcze krócej.

Ciekawe, który to ten co przyleciał do Poznania  :004:

Polskie lotniska będą używane tylko jakie lotniska zapasowe.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpnia 17, 2006, 13:38:21 »
Pozwoliłem sobie połączyć tematy.

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Września 06, 2006, 23:52:29 »
Taka ciekawostka, pozostaje tylko dodać, nareszcie. No i tradycyjnie prosił bym o wypowiedź w temacie wujka T. Jak to będzie wyglądać od strony pojedynczego pilota itd, technicznie, manualnie ;)?

http://www.strategikon.cal.pl/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=84&Itemid=2

Pozdrawiam

PS
Pomińcie proszę merytoryczne błędy tej informacji, pisał to ktoś bez wiedzy, norma.