Autor Wątek: Nie przegap w TV  (Przeczytany 131474 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

robbo2k

• Gość
Odp: nie przegap w TV
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 28, 2007, 19:08:06 »
Był o 10:00, ale będzie jeszcze o 14:00 na TVP-3.
Bardzo ciekawy dokument o zestrzeleniu 747 przez Su-15.
Nieumniejszając znaczenia tej tragedii, interesujące jest "podejście" amerykanów do tego zdarzenia, oraz wielka ilość niewiadomych.

Jeśli mówisz o Korean Air to był MIG-25, jest cały dokument o tym, ciekawe czy to ten sam
co oglądałem ale pokazuje jak kufajmany maja gdzieś ludzkie życie

« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 28, 2007, 19:15:26 »
Su-15 pilotem był Siergiej Osipowicz, wiem bo poznałem kogoś kto zna Siergieja osobiście. Kiedyś chyba pisałem o autorce dokumentu opowiadającego tę smutną historię. Z tego co opowiadała Rosjanie nigdy nie przekazali wszystkich czarnych skrzynek Beinga Koreańczykom. Podczas jednej z wizyt Jelcyna miało to nastąpić, jednak skrzynki były puste bez taśm rejestrujących. Wizyta skończyła siewcześniej niż to palnowano, oficjalnie Jelcyn zabolieł na zagorienije liochkich, nieoficjalnie za duzo spożył.

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #77 dnia: Marca 01, 2007, 15:09:34 »
Jest stenogram z tego zdarzenia, masa wywiadów z Osipowiczem itp.,  wystarczy poszukac w sieci..

Duuużo do poczytania na ten temat..

http://www.airliners.net/articles/read.main?id=72
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

Offline Sherman

• *
  • 1. Pułk Lotniczy, 2. Eskadra Wywiadowcza, 105.WPŚB
« Odpowiedź #78 dnia: Marca 04, 2007, 18:36:02 »
Dziś o 22:15 na TVP1:

"Czas Apokalipsy: Powrót"
Marcin "Rahonavis" Rogulski (1986-2019)

Nie przepuszczą żadnej owcy,
Z drugiej chłopcy wywiadowcy.

« Odpowiedź #79 dnia: Marca 17, 2007, 15:20:12 »
Właśnie emitowany jest na TVP3 program "Ocalić od zapomnienia"  Tematem jest min. walka PZL P-37 vs Me109.

« Odpowiedź #80 dnia: Marca 26, 2007, 22:42:28 »
Achtung Achtung!
Szybko włączyć PLANETE!
Program o Hainz Orlowskim i myśliwcu FW190.Ciekawe zdjęcia i filmy archiwalne!

« Odpowiedź #81 dnia: Marca 26, 2007, 23:23:04 »
To znowu ja :)Donoszę z frontu... Na tym samym programie Jak-23.Ściśle tajne badania.

« Odpowiedź #82 dnia: Marca 27, 2007, 23:33:00 »
Planete! Właśnie teraz.

Historia pionowzlotów amerykańskich.Omawiany model to Convair XFY-1 Pogo.

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Marca 28, 2007, 09:44:52 »
Widzę BOCZEK, że odkryłeś Planete?  :020: :020: :020:
Jak dla mnie jest to najlepszy z dostępnych mi programów historyczno-naukowych. Przykładowo Discovery od jakiegoś przynajmniej roku zrobił się programem "o grubasach co montują motorek" ewentulanie "o facetach, którzy <demitologizują> rzeczywistość" cokolwiek miałoby to znaczyć - ogólnie techniczny reality show  :005:

pozdrawiam,
qrdl

ps. Warto też poogladać programy historyczno-społeczne, np. o naszej wspaniałej Solidarności i Lechu Skarpecie

« Odpowiedź #84 dnia: Marca 28, 2007, 11:43:28 »
  Może i nie od razu "odkryłem".(W kablówce mi dołączyli ostatnio ;))Jednak kiedyś był to program w większości opisujący kultury afrykańskie i takie tam.I kiedy nie włączyłem, to widać było jakiś Murzynków biegających po sawannie.Fajnie, fajnie... ale bez przesady.
Od niedawna jest ciekawa seria programów o tematyce lotniczej.Powiem więcej, poziom o niebo wyższy niż programy na Discovery.Ten ostatni zszedł na psy moim zdaniem.Komercha jak nic.Jeśli nawet trafi się jakiś "lotniczy" program, to zaczyna się od:..samoloty latają, bo mają śmigła i pilota..etc...
Od kilku dni się nie wysypiam :) przez Planete.Ale mogę nie spać wogóle, jeśli bedą mnie raczyli taką dawką historii lotnictwa.
Nie ma sensu komunikować wszystkich o danej emisji programu.Zazwyczaj od 22 do 00:15 codziennie każdy coś dla siebie znajdzie.

« Odpowiedź #85 dnia: Kwietnia 02, 2007, 14:38:37 »
Przykładowo Discovery od jakiegoś przynajmniej roku zrobił się programem "o grubasach co montują motorek" ewentulanie "o facetach, którzy <demitologizują> rzeczywistość" cokolwiek miałoby to znaczyć -
Bo większość filmów historycznych aczkolwiek również "historycznych" przenieśli na Discovery Civilisation. Tam ciągle jak włączę albo Hitler goni Stalina przez Ukrainę, albo Stalin ukręca łeb hitlerowskiej hydrze w gnieździe żmij. No czasami jeszcze zastanawiają się kto zabił Tutenhamona, albo dobrzy Niemcy z NRD narzekają jak gnębił ich wujek Honecker :) Chociaż fajna seria jest Teryego Jonesa o barbarzyńcach choć pojęcia nie mam czy wartość merytoryczna tego serialu jest duża czy mała, ale ogląda siefajnie :)

« Odpowiedź #86 dnia: Kwietnia 08, 2007, 20:10:39 »
Na TVP 2 właśnie jest "Awiator" z brzydalem (Leonardo Di Caprio) w roli głównej
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards

« Odpowiedź #87 dnia: Kwietnia 26, 2007, 08:40:03 »
Dzisiaj godz. 20:45 na TV Puls film z 1958 roku pt. „Historia jednego myśliwca”
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

Offline Ronald

• *
  • LOv1.12a FS2002
« Odpowiedź #88 dnia: Kwietnia 28, 2007, 12:40:43 »
Zupełnym przypadkiem trafiłem dziś na program POWIETRZNI DRAPIEŻCY (Ultimate Aircraft) na stacji PLANETE o godzinie 10:15.

Jest to ciekawy dokument, akurat dziś miałem przyjemność obejrzeć odcinek 2/3, w którym była mowa o śmigłowcach. Głównie prezentowano Apache, ale mniej więcej w połowie narrator mówi, że kiedyś tam zaobserwowano, że Rosjanie posiadają nowy, nieznany śmigłowiec bojowy.... i w tym momencie z ciemności wyłania się nisko wiszący nad ziemią... POLSKI Mi-24. Normalnie scena zapiera dech w piersi.
Nie mogłem oderwać oczu do kończa programu.
Podaję stronę, na której są podane kolejne emisje programu
 http://www.planete.pl/?prog&17406
PS w napisach końcowych było napisane w dziale podziękowań: 59TH (...) POLISH ARMY

Sokole Oko

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Maja 01, 2007, 11:24:30 »
Troszkę spóźnione ale zauważyłem to przypadkowo na "TVP3 Regionalna" dzisiaj o 10:00 była pierwsza cześć programu Bombowy. Wspomnienia polskich pilotów bombowców. Jutro (2 maj) część druga również o godzinie 10:00.