Autor Wątek: Interesujące zdjęcia z czasów II WŚ.  (Przeczytany 200185 razy)

Odp: Interesujące zdjęcia z czasów II WŚ.
« Odpowiedź #750 dnia: Kwietnia 08, 2024, 20:30:40 »
Ponieważ ostatnio  pracuję nad  modelem korsarza i zbieram takie tam różne z nim związane ciekawostki, trafiło mi się takie oto coś.

Podobno ćwierkał nad Kyushu w lipcu 1945. Pilot bez żadnego uszczerbku powrócił do swoich. Maszyna po "generalce" latała jeszcze  długo.
ASUS  STRIX  GL503VD-FY260T

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #751 dnia: Kwietnia 26, 2024, 16:39:50 »
Ciapek, ulubieniec załóg dywizjonu 305.
Polish WWII bomber squadron mascot standing at
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #752 dnia: Kwietnia 28, 2024, 22:28:31 »
"Różnica między mną a wariatem jest taka, że ja wariatem nie jestem."
                                                                                  S. Dali

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #753 dnia: Kwietnia 28, 2024, 22:50:11 »
Największa z zalet Kucyka:
Zdjęcie
miłośnik 110-tki    •    I/KG200_Doktor  ♥1972-†2006   •   Czekamy Ciebie czerwona zarazo, byś wybawiła nas od czarnej śmierci. Byś nam, kraj przed tym rozdarłszy na ćwierci, była zbawieniem, witanym z odrazą.    •   Han Pasado!    •    GDY WIEJE WIATR HISTORII, LUDZIOM JAK PIĘKNYM PTAKOM ROSNĄ SKRZYDŁA, NATOMIAST TRZĘSĄ SIĘ PORTKI PĘTAKOM

« Odpowiedź #754 dnia: Kwietnia 29, 2024, 21:38:59 »
                                                                                  S. Dali

Offline rutkov

• KG200
  • *
  • Versuchskommando
    • KG200
« Odpowiedź #755 dnia: Czerwca 29, 2024, 15:47:02 »
Pasy w kabinie dobrze trzymają ;-)

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #756 dnia: Września 02, 2024, 18:59:42 »
Tak trochę w ramach ciekawostki - zna ktoś historię tego zdjęcia, a raczej tej maszyny?
B-24 z 1586 Eskadry Specjalnego Przeznaczenia RAF - 1944 r.
Zdjęcie jak zdjęcie, ale bardziej zaciekawiła mnie współczesna szachownica na kadłubie... to nie było wtedy Rozkazem definiowane?

« Odpowiedź #757 dnia: Września 02, 2024, 21:14:56 »
Zdjęcie jak zdjęcie, ale bardziej zaciekawiła mnie współczesna szachownica na kadłubie... to nie było wtedy Rozkazem definiowane?
Było, ale zdarzało się wymalować odwrotnie. I wcale nie były to rzadkie przypadki. Najczęściej można znaleźć zdjęcia Mitchell z 305-go, zdaje się Spit "ZX 6" z PFT również. Pewnie coś by się jeszcze znalazło.
« Ostatnia zmiana: Września 02, 2024, 21:31:48 wysłana przez KosiMazaki »
                                                                                  S. Dali

« Odpowiedź #758 dnia: Września 02, 2024, 22:33:56 »
https://preview.redd.it/jet-powered-b-17-v0-eq9cia7i3cra1.jpg?width=1080&crop=smart&auto=webp&s=1d99bb024bbc3fb1c67294423e483bf123bf4a4f
A taką 17 widzieli? Podobno "ruła" miała pomagać w nawiewaniu przed Schwalbami, ale okazało się, że i tak nie daje rady i projekt zarzucono.

To jest "testbed" dla silnika odrzutowego, który powstał na początku lat '50.

Nie cytujemy obrazków! Mazak.
« Ostatnia zmiana: Września 03, 2024, 08:30:18 wysłana przez KosiMazaki »

« Odpowiedź #759 dnia: Września 03, 2024, 21:17:15 »
A znasz może jakieś bliższe szczegóły? Pytam, bo jedyne znane mi testery to EB-17G (JB-17G) latające dla CW i P&W.
                                                                                  S. Dali

Offline HAV

• *
  • LAST CAT STANDING
« Odpowiedź #760 dnia: Września 04, 2024, 18:04:50 »
Było, ale zdarzało się wymalować odwrotnie. I wcale nie były to rzadkie przypadki. Najczęściej można znaleźć zdjęcia Mitchell z 305-go, zdaje się Spit "ZX 6" z PFT również. Pewnie coś by się jeszcze znalazło.
Dzięki, czyli zwykłe faux pas. Myślałem, że jakoś bardziej tego pilnowali... niby uchodzimy za naród z wysoko zakorzenionymi symbolami narodowymi :056:

« Odpowiedź #761 dnia: Września 04, 2024, 22:42:16 »
A znasz może jakieś bliższe szczegóły? Pytam, bo jedyne znane mi testery to EB-17G (JB-17G) latające dla CW i P&W.

Jakbym przekopał monografie to pewnie bym coś znalazł. Szukać? Ogólnie to tych samolotów było aż nadto w ten czas i używali ich do czego się dało. Łącznie z robieniem z nich drona przy testach atomowych.

« Odpowiedź #762 dnia: Września 05, 2024, 20:46:29 »
To nie jest zobowiązujące. Lubię poznawać różne takie ciekawostki, ale bez nich mój świat się nie zawali. Albo podaj jakie to monografie, to sam spróbuję pogrzebać.
                                                                                  S. Dali

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #763 dnia: Września 06, 2024, 10:41:11 »
W dzisiejszych czasach wystarczy wrzucić zdjęcie do googla i powinno coś wyskoczyć. Tylko czasem trzeba odfiltrować jakieś głupoty.
Według tego opisu jest to platforma testowa dla silników Curtiss-Wright.
https://www.reddit.com/r/WeirdWings/comments/vuq5c9/the_curtiss_wright_b17g_with_an_underslung/?sort=confidence
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #764 dnia: Września 06, 2024, 22:05:04 »
Dzięki Panowie, wszystko jasne. W będącej w moim posiadaniu pseudomonografii faktycznie jest wzmianka o testach z silnikiem opisanym jako XJ-65-W, ale bez szczegółów. Człowiek całe życie się uczy...
                                                                                  S. Dali