Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275337 razy)

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #810 dnia: Lipca 24, 2009, 09:04:44 »
Wlazłem do AF i chyba tam niczego takiego nie ma. Zapytałem Google ale też żadnych konkretów.
Jeszcze potem zerknę do manuala.

Przeskocz na OFa, tam możesz ustawić napisy, czas wyświetlania, ilość linijek i myślę że jak pogrzebiesz w CFG to i wielkość czcionki.

A poza tym - Witamy nowego Falkonoholika :D

Pozdrawiam
Syr.
« Ostatnia zmiana: Lipca 24, 2009, 09:13:19 wysłana przez Syringe »

« Odpowiedź #811 dnia: Lipca 24, 2009, 09:50:53 »
No zapewne kiedyś przeskocze (czytaj jak zakupie na f4.0), teraz pozostaje mi AF lub FF5 (którego mam zamiar przetestować wkrótce, ale z tego co wyczytałem do do latania online narazie się nie nadaje, a do tego dążę).

Jeszcze spytam czy oprócz ebay, allegro jest jeszcze jakaś inna możliwość zakupu falcona 4.0, (torrenty pomijam, jako ze używam tylko legalnego softu), bo np. cena u tego pana to trochę przesada
http://www.allegro.pl/item688300206_falcon_4_0_wyprzedaz_sklep.html
JID: kajko@jabberpl.org

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #812 dnia: Lipca 24, 2009, 13:42:32 »
Kosmiczne przegięcie cenowe.
Co do zakupu F4 to na razie się nie spiesz, bo najprawdopodobniej OpenFalcon 4.8 wyjdzie jako OC, podobnie jak FF5. Ma to nastąpić chyba w sierpniu. Do tego czasu możesz spokojnie opanowywać AF-a, bo umiejętności tam zdobyte na pewno nie pójdą na marne, jeśli przesiądziesz się na OF-a.

Co do Twojego pytania.. Coś mi się kołacze po łepetynie, że gdzieś była możliwość ustawienia wyświetlania tekstów radiowych, ale nie dam sobie głowy uciąć, że był to AF, czy też starsze edycje (SP4.3? ), a nie mam w tej chwili jak sprawdzić.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

b3rno

• Gość
« Odpowiedź #813 dnia: Lipca 24, 2009, 16:27:58 »
Witam ... mam Falcona 4 AF kilka miesięcy ... praktycznie nie mam juz z nim problemow .. chociaż zdarzają się zaciecia typu: jak zalokować GMT (czyli ruchomy cel -czołg,ciezarowke).Czy jest ktoś chetny sprawdzenia mojego skilla  ,ktore nabyłem podczas tych paru miesiecy ? ;]  licze na wasza odpowiedz .POZDRO be free

b3rno

• Gość
« Odpowiedź #814 dnia: Lipca 24, 2009, 17:42:27 »
aha i jeszcze jedna rzecz,właściwie to dwie .Moze juz było to pytanie na tym forum ..ale zapytam ... 1.Chodzi o flary ... odpowiedzialny przycisk X C za flary i chaffy .. gdy wciskam wylatuja tylko chafty... (przelacznik jest ustawiony a flary ) 2.Misja Nagrywania terenu po bombardowaniu..... nie bardzo wiem jak to uruchomic.Czy jest to przycisk po lewej stronie kokpitu ? ten ktory nagrywa misje w ACMI ? pozdrawiam i z gory dzieki za wyjasnienie!!

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #815 dnia: Lipca 24, 2009, 17:51:52 »
No to jedziemy.

1. Wszystko zależy od tego jak masz zaprogramowane EWS. Domyślnie pierwszy program to są same śmieci, zero flar. Przyciskami X C uruchamiasz program EWS, nie zaś rzucasz jedną flarę czy tam paski folii. No chyba że korzystasz z trybu BYPass, który w AF ZTCW jest nie zaimplementowany. Spróbuj zmienić program, bądź przeprogramować istniejący.

