Autor Wątek: Interesujące zdjęcia z czasów II WŚ.  (Przeczytany 201230 razy)

1 Użytkownik i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
Odp: Interesujące zdjęcia z czasów II WŚ.
« Odpowiedź #585 dnia: Lutego 19, 2018, 18:33:21 »
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #586 dnia: Marca 13, 2018, 21:51:29 »
Toto latało w Rechlinie, mam nadzieję że wiecie co z czym tu połączono ;-)
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #587 dnia: Marca 13, 2018, 21:59:25 »
Eeee.... Messerspit. Obniżasz loty Rutkov...
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #588 dnia: Marca 19, 2018, 15:06:21 »

« Odpowiedź #589 dnia: Kwietnia 26, 2018, 22:35:03 »
Chyba nie było (a przynajmniej nie na ostatnich 10-ciu stronach). Wpadło mi dzisiaj w oko zdjęcie podpisane jako: Stefan Kołodyński, Dywizjon 303, 4 kwietnia 1942
                                                                                  S. Dali

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #590 dnia: Kwietnia 29, 2018, 00:03:42 »
Mustang chciał się napić z dzbanka  ;)

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #591 dnia: Czerwca 03, 2018, 00:07:29 »
Po lewej jest Johnny Kentski? Kilka dni temu skończyłem czytać jego książkę "One of the Few", polecam.

Miałem Ci już dawno odpisać co do zdjęcia Skalskiego z kumplem i godłem. Nie, to nie Kentski, to porucznik Tadeusz Czerwiński.

oraz

« Odpowiedź #592 dnia: Listopada 08, 2018, 00:21:06 »

Że to nie fotoszopa głowy uciąć sobie nie dam...
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #593 dnia: Listopada 08, 2018, 09:01:08 »
Ciekawe jak cyknięto tą pokazową fotkę... Z drona? :D

Offline Sobilak

• *
  • Mały; 195cm/112kg reszta proporcjonalna:-)
« Odpowiedź #594 dnia: Listopada 08, 2018, 09:03:45 »
PstScr z gierki.
Na niebie są dwa typy maszyn "myśliwce i ich ofiary"

« Odpowiedź #595 dnia: Listopada 08, 2018, 09:04:01 »
Nie. Lecieli parą. Prowadzony cyknął telefonem :evil:.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #596 dnia: Listopada 08, 2018, 09:30:33 »
Fotoszopa jak się patrzy. Cienie się nie zgadzają względem lasu na ziemi, odbicia światła jakieś dziwne.

Ale technika "zestrzeliwania" jak najbardziej udokumentowana w literaturze.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #597 dnia: Listopada 08, 2018, 09:57:45 »
Mi to na War Thundera wygląda :P.

« Odpowiedź #598 dnia: Listopada 08, 2018, 23:17:36 »
Tak się mnie od początku wydawało, że to sklejka, ale tak szczerze to mnie uderzyły nieco zbyt ostre kontury, a płomień wylotowy na filmach "z okresu" też wygląda nieco inaczej.
                                                                                  S. Dali

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #599 dnia: Listopada 28, 2018, 21:16:05 »

1st Lieutenant Edwin L. King of the 347th Fighter Squadron (350th FG, 12th AF) stands on the wing of his P-47 ‘Thunderbolt’ at the unit’s home base near Pisa, January 12, 1945.

Lieutenant King and his aircraft found themselves covered in engine oil after a strafing attack on a railroad marshalling yard at Brescia, Italy. During the strafing run the aircraft received a direct hit from a German AA battery which shot up two of the engine’s cylinders.

Notes from Pisa Airfield Tower Log describing the landing:

"10:00 hrs, Midwood Black Leader called for emergency landing and said he didn't think he could make it. Gold Section led him on to final and tower operator talked him in from there (...) got down and on to taxiway". Engine and prop completely frozen upon touchdown.

From 347th FS Daily Operations Report #364 of Jan. 12, 1945: Flak damage assessed as Cat. II and no doubt required an engine change along with the clean-up.

This particular aircraft career was to be short lived. Nine days later, on January 21, 1945, another of the squadron’s pilots, Lt. Edward S. Rock, was shot down and killed while flying it.

This and other photos of the same event were taken by Crew Chief H.D. (Henry) Embry who had his camera stolen from him shortly after. As a result he only got to see this now well-known photo many years after the war. Fortunately the thief was kind enough to develop the film…

Original property of Crew Chief H. D. (Henry) Embry

(Colour by Rui)
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"