Autor Wątek: CoD i spółka  (Przeczytany 1834 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

CoD i spółka
« dnia: Lutego 06, 2006, 21:47:02 »
Zastanawialiście się kiedyś, dlaczego jak gramy w jakikolwiek FPS w realiach II w.ś. to zawsze, ale to zawsze walczymy po jedynej słusznej stronie, czyli gramy albo „kufajami” albo „dżemojadami” lub „hamburgierami” i zawsze strzelamy tam do Niemców, wyjątkowo trafią się Włosi.
Jakoś tak mnie ostatnio to ruszyło, bo i przejadło mi się naparzanie „Hansów” i „Helmutów”, tak jakiego Wanie by ustrzelił :001:

To są takie tylko luźne przemyślenia  :021:
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: CoD i spółka
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 06, 2006, 22:33:26 »
Bo wszyscy wiemy kto przegrał wojnę. Dobrze że w multi można być tym złym :)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 06, 2006, 22:44:49 »
Eee ja jak grałem w Battlefield 2 zawsze byłem Irakijczykiem na "F" a w CoD2 wolałem jakoś Niemcem ...   :003:
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

Offline zack

• *
  • Moonhunter.
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 06, 2006, 22:56:07 »
   Me too. Zawsze jak pogrywam w CoD 2 on line to jakoś wolę być po "ciemnej stronie mocy". Do tego MP 44 i headshoty jeden za drugim... No, chyba że są to kufajmańskie mapy, których nienawidzę. Szlag mnie trafia, jak szesnastoletnie dzieciaki latają jak idioci z PPSz - ami. Wtedy zawsze używam snajperki. Pozostaje wtedy jeszcze kwestia dobrego ukrycia się, a to już jest trudne. Pole manewru dość ograniczone - wiekszość graczy zna "każdy kąt" planszy na pamięć. :005:

Bis zum bitteren Ende.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 06, 2006, 23:55:59 »
Ale kammeraden temat nie mówi o tym co lubimy tylko dlaczego tak jest że nigdy nie można być tym złym i tu warto dodać że w singlu. Ja podtrzymuję to co wyżej napisałem ale dodam jeszcze że dość istotną sprawą jest fakt że w obecnych czasach do wszystkiego się da przyczepić np.:

-niby rasistowskie praktyki wobec rodowitych indian w Ameryce północnej w grze GUN
-przemoc w GTA
-brak mozliwości się w cielenia w Araba w Americas Army bo to szerzenie terroryzmu itp.
-stzrelanie do glin w grze 50 Cent...coś tam

A patrząc na dzisiejszy świat to nie trudno o zadymę - patrz karekatura Mahometa i reakcja "brudasów"  o sorry zagalopowałem się arabów w róznych krajach.

Stąd twórcy unikają tego typu tematów bo po co w błocie sie taplać albo jak kto woli wsadzać kij w mrowisko bo przecież odrazu to by zostało odebrane jako szerzenie nazizmu. Przecież do dnia dzisiejszego autorzy gier szczypią się umieszczać "haczyki" w grach.

Ps. CoD tylko kar98, CS tylko kałach i galil, Quake rakietnica i rail ;] Pozatym lubię być tym złym :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Ice

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 07, 2006, 15:57:36 »
Kosi ma racje, po co denerwować wydawców, narazac sie na to ktoś krzyknie ze to propagowanie nazizmu itp. A w IŁ-2 i tak latam Me-109  :021:

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 07, 2006, 17:00:52 »
Skorzystam z tego wątku, by spytac się "lud" czy są chętni na bardziej zaawansowaną grę w Operation Flashpoint.
http://www.gry-online.pl/cm/cm_s043.asp?ID=4677332&N=1

Otóź zamiast biegac  i strzelac bezładnie a'la cod2, cs, cokolwiek, proponujemy wam co innego.
    Mocno realistyczne misje COOP, brutalne walki w miastach, długie strzelaniny w otwartym terenie, zmotoryzowane patrole, misje CSAR (Combat Search and Rescue), misję typu "one shot one kill", wszystko. Jest gotowa specjalna mapa, gdzie na całej wyspie stoją tarcze, masz w skrzynkach wszelakie bronie które możesz spotkac w czasie misji, tutaj się z nimi zapoznajesz. Niezwykła róźnorodność terenu OPF, wyspy do 15kmx15km, porośniete lasami, gorami, pustynią i wioskami/miastami.