2. Podwieszasz Low Altitude Camera na centralny pylon, w kokpicie przełączasz się na AG, wybierasz odpowiednią pozycję i robisz zdjęcia za pomocą przycisku Pickle. Słychać nawet trzask migawki ;)

Pisz bardziej "po polskiemu", to nikomu nie zaszkodzi a łatwiej będzie przeczytać Twoje posty...

b3rno

• Gość
« Odpowiedź #816 dnia: Lipca 24, 2009, 20:35:29 »
Dzieki i sory za skladnie,postaram sie pisać bardziej zrozumiale  .Zaraz obadam i zobacze co z tego będzie . Pozdrawiam :)

b3rno

• Gość
« Odpowiedź #817 dnia: Lipca 25, 2009, 20:49:58 »
Wszystko śmiga jak należy.Dzieki za wsparcie  :banan
Pozdrawiam b3

wilczek

• Gość
« Odpowiedź #818 dnia: Sierpnia 12, 2009, 16:56:37 »
To mój pierwszy post na forum wiec chciałbym się od razu przywitać.

Jestem nowy w Falconie 4.0 AF. Nie jest to mój pierwszy symulator, lecz na pewno pierwszy wojskowy, na dodatek do którego postanowiłem przysiąść na dłużej. Zaczalem czytac manual dołączony w pdfie do gry i postanowiłem zrobić po kolei misje treningowe.

Mam kilka problemów dotyczących wlanie kilku z tych misji, dlatego pisze w tym temacie. Pierwszy problem to misja, w ktorej wykonujemy Split S, High i Low Speed Over the Top. Problem polega na tym, ze wykonując wszystko dokładnie jak w instrukcji z zachowaniem prędkości początkowej, włączeniem AB, zachowując założone przeciążenia, nie jestem w stanie wykonywać tych manewrów z prędkościami, jakie są tu zalecone (gwałtowny spadek prędkości przy ściąganiu drąga w rezultacie zamiast zakończyć jakiś manewr na 300 węzłach, kończę go na 200, czy 150 węzłach). Split S jeszcze ok, High Speed, wykonuje, ale bez zachowania prędkości wyjścia, natomiast Low Speed zamiast kończyć na 150-200 węzłach to kończę na 60, przepadając dziobem poniżej horyzontu.

Kolejna sprawa to ten Deep Stall. Z tego co zrozumiałem to należy maszynę zadrzeć do góry, przepustnice ściągnąć do idle, aż wytraci prędkość, walczy się dyskoteka w kokpicie i po tym wykonać względem dwóch osi gwałtowny ruch sterem. Robię to i zamiast tego Deep Stalla, który teoretycznie powinienem wyprowadzać tymi ruchami pompującymi góra dol wraz z dziobem samolotu, a on mi zamiast tego najzwyczajniej w świecie przepada, zwala się na dziob a wyprowadzenie go wyglada jak w zwykłym szybowcu. Problem polega na tym, ze chyba coś źle go wprowadzam, bo nie chce mi się zrobić ten Deep Stall.

Kolejna sprawa do dyskusji to prędkości w ladowaniu. Zachowuje proceduralne prędkości podejścia rzędu 160kts (mowie narazie o ladowaniu z widocznością z drugiej prostej i IFR), robię wszystko jak w instrukcji, wyciagam podwozie, dodaje mocy, ale w instrukcji np. mówią, ze dla level flightu, z podwoziem wypuszczonym, by lecieć 160kts, należy utrzymywać przepływ paliwa rzędu 2300 funtów na godzinę, a ja ustawiając przepustnice wlanie na takie zużycie, wytracam zupełnie prędkość. Musze ustawić zwykle o 1000-2000 funtów więcej niż w instrukcji. Ogolnie mam jeszcze problem w samym lataniu na tym ILSie ale to już kwestia wprawy. Chociaż według instrukcji w misji z ladowaniem według IFR, powinienem manualnie konfigurować urządzenia pokładowe, a tu już mam wszystko zrobione a na dodatek Grażyna na wieży mnie za rączkę wektoruje do pasa, wiec torche nie wiedziałem co robić. Lecąc jak w manualu ona mnie odsyłała na drugi krąg, a lecąc po jej regułach na guzik mi ILS cały.

Ustawienia mam na Ace, latam bez rożnych dodatków, jedynie patch 1.13 bodajże. (najnowszy ze strony Lead Pursuit)
Chce od Was Panowie, abyście mi powiedzieli, co robię nie tak, czy może coś źle mam poustawiane?

P.S.

Proszę mi pomoc z odnalezieniem AOA bracket na HUDzie, ponieważ ciągle w instrukcji jest aby utrzymywać go w 11 stopniach, ale na HUDzie w ogóle nie widzę podziałki jakiejś oddzielnej dla AOA i nie wiem jak utrzymać go na zadanym poziomie na podejściu. Acha, i czy w ogóle misje są tu jakoś zaliczane, czy się dowiaduje w jakiś sposób, ze wykonalem ja poprawnie, czy coś takiego?

