Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 261420 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Q-bak

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #360 dnia: Października 04, 2007, 22:37:22 »
Prosilbym o wyczerpująca odpowiedz, czym jest bullseye. Kiedys pytalem, jak sprawdzic czy zalokowalem sie na wrogu czy nie; jako że nie ma tutaj IFF, sugerowaliscie pytanie AWACS'a jakas komenda. Teraz wyczailem jeszcze komende "Raygun" - wtedy podaje namiary danego samolotu wlasnie od "bullseye". ale czym to jest ?

Offline Adam/Zenek

• *
  • I come on like a bloodstained Hurricane...Mk IIc
« Odpowiedź #361 dnia: Października 04, 2007, 23:19:27 »
O ile się nie mylę jest to kurs, którym trzeba podążać.
ZenoPL

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #362 dnia: Października 04, 2007, 23:24:43 »
Wszystko jest bardzo ładnie opisane w manualu na stronie 426... Jest jeszcze gdzieś program Bullseye Trainer, ale nie mogę go w tej chwili znaleźć.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #363 dnia: Października 04, 2007, 23:55:50 »

Bullseye to umowny punkt wyznaczony przez 'dowództwo' i ma służyć nie tylko tobie, ale też pozostałym pilotom w większości tym AI. Dlatego Bullseye przeważnie mieści się na terenie wroga aby sfera wokół niego obejmowała z grubsza cały front. A zmienia się często, bo sytuacja na polu walki się zmienia a ponadto regularna deaktualizacja pozycji Bullseye zabezpiecza przed przejrzeniem planów przez nieprzyjaciela.

Bullseye to po prostu punkt orientacyjny :)

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #364 dnia: Października 05, 2007, 07:48:14 »
A widzicie, zapomnialem zapytac, czy jest to jakis punkt fizyczny. Dziekuje bardzo za odpowiedz. Kolejne pytanie - czym jest bravery code ?

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #365 dnia: Października 05, 2007, 10:22:06 »
Bullseye to wyimaginowany punkt na ziemi ustalany w procesie planowania strategicznego i używany w procesie planowania taktycznego służący do określania pozycji bez podawania kluczowych dla wroga informacji - np. szer i dł. geograficznej. Ogólnie robi się go po to, żeby wróg, który nie zna położenia bullseye po przechwyceniu transmisji radiowej nie mógł ustalić położenia obiektu, celu, itd.
Breavity codes to terminologia używana do określenia rożnych rzeczy, żeby krótko i zwięźle przekazać informację a nie za pomocą opisu.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #366 dnia: Października 05, 2007, 10:40:07 »
jak sprawdzic czy zalokowalem sie na wrogu czy nie; jako że nie ma tutaj IFF, sugerowaliscie pytanie AWACS'a jakas komenda.

To komenda "Declare" (q 2)

Teraz wyczailem jeszcze komende "Raygun" - wtedy podaje namiary danego samolotu wlasnie od "bullseye". ale czym to jest ?

Raygun to pytanie do 'celu' czy jest kumplem, bezużyteczne w singlu, bo nie można się komunikować bezpośrednio z innymi flightami oprócz AWACSa i Tankera, ale w multi czasem przydatne. W zastosowaniu:
Ty: Raygun, bullseye 180, 20 miles, angels 18
Jeśli słyszysz odpowiedź "Buddy spike", to znaczy że jakiś friendly się zorientował, że to o nim mowa.
Szybciej i skuteczniej czasem jest zrobić hard locka (STT), wtedy na pokładzie celu RWR zacznie wyć i jeśli to kolega, to zacznie spanikowany powtarzać "Buddy spike! Buddy spike!" aż go puścisz :) A jeśli wróg, to właśnie go powiadomiłeś o swoich intencjach ;) Ale to tylko w MP.

Aha, używaj prawego alta przy pisaniu

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #367 dnia: Października 05, 2007, 20:14:07 »
Kolejne pytanie.
Ostro przerabiam manuala i natknąłem się na "fuel qty selector"
Co dokładnie oznacza opcja "test" ? Bo tutaj opisywana jest, że pokazuje ilość paliwa w obu, cytuje "hands", która powinna wskazywać 3000, a razem 6000. hę ? Poza tym, gdzie te wielkości będą wyświetlane ? (gdy np. dam na norm, to gdzie zobaczę tą ilość paliwa ? )
Pozdrawiam

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #368 dnia: Października 06, 2007, 13:36:19 »
Hands to wskazówki. Po prawej stronie (right aux console) masz analogowy, zegarowy wskaźnik paliwa. W nim chodzą dwie wskazówki, jedna jest biała, druga ma czerwony pasek - wskazują na poziom paliwa w dwóch różnych zbiornikach.

Działa to w ten sposób. Wskazówki oznaczone są jako F/R i A/L (ta z paskiem) - Fwd/Right i Aft/Left. W zależności od ustawienia przełącznika o którym mówisz, będą one pokazywać:

NORM - F/R pokazuje zawartość przedniego wewnętrznego zbiornika, A/L tylnego wew. zbiornika
RSRV - F/R pokazuje zawartość rezerw w przednim wew., A/L w tylnym
INT WING - F/R pokazuje ile paliwa masz w zbiorniku wewnętrznym w prawym skrzydle, A/L w lewym
EXT WING - F/R prawy podwieszany pod skrzydłem, A/L lewy podwieszany
EXT CENTER - podkadłubowy podwieszany (nie wiem, która wskazówka wtedy pokazuje)
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2007, 13:45:51 wysłana przez BigMac »

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #369 dnia: Października 06, 2007, 14:26:13 »
BigMac, ja Cie podziwiam ze Tobie sie chce ;)

« Odpowiedź #370 dnia: Października 06, 2007, 19:22:55 »
BigMac skąd bierzesz te informacje?Jesteś kopalnią wiedzy.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #371 dnia: Października 06, 2007, 19:28:09 »
A żebym to ja wiedział :D Interesuję się Falconem od kilku lat to jakoś to się samo wbija do głowy.

Żeby tak łatwo mi studia wchodziły... ;)

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #372 dnia: Października 06, 2007, 21:19:24 »
Dzięki. Teraz jestem przy ICP i DeD - piszą tutaj o przełącznikach (master mode buttons)
I są takie - A-A, A-G i NAV. Dwa pierwsze widzę, a gdzie podział się ten trzeci ? ;)

PS. Co do tych zbiorników paliwa - dowiedziałem się, że chodzi tutaj o balans samolotu, tak żeby nie było sytuacji, ze w dziobie jest dużo paliwa a z tyłu mniej. Jakkolwiek, w AF raczej to mało działa ;)

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #373 dnia: Października 06, 2007, 21:52:41 »
NAV nie ma, był w staaarym oryginalnym F4 z 1998 ;) Potem usunięto ten guzik, bo w prawdziwym go nie ma, chociaż jeszcze istnieje skrót klawiszowy (i działa). Żeby z master mode AA wrócić do NAV, trzeba jeszcze raz nacisnąć guzik AA. Oczywiście analogicznie jest z AG - pierwsze wciśnięcie to przejście w dany tryb, drugie to powrót do nawigacji. Trzeba go nacisnąć myszką, klepnięcie w Enter lub Backspace wybierze nam kolejną broń w danym trybie.

Q-bak

• Gość
« Odpowiedź #374 dnia: Października 06, 2007, 22:07:36 »
Tu zaczynają się schody mój hamburgerku ;)
Problem polega na tym, że często nie potrafiłem wrócić z różnych trybów do trybu NAV. Czasem jakoś się udawało, czasami nie ^__^ No ale dzięki za wytłumaczenie