Autor Wątek: Klub Bombardiera.  (Przeczytany 38066 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
Odp: Klub Bombardiera.
« Odpowiedź #90 dnia: Lutego 28, 2009, 11:48:57 »
Małe pytanko. Może komuś udało się na Viście ustawić Bombsight Table 2 na wierzchu ? Próbowałem programiku AlwaysTop , niestety ale tabelka jest na wierzchu wszędzie ale nie w grze. Muszę wychodzić ctrl+esc na pulpit aby wprowadzić dane.

« Odpowiedź #91 dnia: Lutego 28, 2009, 19:05:09 »
To nie jest problem systemu lecz rozdzielczości gry. Jeśli grasz w rozdzielczości wyższej niż ta w jakiej pracuje BT wówczas program nie pokazuje się na wierzchu.

Daruj sobie BT i spróbuj http://navair.narod.ru/shturman.htm. Rewelacyjny program dający niesamowitą precyzję zrzutu bomb.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #92 dnia: Lutego 28, 2009, 20:07:53 »
Wot pajehal , ruskiewo ucil sia 15 liet nazad :)

Sprawdzę , dzięki.

« Odpowiedź #93 dnia: Lutego 28, 2009, 20:39:57 »
Program ma możliwość zmiany języka na angielski.

Offline srk76

• *
  • =PFT=Sroka76
« Odpowiedź #94 dnia: Marca 01, 2009, 11:33:26 »
Dokładnie.
Mimo to jak dla mnie troszkę to wszystko przerośnięte w treści. Popróbuję to jeszcze rozgryźć.
Na włączonej grze tego też niestety nie widzę. Próbowałem w BST zmienić rozdzielczość obrazka na 1440x900 czyli taką jaką mam w grze ale to też nic nie dało. Wszystkie okna przenika ale nie gry.

« Odpowiedź #95 dnia: Marca 01, 2009, 14:51:24 »
Po wciśnięciu "On top", ale bez chowania do traya kombinacja klawiszy shift + home otwiera przezroczyste okienko, podobnie jak to się ma w BT. Klawiszami End i Home  przeskakujesz pomiędzy  parametrami, a PgUp i PgDn zmieniasz wartości. Wejdź w opcje, tam znajdziesz więcej informacji.

Krzychu05

• Gość
« Odpowiedź #96 dnia: Marca 20, 2009, 18:40:55 »
Ja ostatnio też polubiłem bombowce. Najlepiej lata mi się Ju-88 i wali małymi bombami z 2-3 tys metrów wzłuż wrogiego pasa startowego przy użyciu celownika bombowego, bo vulching przy użyciu bomb jest dopuszczalny, a można dużo wrogów skosić. Udało mi się też zestrzelić kilka myśliwców przy użyciu karabinów, ale ani razu nie wróciłem do bazy, bo w końcu jakiś noob się ze mną zderzał myśliwcem. Żenada...

Natomias nie lubię latać tworami amerykańskiego przemysłu, B-25 i te inne, bo tam trzeba wprowadzać dane w stopach i milach na godzinę i trzeba je odczytać z zegarów w kabinie bombardiera, na co nie zawsze jest czas, bo na ostatniej prostej często jest się ciężko atakowanym przez wroga.

Ogólnie to latanie bombowcem jest ciekawsze niż myśliwcem, bo nie wystarczy umieć wystartować i naciskać spust, ale trzeba dolecieć nad cel, zrzucić celnie bomby i dożyć do chwili, gdzy będziemy mogli zobaczyć ich smiertelne żniwo.

Szkoda, że tak mało osób docenia walory bombowców, bo gdyby latać np. we dójkę, to szanse na szczęśliwe zakończenie misji byłyby większe, a w pojedynkę jest ciężko dożyć do momentu zrzutu bomb.

pepe

• Gość
« Odpowiedź #97 dnia: Marca 20, 2009, 19:19:48 »
Ja stosuje metodę trochę niezgodną z rzeczywistością ale według mnie bardziej precyzyjną. Mianowicie lecąc np. B-25 na wysokości 2000 metrów i prędkością 360 km/h.  Stabilizuje lot, ustawiam celownik na 48 stopni i zwalniam bomby ręcznie. Dzięki tej metodzie można bardzo precyzyjnie obdzielić bombami kilka celów.

