Autor Wątek: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...  (Przeczytany 75913 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Kokpit własnej roboty - ful wypas ...
« Odpowiedź #240 dnia: Marca 10, 2013, 21:43:16 »
Przyznaję, że kusi mnie pójście w elektronikę Shepherd'a.
Wydaje mi się, że jest to ogromny plus, że dostajemy komplet płytek do wszystkiego, od wyświetlaczy, po ledy i enkodery, i zgodnie z wyliczeniami, zostaje jeszcze 85 wejść/wyjść cyfrowych, na których można zrobić np. klawiaturę ze skrótami klawiszowymi do BCM.
Niestety to kosztuje: 638 euro, według moich wyliczeń na cały kokpit, łącznie z OLED na DED i ICP.

Co do grupy Lento - inaczej się zaczęło, ale może się tak skończy ;) A na poważnie, jak będę wiedział na czym stoję, to założę oddzielny wątek na il2 i na http://f16pit.dbv.pl bo warto pokazywać, że można spełniać nawet najbardziej odjechanie i kosztowne marzenia, a niewątpliwi budowa kokpitu do łatwych nie należy.

Jeśli ktoś się przyglądał elektronice Shepherda, to czekam na wasze opinie: za i przeciw:
drejku
ZA:
- jednolita platforma
- nadmiar wejść/wyjść
- prosta konfiguracja - graficzny SOFT + możliwość samodzielnego programowania PICa
- zgodność z wieloma sim od FS po BMS

PRZECIW:
- cena !!!
- problem z odczytem szybko przekręcanych enkoderów
- niska obciążalność (15 mA) na wyjściach płytki 40 I/O (ale da się obejść)

« Odpowiedź #241 dnia: Marca 11, 2013, 07:32:35 »
To samo można powiedzieć o pakietach OpenCockpits tzn.
ZA:
- jednolita platforma
- nadmiar wejść/wyjść
- prosta konfiguracja - możliwość samodzielnego programowania PICa
- zgodność z wieloma sim od FS po BMS
Co do BMS to dodatkowy program FAST.
Przeciw - cena.
Jedyny pakiet z OC, którego nie potrafiłem uruchomić to sterownik do LCD znakowych. Mam tylko kilka płyt z OC i na dzień dzisiejszy mógłbym je zastąpić innymi rozwiązaniami co systematycznie robię.
Rozwiązanie OC jest trochę przestarzałe dotyczy to komunikacji chociaż nowsze pakiety są już na USB.
EGHI ma pakiet Skalarki, ale oparty na platformie HSC Codeking.
Co do mnie to cały czas dążę do stosowanie rozwiązań Damosa oraz Codeking, ale to jest cały czas w realizacji. W obecnej chwili można częściowo zrealizować kokpit za pomocą sterowników Damosa i Codeking.
Na forum viperpits są jeszcze inne platformy pracujące z BMS. Zapytaj o radę Kukki on ma duże doświadczenie i ładny kokpit.

« Odpowiedź #242 dnia: Marca 15, 2013, 09:04:34 »
Zauważyłem na viperpits, że złożyłeś zamówienie. Przejrzałem skrócony opis i myślę, że jest to dobra decyzja. System uniwersalny praktycznie realizuje sterowanie wszystkich potrzebnych elementów łącznie z silnikami serwo. Jest to druga edycja czyli jest już sprawdzony. Powstał stosunkowo niedawno i ma nowsze rozwiązania. Wadą lub zaletą OpenCockpits było to, że rozwijali swój system od prostych rozwiązań do nowszych, ale starali się być kompatybilni z starymi płytami. Tutaj jest inaczej, założono standardowy prosty system komunikacji pomiędzy płytami i to dało łatwy sposób na dalszą rozbudowę systemu. Ma ładny graficzny interfejs. Autor buduje kokpit do F16 czyli ma możliwość testowania na tym symulatorze. OC jest ukierunkowany na symulatory cywilne , do Falcona trzeba stosować dodatkowy program FAST. Reasumując, w twoim przypadku chcąc zrobić kokpit w stosunkowo krótkim czasie to jest to optymalna decyzja.

