Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275203 razy)

wilczek

• Gość
Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #825 dnia: Sierpnia 13, 2009, 18:39:12 »
Ponownie witam Was koledzy.

Manewry, o które pytałem mam już jako tako opanowane, za co Wam dziękuję. Jednak wykonuję dalsze misje i pojawiają się kolejne problemy. Otóż mam dwie pierwsze misje A-A. Pierwsza dotyczy Sidewinderów, a druga  to Aim-120tki. W pierwszej, tak jak w manualu, jako totalny noob (:D) od razu Freezuję stan, lockuję pierwszy bombowiec, i czekam na wejście w zasięg. W ty mmomencie na ogon siada mi Mig-29 i kiedy tylko uwolnię Aim-9 to w tym momencie słyszę, że mnie zalockował Mig i już nie jestem w stanie się od niego oderwać (mimo utrzymywania prędkości z velocity cornera). Po dwóch minutach szarpaniny mnie ściąga cannonem, jednocześnie uniemożliwiając mi dokończenie tej 'banalnej misji treningowej'. Tutaj moimi celami miały być dwa bombowce i ten Mig nieszczęsny.

Druga sprawa to kolejna misja dotycząca Aim-120tki. Otóż zaczynam znowu Freezując stan, ustawiam sobie wszytko, widzę na radarze cztery cele i już słyszę, że mnie jeden (najbliższy) zdążył zalockować. Ja oczywiście również biorę na cel pierwszego, ale w momencie, gdy wejdę w zasięg Aima 120 to już lecą do mnie ich rakiety i gdy tylko wypuszczę jednego to już mnie dopadają z dwie rakiety. Naprawdę nie mam pojęcia co tu robić. Czekam, az zacznie mi się countdown do "T" ale nawet nie potrafię zmienić zablokowanego celu. W controlsach mam ustawione "Radar Lock Next Target - PgUp", ja naciskam PageUp i nic. Dalej ten jeden zablokowany a nawet rakieta w niego nie trafia (mimo, że staram się go trzymać w środku tego wskaźnika na HUDzie. No i oczywiście zabawa się kończy na tym, że po wysłuchaniu minutowej dyskoteki w kokpicie lece jak kamień bez skrzydełek w dół.

Proszę spróbować mi powiedzieć, co robię źle, jeśli macie już jakiś pomysł.

Pozdrawiam

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #826 dnia: Sierpnia 13, 2009, 19:19:47 »
Cześć.

Jeśli chodzi o misje treningowe AA - one po prostu tak są skonstruowane. Nie dość że musisz ćwiczyć strzelanie to jeszcze obronę. Lepiej odpal sobie Instant action na najłatwiejszym poziomie i tam spróbuj strzelania.

Co do walki z Migiem, tutaj musisz się bardziej postarać niż tylko utrzymywać prędkość. Znajdź sposób na zasrańca i wymanewruj go. Do ćwiczeń użyj opcji na nieśmiertelność i stwórz sobie Dogfighta z jednym 29.

Co do slammera, pamiętaj iż rakieta ma tym większy zasięg im lecisz szybciej i wyżej odpalając ją. (bez przesady oczywiście)
Odpalaj pierwszy i skręć natychmiast w prawo czy lewo tak by mieć cel na granicy radaru. To wydłuży czas dolotu rakiety nieprzyjaciela.
Jak odpalą do Ciebie rób split S do ziemi i na burnerze lekko zygzakuj uciekając.
Do ćwiczenia ucieczki także przyda Ci się nieśmiertelność i np Tornada ze 120tkami.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #827 dnia: Sierpnia 13, 2009, 19:23:34 »
Co do Aim 120 to zobacz na pierwszą stronę tematu. A dodatkowo, tutaj masz trochę więcej:
http://www.f-16.net/downloads_file39.html
I tutaj:
http://www.mudspike.com/falcon/falcon5.pdf

I pamiętaj nie musisz wszystkich celów zestrzelić po prostu wystarczy, że jednego ubijesz i tyle.

A co do lokowania następnego celu to tak można tak tylko w TWS-sie, jeśli dobrze pamiętam.
Podobnie jest z 9-tką, czyli jak zestrzelisz jednego wystarczy. To, że po chwili sam lecisz w dół to tym się nie przejmój, bo tak w tych misjach treningowy na początku jest i z czasem nauczysz się z tym sobie radzić. I w misji z 9-tką najpierw bierz na cel miga później resztę.

EDIT

Ech tym razem Syringe mnie ubiegł :121:

Powodzenia i pozdrawiam.

