Autor Wątek: Piekna woda w Pacyfic FFighters czyli jaka karta ?  (Przeczytany 2775 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pogo

• Gość
Piekna woda w Pacyfic FFighters czyli jaka karta ?
« dnia: Marca 23, 2006, 15:53:43 »
Cześć.

Zastanawiam się od dłuższego czasu nad zmianą mojej starej karty Ge Force 4 MX AGP 8x .
Wiec mam pytanie jaką kartę polecacie by obsługiwała Uber wodę ?
I była by w przystępnej cenie .

Offline Kos

• Global Moderator
Odp: Piekna woda w Pacyfic FFighters czyli jaka karta ?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 23, 2006, 15:58:49 »
Radeon 9800 Pro.
Dziadek Kos

syd

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Marca 23, 2006, 16:18:33 »
To zależy jaka jest dla ciebie przystępna cena?? Jeżeli około 700 zł to polecam Shapire-a  X800GT. Sam mam i jestem bardzo zadowolony. Ja mam co prawda na PCI-E, ale na AGP też są. Aha. I musi Ci nie przeszkadzać hałas wiatraka. Bo jeśli przeszkadza to jeszcze ciche chłodzenie za około 60-70 zł. A ta karta naprawdę potrafi hałasować. Wodę ustawioną mam na 2, bo niestety ona obsługuje Vertex Shader 2.0 i Pixel Shader 2.0. A dla ustawień 3 to już potrzeba wersji 3.0. Ale i tak w zupełności wystarcza bo woda według mnie już na 2 wygląda bosko.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 23, 2006, 23:22:06 »
Za 700zł można już dorwać na Allegro X800XL, a na pewno X800GTO, które są chyba szybsze od GT :) No ale to wszystko na PCI-E.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #4 dnia: Marca 24, 2006, 08:01:23 »
Chyba, że koniecznie chcesz mieć wodę na Shaderach 3.0, to tylko jakiś GeForce 6600GT, lub drogi 6800GS,  zostaje, bo te nowe Radeony serii 13xx i 16xx to porażka delikatnie mówiąc. Tutaj masz linka do testu 6800GS vs X800GTO: http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=752.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #5 dnia: Marca 24, 2006, 11:25:05 »
Czemu mówisz że X1600 to porażka? Jak już to taka sama porażka jak 6600 itp. - można tak powiedzieć, prawda?. Wszystko zależy od oczekiwań, ja jednak wolę stwierdzenie że to dobra grafa ze średniej półki na której komfortowo sobie pograsz - napewno w PFa.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #6 dnia: Marca 24, 2006, 16:18:59 »
Ja mam 6600 PCI-E i tez jestem zadowolony, mam wode ustawion na 2 gdyz jak ustawie na 3 to juz nad ladem mam dziwne whania plynnosci. Nad woda jest wszystko OK.
Pozdrawiam.

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: Marca 24, 2006, 16:36:48 »
Czemu mówisz że X1600 to porażka? Jak już to taka sama porażka jak 6600 itp. - można tak powiedzieć, prawda?. Wszystko zależy od oczekiwań, ja jednak wolę stwierdzenie że to dobra grafa ze średniej półki na której komfortowo sobie pograsz - napewno w PFa.

OK, trochę się rozpędziłem :). Kiedy ponad 2 miesiące temu rozglądałem się za kartą ATI z tej półki, to głównie napotykałem na narzekania dotyczące niskiej (w porównaniu ze starszymi modelami) wydajności za tę samą cenę i problemów z driverami, więc napisałem tak powyżej.
Teraz chyba faktycznie sytuacja wygląda znacznie lepiej, bo i ceny rozsądnie spadły, i sterowniki dopracowano.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #8 dnia: Marca 24, 2006, 21:18:36 »
Uważam, że ustawienie water=3 lub 4 nie jest warte tak dużego spadku fps. Wzrost jakości generowanej wody nie jest aż tak duży, żeby kupować GPU za 2000zł. Jestem zadowolony z mojego GF6600GT Extreme PCIEx i mam ustawienie water=2 (czyli bez Pixel/Vertex Shader 3.0). Obecny wygląd water=2, od patcha 4.03, jest doskonały jak dla mnie. Myślę, że nadal ciekawą propozycją są karty GF6600GT, szczególnie że ich ceny wyraźnie spadły do poziomu ok. 600zł. Np. http://sklep.benchmark.pl/pelny_17495.html !! - to taki Extreme na AGPx8.

Piniol

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: Marca 25, 2006, 00:41:43 »
Też nie narzekam na mojego Gigabyte 6600 GT PCI. Od rozwiązania problemu znikających tekstur w nvidii latam bez problemów na najnowszych sterownikach. Ale chyba ważny jest bardziej producent niż typ karty. Niestety egzemplarze mogą się różnić jakością wykonania i działaniem.

« Odpowiedź #10 dnia: Marca 25, 2006, 22:53:44 »
I była by w przystępnej cenie .
Jeśli ustalimy jaka to kwota to łatwiej będzie wybrać jakiś produkt. Zaznacz jeszcze czy ma być to nowa karta, czy może z odzysku.

« Odpowiedź #11 dnia: Marca 29, 2006, 17:20:50 »
Na Allegro karty, zwłaszcza używanej bym nie kupował. To w końcu dosyć delikatne urządzenie.
Sam mam Radeona 9600 128 Atlantis od Sapphire i sprawuje się nieźle. Co prawda nie mam PFa ale taki LO:MAC czy SWAT 4 z powodzeniem działają naustawieniach , jak by to określić, średnio wyższych. A Americas Army z powodzeniem cchodzi w maksymalnych.
Za nie wielkie pieniądze można dostać całkiem dobrą kartę. Aczkolwiek gdybym teraz kupował to wybrałbym wyższy model : albo tego samego radka 9600 ale z 256 mb albo radka 9700
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkim, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał."

"Fanatyk to ktoś kto nie może zmienić zdania i nie zmieni tematu."
                                                                                                 Sir Winston Churchill

Pogo

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 11, 2006, 16:03:02 »
Witam

Raczej wolałbym nową kartę niż np:z Allegro.Zresztą poczekam jeszczę troche aż ceny pospadają.
Wtedy myślę że coś wybiorę odpowiedniego.
Jeszcze raz dziekuje za porady :)

syd

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 11, 2006, 16:51:32 »
Mogę się mylić, ale jeśli masz AGP to pomysł z czekaniem nie jest najlepszy. Jak się ostatnio orientowałem to AGP z czase drożeje niż tanieje.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 11, 2006, 17:40:33 »
A ponoć ostatnio nVidia robi zwrot w kierunku AGP... oczywiście w kartach nie SLI. Choć to może przedwczesne wnioski po ich propozycji dla swoich najnowszych kart dedykowanych na złącze AGP.

Pozdrawiam