Autor Wątek: Nie przegap w TV  (Przeczytany 143041 razy)

Odp: nie przegap w TV
« Odpowiedź #135 dnia: Listopada 27, 2007, 18:46:47 »
Jakby ktoś jeszcze nie widział, lub chciał sobie przypomnieć to dzisiaj (Wtorek 27.11.2007) na TVN7 o 21.10 Firefox
PFS_milo

« Odpowiedź #136 dnia: Listopada 28, 2007, 19:00:48 »
Dzisiaj (środa), 23.20 TVP 1 "Sztos"  :021:
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

« Odpowiedź #137 dnia: Listopada 28, 2007, 20:11:50 »
We wtotek "Halo Hans"  :001:
Nie da Ci żona nie da sąsiadka,
Nawet nie przyjdzie im to do głowy,
Tego, co da Ci sierżant sztabowy.

http://www.1pl.boo.pl/

« Odpowiedź #138 dnia: Grudnia 01, 2007, 15:07:46 »
We wtotek "Halo Hans"  :001:

Raczej dzisiaj o 22:30.
Po reklamach to coś wątpię, że powinno to być w "nie przegap w TV".
Mam nadzieję jednak, że się mylę.

Glebas

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Grudnia 02, 2007, 06:25:46 »
Niestety nie myliłeś się. Totalna porażka. Wydaje mi się, że producenci TV zaczęli traktować widzów jak bezmyślną masę.  :005:
Ja wytrzymałem ok. 10 min i zrezygnowałem.  :008:

« Odpowiedź #140 dnia: Grudnia 08, 2007, 14:11:55 »
Na Planete w niedzielę o 20.45 "Lotnictwo: Myśliwce sprzymierzonych" i nastepnie o 21.50 "Lotnictwo: Myśliwce państw Osi".
PFS_milo

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #141 dnia: Grudnia 14, 2007, 08:26:45 »
VIASAT HISTORY godz. 20.00 - Hiroshima  odc. 2

Wczoraj był odcinek 1. Warty oglądnięcia fabularyzowany dokument ( coraz więcej takich produkcji się pojawia ). Dużo zdjęć archiwalnych. W ujęciach fabularnych duża dbałość o szczegóły. Wywiady z uczestnikami ( w tym i z niezyjącym już Tibbetsem )

Na tym kanale są dość często powtórki, także można część 1. na pewno oglądnąć.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Glebas

• Gość
Odp: nie przegap w radiu
« Odpowiedź #142 dnia: Grudnia 22, 2007, 18:36:07 »
Właśnie leci, program trzeci. Koncert Pospieszalskich. Słuchajcie, bo warto  :002:

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #143 dnia: Grudnia 22, 2007, 19:37:49 »
VIASAT HISTORY godz. 20.00 - Hiroshima  odc. 2

Wczoraj był odcinek 1. Warty oglądnięcia fabularyzowany dokument ( coraz więcej takich produkcji się pojawia ). Dużo zdjęć archiwalnych. W ujęciach fabularnych duża dbałość o szczegóły. Wywiady z uczestnikami ( w tym i z niezyjącym już Tibbetsem )

Na tym kanale są dość często powtórki, także można część 1. na pewno oglądnąć.

Nie żebym się czepiał, ale beznadziejnie wręcz powszechny jest to błąd, który na dodatek wygląda okropnie. Nie wiem czy tu Dziadek Kos nie dotarł, ale czy tak wiele osób już zapomniało, że istnieje forma "obejrzeć" > "warty obejrzenia" > "można obejrzeć"?

Nie ma formy "oglądnąć"! Brrr... okropnie to brzmi nawet. ;)
Co gorsza ta forma zaczyna się pojawiać coraz częściej w gazetkach :( Ale język się rozwija... :|

Pozdrawiam

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #144 dnia: Grudnia 23, 2007, 10:19:39 »
Skoro mnie  Labi wymienił to informuję, że dotarłem tu i widziałem to co tu napisano. Forma "oglądnąć" nie jest niepoprawna i jako taka nazywana jest regionalizmem. Używana (stosowana) jest w Małopolsce i nic dziwnego, że w innych regionach Polski może być niewłaściwie odbierana a czasami wręcz niezrozumiała. Mimo to, taka forma jest ogólnie znana i dość często wykorzystywana a więc nie jest błędem w dosłownym znaczeniu tego słowa. Faktycznie Labi - nasz język się rozwija i bardzo bym chciał by bogacił sie tylko o takie słówka.
Dziadek Kos

« Odpowiedź #145 dnia: Grudnia 24, 2007, 15:04:36 »
Jutro o 17:20 na TVP Polonia film dokumentalny(1 część) Generał polskich nadziei - Władysław Anders.

« Odpowiedź #146 dnia: Grudnia 24, 2007, 15:27:33 »
kapulet jesli ciekawi cie cena to powiem ze rozmawialem z jednym z gosci ktory ma podobny sumulator i wydal na niego grubo ponad 100tys zl.
Jeśli raz posmakowałeś latania, będziesz już zawsze chodził z oczami utkwionymi w niebo; bo tam byłeś i zawsze będziesz chciał tam wrócić.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #147 dnia: Grudnia 27, 2007, 14:49:16 »
To może ja jeszcze w temacie pisowni. Nie raz denerwowałem jak ktoś mówił/pisał np. tu ( tam itp. ) pisze...( w sensie jakiegoś zapisanego tekstu ). Poprawnie brzmi : jest napisane. Forma : "pisze" odnosi się do czynnosci pisania. Raczej brzmiało, ponieważ forma "tu ( tam ) pisze " ( nie w formie czasownika)  została dopuszczona do języka polskiego. Przepraszam, za zboczenie od tematu wątku...

P.S.
Przyznam się szczerze, że z powodu "turystyki" powodowanej karierą zawodową moich rodziców mam sporo naleciałości językowych od pólnocy po południe kraju...
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

qrdl

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Grudnia 30, 2007, 15:06:04 »
1.01.08 na Polsacie Kewin sam w domu. Jeśli ktoś nie widział, to polecam, na kaca jak znalazł.

« Odpowiedź #149 dnia: Stycznia 02, 2008, 17:16:07 »
5 stycznia 2008
17:00
TVN
Czarna eskadra
Cytat: Sir Fred Hoyle
Space isn't remote at all. It's only an hour's drive away, if your car could go straight upwards