Autor Wątek: Kto lubi komputerowe RPG?  (Przeczytany 107683 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Kto lubi komputerowe RPG?
« Odpowiedź #450 dnia: Marca 22, 2024, 09:46:32 »
Taaa :D

"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #451 dnia: Marca 23, 2024, 16:03:26 »
Zawsze z zainteresowaniem obserwuję takie dramy, ale mnie to nie dotyczy, bo kupuję gry z minimum rocznym przesunięciem. OK, nie zawsze, ale się staram!

Inna sprawa, że z recek wychodzi, że to tytuł zacny, i warto w niego kiedyś zagrać. Taki review bombing tych recek w "prasie" nie zmieni.
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

« Odpowiedź #452 dnia: Marca 23, 2024, 20:15:58 »
To, że ten review bombing nie zmieni "recek w prasie", jest bez znaczenia, bo same recki w prasie mają dziś znikome znaczenie.  Bo można postawić tezę, że dziś ludzie bardziej ufają (czyt. przywiązują większą wagę) do średniej ocen użytkowników, niż jakiejś tam recenzji branżowej, która jest subiektywną oceną pojedynczego człowieka. Z branży, w której panują często chore układy i gdzie recenzenci wchodzą w d*** wydawcom w obawie przed utratą przywilejów, specjalnych dostępów, zaproszeń na eventy itp. Dziś rozjazd między ocenami tzw. krytyków a "publiki" jest powszechny (w filmach tak samo). Ja na pewno nie kupię gry, która mi się "świeci na czerwono" na Steam. A na pewno nie za pełną cenę.

« Odpowiedź #453 dnia: Października 23, 2024, 15:11:11 »
Polski zwiastuny Gothic 1 Remake:

Gothic 1 Remake – Zwiastun PGA 2024 / Showcase 2024 (Dubbing PL)
https://www.youtube.com/watch?v=ttMD0QD1Tt4

Gothic 1 Remake | Poznan Game Arena 2024
https://www.youtube.com/watch?v=B7YCOM7lSpI

Daty premiery nadal nie ogłoszono.

« Odpowiedź #454 dnia: Grudnia 07, 2024, 12:13:07 »
Path of Exile 2 miała wczoraj premierę w Early Access. Dostęp kosztuje obecnie 125 PLN. Po pełnym wydaniu, gra ma przejść w model free-to-play jak PoE1.

Niezłe statystyki ma na razie. Dostęp zakupiło już ponad 1 mln graczy. W "piku" na razie 460k (https://steamdb.info/app/2694490/charts/). Podobno serwery im siadły i jest problem z zalogowaniem, ale jakoś spotyka się to z większym zrozumieniem niż w przypadku innych tego typu sytuacji. Może dlatego, że odpowiednio szybko zareagowali i wypuścili komunikat https://www.youtube.com/watch?v=-iFva8e6PhA.

Path of Exile 2: Opening Cinematic Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=AOVg2aLjIiU

Path of Exile 2 - Early Access Gameplay Trailer
https://www.youtube.com/watch?v=0VZsq_vJjGk

Wizualnie wygląda nieźle. Straszny hype jest na tę grę. Czy zasłużony? Nie wiem, ale określana jest jako wszystko to czym powinno być Diablo (a już nie jest).

W PoE1 nie grałem. Generalnie hack and slash to nigdy nie była moja bajka, ale może sprawdzę. Zastanawiam się tylko na czym oni zarabiają, skoro to F2P bez PvP.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #455 dnia: Grudnia 07, 2024, 15:46:51 »
W PoE1 nie grałem. Generalnie hack and slash to nigdy nie była moja bajka, ale może sprawdzę. Zastanawiam się tylko na czym oni zarabiają, skoro to F2P bez PvP.

