Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275112 razy)

Piorun

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #750 dnia: Maja 07, 2009, 23:57:18 »
Problem/pytanie związane z atakiem za pomocą LGB.

“When delivering LGBs from medium altitude, a level delivery is the easiest to execute. After weapons delivery, turn between 30-90° away from the attack axis. This prevents the TGP video from inverting as you pass over the target.”

Czy może mi ktoś wyjaśnić dlaczego możliwość „video inverting”  jest w RL szkodliwe czy może tylko nie zalecane oraz czy jest to ważne w AF.

Offline Lukas

• 13 WELT
  • *
  • MiG Killer
« Odpowiedź #751 dnia: Maja 08, 2009, 00:04:34 »
Chodzi głównie o to że przesuwanie kursora radaru przestaje być "intuicyjne". Nad celem zwykle trzeba działać bardzo szybko i zastanawianie się jak tu przesunąć kursor raczej nie wchodzi w grę.
"Throw a nickel on the grass, save a fighter pilot's ass"

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #752 dnia: Maja 08, 2009, 16:31:26 »
Mark: Maj 06, 2009, 09:59:17
Jak chcesz się w to wgłębić, to poczytaj dokładniej o HOTASie w manualu.
Poczytałem, zagooglowałem i od razu kupiłem THRUSTMASTER Cougar'a :banan. I teraz mam dopiero problem. Przejście z poczciwego Wingmana na Cougar'a to pozbycie się starych złych nawyków i przyzwyczajenie do nowych.

Ale czego to nie zrobi maniak symulatora F-16 ?  :002:

« Odpowiedź #753 dnia: Maja 11, 2009, 11:39:55 »
Quest, kiedyś chyba widziałem odpowiedź na to pytanie, ale przejechałem całe forum i nie znalazłem...

Jak wyłączyć ostrzeżenia Betty, typu "Altitude, altitude", ponieważ denerwuje to przy zrzucie bomb z małej wysokości (tak, już nie zrzucam bomb z stratosfery xP).

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #754 dnia: Maja 11, 2009, 12:05:09 »
Prawa konsola (najbardziej w tyle po prawej) przełącznik "VMS Inhibit" przetaw na OFF (Uwaga: wyłącza też dużo innych ostrzeżeń niestety !).

Poczytaj Manual do F4 strona 346.

« Odpowiedź #755 dnia: Maja 11, 2009, 12:07:31 »
Hmm... sprawdzałem to już nie raz, ale nie pomogło, spróbuję później bo teraz idę do szkoły :D

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #756 dnia: Maja 11, 2009, 12:21:41 »
Może zamiast wyłączać wszystkie przydatne alarmy, ustaw sobie niższy poziom dopuszczalny (powinno pomóc).

Przy okazji mam pytanie z innej dziedziny.
1. Czy ma ktoś może jakieś tabele albo sposób na dobór optymalnego profilu wznoszenia na wysoki pułap np 25000ft w zależności od ciężaru całkowitego przy starcie i oporu dodatkowego od uzbrojenia ?
Mam na myśli optymalizacje pod kątem zużycia paliwa.
2. Czy istnieje jakaś tabela doboru optymalnej wysokości przelotowej dla w/w parametrów ?

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #757 dnia: Maja 11, 2009, 12:32:29 »
2. Czy istnieje jakaś tabela doboru optymalnej wysokości przelotowej dla w/w parametrów ?
ICP5 i kursor w prawo parę razy. Najpierw będzie wysokość optymalna, potem prędkość. Przy prędkości musisz jedynie pamiętać, że czasem jednak trzeba trzymać się TOS.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #758 dnia: Maja 11, 2009, 12:41:42 »
Dzięki Gerrah. A co zrobić gdy chciałbym dobrać optymalną wysokość ale podczas planowania misji "dalekiego zasięgu"  (przed lotem) ? Zauważyłem że czasami ATO ustawia dość "głupi" profil wysokości.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #759 dnia: Maja 11, 2009, 13:15:27 »
Gdzieś po sieci krąży programik, w którym można wszystko dokładnie zaplanować i obliczyć (chyba na forum Global Falcona gdzieś jest).

EDIT:
Zmienili chyba silnik forum na Global Falconie ???. Wcześniej był tam dział download i najpewniej tam był ten programik.
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #760 dnia: Maja 11, 2009, 13:48:00 »
Gerrah proszę podrzuć choć przybliżoną nazwę tego programu. To jest exec czy coś w html  ? Byłem na tym forum ale nie widzę (ślepota chyba ze mnie  :icon_redface: )

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #761 dnia: Maja 11, 2009, 13:54:43 »
Niestety nie pamiętam kompletnie... Korzystałem z niego tylko przez krótki okres czasu.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #762 dnia: Maja 11, 2009, 14:19:40 »
Zaje się "Delivery planner" było w nazwie (ale b. prawdopodobne, że się mylę ;)).

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #763 dnia: Maja 11, 2009, 14:25:15 »
Dzięki, już szukam. A przy okazji nie wiecie przypadkiem czy jest jakaś prosta metoda określania optymalnego kąta/szybkości wchodzenia na wysoki pułap ?

--------------------------

Wacha jest wielki. Już mam. Nazywa się to  Falcon 4.0: Allied Force - Weapon Delivery Planner. Już ściągam.

Piorun

• Gość
« Odpowiedź #764 dnia: Maja 11, 2009, 14:39:41 »
Niestety klapa. To jest bardzo piękny i przydatny program ale do bombardowania (full wypas jeśli chodzi o szczegóły). Co do paliwa chyba nic nie ma. Szukam dalej.