Autor Wątek: Nie przegap w TV  (Przeczytany 131492 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ivn

• *
Odp: Nie przegap w TV
« Odpowiedź #540 dnia: Listopada 02, 2020, 18:00:13 »
...który tam został pokazany jako tchórz... ech, ogólnie fajny film, ale propaganda, że aż zębami zgrzytam.

Aaa, ze tak zapytam. W którym momencie? Wiele razy czytalem o tym ale nie widzialem i nie slyszalem ;)

qrdl_logos

• Gość
« Odpowiedź #541 dnia: Listopada 02, 2020, 19:28:00 »
Aaa, ze tak zapytam. W którym momencie? Wiele razy czytalem o tym ale nie widzialem i nie slyszalem ;)

Nie będę robił spoilerów, przysłuchaj się uważnie rozmowom o pogodzie.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #542 dnia: Listopada 02, 2020, 21:37:46 »
Nie całkiem Qrdl, na ostatnim seansie zwróciłem uwagę na to, żądał przerzucenia brygady na inne lotnisko nie spowite mgłą, na co usłyszał w odpowiedzi, że mgła się przemieszcza, więc może przemieścić się również na nowe lotnisko. Ale ogólnie trzeba przyznać, że w filmie robili z niego mało "chętnego" do walki. Co jest zresztą zgodne z historycznym podejściem Aliantów do SBS i jej roli w M-G, którzy od początku jej końca obwiniali Polaków o "wykończenie" całej operacji małym zaangażowaniem w walce. Do tego stopnia, że jeszcze przed końcem wojny wymusili pozbawienie generała dowództwa jednostki.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline ivn

• *
« Odpowiedź #543 dnia: Listopada 02, 2020, 21:43:01 »
Tu jest ta piekna (dla mnie) scena: https://youtu.be/H21zi9hj9-A?t=5378

Teraz tlumaczenie ze sluchu tak na szybko (dodam tylko moj angielski nie jest pierwszych lotow):

EN – Spodziewalem sie pana znowu, panie generale Sosabowski, prosze usiasc.
PL – Polski zrzut znowu zaostal odwołany, proszę o wyjaśnienie?
EN – Mysle, ze mgla miała cos z tym wspólnego (sarkazm/zlosliwosc/traktowanie takie z buta)
PL – Możemy się przerzucic 50 mil na południe (samoloty tam mogą latac), a z tamtad nasi ludzie mogą poleciec do Arnhrm?
EN – Dobre pytanie. Nie chce Cie wkurzac meteorologicznym gadaniem, ale fakt jest taki, czy lubisz czy tez nie to mgla sie porusza (zamglenie się przesowa).
PL – No tak, rusza się! (moje – bo k… mgla zawsze się rusza).
EN – No, trudno powiedzieć generale. To taka sliska rzecz, ta mgla. No, myślisz ze wiesz gdzie jest (masz ja), a ona rusza się do tylu i jestes w z tylu (zostawia/dopada Cie z tylu). Proszę, pan usiądzie?
Ja probuje powiedziec panu generałowi, ze (jest jak jest) nawet jak bysmy przetransportowali twoich ludzi te 50 mill, to choc teraz jest słonecznie, to szanse sa, ale ze tak będzie jak tam dojedziecie, mgla znowu Was wyprzedzi. CZEKAMY (musimy czekac - kretynie).
PL – (k…) i nie robic nic?
EN – Mysle, ze ujales to bardzo dobrze (dobrze powiedziene).

Ta scena, z tego filmu zawsze napawala i napawa mnie duma. Za szczeniaka i za starego. Prosze skupcie sie, a zobaczycie to co ja oraz co autor mial na mysli (parafrazujac naszych lub nie starych nauczycieli polonistyki). Dla mnie tak w bardzo telegraficznycm skrocie: operacja przygotowana tak, ze nie mogla sie powiesc (ale sie powiodla), beznadziejny dowodca (nigdy nie odpowiedzial za swoje niepowodzenia zarowno w Afryce jak i Europie. Anglicy za wszelka cene chcieli miec swojego Pattona).

« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2020, 21:57:54 wysłana przez ivn »

Offline ivn

• *
« Odpowiedź #544 dnia: Listopada 02, 2020, 22:02:33 »
... Ale ogólnie trzeba przyznać, że w filmie robili z niego mało "chętnego" do walki.

Przeprawa?

Z reszta nie dyskutuje, bo sie zgadzam!

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #545 dnia: Stycznia 07, 2021, 00:10:11 »
Na Polsat Viasat History oglądałem właśnie bardzo dobry serial o asach lotnictwa I WŚ. "Wojna asów przestworzy", ma chyba mieć 5 odcinków (dziś był pierwszy) i będą w nim wszyscy najważniejsi - Baron, Boelcke, Fonck, Mannock i inni. Bardzo fajnie zrobiony i bardzo ciekawy.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #546 dnia: Maja 09, 2021, 09:47:52 »
TVP Historia dziś 21.05
Battle od Britain.
Jakby ktoś chciał znów obejrzeć.

« Odpowiedź #547 dnia: Maja 09, 2021, 11:29:34 »
Fajnie - bo bez reklam.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #548 dnia: Marca 02, 2022, 07:27:46 »
Właśnie kolega Toyo opowiada w Polsacie o bojowym lataniu i Ukrainie

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #549 dnia: Marca 02, 2022, 07:54:25 »
A co tam mówi?
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #550 dnia: Marca 02, 2022, 09:23:00 »
Czy jest możliwość obejrzenia tego "po ptokach"? Przegapiłem.:(

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #551 dnia: Marca 02, 2022, 09:29:47 »
No opowiadał o taktyce, lataniu na MiGach i komentował wojnę. Coś chyba mówił o tym pilocie ukraińskim co zginął i takie rzeczy. Nie słuchałem ze skupieniem (przepraszam Toyo ;-) ) ale jestem w pracy i szum fabryki co nieco zagłuszał  8)

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #552 dnia: Marca 02, 2022, 10:13:35 »
Nie no, spoko. Gdzieś się znajdzie. Mi też komputer szumi i trudno się skupić. ;)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
« Odpowiedź #553 dnia: Sierpnia 08, 2022, 13:33:16 »
Śmiejcie się, ale przez lata unikałem filmu XXX (z 2002) bo "gupi", zatem dopiero teraz miałem niespodziankę w postaci czeskich Su-22 (raczej rzadki widok w hollywoodzkim filmie).
https://www.impdb.org/index.php?title=XXx#Sukhoi_Su-22M4
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #554 dnia: Kwietnia 24, 2023, 18:42:49 »
Może nie w TV ale na YT, proszę jaka perełka, film z 1972 o pracy lotniczych sanitariuszy https://youtu.be/il67OlNTYvc. W roli głównej Let L-200 Morava, który stoi dziś w muzeum w Krakowie.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl