Autor Wątek: Historia jednego myśliwca  (Przeczytany 3718 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Historia jednego myśliwca
« dnia: Lutego 08, 2006, 09:31:14 »
9 lutego 20:00 na Kino Polska
Polski film fabularny "Historia jednego myśliwca", a po nim filmy dokumentalne min. o Stanisławie Skarżyńskim, Żwirce i Wigurze i wywiad z gen. Stanisławem Skalskim.

Schmeisser

• Gość
Odp: Historia jednego myśliwca
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2006, 09:32:54 »
Czy to nie jest film wg scenariusza Pana Generała SKalskiego z... :D Brunnerem w roli niemieckiego pilota. ?
Fajny film o lotnictwie, szkoda że cały czas w wodzie sie dzieje

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2006, 09:36:53 »
No właśnie cholerka nigdy tego filmu nie widziałem jeszcze, wstyd się przyznać.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2006, 12:10:57 »
Ja już to chyba widziałem, to jest film w którym Szanowny Pan gen. Skalski opowiada o swoim życiu, o wydarzeniach jakie miały miejsce itp. Jeżeli to jest to to polecam gorąco.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 08, 2006, 12:25:49 »
Znalazłem opis:
Stefan, polski pilot myśliwca, wspomina wrzesień 1939 roku. Obecnie lata w dywizjonie 306 RAF-u. Podczas starcia nad kanałem zostaje strącony; dopływa do boi ratunkowej, w której jest już pilot niemiecki. Obaj na zmianę wzywają pomoc przez radio. Pierwsi przypływają Anglicy. Stefan wraca do dywizjonu. Nawiązuje romans z Margaret, która niedawno straciła męża - lotnika. Podczas kolejnej akcji zostaje zestrzelony nad St. Claire, teraz ratują go Francuzi z ruchu oporu. Jest ranny; operację robi lekarz francuski w kostnicy niemieckiego szpitala. Rekonwalescencję Stefan przechodzi u Katarzyny, Polki mieszkającej w St. Claire. Rodzi się między nimi sympatia. Francuzi przemycają go przez Pireneje do Hiszpanii, stamtąd wraca do dywizjonu. Margaret żąda, by wycofał się z lotów. Stefan waha się; kiedy ginie jego przyjaciel Staszek - decyduje się latać dalej. Jest ostatni z pierwszego składu dywizjonu. Ginie podczas bombardowania St. Claire. Na pustej płycie lotniska trwa apel poległych

scenariusz
Stanisław Skalski      
Hubert Drapella      
aktorzy
Bogusz Bilewski:      porucznik Stefan Zaremba
Krystyna Iwaszkiewicz:      Margaret
Danuta Nagórna:      Katarzyna
Włodzimierz Skoczylas:      Zygmunt
Kazimierz Fabisiak:      Francois
Miłosz Maszyński:      
Artur Młodnicki:      
Emil Karewicz:      Lotnik niemiecki
Jan Machulski:      Staszek
zdjęcia
Karol Chodura      
muzyka
Andrzej Markowski      
scenografia
Jerzy Skrzepiński      
niewymienieni w czołówce
Leonard Pietraszak   

Offline Ranwers

• *
  • Wizzard
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 08, 2006, 12:36:21 »
Film jest ciekawy i powiedział bym - najlepszy polski film lotniczy. Owszem jest trochę zdjęć dokumentalnych (niektóre z przypadku). Zamiast Spitów występują Jaki - ale pokuszono się na przykład o przełożenie osłon podwozia od strony wewnętrznej (jak na Spicie).
.       __!__
.____o(''''')o____.
          " " "
Forum to miejsce spotkań ludzi, którzy mają "zryty palnik" w pewnych kwestiach i do tego dobrze im z tym

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpnia 26, 2016, 23:40:27 »
Odkopuję 10 letni wątek ale jest po co. Obejrzałem w końcu w całości rzeczony film, jest tu:
https://www.youtube.com/watch?v=315A85oTJAU .
Film fajny, ciekawa historia, efekty jak na 50-letni film znośne, typy samolotów wymieszane aloe nie zaburza to opowieści w moim odczuciu. Kto jeszcze nie widział niech poświęci trochę czasu w oczekiwaniu na film o 303cim, oby się nie okazało że nie będzie on lepszy niż "Historia...".

Na koniec filmu mocno przejmujący apel poległych.
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM