To mój pierwszy post na forum wiec chciałbym się od razu przywitać.
Jestem nowy w Falconie 4.0 AF. Nie jest to mój pierwszy symulator, lecz na pewno pierwszy wojskowy, na dodatek do którego postanowiłem przysiąść na dłużej. Zaczalem czytac manual dołączony w pdfie do gry i postanowiłem zrobić po kolei misje treningowe.
Mam kilka problemów dotyczących wlanie kilku z tych misji, dlatego pisze w tym temacie. Pierwszy problem to misja, w ktorej wykonujemy Split S, High i Low Speed Over the Top. Problem polega na tym, ze wykonując wszystko dokładnie jak w instrukcji z zachowaniem prędkości początkowej, włączeniem AB, zachowując założone przeciążenia, nie jestem w stanie wykonywać tych manewrów z prędkościami, jakie są tu zalecone (gwałtowny spadek prędkości przy ściąganiu drąga w rezultacie zamiast zakończyć jakiś manewr na 300 węzłach, kończę go na 200, czy 150 węzłach). Split S jeszcze ok, High Speed, wykonuje, ale bez zachowania prędkości wyjścia, natomiast Low Speed zamiast kończyć na 150-200 węzłach to kończę na 60, przepadając dziobem poniżej horyzontu.
Kolejna sprawa to ten Deep Stall. Z tego co zrozumiałem to należy maszynę zadrzeć do góry, przepustnice ściągnąć do idle, aż wytraci prędkość, walczy się dyskoteka w kokpicie i po tym wykonać względem dwóch osi gwałtowny ruch sterem. Robię to i zamiast tego Deep Stalla, który teoretycznie powinienem wyprowadzać tymi ruchami pompującymi góra dol wraz z dziobem samolotu, a on mi zamiast tego najzwyczajniej w świecie przepada, zwala się na dziob a wyprowadzenie go wyglada jak w zwykłym szybowcu. Problem polega na tym, ze chyba coś źle go wprowadzam, bo nie chce mi się zrobić ten Deep Stall.
Kolejna sprawa do dyskusji to prędkości w ladowaniu. Zachowuje proceduralne prędkości podejścia rzędu 160kts (mowie narazie o ladowaniu z widocznością z drugiej prostej i IFR), robię wszystko jak w instrukcji, wyciagam podwozie, dodaje mocy, ale w instrukcji np. mówią, ze dla level flightu, z podwoziem wypuszczonym, by lecieć 160kts, należy utrzymywać przepływ paliwa rzędu 2300 funtów na godzinę, a ja ustawiając przepustnice wlanie na takie zużycie, wytracam zupełnie prędkość. Musze ustawić zwykle o 1000-2000 funtów więcej niż w instrukcji. Ogolnie mam jeszcze problem w samym lataniu na tym ILSie ale to już kwestia wprawy. Chociaż według instrukcji w misji z ladowaniem według IFR, powinienem manualnie konfigurować urządzenia pokładowe, a tu już mam wszystko zrobione a na dodatek Grażyna na wieży mnie za rączkę wektoruje do pasa, wiec torche nie wiedziałem co robić. Lecąc jak w manualu ona mnie odsyłała na drugi krąg, a lecąc po jej regułach na guzik mi ILS cały.
Ustawienia mam na Ace, latam bez rożnych dodatków, jedynie patch 1.13 bodajże. (najnowszy ze strony Lead Pursuit)
Chce od Was Panowie, abyście mi powiedzieli, co robię nie tak, czy może coś źle mam poustawiane?
P.S.
Proszę mi pomoc z odnalezieniem AOA bracket na HUDzie, ponieważ ciągle w instrukcji jest aby utrzymywać go w 11 stopniach, ale na HUDzie w ogóle nie widzę podziałki jakiejś oddzielnej dla AOA i nie wiem jak utrzymać go na zadanym poziomie na podejściu. Acha, i czy w ogóle misje są tu jakoś zaliczane, czy się dowiaduje w jakiś sposób, ze wykonalem ja poprawnie, czy coś takiego?
Mam nadzieje, ze nikogo nie zanudziłem, i oczywiście czekam na pomoc

)
Pozdrawiam