Autor Wątek: Venice czy Winchester który lepszy  (Przeczytany 1449 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Venice czy Winchester który lepszy
« dnia: Lutego 08, 2006, 12:39:49 »
No właśnie, który lepszy pod 939
Znajomy składa, kompa i poprosił mnie o pomoc, na co ja mu mogłem odpowiedzieć eeeeeeeeeeeeee
Dlatego też ja również prosiłbym o pomoc, który lepszy
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Venice czy Winchester który lepszy
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 08, 2006, 13:20:02 »
Opteron 144  :063:

Powyżej jest przykład powtarzającej się codziennie wymiany zdań na forum tweak.pl  :002:
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #2 dnia: Lutego 08, 2006, 13:28:26 »
Przecież to jest procek na serwery
To się w ogóle nadaje na sprzęt do domu???
Jaka płyta dla niego chyba nie 939 bo przecież on ma 940pinów
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: Lutego 08, 2006, 14:01:57 »
No właśnie dowcip polega na tym, że są też niskobudżetowe wersje opteronów pod s.939.
Drugi joke to to, że opterony świetnie się podkręca a model 144 najlepiej (mają dużą rezerwę, chyba po to aby serwer był  jak najbardziej niezawodny).
Trzeci dowcip jest niestety taki, że ceny wszystkich opteronów ostatnio podskoczyły, a te modele za rozsądne kwoty są praktycznie nie do dostania (koniec produkcji), więc jeśli nie masz kogoś znajomego, kto ci taki procesor kupi/sprowadzi z zagranicy ani nie uśmichają Ci się transakcje na Allegro lub szukanie na własną rękę, to chyba nie warto sobie nimi głowy zawracać.
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2006, 14:11:01 wysłana przez some1 »

« Odpowiedź #4 dnia: Lutego 08, 2006, 14:19:39 »
Ja aktualnie jestem bardzo zadowolony z ostatniego nabytku Athlon 939 Venice.
Więc na razie wymiana nie wchodzi w grę, ale kumpel myśli dość poważnie o zmianie sprzętu XP2000+ na ASUSIE a7nx-x czy jakoś tak.
Więc ma problem, co brać Venice czy Manchester.
O Venice słyszałem tyle, że są jakieś dwie rewizje jedna się ładnie kręci a druga juz nie a o Winchesterze nie mam zielonego pojęcia, a obiecałem, że pomogę
 :005:

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: Lutego 08, 2006, 14:21:35 »
Jeśli chodzi o odpowiedź na Twoje pytanie:
Jeśli stoisz przed wyborem Winchester kontra Venice to weź Venice, jest nowszy i ma SSE3 (bajer - no ale jest). Jest też wersja z rdzeniem Manchester która jest jakby połową dwurdzeniowego X2, ma odrobinę obniżone napięcie pracy w porównaniu z wymienionymi wcześniej. Tak naprawdę, to jeśli nie planujesz ekstremalnego podkręcania, to nie zauważysz pomiędzy tymi procesorami żadnej różnicy. Jeśli planujesz, to dużo więcej zależy od serii niż samego rdzenia, ale te aktualnie dostępne w sklepach venice'y nie są tak dobre jak kiedyś.
Tutaj jest mała tabelka modeli: http://www.c627627.com/AMD/Athlon64/

No i jeszcze może warto rozważyć zakup Semprona s.939, wydajność niewiele niższa, a cena - wręcz przeciwnie :)

« Odpowiedź #6 dnia: Lutego 08, 2006, 15:07:31 »
Coz ja mam AMD 64 3000+ (939) na NewCastle, i terazjakbym mial brac to wzialbym sobie na rdzeniu ClawHammer. Ale w tedy to jeszcze w sklepach nie slyszeli o Vencile. Pospieszylem sie o 2 miesiace ;)

Jezeli chodzi o instrukcje SSE3 to ja tam nie zauwazam ich braku. Proc smiga az milo ;).
Podkrecanie - mam slaba plyte i jak na razie to poszedl z 1800 na 2025 na standardowym 1.45V. Wiemz e pociagnie do 2200 na standardowym, sprawdzalem u kumpla - plyta ASUS. Chyab trzeba pomyslec nad nowa plytka ;). Ale jak do tej pory to jestem zadowolony.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Lutego 08, 2006, 21:20:14 »
Optek 144 wcale nie jest taki boski, kręci się przeciętnie nie mówiąc już o tym że dostanie go graniczy z cudem. SSE3 to bardziej ciekawostka niż konieczność bo mało aplikacji z tego korzysta więc nie brałbym tego pod uwagę.

Jeżeli brać Winchester'a to najlepiej serię do 50 tygodnia 2004 roku (0450) bo to są dziki które włażą na 2.7GHz z 1.8GHz  (9x300 w górę na standard napięciu) ale ciężko dostać nawet używkę bo każdy trzyma albo wyje jak za zboże. Po tym okresie skończyły się dziki bo AMD przestawiało sie na nowe jako i do procków leciał krzem gorszej jakości. Głównie rozbija się o kontroler pamięci w procku.

Venice już łatwiej ale też warto szukać modeli z okolic maja 2005 bo wtedy u nas się pojawiły i były z 16 i 17 tygodnia produkcji 2005 roku - rewizja E3. Póżniej róznie bywało, raz pojawiały się konkretniejsze a w następnej serii gorsze. teraz rewizja E6 jest i ta bez większych rewelacji.

Zastanów sie do czego potrzebujesz procka, oba będą działały tak samo. Jeżeli zamierzasz kręcić to szukaj selekcjonowanego ale pamiętaj że wtedy się liczy płyta, pamięci (koniecznie pod OC coś na Samsungach TCCD), chłodzenie i zasilacz. Za takiego proca też trzeba więcej zapłacić :(

A NewCastle oraz Clawhammer to procki robione w 0.13 microna przystosowane do pracy z s939, natomiast Winchester i Venice to juz 0.9 microna a to oznacza mniejsze wydalanie ciepła.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #8 dnia: Lutego 08, 2006, 21:31:38 »
Z opteronami to chyba nie tylko chodzi o to, że podkręcają się 'bosko', tylko że każdy z półki podkręci się do wartości którą przekraczają tylko wybrane serie Venice'ów i Winchesterów, więc jest (była) to opcja dla tych co bardziej leniwych  :004:

A skoro już tu zajrzałeś Mazaku, to spytam się Ciebie o Manchestera. Wart on uwagi?

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #9 dnia: Lutego 08, 2006, 21:49:40 »
Różnie bywało z Opterkami ale mniejsza z tym ale pamiętam że było rozczarowanie ale fajnie mieć w CPUID nazwę Opteron :D

Z tego co orientuje się to jajko Manchaster mialo bycć do procków X2 czyli dwujajkowych ale nie powiem Ci jak się kręci bo mało o nich słyszałem. Wiem że miało mieć 2x512kb L2 cache'u. Trzeba przekopać forum extreme systems tam najszybciej sie czegoś dowiemy. Ogólnie myśle że warte uwagi, napewno jest to mały kroczek ku doskonałości bo coś w nim poprawili np. kontroler pamięci, a może cold buga :))
« Ostatnia zmiana: Lutego 12, 2006, 23:40:49 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"