Mam nadzieje, ze nikogo nie zanudziłem, i oczywiście czekam na pomoc :))

Pozdrawiam

« Odpowiedź #819 dnia: Sierpnia 12, 2009, 17:25:28 »
1.Split S, High and Low speed over top, bo z tym masz problem to powiem ci, że nie musisz wykonać ich z takimi prędkościami jak jest w instrukcji, ponieważ są to jedynie wartości przybliżone i nie trzeba się ich tak kurczowo trzymać. Jest wiele czynników, od których to zależy, ale za długo by o nich mówić.

2.Deep stall w misjach treningowy dość trudno zrobić, ponieważ nie masz praktycznie żadnych podwieszeń i samolot po prostu jest lekki a dodatkowo system fly by write też stara się tego uniknąć i inaczej steruje samolotem niż tak jak ty byś tego chciał. Moim sposobem na to jest lot pionowy tak, aby krzyżyk na Hudzie (ten od działka)był idealnie na 90 stopniach a dodatkowo otwieram hamulce aerodynamiczne.

3.Teamat prędkości lądowania był już tu poruszany i podobnie jak w punkcie pierwszym nie należy się tak tych wartości kurczowo trzymać. Przykładowo ja przeważnie ląduje z prędkością około 190 i bardzo rzadko schodzę niżej.

4.AOA na Hudzie to suma stopni między celownikiem od działka a flight patch markerem.

Powodzenia w dalszej nauce.  :001:

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #820 dnia: Sierpnia 12, 2009, 17:26:30 »
1. Przestań tak kurczowo trzymać się instrukcji :P. Wszystkie manewry zależą od tego co masz pod skrzydłami, ile masz paliwa itp.

2. Deep stall - przepustnica na min, manual pitch override on, i zaczynasz bujać samolotem (w sensie pomagasz mu ponad to co sam się buja). Zazwyczaj zajmuje góra kilkanaście sekund.

3. Tak samo jak w pkt. 1. Prędkość lądowania może wynosić 160, a może 190. Wszystko zależy ile ważysz. Dobry opis jak lądować masz tutaj.

4. AOA bracket to ten dynks po lewej od HUD - strzałka w górę, dół i kółeczko. Jeśli świeci się kółeczko to znaczy, że masz prawidłowe AOA, jeśli strzałka w dół to przyszorujesz po asfalcie, strzałka do góry - strzelisz co najmniej kangura.

5. ILS jak sama nazwa wskazuje wspomaga lądowanie w warunkach ograniczonej widzialności. Lecisz jak nakazuje wieża i tylko na finalu alignujesz się z pasem za pomocą ILS. Jak lądujesz w gęstej mgle to ci "Grażyna" na niewiele się zda.

EDIT:
Bartek: deep stalla bardzo łatwo zrobić nawet bez podwieszeń i z 100lbs paliwa :P.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #821 dnia: Sierpnia 12, 2009, 17:30:45 »
Jak jesteś już trochę obyty z falconem to tak, ale ja pisałem to, patrząc z jego punktu widzenia. :003:

Offline Flanker

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #822 dnia: Sierpnia 12, 2009, 18:45:47 »
4. AOA bracket to ten dynks po lewej od HUD - strzałka w górę, dół i kółeczko. Jeśli świeci się kółeczko to znaczy, że masz prawidłowe AOA, jeśli strzałka w dół to przyszorujesz po asfalcie, strzałka do góry - strzelisz co najmniej kangura.

Czasem nie jest tak  ?

Wydaje mi się że w taki sposób jest to opisywane właśnie w manualu.

wilczek

• Gość
« Odpowiedź #823 dnia: Sierpnia 12, 2009, 19:31:17 »
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi, trochę mnie uspokoiliście z pewnymi sprawami. Natomiast jak macie jeszcze coś do powiedzenia w temacie tego, co tam pytalem to czekam na odpowiedzi, bo jak mówiłem, znam się trochę na lataniu, ale jestem zielonkawy w sprawach latania na f16, czy na wojskowych symulatorach.

Pozdrawiam i będę pytać jeszcze. W końcu to dopiero początek misji treningowych :>

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #824 dnia: Sierpnia 12, 2009, 20:35:49 »
Flanker, tak oczywiście, chodziło mi o indexer. Moja pomyłka :)
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."