Autor Wątek: Saitek/MadCatz Pro Flight Combat Rudder Pedals.  (Przeczytany 10818 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Saitek zrobi pedały pod choinkę
« Odpowiedź #15 dnia: Listopada 02, 2006, 12:30:35 »
Tutaj opis i recenzja pedałów po czesku
http://vwings.czechlions.cz/readarticle.php?article_id=18
Co daje stosowanie trzeciej osi, czyli Z? 

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: Listopada 02, 2006, 12:34:41 »
Z to oś pedałów, a X i Y to hamulce na ten przyklad, dobrze myślę?
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Silesian

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: Listopada 02, 2006, 23:17:22 »
Dziękuje za odpowiedzi.
Nie wiedziałem jak się ma taki kontroler do rzeczywistości.

Właściwie to gdzie tam było OT ? Przecież cały czas jest o pedałach i to nawet od Saiteka.
Poniekąd pytałem o to wciskanie posuwanie bo nie mogłem zczaić jak te propedały mają.
Wyjaśniają to zdjęcia z czeskiego testu – one się i posuwają, i wciskają.

W moim poście odnośnik do innych sztuk miał jedynie na celu podkreślić finezję designu ”Wizjonerów z Saiteku” na tle konkurencji.
Fakt, że te drugie są samochodowe ale prezentują się całkiem nieźle, maja być ponoć właśnie precyzyjne i dobrze wykonane.
Brakuje tylko jakiejś relacji od oblatywacza.
Pozostanie minus, że nie są to dedykowane do simów lotniczych ale też stosunek 150 do 500 PLN dla wielu będzie istotny, no i zostaje jeszcze kołowrót. Na jakimś zdjęciu symulatora kokpitu widziałem jak taka kierownica jest również użyta do sterowania/kontroli czegośtam.
Według mnie wszystko w temacie.

OT to mogę powiedzieć Panowie, że znany mi jest dość specyficzny podział pedałów na „palacza” i „lokomotywę” ...........ale nie bardzo wiem o co w nim chodzi     …………………….. i chyba nie chce tego wiedzieć.

« Odpowiedź #18 dnia: Listopada 02, 2006, 23:37:54 »
z tego co się orientuję kierownice jeżeli nie posiada sprężyny powrotnej mozna zastosować jako trymer
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #19 dnia: Listopada 02, 2006, 23:40:40 »
Brakuje tylko jakiejś relacji od oblatywacza

No to już piszę. Tak się skłąda że jestem w posiadaniu zestwu X52 + R220. Oba sprzęty chodza świetnie. Kierownica ma optyczny potencjometr na głównym kole, natomiast dwa w pedałach (tak wałśnie, bo jest to kierownica 3 osiowa, na 2 osiową można ją zmienić w ustawieniach sterownikó Saiteka - nie ma z tym problemu) są węglowe i oba doskonałej jakości. Wygoda użytkowania jak dla mnie jest bardzo dobra. Myślę że w moim wypadku niema sensu kupować  kolejnego orczyka - nowych pedałów Saiteka. Jestem tylko ciekawy jak się będzie sprawował Profiler w tym ich nowym orczyku, bo w moim zestawie działa on tylko dla X52. R220 jest jakby niewidoczna. Jak zainstaluję profilera działającego z R220 to nie widzi on z kolei X52. Dobrze że w R220 niema co ustawiać.

ps. No to już chyba jest OT  :020:

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Listopada 02, 2006, 23:49:27 wysłana przez PolBaj »
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: Listopada 03, 2006, 00:01:22 »
Jestem tylko ciekawy jak się będzie sprawował Profiler w tym ich nowym orczyku, bo w moim zestawie działa on tylko dla X52. R220 jest jakby niewidoczna.

Dziwne, u mnie działa  :021: A mam taką samą kombinację. Inna sprawa, ze do niczego mi toto nie potrzebne.

Silesian, zerknij na PW.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #21 dnia: Listopada 03, 2006, 06:50:01 »
Dziwne, u mnie działa   A mam taką samą kombinację

Powodowany zazdrością, że u Ciebie działa   :121: postanowiłem sprawdzić co jest nie tak i okazało się że winda zgubiła stery od R220. Teraz też i u mnie jest wszystko ok.  :020: :020: :020:

Wracając do tematu, przyszło mi na myśl, że dobrym pomysłem (z punktu widzenia klienta ) było by zrobienie takich pedałów do kerownicy, które były by jednocześnie orczykami (jełi najdzie nabywcę chęć na latanie) . Chodzi mi tu o zastosowanie dodatkowych kombinacji umożliwiających używanie hamulca na orczyku.
 Właściwie, to w wypadku R220 (bo jest 3 osiowa) wystarczyło by tylko oprogramowanie, które wciśnięte oba pedały rozpoznaje jako dodatkową kombinację klawiszy, lub dodatkowy przycisk, oś. Niestety jak to zwykle bywa taki pomysl; się pewnie nie opłaca firmom, bo kto by wtedy kupił nowy pedały Saiteka.....pod choinkę   :118:
Nieważne, ile zapierających dech w piersi akrobacji wykonasz - jeśli w decydującym momencie nie zestrzelisz wrogiego samolotu......będziesz martwy.

