Autor Wątek: Turniej Pilotów - edycja VI  (Przeczytany 31272 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

HF_Raf

• Gość
Odp: Turniej Pilotów - edycja VI
« Odpowiedź #165 dnia: Maja 29, 2006, 20:36:44 »
Dziękuję za porade Wolf,jestem wdzięczny.Sprawdze wszystko o czym napisałeś,sam nie znam się za bardzo jeżeli chodzi o kompy a widzę że Ty dość dobrze orientujesz się w tym temacie.
Jeżeli chodzi o dzisiejsze rozgrywki grupy Blue to niestety musiałem zrezygnować z walk z powodu braku połączenia do serwera (podobny problem miałem w rozgrywkach grupowych Red) :005:
Pozostałym graczom mojej grupy życze powodzenia w dalszej fazie rozgrywek S!
Jeżeli chodzi o mój dalszy udział w turnieju (finał Red) to będę musiał poczekac do jutra i dowiedzieć się dokładnie w pracy czy da się coś zrobić w mojej sprawie,gdyż godziny pracy kolidują z godzinami rozgrywek i nie wiem czy uda mi się to jakoś pogodzić.

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #166 dnia: Maja 30, 2006, 08:01:25 »
Na początek małe wyjaśnienie. Nie było czegoś takiego jak brak połączenia z turniejowym serwerem. Pozostali gracze jak również kibice nie mieli problemów z połączeniem i weszli na serwer bez żadnych kłopotów. W przypadku Rafa jest to o tyle dla mnie niezrozumiałe, że wcześniej kilka razy łączył się z serwerem bez kłopotów a dwa razy nie mógł. Szkoda bo to dobry pilot.  Ale to już minęło i pora powrócić do rozgrywek.

Zakończyły się eliminacje "niebieskich". W Grupie "D" do walk nie zgłosili się Jeż i H. Kuba, Sobilak wycofał się po pierwszym dniu a Raf pomimo przełożenia swoich pojedynków na drugi dzień też nie mógł wystartować z powodów technicznych.

Rozegrano zatem tylko sześć walk i to pierwszego dnia. Najlepszym okazał sie RedRover -10 pkt -  i to on awansował do finału, drugie miejsce zajął Rolam - 4 pkt. a trzecie Sobilak z dwoma punktami

Sytuacja w "niebieskich" jest następująca:

We wszystkich grupach eliminacyjnych była taka sama ilość graczy - sześciu. Do finału automatycznie wchodzą zawodnicy, którzy w swoich grupach zajęli pierwsze miejsca oraz trzech graczy z drugich miejsc z największą ilościa zgromadzonych punktów. Ponieważ w trakcie rozgrywek nie stawiali się wszyscy zaszła konieczność doliczenia punktów "walkowerowych" aby móc określić kto i ile tych punktów zdobył faktycznie (wcześniejsze podawane przeze mnie wyniki były bez walkowerów).

Gracze z drugich miejsc w swoich grupach w kolejności zdobytych punktów (z walkowerami):

1. Switch - 27
2. vIzabelin - 24
3. Jano - 23
4. Rolam - 22

Tak więc odpada Rolam a do finału wchodzi trzech pierwszych. Teraz zestawienie par w finałach "niebieskich":

1. Zodiak (Pinker) - Shpacoo
2. Blackmessiah - Switch
3. Harry - vIzabelin
4. RedRover - Jano

Nie pozostaje nam nic innego niż poczekać do rozgrywek fianłowych.
Dziadek Kos

HF_Jano

• Gość
« Odpowiedź #167 dnia: Maja 30, 2006, 19:05:17 »
~S~
W sprawie "braku połączenia" mam małą sugestie czy w przyszłości niemożna by było zadbać o jakiś alternatywny serwer w razie problemów z połączeniem; mam na myśli sytuację w której Raf niemógł się połączyć na serwer Pana Kosa, i z tego co wiem Hostem został Pinker po czym walki odbyły się bezproblemu. Wiem że czasami można mieć problem z połączeniem chociaż przypadku Rafa niejestem w stanie tego wytłumaczyć; Szkoda że nikt o tym wcześniej niepomyślał myśle że widzielibyśmy naprawde świetne walki; Naturalnie jest to tylko propzycja i "ostatnia wola" leży w rękach organizatora Pana Kosa.
JANO