Teed

• Gość
« Odpowiedź #98 dnia: Kwietnia 14, 2009, 10:02:01 »
                 Witam załogi bombowców.
   Mam pewien problem. Stworzyłem kilka misji w Ił 1946. Jednak przy zrzucie ładunku ( 4 maszyny w kluczu) pozostałe maszyny nie pozbywają się bomb. Próbowałem zarówno z automatyką celownika jak i przy zrzucie ręcznym. Efekt ten sam.
  Przy opcji "autopilot" maszyny zrzucają ładunek równocześnie.
  Coś więc ustawiłem nie tak.
1 / jestem dowódcą klucza 2 / cel oznaczony prawidłowo 3 / opcja - zniszcz cel 4 / jest to cel główny 5 / bomby na pokładzie 6 /  prawidłowa wysokość 7 / lot stabilny.
  Moje bomby trafiają, chłopaki nawet nie próbują. No powiem, frustrujące przeżycie...

Offline traun

• *
  • CM, RoF, CoD
« Odpowiedź #99 dnia: Kwietnia 15, 2009, 09:58:51 »
Witam.
Jeśli kolega leci na "autopilocie" reszta zrzuca, dlatego że autopilot leci idealnie po wajpontach zadanych w misji i wszyscy są idealnie w miejscu gdzie zadany jest zrzut bomb...(w kreatorze misji).
Jeśli kolega sam dowodzi to przed celem powinien wydać rozkazy:
-gruppen atakuj mój cel, albo - gruppen atakuj czołgi, albo samoloty albo statki  albo atakuj wszystko wtedy bombowce zaatakują wskazany cel lub poszukają najbliższego wrogiego celu. Czy zrobią to przepisowo w szyku tego nie jestem w stanie powiedziec... generalnie dowodzenie bombowcami nie jest dobrym pomysłem i na frontach z reguły każdy bierze ostatni bombowiec z eskadry i leci na własną rękę a reszta leci sobie po zadanych punktach trasy i zrzuca bomby w zadanym miejscu i czasem nawet trafia...
Pozdrawiam
Pozdrawiam chłopaków z EKG
GG 4834952

« Odpowiedź #100 dnia: Kwietnia 15, 2009, 10:48:51 »
Niestety to co napisałeś nie działa najlepiej. Prawdę mówiąc zmusić AI do zrzutu bomb udaje się w ten sposób bardzo rzadko.

Offline Redspider

• *
  • Pure evil....ZŁOOOOO !
« Odpowiedź #101 dnia: Kwietnia 15, 2009, 11:00:21 »
Mało tego jak dasz rozkaz za późno to na pewno zrzucą bomby za celem. No nie działa to najlepiej w tej grze. Nieco lepiej radzą sobie samoloty które przeprowadzają atak z nurka. Jest wieksza szansa na powodzenie ataku.
NA PLASTERKI !!!

Geniusz może mieć swoje ograniczenia, ale głupota nie jest tak upośledzona

Teed

• Gość
« Odpowiedź #102 dnia: Kwietnia 17, 2009, 10:12:48 »
Witam
Dzięki za odpowiedź. Myślałem, próbując raz po raz, że cos nie tak ustawiłem... Teraz bede próbował.
Faktem jest, że w locie nurkowym, a  latam na Pe-2, samoloty zachowują się poprawnie, zdecydowanie atakując wyznaczony cel, po ataku przyjmują narzucony wcześniej szyk
Ostatnio znalazłem link do opracowanej  fachowo strony ataków szturmowych dla Il-2, A-20 G i B-25. Autor omawia zarówno same celowniki jak i sposób ich wykorzystania na przykładzie konkretnych sytuacji - atak na cele naziemne bombami, rakietami, atak na statki za pomocą torped i bomb.

« Odpowiedź #103 dnia: Kwietnia 17, 2009, 10:28:32 »
Odnośnie rozkazywania AI to zauważyłem, że reaguje ono na rozkaz ataku na cele naziemne, ale tylko wtedy gdy formacja leci stosunkowo nisko. Wydaje mi się, że max to jakieś 3000 m, a powyżej tego pułapu po prostu nie widzi celów  :034:

« Odpowiedź #104 dnia: Kwietnia 17, 2009, 19:06:10 »
Ostatnio znalazłem link do opracowanej  fachowo strony ataków szturmowych dla Il-2, A-20 G i B-25. Autor omawia zarówno same celowniki jak i sposób ich wykorzystania na przykładzie konkretnych sytuacji - atak na cele naziemne bombami, rakietami, atak na statki za pomocą torped i bomb.

Jeśli można to poproszę linka :)
Ja, kiedy bombarduję (raczej niemieckimi/ruskimi, bo ta skala w amerykańskich jest baaardzo niewygodna), to na ogół trafiam w cel bardzo dokładnie (latam na 2500-8000m) jesli nie ma myśliwców odrywających mi stateczniki ani dużego wiatru :)
Miejsce na Twoją reklamę.