Stały podział drużyny na specjalizację, jak wybierzesz kaemistę, to będziesz kaemistą w każdej misji. Nie ma sytuacji, że jest 6 snajperów. Specjalizację rodzaju, sniper, spotter, radio operator, gmpg (general purpose machinegun) operator, saw operator (squad aotumatic weapon), Grenadier, AT Operator, AA Operator, zwykły "grunt" etc...

Realistycznie oddane bronie i pojazdy dzięki wyborowi najlepszych modów do OPF. (BAS/JAM/CFOG).

Klimat. Ponad Wszystko. Nie ma tutaj miejsca na radosną improwizacje oraz nie słuchanie rozkazów. Przed misją opracowywujemy plan, rysujemy trasy na mapie (świetna opcja opf, umozliwiająca w czasie briefingu dawanie znaczników na mapę (w tym własnych znaczników z modów). Od momentu wejścia w strefę walk obowiązuje Code Red, szyk drużyny oraz ruch jest ściśle ustalony, tzw. bounding overwatch, czyli pół drużyny idzie do najbliższej osłony, drugie pół osłania ich, potem zmiana. Obowiązuje bezwględne posłuszeństwo rozkazom dowódcy, jak zakazał strzelać, to zakazał, jak ty zaczniesz pruć za wczesnie, nie bądź zaskoczony ochrzanem. (a następnym razem strzałem w tył głowy z tłumikowanego glocka dowódcy:).
Teamplay to podstawa, w świecie OPF, Rambo żyje 10s, a jego koledzy kolejne 10s, zabici przez jego głupotę.  Nie gramy dla fragów, tylko by wykonac misję, i przeżyć. Jeden błąd i nie tylko ty zginies, ale połowa drużyny, a nie ma respawna...

Dostęp do servera dedykowanego od następnego tygodnia, możliwość gier na 12-20 osób (narazie było 8 osób).

Lista wymagań jest długa, by z nami grac i czuć z tego satysfakcję, trzeba mieć "to coś".
   Wymagania "Psychologiczne

1. Chęć zaznania drużynowej walki w najbardziej realistycznej symulacji żołnierza dostępnej na rynku.
2. Umiejętność myślenia, słuchania rozkazów, oraz dowodzenia grupą ludzi, np. gdy dowódca zostanie zabity, ciężko ranny, odcięty. Wtedy ty musisz się wykazac zdolnościami i inicjatywą, inaczej wszyscy odwiedzą Valhallę; lub ty będziesz dowodził podsekcją w druzynie (np. sekcja MG). Doceniamy inicjatywę, uwagi co do planu misji są zawsze mile widziane, ale jeśli misja zostanie zaplanowano inaczej niż ty sobię ją wyobrażasz, masz słuchać dowódcy.
3. Kultura, nie tolerujemy chamstwa, tak częstego w grach typu CoD2 czy CS (albo nawet zwykły flashpoint, gdzie grają w CTFy, DMy etc...)
4. Czas w weekendowe wieczory na grę.
5. Cierpliwość, OPF nie jest grą dla ziejących ogniem z pyska 13 latków z kansan. Tutaj często misja będzie trwała 25 minut, z czego walki z wrogiem będzie minuta dwie, i ledwo go będziesz widział w tym czasie.
A czasami zginiesz w 5 minucie misji, trwającej 40 minut, trafiony przez snajpera z kilometra. Wtedy idziesz sobie zaparzyc herbatę, poczytać książkę, lub oglądasz sobie poczynania kolegów.