HL- EKG_Polbaj

Hornet

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: Grudnia 03, 2006, 09:53:28 »

« Odpowiedź #23 dnia: Grudnia 03, 2006, 10:10:43 »
No, no...cena kusząca.
Teraz trzeba będzie psychicznie przygotować ,,drugą połowę" na zakup ...   :021: :021: :021:
Spokój cechuje Mistrza.

BigMac

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: Grudnia 03, 2006, 16:15:15 »
Cena faktycznie fajna, jak na rudder. Ciekawe, czy ten plastik wytrzyma kopanie?

« Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 26, 2006, 10:20:49 »
A tu: ftp://153.19.156.122/Pedaly/ kilka fotek jak toto w srodku wyglada. :joy

Tailgunner

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 27, 2006, 08:43:50 »
Cena faktycznie fajna, jak na rudder. Ciekawe, czy ten plastik wytrzyma kopanie?

Jakiś czas temu miałem okazję "pomacać"  :002: to cudo, ale niestety tylko na szybko na podłodze w sklepie - nie wiedziałem czy ktoś mnie nie ochrzani za wyciągnięcie ich z pudełka. Wrażenia w skrócie: sprawiają wrażenie dość delikatnych - jak na swoje wymiary są bardzo lekkie (ważą mniej niż pedały od CH) i w recenzjach użytkowników (np. na Amazonie) pojawiają się wątpliwości co do ich trwałości. To co mi się podobało to szeroki rozstaw stóp (szerszy niż w CH które są dla mnie trochę za wąskie), możliwość regulacji oporu (pokrętło) i długości samych pedałów (przyda się osobom z dużymi stopami  :001:). Ponadto jeżeli ktoś ma już joya Saiteka to może powinien rozważyć zakup tych pedałów z uwagi na kompatybilność, bo np. u mnie X45 "gryzie się" z pedałami CH które wcinają się jako pierwszy kontroler przez co w Ił-2 czułość joya muszę ustawiać z poziomu config.ini lub przez specjalny programik. Gdybym to wiedział przed zakupem to chyba wybrałbym Saiteka (pomimo iż był o połowę droższy). No, ale to już moja subiektywna opinia - najlepiej jakby się wypowiedział ktoś kto używał obydwu zestawów.
A co do ceny to  :karpik - taniej niż na zgniłym Zachodzie... Gdzie tkwi haczyk?
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2006, 08:50:45 wysłana przez Tailgunner »

« Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 27, 2006, 08:51:29 »
... na szybko na podłodze w sklepie

Noszę z zamiarem zakupu i tu pytanko - czy jakaś sieć sklepów sprzedaje już ten produkt? O ile pamiętam kiedyś najszybciej nowości Saiteka (w czasie gdy wyszedł X-45) trafiały chyba do Auchan. Napisałeś, że "macałeś"  :001: to podpowiedz gdzie ...
« Ostatnia zmiana: Grudnia 27, 2006, 09:40:03 wysłana przez Razorblade1967 »

Tailgunner

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 27, 2006, 09:07:27 »
No tak, zapomniałem napisać - niestety macanie odbyło się w Nowym Jorku jakieś 3 miesiące temu... U nas to raczej żadna sieć nie zdecyduje się tego wprowadzić do sprzedaży bo popyt jest znikomy, cena wysoka i zalegałoby im to na półkach. Chyba trzeba zamawiać przez net i w razie niezadowolenia odsyłać...

« Odpowiedź #29 dnia: Grudnia 27, 2006, 10:55:42 »
czy jakaś sieć sklepów sprzedaje już ten produkt
Szczerze mówiąc to jeszcze w żadnym sklepie nie spotkałem w sprzedaży innych gadzetów do latania poza joyami.  :015: / a w W-wie jest w czym wybierać/.
Jeżeli już się ktoś zdecyduje to może MM lub Saturn , chociaż z miesiąc temu , gdy spytałem czy przewidują sprowadzenie to odpowiedzieli , że nie.   :005:
Szkoda.
Spokój cechuje Mistrza.