Na kosmetycznych dodatkach i upgrade'ach skrzynki na przedmioty (więcej miejsca, dedykowane zakładki na walutę, na unikaty itp). 
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #456 dnia: Grudnia 07, 2024, 17:38:55 »
Odważni jesteście. Ja kocham RPG, ale wiem, że jak wyciągnę BG3 (wyciągnę, bo mam kupiony na premierę EA) to mnie pochłonie na 1,5 miesiąca albo i dłużej
Minął rok a ja do dziś się zastanawiam, czy kupić BG3. Z tych samych powodów z Ty ;) Kusi mnie mocno.
Bartek
Aztec.pl

« Odpowiedź #457 dnia: Grudnia 07, 2024, 21:16:17 »
Kiedyś lubiłem cRPGi. Fallouta 1 ukończyłem dwa razy, a dwójkę trzy. Gothica 1 i 2 ukończyłem po jednym razie podobnie Baldurs Gate 1 i 2. Ale teraz kiedy człowiek pracuje zawodowo to już nie ma czasu tyle grać. A raczej grać tak długich sesji.

Teraz gram krótkie sesje. A problem z grami cRPG jest taki, że średnio nadają się do krótkich sesji. Fallouta 4 nie skończyłem bo granie zajmowało za wiele czasu. W Baldurs Gate 3 uciekłem z tego statku międzysferycznego Ilithidów, pograłem jeszcze ok. 4-5 godzin w Faerunie i dałem sobie spokój. Gra zajmowała za wiele czasu w pojedynczej sesji.

Wolę Mechwarriora 5 Mercenaries, biorę kontrakt na jedną misję, której ukończenie zajmuje 5-15 minut czasu realnego i nawet taką jedną misję można traktować jako całą sesję. Oczywiście dochodzi czas na szukanie kontraktu, konfigurację i wybór mechów do lancy. Staram się nie grać dłużej niż godzina dziennie i w ogóle nie gram na weekendach. Więc w takiej pojedynczej godzinnej sesji udaje mi się zamknąć 1-3 misje.
Podoba mi się, że gra nadaje się do krótkich sesji, w ogóle nie patrzę na zegarek wiem, że po po trzeciej misji wracam naprawić mechy i wyłączam grę. Oczywiście Mechewarrior 5 do długich sesji grania też się nadaje, gra jest uniwersalna. Można grać zarówno krótkie jak i długie sesje.
Zaś BG3, jak i znakomita większość cRPG nadaje się tylko do długich sesji. Próbowałem grać krótkie sesje w Fallouta 4 i BG3 ale trzeba patrzeć na zegarek i pilnować aby nie przekroczyć godziny, a to psuje całą imersję.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #458 dnia: Lutego 13, 2025, 22:21:54 »
Dziś premiera Avowed (wersji Premium), gry osadzonej w świecie Pillars of Eternity: https://youtu.be/4YEKb4i3Pbw?si=7QO8oc3sRS6YVM3Z. Recenzje, mimo grafy jak z przed 12 lat i postaci drewienek ;) całkiem dobre.
webmaster,   YoYosims - jeśli lubisz symulatory lotnicze

www.yoyosims.pl

« Odpowiedź #459 dnia: Lutego 14, 2025, 09:38:08 »
Bo Pillars of Eternity część pierwsza to była bardzo dobra gra. Ale ponieważ wciąż nie mam kiedy pokończyć innych pozaczynanych, to na razie sobie odpuszczę, ale kiedyś kto wie.

Offline Sorbifer

• *
  • OstBlock. Tu i Teraz.
« Odpowiedź #460 dnia: Lutego 14, 2025, 12:35:06 »
Nie zagram w Avowed, bo ono podobno mocno bazuje na zakończeniu Pillars of Eternity 2, a ja nawet 1 nie zagrałem. Trzeba na spokojnie, powoli, rozważnie. Zacznę od 1, to akurat dojdę do Avowed za rok. :)
Sorbifer.
OstBlock.
Kiepsky.

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #461 dnia: Lutego 15, 2025, 10:54:54 »
Taaa ....