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #828 dnia: Sierpnia 13, 2009, 19:43:30 »
mnie zalockował Mig i już nie jestem w stanie się od niego oderwać (mimo utrzymywania prędkości z velocity cornera). Po dwóch minutach szarpaniny mnie ściąga cannonem, jednocześnie uniemożliwiając mi dokończenie tej 'banalnej misji treningowej'. Tutaj moimi celami miały być dwa bombowce i ten Mig nieszczęsny.

primo - nie zaczynaj od namierzania mniej groźnego celu jakim jest bombowiec :)
secundo - MiG-29 to trudny przeciwnik, bo o zbliżonych zdolnościach manewrowych, a przy mniejszych prędkościach, nawet lepszych od F-16. Jeśli chcesz potrenować tylko odpalanie rakiet AA, lepiej stwórz sobie odrębną misję z jakimś niegroźnym celem.

Czekam, az zacznie mi się countdown do "T" ale nawet nie potrafię zmienić zablokowanego celu. W controlsach mam ustawione "Radar Lock Next Target - PgUp", ja naciskam PageUp i nic. Dalej ten jeden zablokowany a nawet rakieta w niego nie trafia (mimo, że staram się go trzymać w środku tego wskaźnika na HUDzie. No i oczywiście zabawa się kończy na tym, że po wysłuchaniu minutowej dyskoteki w kokpicie lece jak kamień bez skrzydełek w dół.

Czy aby funkcja "Radar Lock Next Target - PgUp" nie występuje tylko w przypadku latania z wersji "Easy Avionics"?? W ustawieniach full real wówczas nie będzie ten klawisz działał. Za "zerwanie" locka odpowiada TMS down (jeśli masz funkcje TMS/DMS ustawione w profilu joya) lub klawisz "." [kropka] na klawiaturze numerycznej, jeśli dobrze pamiętam.

Uniki w walce powietrznej na małym dystansie ćwicz odpalając sobie Dogfighta. Zacznij od łatwiejszych maszyn: MiG-21, MiG-23, a potem stopniowo w górę, aż do MiG-29....     ...Eurofightera, F-22 ;-D

A propos AOA - przy lądowaniu utrzymuj FPM w zakresie tego [ nawiasu na HUD a wówczas będziesz miał pewność, że masz prawidłowy kąt natarcia. Upewni Cie w tym AOA indexer - jak już wcześniej wspomnieli koledzy. FPM w ramach AOA bracket utrzymujesz albo machając drągiem, albo (jak zaleca manual Falcona i prawdziwy manual F-16) regulując ciąg, albo łącząc obie te metody. Polscy piloci zazwyczaj stosują sposób 2 lub 3. Pamiętaj, że im cięższa maszyna, tym większa prędkość podejścia.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 13, 2009, 19:49:52 wysłana przez bip3r »
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

« Odpowiedź #829 dnia: Sierpnia 13, 2009, 20:43:54 »
Bip3r skąd wiesz jak robią to polscy piloci? :003: I niech kolega Wilczek nie lat czasem na ustawieniach Easy, bo to niema najmniejszego sensu, a prawdziwe tygryski latają na ACE. :021:

wilczek

• Gość
« Odpowiedź #830 dnia: Sierpnia 13, 2009, 21:09:13 »
Oczywiście, że nie latam na Easy, dlatego też to by wyjaśniało, dlaczego nie chce mi działać ten Lock Next Target. Ale od momentu napisania poprzedniego posta udało mi się tak trochę to w TWSie opanować i poprostu, gdy tylko Slammer staje się autonomiczny to poprostu kursorem w TWS lockuję kolejnego przeciwnika. Pochwalę się, że udało mi się rozwalić 4 Migi w tej misji z Aim-120, na resztę zabrakło mi rakiet (inteligentnie twórcy gry do 'poćwiczenia' walenia ze 120tek dają ich tylko 4 sztuki na pokład). Ale widzę, że wymaga to jeszcze sporo ćwiczeń, bo chociażby zauważyłem, że czasem mi niektóre rzeczy w kokpicie wychodzą, a czasem nie. Poza tym latam narazie Freezując co chwila stan przed ustawieniem radarów, a wątpię żebyście Wy to robili :D

