Autor Wątek: Siły Powietrzne Rosji i Białorusi [Zdjęcia]  (Przeczytany 249778 razy)

Offline some1

• Global Moderator
Odp: Siły Powietrzne Rosji i Białorusi [Zdjęcia]
« Odpowiedź #135 dnia: Maja 27, 2007, 01:09:12 »
Dalsza dyskusja na temat prezentacji danych w kokpicie tutaj: http://www.il2forum.pl/index.php/topic,8943.0.html

A w tym wątku wracamy do kontemplacji artystycznych fotografii połączonej z zachwytem nad zdolnościami wywiadowczymi Kuscha i Janka Coola.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #136 dnia: Maja 27, 2007, 22:32:49 »
Kolejne cmentarzysko, na którym składowane są m.in. MiGi-23MLD.

http://community.livejournal.com/ru_abandoned/283743.html#cutid1

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #137 dnia: Maja 29, 2007, 22:05:56 »
Ostatnio mam kiepski humor, to i dzisiaj znowu będzie cmentarz :( Tym razem resztki bazy lotniczej, prawdopodobnie stanowiska do testów statycznych. Zwraca uwagę kadłub Su-27IB. W trawce, tudzież ściółce leśnej możemy znaleźć ponadto półtoratonowe niespodzianki.

http://community.livejournal.com/ru_abandoned/264101.html#cutid1

« Odpowiedź #138 dnia: Maja 30, 2007, 12:11:16 »
Chetnie bym sobie tam tez pooglada bomby i samoloty.

Pisza oni w tym ruskim forum gdzie to jest ?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #139 dnia: Czerwca 02, 2007, 13:16:48 »

Niestety wyraźnie tego nie sprecyzowano, chociaż szczerze powiedziawszy sam nie wiem, gdyż bardzo słabo znam język.

Przy okazji - tym razem coś z sił powietrznych Ukrainy.

http://ars.strizhi.info/2007/05/29/62/

Niewątpliwą ciekawostką jest ten jednomiejscowy Su-27 w znakach sił powietrznych Erytrei.

« Odpowiedź #140 dnia: Czerwca 02, 2007, 15:42:03 »

Nie jest tam napisane, gdzie zostały zrobine zdjęcia, autor pisze coś o podziemnej fabryce, o poligonie oraz o tym, że teren jest pilnowany. Podwójne ogrodzenie ze strefami pod napięciem, na amatorów "grzybów" czekają patrole, karą za złapanie jest trzydniowe mycie podłóg - ciekawe czy karmią :) ?
Bomby są "puste" - jak określił autor posta, nie mniejsze od człowieka.
Wyglądają mi one na "piećsetki" bez czepca balistycznego, ale nie upieram się bo "bombolem" już nie jestem  :021:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #141 dnia: Czerwca 04, 2007, 20:39:29 »
Nietypowy wariant śmigłowca Mi-8: Mi-8PP, przeznaczony do prowadzenia walki radiolelektronicznej.

« Odpowiedź #142 dnia: Czerwca 05, 2007, 22:57:41 »
Nietypowy wariant śmigłowca Mi-8: Mi-8PP, przeznaczony do prowadzenia walki radiolelektronicznej.

Jaka jest różnica pomiędzy Mi-8 PP a Mi-8 PPA (NATO: Hip-K), który jest najczęściej wymienianym wariantem Mi-8, w kontekście walki radioelektronicznej (w dodatku rzekomo w związku z eksportem)?

A może PP to wariant dla Rosji a PPA na eksport?  Ja nie panimaju. :585:

Zbliżenie na... na co? :P (chłodnice?)

I jeszcze jako ciekawostka wariant walki redioelektronicznej - Mi-17 Z2:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #143 dnia: Czerwca 05, 2007, 23:26:56 »
Jaka jest różnica pomiędzy Mi-8 PP a Mi-8 PPA (NATO: Hip-K), który jest najczęściej wymienianym wariantem Mi-8, w kontekście walki radioelektronicznej (w dodatku rzekomo w związku z eksportem)?
[...]
A może PP to wariant dla Rosji a PPA na eksport?  Ja nie panimaju. :585:

Nie. Szczerze powiedziawszy, to sprawa wygląda tak: po dłuższym namyśle doszedłem do wniosku iż to co podlinkowałem w moim poście jest w istocie wersją Mi-8 PPA. Właśnie ten wariant wyposażony jest gwoli ścisłości w system Akacja do zagłuszania stacji radiolokacyjnych. Częścią charakterystyczną systemu Akacja jest właśnie ów zespół 6ciu krzyżowych anten, umieszczonych po każdej ze stron kadłuba.

Natomiast wariant Mi-8 PP jest rzeczywiście typowym śmigłowcem do walki radioelektronicznej. O ile mi się wydaje w stosunku do Mi-8 PPA jest on pozbawiony właśnie m.in. systemu Akacja. To tłumaczy też dodatkową literkę w oznaczeniu.

