Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275271 razy)

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #930 dnia: Września 29, 2009, 16:07:53 »
Wiedziałem, że gdzieś kiedyś o tym czytałem! MLU manual od strony 87. Myślę, że nikt nie będzie mi miał za złe jeśli zacytuję:

Inflight Alignment. The INS may be aligned inflight. However, the procedure requires extensive pilot inputs and is designed to provide a get-home capability only. Assuming no failure impacting normal INU performance, an inflight alignment performed with the GPS system may achieve normal or higher INU navigation accuracies. If GPS is not available, only degraded navigation capability can be achieved from a normal, fully capable INU. After a GPS aided inflight alignment and a System Accuracy (SYS ACCUR) HIGH is achieved, the FPM may not be available for up to three minutes. Return of the FPM indicates that the inflight alignment is providing minimum system performance and INU accuracies. Return of the maximum gravity (max G)-value indicates that the inflight alignment is complete. The procedure is as follows:
  • Select inflight (INFLT) ALIGN position with INS control knob.
  • Verify INFLT ALIGN DED page displayed.
  • Verify STBY in maximum g window of HUD.
  • Enter compass heading using the ICP.
  • Fly straight and level until MAN mnemonic is displayed in place of STBY on the HUD and the FIX NECESSARY message is on the DED.
  • Perform overfly position updates as often as operational feasible until MAN mnemonic on the HUD changes back to maximum g.
  • Select NAV with the INS control knob.

Jest tam również opisane CAL i ATT.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

kiki

• Gość
« Odpowiedź #931 dnia: Września 29, 2009, 16:29:23 »
czyli trzeba jeszcze wprowadzić kurs jak dobrze rozumiem?
ale w AF nie widzę czegoś takiego jak tam :008:

" COMPAS HDG *XXX*
   FIX NECESSARY     

da się gdzieś ściągnąć jako .pdf tego manuala?

wydaje mi się, że w Falcon 4.0 jest to bardzo uproszczone i się same wprowadza,
a ten przeskok trasy na hsd w AF, to jakiś błąd w programie.
Wgrałem dzisiaj FF5 i nie występują żadne problemy z kalibracją INS w czasie lotu.

[gmod]Zdania rozpoczynamy wielką literą.[/gmod]
« Ostatnia zmiana: Października 01, 2009, 09:22:02 wysłana przez Syringe »

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #932 dnia: Września 29, 2009, 16:40:35 »
Wpisz na google mlu manual, powinno wyskoczyć jako jeden z pierwszych wyników. Co do zaimplementowania tej funkcji w AF jest tak jak mówisz. Bardzo uproszczone i samo się wprowadza. Szkoda, że nie zrobili tego "the hardcore way" :).
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

kiki

• Gość
« Odpowiedź #933 dnia: Września 29, 2009, 17:00:21 »
Wpisz na google mlu manual, powinno wyskoczyć jako jeden z pierwszych wyników. Co do zaimplementowania tej funkcji w AF jest tak jak mówisz. Bardzo uproszczone i samo się wprowadza. Szkoda, że nie zrobili tego "the hardcore way" :).

Dzięki piękne! właśnie mi się ściąga...
,bardzo fajna sprawa, duzo ciekawych rzeczy jest. :001:
« Ostatnia zmiana: Września 29, 2009, 17:25:28 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #934 dnia: Września 29, 2009, 17:34:54 »
Ciekawa rzecz panowie otóż w MLU pozycja CAL jest natomiast w F-16C już nie co wydaję mi się trochę dziwne. A co do ATT to chyba jestem ślepy i głupi ale nie mogę znaleźć :003:, owszem jest na temat aling in flight i Stored heading czy jakoś tak, natomiast dalej już jest mowa o fixsowaniu (lol jak to brzmi :002:).

Btw.Gdzieś na jakimś forum słyszałem że m3 tape też jest gdzieś w śeci ale bardzo ciężko go znaleźć.

« Odpowiedź #935 dnia: Września 30, 2009, 00:07:04 »
Pytania o nawigację.
Tacany to radiolatarnie na lotniskach dzięki którym można znaleźć drogę bo wybranej bazy?
Kanał Tacana wklepuje się tam gdzie częstotliwość ILS?
[gmod] W dziale Falcona pojawił się nowy wątek- FAQ. Proszę z niego korzystać. Nie po to trułem Gerrahowi tydzień żeby nikt później tam nie zaglądał![/gmod]
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2009, 09:23:10 wysłana przez Syringe »

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #936 dnia: Września 30, 2009, 00:56:35 »
Syringe, a nie mówiłem, że nie ma sensu tworzyć FAQ?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #937 dnia: Września 30, 2009, 09:23:47 »
Spoko, spoko. Zmusi się siłą :). Twoja robota nie pójdzie na marne.