Dzięki za porady dotyczące treningów. Ustawię Invulnerability i spróbuję pouciekać trochę tym Migom i rakietom. Lądowanie coraz lepiej. Już wiem, co robić, tylko nie zawsze umiem to zrobić, dlatego teraz to kwestia zrobienia kilkudziesięciu podejść i będzie coraz lepiej. Natomiast strasznie słabo wychodzi mi Flameout Landing. Słuchajcie no robię tak jak ktoś mi tu podrzucił wcześniej w którymś manualu zagranicznym. Podchodzę trzymając 17 stopni glideslopa (w misji treningowej do Flameouta przy mniejszym trzymam 190kts i mam niedolot nie zrzucając podwozia), wyciągam podwozie przy 220kts na wysokości około 1000ft (na 2000ft jak w instrukcji momentalnie tracę IAS i znów mam niedolot), no i moje wyrównanie wygląda tak, że jeśli zaciągam na jaja go przy 500ft przesuwając FDM na koniec pasa to trochę wyrównam wytracając duuuużo prędkości i spadam na pas urywając podwozie, a jeśli zacznę flare na 300ft, to zaciągam drąga ale mam na tyle duży Vertical Speed, że nie daję rady wyrównać i znowu urywam podwozie. Narazie szkoda mi czasu na ćwiczenie tego manewru, ponieważ wierzę, że zbyt często się z niego nie korzysta, a wolę chwilowo bawić się w powietrzu z rakietami.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #831 dnia: Sierpnia 13, 2009, 21:23:03 »
Cóż widzę że kolega ma wiele zapału do nauki ale przestrzegam że jeszcze wiele do nauki i wiele wylanych potów, frustracji a pod koniec gdy już będziesz wiedział co i jak polecisz pierwszą misję w kampani i wtedy wylądujesz a na koniec zobaczysz że misja powiodła się czeka cię ogromna satysfakcja i banan na twarzy. A co do flameout landing to może nakręcę coś u siebie i wrzucę abyś mógł zobaczyć co i jak, ale nie obiecuję.

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #832 dnia: Sierpnia 13, 2009, 21:37:19 »
Już było mówione - przestań się tak kurczowo trzymać instrukcji :P. Przy flameout lepiej mieć zawsze nadmiar prędkości niż niedosyt. Wyhamować zawsze możesz, nabrać prędkości już nie. Co do podwozia to zawsze wypuszczam tuż przed pasem (no chyba że mam o wiele za dużą prędkość to wtedy wcześniej, ale poniżej 300kts).
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

« Odpowiedź #833 dnia: Sierpnia 13, 2009, 21:44:38 »

wilczek

• Gość
« Odpowiedź #834 dnia: Sierpnia 13, 2009, 21:55:24 »
Dzięki wielkie jeszcze raz. Zaczynam właśnie ogarniać A-G mode, ale trochę znowu jest czytania więc dzisiaj już raczej tylko polatam na A-A i poćwiczę, czego się nauczyłem ;D Dzięki za filmiki, ja w ogóle na śmierć zapomniałem o wielkim wynalazku jakim jest YouTube. Codziennie siedzę, a żeby poszukać tutoriali do Falcona to nie pomyślałem. Dzięki jeszcze raz i nie będę zawracał głowy jeśli znajdę na YT.

Pozdrawiam

Offline bip3r

• *
  • 13 WELT
    • www.13welt.pl
« Odpowiedź #835 dnia: Sierpnia 13, 2009, 23:25:52 »
Bip3r skąd wiesz jak robią to polscy piloci? :003: I niech kolega Wilczek nie lat czasem na ustawieniach Easy, bo to niema najmniejszego sensu, a prawdziwe tygryski latają na ACE. :021:

O ile mnie pamięć nie myli to wspomniano o tym na forum 31blot, gdzie członkowie stowarzyszenia miłośników bazy w Krzesinach na jednym ze spotkań na terenie bazy pytali o to naszych pilotów.
"Jestem Polak, a Polak to wariat, a wariat to lepszy gość." K.I. Gałczyński

13WELT YouTube Channel

wilczek

• Gość
« Odpowiedź #836 dnia: Sierpnia 14, 2009, 10:42:08 »
A jeszcze mam takie drobne pytanie techniczne czysto. Czy Wy latacie z użyciem Labeli? Ja musiałem je włączyć, bo kompletnie nic nie widziałem. Czy jesteście w stanie dostrzec z kilku mil samolot?

Sprawdzałem na YouTubie nie mają prawie żadnych filmików typu Dogfight Tutorial. Włączyłem jeszcze wczoraj sobie Furball z identycznym F16, co mój i praktycznie na godzinę lotu, raz go zestrzeliłem, on mnie też i każdemu z nas się po trzy razy paliwo skończyło i tyle tej 'walki'. Nie wiem, macie jakieś techniki ciekawe do dogfighta, czy to kwestia wyćwiczenia, obycia i jakiejś własnej inwencji?

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #837 dnia: Sierpnia 14, 2009, 10:50:45 »
Labele? Ty cziterze! :020:
A tak na serio nie używamy podpisów. Jak sobie to wyobrażasz w realu? ;)
Podczas walki BVR w jaki sposób dowiadujesz się czy to swój czy nie?
AWACS, Twój skrzydłowy, Raygun - dzięki temu dowiesz się co wisi w powietrzu.