Autor Wątek: MediaMarkt - Nie dla Polaków?  (Przeczytany 1382 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MediaMarkt - Nie dla Polaków?
« dnia: Marca 27, 2006, 17:14:26 »
Motyla noga! Tego już za wiele. Słyszeliście o nowej niemieckiej reklamówce MediaMarkt?
Zawsze irytowały mnie debilne, krzykliwe spoty tego koncernu i ich akcje gdzie ludzie się zabijają by zdobyć czajnik z przeceny, ale to już przegięcie...

http://wiadomosci.onet.pl/1292550,12,item.html

Ja rozumiem, że Polacy w dużej mierze sobie sami zapracowali (i nadal pracują) na ten stereotyp, ale nie można przecież tak ludzi (całego narodu) szufladkować.
Jak się w niemieckim sklepie zakupy robi, to jak to mój kolega mówi "lepiej gęby nie otwierać, bo zaraz świta ochroniarzy twoimi krokami podąża".
Inny przykład - oglądałem na niemieckiej stacji (komercyjnej) jakiś program o najnowszych zabezpieczeniach samochodów przed kradzieżą. Do programu zaproszono etatowego złodzieja, w kominiarce, który ku uciesze niemieckich gapiów miał się zmierzyć, z nowym uber-zabezpieczeniem. Zgadnijcie jakiej był narodowości?  Dla ułatwienia dodam, że zwracali się do niego "Jaroslaw"... (dodam również, że samochód "skroił" bez większego problemu, a jak...)

Boże, ja już mam tego dość. Ogłaszam swój bojkot MediaMarkt, bo ich reklama to imho przesada totalna i nie widzę podstaw by traktować ją w kategoriach głupiego wybryku tudzież żartu. Szkoda mi tylko polskich pracowników tej sieci w Polsce...

Niemiec twój wróg! :004:

yaq

• Gość
Odp: MediaMarkt - Nie dla Polaków?
« Odpowiedź #1 dnia: Marca 27, 2006, 17:34:50 »
Z cala ta duma narodowa zapytam gdzie bylo oburzenie kiedy pokazywano reklame (chyba czekolady, glowny motyw - bulka i banan) gdzie przy asyscie Malysza nasmiewano sie z Niemcow?

Oczywiscie mozemy zbojkotowac MM:) juz to widze - identyczna sytuacja jest z Hipermarketami w malych miejscowosciach - nikt ich nie chce a wszyscy kupuja...

« Odpowiedź #2 dnia: Marca 27, 2006, 17:55:32 »
Jeśli chodzi o reklamę "z bananem" to zapewniam Cię, że mi się niepodobała i wstyd mi za nią było. Jeśli byłbym już wtedy członkiem forum, pewnie bym to skomentował...

Co do narodowej dumy.... Studiuję w Niemczech więc przyjmę taką hipotezę roboczą, że bywam tam nieco częściej niż Ty. I conieco o stosunku Niemców do Polaków wiem (nie twierdzę jednak, że jest on bezzasadny jak wyżej napisałem, nie zmnienia to faktu że jest niesmaczny). Nie jestem też uprzedzony do Niemców, po prostu zauważam to negatywne zjawisko z którym, trzeba walczyć. Pracowałem kilkakrotnie w Reichu i zawsze na dzień dobry można było odczuć mniejsze lub większe uprzedzenia, które jednak likwidowałem swoją solidną pracą. Nie jestem złodziejem i nie chcę być za takiego uważany tylko z powodu mojej narodowości. Tym bardziej nie widzę powodu, abym musiał się wstydzić, że jestem Polakiem.