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #168 dnia: Maja 30, 2006, 19:54:03 »
Nie chce być źle zrozumiany ale wydaje mi się, że było sporo czasu by sprawdzić zarówno połączenie internetowe jak i przygotować sobie konfigurację "wentyla". Niestety jak widać nie wszyscy tak zrobili a nawet niektórym z uczestników musiałem na dwie godziny przed rozpoczęciem ich walk tłumaczyć jaka jest wersja "wentyla", jakie jest hasło i IP. Poza tym jeśli Twój kolega łaczył się z moim serwerem wcześniej bez żadnego problemu jako kibic to nie rozumiem dlaczego nie mógł tego zrobić później już jako zawodnik. O ile mnie pamięć nie myli to w poprzedniej edycji nie miał takich problemów. Nie wydaje mi się by przyczyna leżała w takim przypadku po mojej stronie ale jako totalny lama w sprawach sieciowych mogę się mylić. Wniosek jaki mi się nasuwa jest tylko jeden. Przed rozpoczęciem swoich występów każdy mógł (a w zasadzie powinien) sprawdzić wszystko odpowiednio wcześniej tak aby później nie było niespodzianek. Poza tym kiedy Raf zgłosił problem z połączeniem zasugerowałem mu aby poszukał i skontaktował się z Pinkerem (już wcześniej w takim przypadku hostującym) w celu postawienia drugiego serwera. Jakoś nic z tego nie wyszło a szkoda bo faktycznie Raf należy do grona dobrych pilotów.

Nie przypominam sobie by taki problem wystąpił we wcześniejszych edycjach turnieju.

Co do drugiego, awaryjnego serwera na przyszłość - jeśli znajdzie się ktoś kto będzie dyspozycyjny przez niemal cały miesiąc w godzinach od 20 do północy i będzie chciał na zawołanie hostować to ja nie widzę żadnego problemu.
Dziadek Kos

WOLF

• Gość
« Odpowiedź #169 dnia: Maja 30, 2006, 20:19:31 »
Co do połączeń sieciowych:

Nie da się znaleść przyczyny braku połączenia wpływa na to zbyt dużo składników.

- problemy operatora sieci
- chwilowe przerwania miedzy serverami głównymi  ( i setkami innych urządzeń)
- wirusy a dokładniej blokady przed nimi ktore blokuja komputer ktory jest zainfekowany

Na ten temat napisano pare ksiażek poprostu zła chwila w zlym momencie . (Pech)

« Odpowiedź #170 dnia: Maja 30, 2006, 20:33:52 »
Witam.

Jeżeli chodzi o hostowanie, to ja się zgłaszam na ochotnika.
I tak robię to codziennie od 18:00 do 24:00.
Mój komputer:
Procesor: Pentium 4 3,200MHz 64HT
Pamięć: 2GB DDR2 533MHz (dual)
Karta graficzna: GF7800 GTX 256MB
Internet: Neostrada 2496/320 Kbps.
Więc chyba wystarczy.

Czekam w gotowości.
Pozdrawiam.
Artur.