« Odpowiedź #938 dnia: Września 30, 2009, 12:32:03 »
Sorry Panowie nie chciałem Was irytować, doceniam Wasze zaangażowanie. Czytałem FAQ ale miałem pewne wątpliwości bo na ADI wyskoczyły te czerwone flagi.

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #939 dnia: Września 30, 2009, 12:42:23 »
Flagi? Może nie jesteś w zasięgu TACANa?

« Odpowiedź #940 dnia: Września 30, 2009, 12:46:59 »
To takie flagi jak na 66 stronie manuala AF. Robię misję treningową z lądowania.

kiki

• Gość
« Odpowiedź #941 dnia: Września 30, 2009, 13:25:20 »

Witam ponownie.

Jednak byłem w błędzie  :001:

Allied Force posiada drobny błąd, jednak jest dokładnie odwrotnie, niż sądziłem.
To HSI działało błędnie, gdy pokazywało 'waypointy' poprawnie(wiem jak to brzmi :001:),
A HUD i HSD prawidłowo się "rozkalibrowywało".

W oparciu o Manual do MLU który podałeś ,
udało mi się skalibrować poprawnie nawigację w trakcie lotu.

Konieczne jest do tego ręczne wprowadzenie współrzędnych punktu względem którego "kalibrujemy".
W AF po przełączeniu nawigacji w tryb "in flt align", INS "zatrzymuje" się i przestaje aktualizować
naszą pozycję(współrzędne), natomiast w innych wersjach np. FF5 aktualizuje je cały czas na bieżąco.
Nie wiem jak jest w prawdziwym F-16, ale właśnie w tym leżał problem.
Błąd w AF polega na tym, że HSI nie da się w żaden sposób rozkalibrować, choćbyśmy nie wiem jakie współrzędne wprowadzili,
to HSI zawsze działa poprawnie, podczas gdy reszta systemów(prawidłowo) się rozkalibrowuje.

Poniżej daję sposób w jaki udało mi się wykonać poprawną kalibrację w czasie lotu:

1.Będąc w locie gaszę(off) nawigację, żeby straciła wszystkie dane.

2.Włączam tryb "in flt align"

3.Przełączam DED na dane nawigacyjne(LIST>6)

4.Wybieram punkt, względem którego dokonam kalibracji, w tym przypadku lotnisko.

5.Wpisuję na DED współrzędne N oraz E lotniska z mapy.

6.Ustawiam kanał TACAN tego lotniska(DED  "T-ils 1">)

7.Przełączam HSI na TACAN i lecę w stronę lotniska.

8.Wpisuję na DED wysokość (sami ją ustalamy wedle uznania), oraz kurs jakim lecę w stronę lotniska.

9.Lece nad lotnisko zwracając uwagę na to by trzymać się wysokości, oraz kursu który wpisaliśmy na DED(jest to bardzo ważne).

10.Kiedy znajdę się dokładnie nad lotniskiem(odległość na HSI=0), przełączam nawigację z "in flt align",na "NAV".

11. Wybieram pierwszy lub ostatni punkt nawigacyjny(jest to lotnisko macierzyste),
sprawdzam na HSI kurs oraz odległość do TACAN'a tego lotniska.

12.Porównuję ją z odległością i kursem według systemu nawigacyjnego widoczną na HUD.
Rożnica powinna wynosić od 1-5nm, w zależności od tego, na ile precyzyjnie trzymaliśmy się
wyznaczonej wysokości i kursu w momencie osiągnięcia punktu kalibracji i przełączenia na "NAV"

Na HSI różnica odległości i kursu pomiędzy TACAN, a NAV nie będzie widoczna.
Tu znajduje się właśnie "niedoróbka", poprostu w AF HSI nie da się "zepsuć" i zawsze działa ono w 100% poprawnie ,jeśli jest tylko włączona nawigacja.

Sprawa się więc w pełni wyjaśniła. :002:

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc!!!
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2009, 13:30:51 wysłana przez kiki »

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #942 dnia: Września 30, 2009, 13:52:49 »
To takie flagi jak na 66 stronie manuala AF. Robię misję treningową z lądowania.

Te właśnie flagi oznaczają, że jesteś poza zasięgiem TACANA, znikną, gdy się w nim znajdziesz i dopiero wówczas będziesz mógł korzystać z tego dobrodziejstwa :)

Co do "In FLight Alignment" rozgryzionego przez Kiki, proponuję aby także to wrzucić do stworzonego niedawno FAQ.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #943 dnia: Września 30, 2009, 13:58:08 »
Tak, już poleciłem to zrobić Syringowi :).

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #944 dnia: Września 30, 2009, 23:20:22 »
Trzeba przyznać Kiki, że nas zagiąłeś. Brawo - tak trzymać!
Zauważcie jeszcze tylko, że na stronie MFD FCR też zawsze będziecie mieli prawidłowe wskazanie aktualnie wybranego STP, co oznacza że nie tylko HSI jest nieprawidłowo zakodowane w grze.