« Odpowiedź #243 dnia: Marca 16, 2013, 02:49:02 »
Dzięki @vito za podsumowanie :)

Tak, złożyłem zamówienie, w tym 2xOLED na DED i PFD - dla mnie to idealne rozwiązanie tzn.:
Dostaję gotowca, w którym jak zauważyłeś jest wszytko. Na początku miałem plan, aby ICP zrobić na BU836 Bodnara, a resztę na rozwiązaniach oferowanych na forum np. skalarki, ale patrząc na czas przygotowania elektroniki, nauczenia się programowania, konieczność pożenienia wielu różnych platform i zakup dwóch klawiatur Logitech G13 na DED i PFD uznałem, że nie koniecznie musi mi się to opłacać - kryterium czas + jednolity software + łatwa rozszerzalność po I2C wygrało.

Z drugiej strony jestem pełen podziwu i szacunku, dla wszystkich, którzy rozwijają swoje rozwiązania i oferują pomoc w ich adaptacji na forum.

Jak dostanę elektronikę to zrobię fotorelację na start. Teraz dzieje się wiele rzeczy na raz, ale wciąż mam jeden podstawowy problem - plany w CADach lub pdf kokpitu a'la Killin (czy Tomu u nas). Na viperpits niestety brak jakiejkolwiek odpowiedzi wysyłanej na PM do wielu osób. Killin niby wrócił ale się nie odzywa.
Potrzebuję też żywiczne gałki, może być po jednej sztuce do zrobienia form, albo cały komplet niepomalowane oczywiście.

PS. Ja też cię widuję na viperpits ;)

« Odpowiedź #244 dnia: Marca 16, 2013, 07:59:21 »
zakup dwóch klawiatur Logitech G13 na DED i PFD
Ja to już miałem i to nie ma sensu z prostej przyczyny - wymiary kontrolera. Aby to umieścić w kokpicie trzeba wyciąć otwór w boxie HUD. ICP jest zrobione i będzie podłączone do USB. Jest widziane jako klawiatura elektronika jest już działająca, możesz ten temat uważać za rozwiązany.

« Odpowiedź #245 dnia: Kwietnia 13, 2013, 21:31:54 »
Nie wiem czy widzieliście te projekty...

http://www.simhardware.org/index.html

http://www.hanskrohn.com/start.htm

Jeśli mamy na myśli w tym temacie "ful wypas" to w tych przypadkach napewno tak jest.... :)

« Odpowiedź #246 dnia: Kwietnia 15, 2013, 16:02:44 »
Witajcie.
Na początku mały update mojej pracy - prawie nic do przodu (mało czasu) - podsyłam link do całej galerii z postępów prac:
http://imgur.com/a/mNZpP

I tutaj mam pytanie, szczególnie do Kolegów, którzy dłubią "pasażery"
Czy ktoś z Was przechodził przez temat sprzeżonych sterownich (2wolanty na dwóch kolumnach)?
Znalazłem w sieci kilka ciekawych rozwiązań, które nie tylko mi mogą się przydać: http://users.skynet.be/jcordon/cockpit/dossiers.htm
ale nie chciałbym popełnić za dużo błędów podczas próby budowy.

Druga sprawa - czy może ktokolwiek z Was natrafił na wymiary wolantów do Bombardiera z serii CRJ.

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Leszek

Postęp w pracach nad kokpitem: Galeria zdjęć Google+

« Odpowiedź #247 dnia: Kwietnia 15, 2013, 18:59:47 »
Galeria robi wrażenie. Widać ogrom wykonanej pracy. To co mnie najbardziej fascynuje w Twojej pracy to technologia wykonania "budy" kokpitu. Szczególnie użyte materiały i pomysłowość (pianka). Ja jestem jeszcze przed tym etapem i cały czas się jeszcze waham jak podejść do tego etapu. Trzymam kciuki za Twój projekt i życzę powodzenia.

