Autor Wątek: Cougar Thrustmaster versus CH Fighterstick + Pro Throttle  (Przeczytany 2189 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yarvill

• Gość
Cougar Thrustmaster versus CH Fighterstick + Pro Throttle
« dnia: Lutego 21, 2006, 20:45:11 »
Witam serdecznie,

Na początek mały OffTopic:
...fantastyczne forum, bardzo dobre rady, porady, wskazówki, wielu ludzi z dużą wiedzą... dobra wystarczy wazeliny...  :004:

W ramach przedstawienia się:
Moja przygoda z symulatorami zaczęła się kilkanaście miesięcy temu, a więcej czasu poświęcam im od kilku miesięcy (w sumie to od czasu kiedy znalazłem to forum). Zaczynałem od Iłka, ale obecnie całkowicie pochłania mnie Lock On FC. Oczywiście jestem na etapie nowicjusza, ale trenuję, trenuję, trenuję...

No własnie... w tym rzecz... chyba za dużo trenuję, bo mój sprzęt (saitek x 52 zakupiony około 14 m-cy temu) zaczyna lekko nawalać. Już wyczytałem gdzieś, że objawy są typowe dla tanich potencjometrów i można je "reanimować" lub wymienić, ale nie w tym rzecz. Prędzej czy później będę chciał wymienić ten sprzęt i w tym momencie pojawia się mój dylemat . :585: Pół dnia spędziłem "buszując" po różnych zakamarkach internetu; na wiele moich pytań znalazłem odpowiedzi, ale też wiele pytań nowych się pojawiło.  ???

Być może wśród simpilotów z tego forum jest ktoś, kto miał okazję solidnie porównać oba zestawy?
Na stronie Yoyosims jest oczywiście recenzja nt Cougar'a, ale brak "konfrontacji" z innym  "topowym" zestawem - bo chyba tak można nazwać sprzęt z CH Products?

Pozdrowionka z zaśnieżonego Wrocka

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
Odp: Cougar Thrustmaster versus CH Fighterstick + Pro Throttle
« Odpowiedź #1 dnia: Lutego 21, 2006, 20:57:58 »
Zapewne masz na myśli zestaw CH ten tutaj > http://www.pilots.pl/sklep/product_info.php/cPath/60_32/products_id/56

Ciężko porównać go do Cougara bo to jednak wciąż nieco inna klasa. Cougar kosztuje ok 1600zł i tak naprawdę ciężko go w PL kupić więc może dojść ci jakieś jeszcze cło (chyba, że zakup w UE) albo podatek. Zestawy CH na pewno warto polecić - podstawowa jednak różnica do kotka to, to, że CH wykonane są z plastiku, dobrego, ale to jednak plastik. Wiesz już zatem o podstawowej różnicy. Zestawem CH można bawić się przyjemnie i bezboleśnie. Kumpel używa go od 12 miesiecy i bez żadnych wad.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 07, 2008, 19:39:54 »
Kumpel używa go od 12 miesiecy i bez żadnych wad.

Czy dalej używa go bez problemów?

Interesuje mnie to, bo zamierzam w przyszłym miesiącu (w tym wymiana kompa) wymienić zestaw HOTAS (teraz mam X-45 + pedały od kierownicy Sidewinder) na taką konfigurację dostępną na www.pilots.pl:

- Fighterstick USB
- Pro Throttle USB
- Pro Pedals USB

Mój X-45 funkcjonuje 3 lata bez problemów - żadnego czyszczenia, smarowanie etc. - nie znam się na grzebaniu w elektronice. Czy w przypadku tego CH mogę liczyć też na podobną trwałość? Ostatni post jest sprzed 2 lat, co w sumie dawałoby właśnie 3 lata, czyli tyle na ile jest u mnie zwykle przewidziana eksploatacja jakiego sprzętu.

Może ktoś jeszcze używa tego zestawu CH products? W sumie mam 3 lata ich wolant i nie mam problemów. Chętnie poznałbym opinię o HOTAS CH. Niby są gdzieś tam recenzje, ale co swoi to swoi - zaufanie do opinii mam większe :001:

Offline vowthyn

• *
  • dziecko RoF'a
« Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 07, 2008, 20:50:13 »
Razor planujesz sprzedać x45 po wymianie?

« Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 07, 2008, 21:34:28 »
Razor planujesz sprzedać x45 po wymianie?

A co wyglądam na handlarza starociami? :karpik

Zostawię sobie, może się do czegoś nada, dodatkowa przepustnica (oś) często bywa przydatna - np. kiedyś używałem przepustnicy od poprzednika X-45 czyli X-36 jako osi sterującej skokiem śmigła.

Offline Rolam

« Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 07, 2008, 21:41:07 »
Razor, ja używam :)

Ale jeśli poczekasz do środy, opiszę każdy z tych elementów. Bo mam/miałem wszystkie. Niestety sytuacja rodzinna wymusza moją nieobecnośc do środy włacznie.

http://img90.imageshack.us/img90/2885/883092yr5.gif

"Latanie to przywilej spojrzenia na świat oczami Boga..." "No! Więc  gawron mi pasuje...-gawron??? Dla ciebie PAN GAWRON ! Dopóki cię nie polubi ,łapa będzie Cię boleć."

« Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 07, 2008, 21:46:47 »
Ale jeśli poczekasz do środy, opiszę każdy z tych elementów. Bo mam/miałem wszystkie. Niestety sytuacja rodzinna wymusza moją nieobecnośc do środy włacznie.

Jasne, dzięki - i tak w tym miesiącu (po 10-tym) kupuje nowy komputer (a i monitor warto zmienić "przy okazji"), wymiana HOTAS jest zaplanowana dopiero na luty-marzec.