Wymagania "Fizyczne":):
1. Operation Flashpoint Resistance w wersji 1.96
2. Darmowe mody BAS/JAM +extra, około 350mb, linki dostępne na naszym forum.
3. Mikrofon+Teamspeak (mamy własny server).
4. Ludzkie łaczę, czyli nie modem 64, przynajmniej neo 128 lub odpowiednik.

Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 13, 2006, 00:29:06 »
Racja uwielbiam ta grę
To dla niej kupiłem nowego kompa a pózniej był IL-2 FB itd...
Samo granie w kampanie  to już była frajda a co dopiero mulitiplayer , no i wspaniały edytor misji  i te ogromne mapy :)
I wieżcie mi ci co ubustwiaja gry typu Medal of honor lub Call of Duty itp... OFP to jest gierka w która można łupać miesiącami i za każdym razem wszystko może sie wydarzyć inaczej
Jak  przejdę taka gre jak COD to już nie mam ochoty drugi raz zaczynać zabawę od początku ... sztywna fabula i zero taktyki tylko sprawne strzelanie w chmary gebelsów
Z niecierpliwoscia czekam na OFP 2 ma sie ukazać w tym roku :)

« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 13, 2006, 15:05:08 »
Skorzystam z tego wątku, by spytac się "lud" czy są chętni na bardziej zaawansowaną grę w Operation Flashpoint.

Ja sie pisze!
Juz ponad rok minal od czasu jak ostatnio gralem w OPF przez siec, ale ciagle pamietam niesamowity klimat takich rozgrywek. W 8 lub wiecej osob gralo sie wysmienicie, wrazenia nieporownywalne z jakakolwiek inna gra. Niestety, przestalem grac w OPF bo nie bylo latwo zmontowac solidna druzyne do grania. Flashpoint odstrasza wiekszosc osob (teenage boy from Kansas, anyone?) poziomem trudnosci. W wiekszosci przypadkow "one shot - one kill" i fakt, ze dla poczatkujacych chaos pola bitwy jest trudny do ogarniecia (z reguly takie osoby maja spore problemy z okresleniem kto, skad i z czego strzela) to zbyt wysoko postawiona poprzeczka i ludzie wola grac w FPSy gdzie do przeciwnika strzela sie z wlaczonym "auto fire".

Wersja OPF Gold PL wyposazona w dodatek Resistance jest dostepna za niecale 50 PLN, na przyklad tu: http://www.traffic-club.pl/sklep/multimedia_show/id_product/76067.html

« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 13, 2006, 21:50:40 »
OFP jest rewelka, ale ja ostatnio zbieram kaske na taka zabawe w realu i kupuje albo :

http://www.machinegun.pl/sklep/product_info.php?products_id=1240
albo:

http://www.machinegun.pl/sklep/product_info.php?products_id=1241

Szczerze powiedziwaszy sklaniam sie do tego drugiego, bo M4 ma polowa polski :D
Kostek
JG300

Offline F. von Izabelin

• *
  • Prawy człowiek lewicy
    • CMHQ Flying Circus
« Odpowiedź #10 dnia: Lutego 13, 2006, 22:05:34 »
http://www.gry-online.pl/s043.asp?ID=4723443&N=1

Tutaj jest link do naszego wątku OPF.
moje gg 4540048
Chociaż kroczę Dolina Śmierci,
zła się nie uleknę...
bo lecę na 6 kaflach i się wznoszę...

« Odpowiedź #11 dnia: Lutego 24, 2006, 18:16:31 »
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Bladerunner

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Lutego 26, 2006, 17:00:38 »
szesnastoletnie dzieciaki latają jak idioci

Obrażam się :P

Ja tam sobie pykam tym gdzie mniej playerów jest.