HF_Raf

• Gość
« Odpowiedź #171 dnia: Maja 30, 2006, 20:42:00 »
Jeżeli chodzi o sprawdzenie mojego połaczenia to miałem wszystko przygotowane,również wentyla.Wczoraj także próbowałem połaczyć się za pomocą zarówno IP na inne dedykowane serwery jak i przez HL - wszystko było ok.
Dziwi mnie zatem dlaczego do Ciebie Kosie miałem TIMEOUT gdy próbowałem się połączyć.Sprawdzałem PING do Twojego IP ale niestety pingi ginęły:(
Po moich problemach w rozgrywkach grupy Red mój znajomy sprawdził całą konfigurację jeżeli chodzi o ustawienia mojej sieci i wszystko było w porządku.Nie znam się na tyle na sprawach sieci żebym mógł stwierdzić co było przyczyną braku połaczenia.
A co do hostowania przez Pinkera to nie chciałem "przeginać" i kolejny raz prosić o to,żeby hostował tylko z tego powodu że ja nie mogę sie połaczyć do serwera (inni uczestnicy nie mieli takiego problemu).
Nie udało mi się połaczyć - trudno takie sytuacje czasami się zdarzają i dlatego się wycofałem nie chcąc sprawiać kłopotu innym graczom i Tobie tym bardziej że i tak już wczesniej poszliście mi na ręke i zgodzili przesunąć wszytskie moje walki na 2 dzień rozgrywek.
Co do mojego udziału w finałach red to wszystko dopiero będę wiedział w piątek (czu uda mi się wczesniej wymknąć z pracy:)) i jeżeli Jano bedzie miał czas to zagram u niego na kompie.

WOLF

• Gość
« Odpowiedź #172 dnia: Maja 30, 2006, 20:50:11 »
Spróbujcie tak HF_Raf sprawdz kompa przed wirusami wylacz proxy albo je włącz

a Pan Kos niech sprawdzi firewall jeżeli go ma na blokowanie adresów proxy i ip HF_Raf
I zróbcie przynajmniej dwa testy jezeli nie połączy sie dalej to trudno :)

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #173 dnia: Maja 30, 2006, 20:57:35 »
No właśnie.... mnie też to dziwi. Zauważ jedną rzecz - jako kibic zanim rozpocząłeś swoje pojedynki łączyłeś się bezproblemowo raz czy dwa. Następnie już nie mogłeś ale kolejnego dnia łączysz się bez kłopotów. Następny dzień i klapa, znów nic. W tym czasie wszyscy wchodzą do mnie jak "w masło" bez problemów. Pingowanie do mnie może sie nie udać ponieważ mój komputer zabezpieczony jest firwall'em. Ja niestety nie mam zielonego pojęcia jaka może być  przyczyna braku połączenia z Twojej strony. Moje łącze zostało sprawdzone przez Administratora sieci, który stwierdził, że wszystko działa jak należy i przyczyny takiego stanu rzeczy należy szukać gdzie indziej. Nie powiedział mi jednak gdzie. Mój długi nos podpowiada mi, że przyczyna nie tkwi u mnie ale nie twierdzę, że u Ciebie. A więc gdzie?
Dziadek Kos

WOLF

• Gość
« Odpowiedź #174 dnia: Maja 30, 2006, 21:08:14 »
acha jeszcze jedna podpowiedz co do problemów z siecią

wirusy to nie tylko takie coś co wykrywa program anty wirusowy

rózne programy do różnych typów wirusów

HF_RAF u ciebie bym szukal nie wirusa lokalnego ale raczej zlodzieje portow :)

coś co włącza się nawet okresowo i prubóje dostać sie po sieci na inny komputer z którym sie łączysz ogólnie totalny skan komputera przynajmnej 3 roznymi typami programow do różnych typów wirusów.

DO pana KOSA warto sprawdzić czy ip rafa nie zostało zablokowane przez firewall automatycznie i czemu w logu to powinno pisać, wtedy bedzie wiadomo ze jeżeli wirewall zablokował połączenie to rafa czeka format :)

Problemy z grafika też mogą być spowodowane wirusami .

Dużo możliwości niestety w tym wszystkim jest .

Pozdrawiam

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #175 dnia: Maja 30, 2006, 21:16:52 »
Czyli co...? Mój firewall raz blokuje jego IP a raz nie? Ot tak sam z siebie kiedy ma na to ochotę?
Dziadek Kos

WOLF

• Gość
« Odpowiedź #176 dnia: Maja 31, 2006, 19:31:46 »
firewall jak sama nazwa wskazuje ma zabezpieczać komputer przed atakami .
Posiada on coś ala antywirus pewne sygnatury które wykrywa na podstawie portów i mnóstwa innych rzeczy ( zależnie od tego jaki to system zabezpieczeń) trzeba sprawdzić czy w nim jest log włączony to taki plik textowy w kotrym zapisywane są wszystkie ataki z sieci do komputera , jeżeli tam bedzie ip HF_Raf albo jego proxy to znaczy ze firewall uznał go jako atakującego i automatycznie wyłączyl dostep z jego komputera do serwera żeby zabezpieczyć server.