« Odpowiedź #248 dnia: Kwietnia 15, 2013, 19:13:42 »
Moje problemy z kokpitem wydają się trywialne w porównaniu do Twojego projektu. Nie potrafię pomóc, ponieważ "pasażery" trochę się różnią od wojskowych. Może na stronie OpenCockipts coś znajdziesz.

« Odpowiedź #249 dnia: Kwietnia 22, 2013, 11:33:14 »
Cos dla pitbuilderów...
Nie wiem czy to już ktos na forum zamieszczał... jesli tak to sorry :)

http://bugeyetech.com/

Te ich produkty wyglądają naprawdę pro... nie wczytywałem się zbytnio w ofertę ale ciekaw jestem cen i czy są skierowane do odbiorców cywilnych...

http://bugeyetech.com/?page_id=1138

http://bugeyetech.com/?page_id=1291

Warthog wygląda przy tym jak zabawka :)

« Odpowiedź #250 dnia: Maja 11, 2013, 20:40:13 »
Witajcie ponownie,

Rozwiązałem temat budowy paneli - miałem obiekcje, czy polakierowaną plexi da się wyciąć i wygrawerować laserem.
Wczoraj odebrałem po wycinaniu i grawerowaniu pierwsze 26 paneli do CRJota - narysowałem je ze dwa miesiące wcześniej, ale nie mogłem się zmobilizować ze zleceniem wycinania.

Wynik prac nad panelami, jak i dalszy postp można obejrzeć w mojej galerii: http://imgur.com/a/mNZpP.
Oczywiście panele nie są skończone, ponadto mam ich dopiero 26, a jeszcze będę musiał dorysować kilkanaście sztuk.

Pozdrawiam
Leszek

« Odpowiedź #251 dnia: Maja 11, 2013, 21:40:39 »
Piękna robota. Tak z ciekawości gdzie to montujesz czy w mieszkaniu i gdzie docelowo będzie kokpit umieszczony. Zajmie to sporo miejsca. Pytam, ponieważ mam z tym problem.

« Odpowiedź #252 dnia: Maja 11, 2013, 22:02:12 »
Teraz stoi w salonie - stąd nie zabudowywałem boków (szyb bocznych).
Niebawem się przeprowadzam i postawię sprzęt w ...garderobie (udane negocjacje z żonką ;)).

Pomieszczenie będzie miało powierzchnię ok 6m2 - z moich obliczeń powinno wszystko się zmieścić z zapasem (powierzchnia podstawy kokpitu to ok 2m2 - zwiększy się trochę w przyszłości, jak będę montował fotele.

« Odpowiedź #253 dnia: Maja 12, 2013, 06:45:14 »
Ciekawa koncepcja z garderobą. Zaleta to zaciemnienie pomieszczenia może być problem wentylacją, ale to można rozwiązać. Moje pomieszczenie to też około 6m2, ale mam tam oprócz kokpitu meble, dlatego tak ciasno. Projektując kokpit trzeba uwzględnić możliwość jego awarii oraz możliwość dostępu do uszkodzonego elementu.  Miałem ostatnio u siebie ten problem w związku z wymianą monitora 10.4'' w moim CP.

« Odpowiedź #254 dnia: Maja 13, 2013, 10:21:55 »
Hej,
Garderoba powstała z "drugiej łazienki", więc ma swój komin wentylacyjny - o wentylację się nie boję, bardziej o użycie rzutnika/rzutników - czy odległość od ekranu nie będzie za mała (w prostej linii będzie 2m).
Co do dostępu, to całość chcę postawić na platformie na kołach, tak, żeby można było bez problemu przesuwać wszystko po podłodze.

Mam pytanie z innej beczki - pewnie odpowiedź jest gdzieś na forum - ale człowiek jest z gatunku leniwych:
w jakim programie stworzyć obiekt 3d, aby można było dać plik o odpowiednim formacie do wycięcia frezarką 3d.
Nie umiem modelować 3d w AutoCadzie, czy są mniej zaawansowane programy, w których można to zrobić (np Google sketchup) - chciałbym wyfrezować wolanty z MDFu (lub z innego poleconego przez Was materiału).

Prośba o ewentualne sugestie i radę.