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #462 dnia: Lutego 17, 2025, 19:02:56 »
Gra na pewno nie spełnia wymogów dobrego RPG. Nie jest zła, ale nie wiem skąd tyle pozytywnych recenzji (zwłaszcza w prasie, jakby recenzje były ... kupione). Jest mocno przeciętna pod każdym względem (grafika, interakcja, rozwój postaci, treści, NPC, zadania itp..). Fabuła jak i postacie są dość infantylne. Dialogi w języku PL przynajmniej wydają się być tłumaczone za pomocą AI, teksty są tak sztampowe i bez polotu (nawet czasem widać, że nie jest to tłumaczone pod konkretne wydarzenie, bez jakiegokolwiek kontekstu). Niestety psuje to klimat, a powinna być to mocna strona tego tytułu. Działa dobrze, generalnie żadnych zwiech, FPS na 120+ z DLSS i Frame Generations, ale wygląd graficzny Avowed jest zbyt cukierkowy i kolorowy ale w takim słodkawym stylu. Przeciwnicy nie są straszni, tylko znów tacy niby infantylni (pod względem wyglądu, chociaż idzie się do tego przyzwyczaić). Zbyt dużo też ikon, latających punkcików, przypomina to gry typu manga. W mojej ocenie po 11h grania w wersję Ultimate mocne, ale tylko 6/10. Kompletnie nie jest to ani dzieło, ani wybitna gra RPG na 9+/10 jak czasem to gdzieś widać. Jeśli zmienię zdanie po dłuższej rozgrywce zmienię też tę ocenę, ale na razie raczej nie polecam fanom dobrych RPG. Ps. można grać w Avowed bez przejścia poprzednichj Pillarsów z których niewiele już pamiętam ;).
« Ostatnia zmiana: Lutego 17, 2025, 19:39:29 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #463 dnia: Lutego 23, 2025, 13:51:02 »

Mam trochę dylemat z Avowed, a wręcz pewien paradoks. Pomimo tego co napisałem wcześniej, wciąż w niego gram. Mam już 40h nabitych i chociaż mniej więcej podtrzymuję ocenę dla randomowego gracza (no, ewentualnie dałbym maks 7/10 teraz dla siebie, czyli oczko wyżej) to pomimo wielu wad, gra ma w sobie coś naprawdę niezłego, a są to dwie rzeczy - gameplay i walkę, a o reszcie trochę dalej. Pomimo tych wszystkich minusów w Avowed, czym dalej tym lepiej. Gra zaczyna nabierać pewnej miodności i sam gameplay zaczyna sprawiać frajdę. Na serio (jak wybaczymy to czego nie ma, to się lubi co się ma). Do tego jak już mamy kilku kompanów, to możemy się trochę pobawić taktycznie (moja postać to łowca i naparzam z daleka z łuku, wysyłając tanków do przodu) co daje całkiem przyjemne potyczki, które czasem bywają pewnym wyzwaniem, a czasem idą jak po maśle (ps. były od premiery już 2 patche, gdzie zmieniono pewne statystyki). Generalnie nie jest tak źle, jeśli wybaczymy to i owo, że Avowed nie jest drugim Skyrim, a trochę jego wykastrowaną protezą. Może to też pewien "głód" na pogranie w jakiegoś RPG od dawien dawna, ale gra mi się wciąż całkiem miło i jest to absorbujące wyzwanie. Na plus także jest tutaj eksploracja, świetnie wyglądają jaskinie i generalnie elementy związane z szukaniem różnych rzeczy są dość dobrze zrobione. Całości też dopełnia bardzo dobra muzyka, tu oprawa jest może bardziej neutralna (niż epicka) ale to bardzo mocny atut tytułu pewnie też powodujący, że buduje to dodatkowy klimat pod gameplay, jako niezłe uzupełnienie.

Obejrzałem w sieci też klika recenzji, o niektórych to warto zapomnieć, ponieważ nie przedstawiają kompletnie żadnej wartości, a bazują tylko na tym by siać hejt dla samego hejtu, bo to teraz takie modne, ale jest jedna bardzo dobra recenzja: https://youtu.be/Wqf-ZT-eLYM?si=aTVuxFU6jeZ_EWEc. W pełni się zgadzam.
« Ostatnia zmiana: Lutego 23, 2025, 18:51:55 wysłana przez YoYo »

www.yoyosims.pl

Offline YoYo

• Administrator
  • Wieczny symulant
    • YoYosims
« Odpowiedź #464 dnia: Lutego 24, 2025, 18:21:45 »
Demo Gothic 1 Remake jest już dostępne: https://store.steampowered.com/app/1297900/Gothic_1_Remake/.

www.yoyosims.pl