Autor Wątek: samolot czy motoszybowiec? nazewnictwo  (Przeczytany 1524 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
samolot czy motoszybowiec? nazewnictwo
« dnia: Marca 05, 2006, 17:21:42 »
Jeszcze zanim się zalogowałem by zabrać głos w dyskusji o nazwie: aparat pościgowy, naszło mnie by rzucić Wam takie pytanie:

Motoszybowiec czy samolot słabosilnikowy? :003:

Przy okazji pisania bazy danych polskich konstrukcji lotniczych zdecydowałem się na zarzucenie tak lubianych przeze mnie terminów "z myszką" ze względu na utrzymywanie porządku w bazie.
Toteż do kosza poszły określenia "liniowy", "towarzyszący", "wywiadowczy" czy "niszczycielski". Zostaną ich bardziej nowoczesne odpowiedniki: "łącznikowy", "rozpoznawczy", "obserwacyjny" itd.

A dzisiaj jedno zdjęcie dało mi w pysk. Albowiem "Bąka" zakwalifikowałbym do motoszybowców. Jednak zarówno przedwojenna prasa lotnicza pisała "płatowiec słabosilnikowy", a jego rejestracja literowa np. SP-BRK (w przeciwieństwie do numerycznej szybowcowej np. SP-1003) także sugerowałaby samolot.

Toteż "gdzie kończy się motoszybowiec, a zaczyna samolot słabosilnikowy / ultralight"?
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

damos

• Gość
Odp: samolot czy motoszybowiec? nazewnictwo
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 05, 2006, 17:33:56 »
Bąk (II) był klasyfikowany jako "samolot sportowy". W popularnych opracowaniach pojawiał się jako "motoszybowiec" :)
O zaklasyfikowaniu do "ultralight" decyduje masa.

PR335

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 05, 2006, 17:52:13 »
Samolot, urtlalight, motoszybowiec, szybowiec z silnikiem dolotowym, szybowiec...
Podobno wszystko to jest co innego....aczkolwiek jak sie ma licencje pilota samolotowego to można latać na pierwszych 3 wpisujac sobie nalot do ksiazki samolotowej - tak słyszałem ale nie dam głowy :P Wiem, że mozna tak bylo robić z motobocianem w warszawie dopuki sie nie rozbił dzień przed moim szkoleniem....

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 05, 2006, 21:23:38 »
A spadł w lesie opodal, nie wiem czy to jeszcze się zalicza do Chomiczówki. Własnie sobie Twoim postem uświadomiłem, jak to dawno już temu było... lekki szok, jak czas leci :)

pawel

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 06, 2006, 00:51:23 »
Rola, granica ta jest tak bardzo płynna jak klasyfikacja statków powietrznych. Zasadniczo motoszybowiec zdolny jest do wykonywania lotów szybowcowych, lecz startuje z napędem własnym . Poza tym w dzisiejszych czasach motoszybowce a nawet niktóre ULMy mają większą doskonałość niż niektóre szybowce wyczynowe z przed 39-tego.

Offline Josiv

• *
  • Zerstörer
    • http://www.kg200.zary.com.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 06, 2006, 00:56:54 »
Już nie do Chomiczówki, a przeciągnęli i skończyli 2m obok ścieżki rowerowej/szlaku.
_____ | _____             █▀ ██ ▀█▀      ORLIK
 _\__(o)__/_                   ▼             /
      ./ \.                www.eagles.pl ---
Graf -1973-†2006 ..ó?o........ó?o.ó?oó?o...

HansVonStunke

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 06, 2006, 02:48:41 »
Rola, granica ta jest tak bardzo płynna jak klasyfikacja statków powietrznych. Zasadniczo motoszybowiec zdolny jest do wykonywania lotów szybowcowych, lecz startuje z napędem własnym . Poza tym w dzisiejszych czasach motoszybowce a nawet niktóre ULMy mają większą doskonałość niż niektóre szybowce wyczynowe z przed 39-tego.

Nic ująć...a dodać może jeszcze tyle, że w dzisiejszych czasach to nie tylko motoszybowce, ale i samoloty pasażerskie mają doskonałość większą niż szybowce przed 1939  :002:...

Za to współczesne motoszybowce to niewiele czasami odbiegają, albo i wcale, doskonałością od współczesnych szybowców wyczynowych - np. taka Eta- szczyt niemieckiej myśli technicznej w motoszybowcach, samo startuje (znaczy- bez holówki czy 'windy', nie bez pilota  :002:),  rozpiętość 31 metrów, doskonałosć - można się z najlepszymi ścigać ( co między innymi pan Centka  uskuteczniał chyba 2 lata temu )....sporo szybowców doczekało się wersji samostartującej (lub z silnikiem 'dolotowym')...
Kolejny przykład- z naszego podwórka- J-6 Fregata pana Janowskiego, ładny samolocik ultralekki o cechach (i wyglądzie) motoszybowca, z doskonałością ok.20 ,z silnikiem zasięg ok.1600 km, i masie startowej max. 410 kg...ultralight, czy motoszybowiec ?  :021:

Jednym z kryteriów podziału może być, według jakich przepisów latadło było certyfikowane/projektowane...

damos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 06, 2006, 08:14:50 »
Jednym z kryteriów podziału może być, według jakich przepisów latadło było certyfikowane/projektowane...
Excellent hint !! :) Od tego trzeba było zacząć :)