Czy wyłącza sam tam i spowrotem to też jest różnie dokładnie już nie pamietam lata temu stwierdziłem ze firewall jest zbedny w windowsie po co:)

Możliwe jest natomiast to ze :

- jest możliwość że ściana czasem wpuści a czasem nie firewall też sie uaktualnia
- są rózne typy wirusów
- firewall też jest różny
- z praktyki wiem ze to co ma działać czasem nie działa a potem działa

Jednynym wyjściem jest sprawdzić logi firewalla i zobaczyć co blokował jeżeli tam bedzie ip HF_Raf to coś jest nie tak .

Bez tego można gdybać bardzo dlugo , sprawdzenie zmniejszy pole do szukania problemu .

Offline Kos

• Global Moderator
« Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 04, 2006, 18:53:27 »
Wybaczcie opóźnienie w informacjach z walk finałowych. Przygotowania do sobotniej imprezy na którą wraz z żona zostaliśmy zaproszeni oraz niezbędny po niej odpoczynek uniemożliwiły mi szybkie podanie wyników na Forum.

Tak więc w piątek rozegraliśmy finały "czerwonych". Jedyny zgrzyt to nieobecność kolegi Muska a tym samym walkower dla Pinkera. Przyznam, że ostrzyłem sobie pazurki na dwie walki to jest miedzy Pinkerem i "Szpakiem" oraz między Pinkerem i Harrym. Szczerze mówiąc w pierwszej spodziewałem się nadzwyczej zażartej walki, zmiennych sytuacji i wspaniałych manewrów ale.... niestety. Szybki "Pinker Half Loop" (nazwa wymyślona przeze mnie) tuż po minięciu i już Pinker miał przeciwnika w garści - no, prawie. To co nastąpiło później to była egzekucja. Drugi pojedynek między nimi również szybko się zakończył sukcesem także dla Pinkera i było po sprawie. "Szpak" odpadł z dalszych walk. Kuriozalna sytuacja wyniknęła w walkach między Harrym i Rafem. Pierwszy pojedynek i 3:0 dla Harrego. Kolejny i remis. W takim razie należało rozegrać trzeci i... też remis! Regulamin nie przywidywał takiego rozwoju zdarzeń! Zdecydowałem więc o rozegraniu dodatkowego pojedynku, który miałby wyłonić zwycięzcę modląc się jednocześnie by znów nie było remisu. No i stało się - remisu nie było a wygrał Harry i on też przeszedł szczebelek wyżej w finałowej drabince. W walce o pierwsze miejsce w grupie spotkali się w bratobójczym pojedynku Pinker z Harrym. Tym razem emocji nie zabrakło. Jakież było moje zdziwienie kiedy ogłaszałem wynik! Pinker - 0, Harry - 3! Jednak w kolejnych dwóch pojedynkach Harremu już tak łatwo nie poszło i musiał uznać wyższość Pinkera. Tym samym zwycięzcą Grupy "RED" został Pinker! Gratuluję Koledze, gratuluję także Harremu za dzielnie stawiany opór i świetne walki oraz wszystkim pozostałym uczestnikom finałów "RED".
Dziadek Kos

kornelcio

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 04, 2006, 19:52:46 »
Z chęcią zobaczyłbym tracki ;) Wielkie gratulacje dla Pinkera - chyba już trzeci raz z rzędu wygrywa :) Dla reszty - też gratulacje. Teraz tylko czekam na finał blue - czyżby tam też miał wygrać... Pinker (jeśli się zakwalifikował)?

pozdrawiam

Kamyk

• Gość
« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 04, 2006, 20:59:33 »
Finalista poprzedniej edycji jest automatycznie zakwalifikowany do finalow.