Swoją drogą warto też wyjaśnić skrót PP, który oznacza Postanowczik Pomiech, a jak wiemy rosyjskie słówko Pomiech kojarzy się jednoznacznie z systemami walki radiolelektronicznej ;) Podobnie zresztą jak w przypadku samolotów Tu-16PP, Tu-22P etc.

« Odpowiedź #144 dnia: Czerwca 05, 2007, 23:46:17 »
Jasiu, jesteś jak zwykle niezawodny. :D To by tłumaczyło to "A".

Mam tylko wątpliwości czy rzeczywiście PP nie miał tych anten. Wklepałem tą Akację w googla (tzn. rusko mi brzmiące Akacija) i wyskoczyło mi takie cosik:

Mi-8PP byl počátkem osmdesátých let dále modernizován na Mi-8PPA použitím nového, vně podobného rušícího systému „Akacija".
Mi-8PP i Mi-8PPA jsou snadno rozpoznatelné díky velkým čtvercovým rámům se šesti křížovými dipóly po obou stranách zadní části trupu.

Nie mam co prawda pojęcia co to znaczy "jsou snadno" :D ale tak na chłopski rozum wychodzi na to, że Mi-8 PP też miał te anteny. No bo w sumie jeśli nie miał, to co takiego uprawniało go do noszenia tytułu śmigłowca walki radio-elektronicznej? Tylko jeśli oba warianty wyglądają tak samo (a nie jestem tego pewien) to ciekawe po czym można je rozróżnić...

PS. Się wyjaśniło też przy okazji co to jest toto pod spodem:

Pod vstupními dveřmi je umístěna řada šesti chladičů olejů, chladících speciální vybavení.

Zajefajny język, nie ma co...

Link do źródła: http://www.wwpbooks.com/pdf/b08_cz.pdf

Offline Leon

• Global Moderator
« Ostatnia zmiana: Czerwca 06, 2007, 00:09:08 wysłana przez Leon »
Marcin Widomski

Pealuuga lipp, Surnupealuuga lipp, Tundmuste tipp, Sinu tundmuste tipp, See on ju vabadus hüperboloid, Insener Garini hüperboloid...

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #146 dnia: Czerwca 06, 2007, 00:14:01 »
Przepiękne, naprawdę :) Na mnie osobiście największe wrażenie zrobiło to zdjęcie:

PS. Jascha, co do Mi-8PP to jeszcze powrócimy do tego tematu, trust me :) Aż sam się zaciekawiłem i jak znajdę chwilę to trochę poszperam o tym.

Jasiu, jesteś jak zwykle niezawodny. :D To by tłumaczyło to "A".

Eeee tam, przesada... Naprawdę są tu większe cfaniaki, przez duże F ;) lol.

« Odpowiedź #147 dnia: Czerwca 06, 2007, 00:32:31 »
PS. Jascha, co do Mi-8PP to jeszcze powrócimy do tego tematu, trust me :) Aż sam się zaciekawiłem i jak znajdę chwilę to trochę poszperam o tym.

Bo nie zasnę normalnie. :D Każdy ma tu zryty palnik na swój sposób. :P

W międzyczasie znalazłem tu bardziej wiarygodne źródło:
http://airwar.ru/enc/uh/mi8pp.html

Też piszą, że PP miała jednak anteny. Zdjęcie (zakładając, że to PP a nie PPA :585: ) też to potwierdza.

Tak więc, (tak jak dzięki Tobie się tego dowiedziałem :) ) różnica między PP a PPA to system Akacja. Problem stanowi tylko czym jest to ustrojstwo i jak wygląda (bo anteny to jednak chyba nie są). Za nic w świecie nie jestem w stanie informacji o tym systemie znaleźć. (może to tajne jest nadal?) Czyli de facto nie mam pojęcia po czym rozróżnić PP od PPA. Jak coś znajdziesz, koniecznie daj znać. :)

@ Leon
Super kolekcja. :karpik

bartek

• Gość
« Odpowiedź #148 dnia: Czerwca 06, 2007, 12:39:55 »
Fotki z Brzegu (dokładnie to Skarbimierz ) tym bardziej cenne, że tam teraz lotniska nie ma i stawiają (postawili ?) fabrykę czekoladek :( Nawet paralotniarzy pogonili :(
Czołem!
Chciałem sie zapytać, czy Koledzy maja więcej informacji nt. jednostek jakie stacjonowały w Skarbimierzu w latach 45-91?
Jestem z Brzegu i się naogladałem tych samolotów w locie, ale nigdy nie wiedziałem z jakich sa jednostek...
W 90 roku wiem że przebazowali Migi 23 z Kołobrzegu.
A z samolotów to były tam:Mig-25, Jak-28,Su-15,Su-23(ze zmienna geometrią skrzydeł), ze śmigłowców to: Mi-6, Mi-8 oraz Mi-24.
To "byli czasy panie" !!!;-)
Dzieki za wszelkie informacje!

bartek

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Czerwca 06, 2007, 13:00:31 »
Przepraszam za pomyłkę, ale mialo być Su-24.
Pozdrawiam