Jeśli jeszcze raz przeczytasz post, zauważysz że nie wzywam nikogo do bojkotu. Napisałem ot że mi się reklama nie podoba, nie podoba mi się takie traktowanie Polaków i w konsekwencji ja nie zamierzam kupować w tym sklepie. Właśnie z tego powodu. Ale jest to moja "suwerenna" decyzja. Moje poczucie godności - moja sprawa. Proszę nie robić ze mnie jakiegoś pieniacza, który pisze coś w stylu "ludzie! nie kupujta w MM! kto tam kupuje ten zdrajca!".... Ja osobiście reklamą czuję się urażony bo właśnie takie przejawy podtrzymywania stereotypów trzeba tępić. Takie jest moje zdanie. Jeśli komuś rekalma się podoba to jego sprawa. Kwestia gustu i smaku.

pozdrawiam

yaq

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: Marca 27, 2006, 19:06:24 »
W Niemczech bylem tylko przejazdem, nie rozmawialem z takowym osobiscie (poza "zwei snickers"), ale sadze ze byly, sa i beda miedzy nami uprzedzenia i niepredko pozbedziemy sie mitu, ze Polakom potrzeba tylko znac: "wo ist der parkplatz?". Sama reklama poprzez wzbudzenie "oburzenia" polskich mediow odnosi jeszcze wiekszy sukces - kupujesz reklame w Niemczech w Polsce gratis:) i do tego sprowadza sie cala dyskusja.

Offline Rola

• *
  • 9/39 & R'n'R
"Każdy kilogram nowego samolotu szczególnym dobrem Narodu"

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 30, 2006, 10:09:47 »
Czytając ten wątek nasuwa mi się jedno małe pytanie: czy aby sobie na taką opinię trochę nie zasłużyliśmy ? - oczywiście my jako naród, a nie my osobiscie.

Dowcipy w stylu: Po czym poznać, że Polska jest w NATO - bo Niemcy zakładają autoalarmy do Leopardów czy Jedź na urlop do Polski, Twój samochód już tam jest! - nie wzieły się znikąd, a i w supermarketach niemieckich też mieliśmy niezły dorobek. Może pamiętacie reportaże o tak zwanej "jumie" czy doniesienia prasowe o wysokich polskich oficerach przebywających w Niemczech oficjalnie i kradnących perfumy warte kilkanaście ówczesnych marek.
Z tego co się orientuję to te zjawiska już praktycznie zanikają, ale stereotyp będzie się nas trzymał jeszcze przez wiele lat.

A co do reklam, to zwyklę są one adresowane raczej do osób, które poziom IQ raczej zaniżają (aluzja do wątku Przyznać się kto zaniża nasz poziom IQ :004:) - zresztą nasze reklamy też nie są najwyższych lotów i bardzo często takimi stereotypami się posługują: jak blondynka to głupia, ogólnie to kobiety interesują się tylko proszkiem do prania itp., a facet to siedzi z browarem i gapi się bezmyślnie w jakiś durny mecz w TV albo na damskie 4 litery. Innym nacjom to też potrafimy dołożyć - patrz: głupia amerykanka w reklamie paluszków itp.

Ja osobiście reklamą czuję się urażony bo właśnie takie przejawy podtrzymywania stereotypów trzeba tępić.

Sama reklama poprzez wzbudzenie "oburzenia" polskich mediow odnosi jeszcze wiekszy sukces - kupujesz reklame w Niemczech w Polsce gratis:) i do tego sprowadza sie cala dyskusja.

Nie sądzę, żeby walka ze stereotypami poprzez oburzanie się na reklamy ma jakikolwiek sens - raczej nabija tylko kasę zleceniodawcom reklam. Stereotypy po prostu są i tylko czas może je zatrzeć.
W koncu 3/4 dowcipów bazuje na stereotypach, kabarety również więc raczej parę durnych reklam nie przynosi większych szkód. A tępić to należy nie stereotypy, a ludzi którzy są ich przyczyną.
« Ostatnia zmiana: Marca 30, 2006, 10:16:00 wysłana przez Razorblade1967 »

Elwood

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 01, 2006, 08:19:16 »
Też klasyka z Niemiec: skąd wiadomo że Polak był w kosmosie? Bo zginęło koło od Wielkiego Wozu.