Wpisz na google mlu manual, powinno wyskoczyć jako jeden z pierwszych wyników. Co do zaimplementowania tej funkcji w AF jest tak jak mówisz. Bardzo uproszczone i samo się wprowadza. Szkoda, że nie zrobili tego "the hardcore way"
.
Witam ponownie.
Jednak byłem w błędzie 
Allied Force posiada drobny błąd, jednak jest dokładnie odwrotnie, niż sądziłem.
To HSI działało błędnie, gdy pokazywało 'waypointy' poprawnie(wiem jak to brzmi

),
A HUD i HSD prawidłowo się "rozkalibrowywało".
W oparciu o Manual do MLU który podałeś ,
udało mi się skalibrować poprawnie nawigację w trakcie lotu.Konieczne jest do tego ręczne wprowadzenie współrzędnych punktu względem którego "kalibrujemy".
W AF po przełączeniu nawigacji w tryb "in flt align", INS "zatrzymuje" się i przestaje aktualizować
naszą pozycję(współrzędne), natomiast w innych wersjach np. FF5 aktualizuje je cały czas na bieżąco.
Nie wiem jak jest w prawdziwym F-16, ale właśnie w tym leżał problem.
Błąd w AF polega na tym, że HSI nie da się w żaden sposób rozkalibrować, choćbyśmy nie wiem jakie współrzędne wprowadzili,
to HSI zawsze działa poprawnie, podczas gdy reszta systemów(prawidłowo) się rozkalibrowuje.
Poniżej daję sposób w jaki udało mi się wykonać poprawną kalibrację w czasie lotu:
1.Będąc w locie gaszę(off) nawigację, żeby straciła wszystkie dane.
2.Włączam tryb "in flt align"
3.Przełączam DED na dane nawigacyjne(LIST>6)
4.Wybieram punkt, względem którego dokonam kalibracji, w tym przypadku lotnisko.
5.Wpisuję na DED współrzędne N oraz E lotniska z mapy.
6.Ustawiam kanał TACAN tego lotniska(DED "T-ils 1">)
7.Przełączam HSI na TACAN i lecę w stronę lotniska.
8.Wpisuję na DED wysokość (sami ją ustalamy wedle uznania), oraz kurs jakim lecę w stronę lotniska.
9.Lece nad lotnisko zwracając uwagę na to by trzymać się wysokości, oraz kursu który wpisaliśmy na DED(
jest to bardzo ważne).
10.Kiedy znajdę się
dokładnie nad lotniskiem(odległość na HSI=0), przełączam nawigację z "in flt align",na "NAV".
11. Wybieram pierwszy lub ostatni punkt nawigacyjny(jest to lotnisko macierzyste),
sprawdzam na HSI kurs oraz odległość do TACAN'a tego lotniska.
12.Porównuję ją z odległością i kursem według systemu nawigacyjnego widoczną na HUD.
Rożnica powinna wynosić od 1-5nm, w zależności od tego, na ile precyzyjnie trzymaliśmy się
wyznaczonej wysokości i kursu w momencie osiągnięcia punktu kalibracji i przełączenia na "NAV"
Na HSI różnica odległości i kursu pomiędzy TACAN, a NAV nie będzie widoczna.
Tu znajduje się właśnie "niedoróbka", poprostu w AF HSI nie da się "zepsuć" i zawsze działa ono w 100% poprawnie ,jeśli jest tylko włączona nawigacja.
Sprawa się więc w pełni wyjaśniła.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc!!!