Autor Wątek: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)  (Przeczytany 275023 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Pomoc dla początkujących (Falcon Allied Force)
« Odpowiedź #885 dnia: Września 07, 2009, 14:03:52 »
Nie mam pojęcia ale kontynuuje poszukiwania w sieci :002:

markoso23

• Gość
« Odpowiedź #886 dnia: Września 09, 2009, 11:27:39 »
mam pytanko, bo nie mogę sobie poradzic z obrona p- lot. w misjach, jak skutecznie unikac rakiet i ostrzału ?pzdr

Prosiłem o poprawną pisownię. Skoro prośby nie skutkują to na początek "zielona kropka". Dziadek Kos.
« Ostatnia zmiana: Września 09, 2009, 14:54:47 wysłana przez Kos »

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #887 dnia: Września 09, 2009, 12:23:28 »
Nie podlatywać w zasięg. Dobra, teraz serio - nie podlatywać w zasięg :D. Na AAA nie ma rady. Zalecany jest lot sinusoidą, ale i tak trafienie to dalej jedna wielka loteria. Na SAMy to w zasadzie tylko flary/chaffy, ALQ-131, beaming, chowanie się za górkami i własne umiejętności.
"Right now, you're probably the smelliest Lartnei in the galaxy."
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

markoso23

• Gość
« Odpowiedź #888 dnia: Września 09, 2009, 18:37:53 »
Dziadku KOSIE!...zwracam sie z uwagą że na mojej klawiaturze nie działa literka...ci, no wiesz...c z kreseczką na górze. nie mogę jej przywołac. Proszę o wyrozumiałośc.

dzięki za rady:)

Offline syringe

• *
  • Centipede
« Odpowiedź #889 dnia: Września 09, 2009, 19:24:07 »
Ale shift Ci działa?

Zdania rozpoczynamy dużą literką.

Offline Wacha

• 13 WELT
  • *
« Odpowiedź #890 dnia: Września 10, 2009, 00:42:03 »
Wielką Kolego, wielką...

« Odpowiedź #891 dnia: Września 13, 2009, 11:09:42 »
Jak skutecznie prowadzić walkę w zasięgu wzroku (dogfight)? Chodzi mi o to, co robić, kiedy ma się zwrotnego przeciwnika na 6-tej. Jeśli robi się zakręt z dużym G i dużym kątem natarcia, bez zmiany kierunku, umożliwiamy przeciwnikowi zestrzelenie nas z działka. Jeśli często zmieniamy kierunek, kąt natarcia i G są niewielkie, narażamy się na odpalenie rakiety krótkiego zasięgu. Jak to robić skutecznie?

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #892 dnia: Września 13, 2009, 11:33:03 »
Ćwiczyć.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

« Odpowiedź #893 dnia: Września 13, 2009, 11:42:08 »
Widzisz, studiuję informatykę. Wiem jaki to ból, kiedy uczysz się programować stosując złe nawyki, a potem musisz się ich pozbyć, bo okazuje się, jak bardzo przeszkadzają w pracy. Nie chcę, żeby coś takiego przydarzyło mi się podczas lotów w Falconie, byłbym wdzięczny za jakieś wskazówki, chociaż czego unikać i jakich błędów nie popełniać... Bo czasem udaje mi się wymanewrować Miga-29, ale po zestrzeleniu nie zostaje mi dość paliwa, żeby wrócić do bazy ;).

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #894 dnia: Września 13, 2009, 12:06:13 »
Mig-29 jest dość ciężkim przeciwnikiem i trudno go wymanewrować. Sztuka walki WVR jest zbyt obszerna żeby móc ją od tak przedstawić w punktach. Praktycznie każdy z nas uczył się na własnych błędach (najlepiej oczywiście w multi). W zasadzie mogę tylko powtórzyć za Meehauem: ćwiczyć. No, i nie kozaczyć jak na filmach (gościu siedzi nam na ogonie a my zaczynamy lecieć szlaczkiem; "otworzę hamulce, on mnie wyprzedzi i teraz to on się broni!").
"Excuse me?" Lafiel's eyes narrowed. "Did you just say that you'd like to die? I can help you with that."

Offline Meehau

• *
  • CyC
« Odpowiedź #895 dnia: Września 13, 2009, 12:12:24 »
Wszystkie nawyki które prowadzą do tego że przeżyjesz, nie są złe :)

Walka na krótkim dystansie zużywa b. dużo paliwa, bo żeby utrzymać się w corner speed musisz w zasadzie non stop być na dopalaczu, dlatego w pierwszej kolejności staraj się w ogóle nie dopuścić do walki BVR, a jak widzisz, że zaraz pójdzie na noże, to wrzucaj dopalacz i obieraj kierunek na FLOT, do swoich sił. Może akurat kręci się w okolicy sojuszniczy CAP, w którego kierunku warto uciec. Jak już jesteś w sytuacji że Mig z ładunkiem rakiet IR siedzi Ci na 6, a ty masz w baku 500 funtów paliwa to ...hmm... nie za wiele da się już zrobić i jest to po prostu błąd taktyczny.
Meehau
"The milk of aircrew kindness comes in very small containers and has a quick expiration date"

« Odpowiedź #896 dnia: Września 13, 2009, 12:50:35 »
Rozumiem. Oczywiście, ćwiczę dogfight nieustannie ;).

Jeśli natomiast chodzi o corner speed... Powtarzając za manualem, jest to prędkość pomiędzy 330 i 440 węzłów. Czy mam za wszelką cenę się jej trzymać? To oznacza, że nie mogę ciągnąć drążka na siebie do oporu i zakręt (przynajmniej pozornie) wydaje się mniej ciasny. Czy to właśnie takiego założenia mam się trzymać przede wszystkim: żeby pozostać na prędkości manewrowej?

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #897 dnia: Września 13, 2009, 13:03:27 »
W dogu jedynie za wszelką cenę starasz się przeżyć ;). Oczywiście corner speed dobrze jest utrzymywać, ale nie jest to coś absolutnie koniecznego. Wszystko zależy od tego jakie umiejętności ma twój przeciwnik, czym lata i czy ma jakieś IR/radar.

« Odpowiedź #898 dnia: Września 13, 2009, 13:14:55 »
Powiem tak. Mam OF 4.7 (wiem, że to nie ten dział, ale w przypadku walki WVR to chyba nie ma znaczenia, którą mam wersję ;) ). Włączam misję treningową do AIM-9 i staram się zestrzelić w pierwszej kolejności najbardziej irytującego w tej misji Fulcruma. Nie jest uzbrojony w IR i czasami udaje mi się go zestrzelić. Kiedy zachowuję corner speed (rzeczywiście, wtedy lepiej się lata :P), nie jest w stanie namierzyć mnie z tego swojego działka. Mam więc pytanie, czy gdyby miał rakiety IR, miałby duże szanse na odpalenie ich we mnie?

Mam jeszcze takie pytanie. Różnica pomiędzy AIM-9M i AIM9P jest dla mnie jasna. Gdzie natomiast w tym zestawieniu plasuje się AIM-9X? W treningu AIM-9 nie ma ani słowa o tej rakiecie w manualu...

Offline Gerrah

• *
  • 13 WELT pilot
    • 13 WELT
« Odpowiedź #899 dnia: Września 13, 2009, 13:34:38 »
AIM-9X > all
Że tak obrazowo to ujmę :D.

Jest all aspect, ma wektorowany ciąg i olbrzymie możliwości jeśli chodzi o położenie celu. Poczytaj na FAS albo Global Security o nim.