Mam nadzieję, że ten temat nie zostanie uznany za jakiś OT w stosunku do tego działu, gdyż chodzi oczywiście o wykorzystywanie noktowizorów przez pilotów...
Otóż, czytając ostatnio w Lotnictwie artykuł o Greckich Siłach Powietrznych, natknąłem się na taki zwrot: "przystosowanie kabiny do używania gogli noktowizyjnych" (w kontekście modernizacji greckich Herculesów bodajże). Jako, że odnośnie używania noktowizorów przez pilotów wiedzę mam znikomą, nasunęło mi się kilka pytań i byłbym wdzięczny za oświecenie mnie w tej sprawie:
1. Co oznacza owe "dodstosowanie kabiny do używania gogli noktowizyjnych"? (czy chodzi tylko o kwestię odpowiedniego podświetlania instrumentów pokładowych, czy problem jest bardziej złożony?)
2. Czy noktowizory używane w lotnictwie, różnią się w jakiś sposób o tych standardowych, używanych przez wojska lądowe?
3. Jakich noktowizorów używa się w Polskich Siłach Powietrznych (zakładając, że są takowe...)?
4. Gogle noktowizyjne to chyba domena pilotów śmigłowców, a czy są także używane przez pilotów samolotów myśliwskich? (w Fighter Fling były takie ujęcia, ale jako że chłopaki sobie często kawały robili, nie wiem czy brać to na serio...)
To chyba tyle....

Pozdrawiam
PS. Jaśli ktoś ma jakieś ciekawe fotki w kolekcji - sposób montażu gogli na hełmie + coś z polskiego sprzętu to proszę zarzucić.