Autor Wątek: Czyszczenie potencjometrów bez rozbierania joya - saitek x-45  (Przeczytany 3334 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hellmut

• Gość
Witam ostatnio w moim x-45 pojawił się mały problem z rotary 1 (z rotary 2 jest zresztą podobnie). Problem polega na tym, że zamiast zostać na raz ustalonej pozycji to tak jakby drży - najbardziej uciążliwe to było jak ustawiłem sobie zoom na rotary 1, no i musiałem z tego zrezygnować, bo w niektórych położeniach obraz mi się trząsł i z celowania nici. Podejrzewam, że zabrudził się potencjometr, czy coś w tym stylu. No i mam pytanie, czy da się to jakoś we własnym zakresie, bezpiecznie i nie naruszając gwarancji naprawić, czy raczej zostaje wysłanie do producenta?
Gdzieś było coś o strzykawce i spirytusie, ale w trochę innym przypadku.
A w ogóle, czy takie rzeczy jak rozkalibrowanie się joya po rocznym użytkowaniu podlegają gwarancji?
Z góry dzięki

jimm

• Gość
Odp: Czyszczenie potencjometrów bez rozbierania joya - saitek x-45
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 08, 2006, 13:27:05 »
Na pewno trzeba rozkręcić joy wiec z bez utraty gwarancji raczej się nie da wyczyścić.

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 08, 2006, 13:33:18 »
No nic, to zostaje tylko odesłanie do producenta, albo zrobienie tego po okresie gwarancyjnym. Mam jeszcze tylko jedno pytanie, czy takie rzeczy jak zabrudzony potencjometr są objęte gwarancją i ewentualnie jeśli chciałbym to sam zrobić, to czy czyszczenie tego jest jakoś bardzo skomplikowane?

kornelcio

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 08, 2006, 14:09:24 »
powinny być, ale to powinno Ci pisać w gwarancji (był styl, był styl ;) ) Oczywiście radzę odesłać do producenta, może wymienią, czy coś... zawsze jest to bezpieczniszejsze - bo może się okazać, że to wina czegoś innego

pozdro

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 08, 2006, 15:25:00 »
Dzięki za odpowiedzi - pewnie w końcu wyślę - niestety to przynajmniej 2 tygodnie bez joya :(

kornelcio

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 08, 2006, 15:40:59 »
ewentualnie możesz pójść do sklepu, gdzie kupowałeś, oddać na gwarancję i poprosić o sprzęt zastępczy... nie wiem, czy muszą się zgodzić, ale zawsze jest jakaś szansa :]

jimm

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Marca 08, 2006, 15:54:53 »
Obawiam się jednak że może być to niewystarczający powód do naprawy gwarancyjnej. Mam nadzieje ze jestem w błędzie. Daj znać czy przyjmą reklamacje.

hellmut

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 09, 2006, 02:02:07 »
Napisałem maila do polskiego dystrybutora, opisałem w czym problem, a oni polecili mi, żebym zaniósł go do sklepu, a sklep prześle joya do nich - wygląda wiec na to, że uznali, że jest podstawa do reklamacji - mam tylko nadzieję, że po wszystkim nie obciążą mnie jakimiś kosztami transportu z powodu usterki, która jednak nie kwalifikuje się do serwisu gwarancyjnego.

kszyh

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 29, 2006, 20:20:49 »
Witam. Mam podobny problem z moim X-45. Ale ja dla odmiany chciałbym go otworzyć. Odkręciłem nawet parę śrubek... i okazało się, że to, przynajmniej dla mnie, nie takie proste. Mam pytanie: Czy ktoś mógłby mi korespondencyjnie pomóc rozkręcić przepustnicę? Przeprowadziłem się ostatnio na zabitą deskami wieś i nie bardzo tu mogę znaleźć jakiś serwis.

Calafior

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 14, 2007, 21:48:55 »
Witam. Mam podobny problem z moim X-45. Ale ja dla odmiany chciałbym go otworzyć. Odkręciłem nawet parę śrubek... i okazało się, że to, przynajmniej dla mnie, nie takie proste.

Witam ja tez zamierzam rozkrecic swój Joy i mysle ze to moze byc bardzo pomocne . :002: http://www.saitek.ru/other/x45inside/

kszyh

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 16, 2007, 15:59:05 »
Wielkie dzięki! :002: