Autor Wątek: Siły Powietrzne Rosji i Białorusi [Zdjęcia]  (Przeczytany 249927 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline syringe

• *
  • Centipede
Odp: Siły Powietrzne Rosji i Białorusi [Zdjęcia]
« Odpowiedź #420 dnia: Listopada 16, 2009, 12:06:08 »
http://www.photosight.ru/users/289298/

Kurcze, link już nie działa... skopiował może ktoś tamte foty?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #421 dnia: Listopada 16, 2009, 12:49:00 »
Pozostaje mieć nadzieję że Kusch to zrobił, bo ja niestety również ich nie mam :(

To kolejna nauczka na przyszłość aby natychmiast archiwizować sobie na dysku takie rzeczy.

Edit: Uff, znalazłem część owych fotografii Siergieja Czajkowskiego tutaj:
http://melenin.photodom.com/photographer/SergeyL

I wbrew temu co pisze Kusch prawdopodobnie te foty zrobiono w Tadżykistanie, ale w sumie co za różnica :)
« Ostatnia zmiana: Listopada 16, 2009, 13:01:23 wysłana przez John Cool »

« Odpowiedź #422 dnia: Grudnia 05, 2009, 23:31:50 »
http://englishrussia.com/?p=5775
Muzeum lotnictwa dalekiego zasięgu w Riazaniu.
A fighter pilot is noted for intelligence, independence, integrity, courage, and patriotism. "Fighter Pilot" is a state of mind, not a job title. Therefore, not all people who fly fighters are fighter pilots, nor do all fighter pilots fly fighters, some of them drive trucks.

« Odpowiedź #423 dnia: Grudnia 06, 2009, 01:38:21 »
Ale brzydal
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #424 dnia: Grudnia 06, 2009, 23:38:33 »
Nie wiedziałem że SU-25 też "łapią" się na linki lotniskowca. Jednak człowiek to mało wie.

Tu więcej zdjęć z czegoś co nazwano NITKA (Наземный Испытательно-Тренировочный Комплекс Авиационный)
http://www.foxbat.ru/maks/nitka/nitka_03.htm
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #425 dnia: Grudnia 07, 2009, 01:27:58 »
To Su-25UTG, samolot jak najbardziej pokładowy przystosowany do lądowania na lotniskowcu, oprócz realizacji podstawowego szkolenia z zakresu lądowania na pokładzie, m.in. taka zapchajdziura wobec braku treningowych wersji Su-33.

« Odpowiedź #426 dnia: Grudnia 08, 2009, 21:50:00 »
Mogłem się domyśleć (przeczytany), żeście John'y wysmarowali juz artykulik o tej maszynie :) .

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #427 dnia: Grudnia 19, 2009, 13:41:06 »
MiGi-29 z jednostek stacjonujących we wschodnich Niemczech  :001:

Bo szafy muszą kopcić...  :001:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #428 dnia: Grudnia 26, 2009, 19:55:39 »
Święta idą a tymczasem w bazie Engels kolejne loty  :001:

http://pilot.strizhi.info/photos/v/Engels-2009/

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #429 dnia: Stycznia 09, 2010, 20:28:56 »
Pierwsze nie telewizyjne zdjęcie kokpitu seryjnego Su-34...

...i takie fajne foto czerwonej trójki

« Ostatnia zmiana: Stycznia 09, 2010, 20:36:47 wysłana przez Kusch »
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

Offline czarnyolek

• *
  • gg 9176114
« Odpowiedź #430 dnia: Stycznia 09, 2010, 21:51:53 »
Te 29KUB to mają parę ciekawych rozwiązań. Moją uwagę zwróciły gigantyczne klapy - zrozumiałe w samolotach pokładowych, mechanizacja krawędzi natarcia tzw. pasm - też zrozumiałe dla pokładowców oraz wielkie płachty usterzenia poziomego. Czy to trzecie, to aby zachować sterowność przy dużych katach natarcia i małych prędkościach, czy jakieś inne względy na to wpłynęły i czy nie szkodzi to w szybkim lataniu?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #431 dnia: Lutego 15, 2010, 19:19:32 »
Mała galeryjka Su-27P i Su-27S z 9 IAP (ex. - 941 IAP) z Kiłpyj-Jawr, tej samej jednostki której w latach 80tych jeden z pilotów wsławił się spotkaniem z norweskim Orionem  :karpik

http://forums.airforce.ru/showthread.php?t=3030

Jak się okazuje, całkiem sporo samolotów ma nasmarowane gwiazdki z udanych przechwyceń  :001:

« Odpowiedź #432 dnia: Lutego 26, 2010, 00:17:26 »
A ja mam takie pytanie, które chodzi mi po głowie od dłuższego czasu. Rozcvhodzić się będzie o pocisk R-77.
Mianowicie:
wiemy, że produkowany jest masowo od bodajże 1993 (według wikipedii) ale mało jest informacji na temat jego liczebnego stanu w Siłach powietrznych Rosji. Czy wszystkie Su-27 mogą przenosić te cudo czy tylko wersje SM?

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #433 dnia: Lutego 26, 2010, 01:08:07 »
Samych rakiet R-77 jest w WWS najprawdopodobniej stosunkowo niewiele (o ile w ogóle) bo w latach 90tych na potrzeby rosyjskiego lotnictwa wykonano tylko niewielką serię tych pocisków. Produkcję kontynuowano natomiast dla innych odbiorców.
Potencjalnymi nosicielami tej rakiety w WWS są m.in:

• MiG-29S (9.12S/9.13S) z radiolokatorem N-019M "Topaz" z komputerem danych C.101/C.102;
  • MiG-29SMT (9.19) z radiolokatorem N-010M "Żuk-M";
  • Su-27SM z radiolokatorem N-001W z komputerem danych bagiet Bagiet-54;
  • MiG-31BM z radiolokatorem N-008 Zasłon-AM z komputerem danych Bagiet-55-06;

Teoretycznymi nosicielami mogą być późne egzemplarze końcowych serii produkcyjnych Su-27P oraz ewentualnie Su-33, których radiolokatory N001 mogły mieć zwiększoną moc obliczeniową, opartą na wspomnianych zestawach komputerowych C.101/C.102 oryginalnej architektury POISK, w konsekwencji mając zmienione oprogramowanie. Prawdopodobnie przyświecało temu również przygotowanie do wdrożenia R-77 oraz jeszcze jednej rakiety: R-27A/EA, czyli nigdy nie wdrożonej wersji popularnych pocisków Alamo.

Zatem w teorii stacje N001 Miecz mogły przejść zmiany podobne na kształt tych wprowadzonych w radiolokatorach N-019M z samolotów MiG-29S. Tichmirow z kolei, producent Miecza, ponoć nie zmieniał oznaczenia swojej stacji, uznając że zakres zmian nie jest wart nowego oznaczenia. Nie ma jednak żadnych dowodów na to że faktycznie w WWS Rosji są Su-27P z taką stacją Miecz.

Można więc przyjąć że to są tylko moje spekulacje, zatem na te dwa akapity raczej nie radzę się powoływać  :001:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #434 dnia: Lutego 26, 2010, 21:15:38 »
Para MiG-29SMT (9.19) oraz MiG-29UBT (9.53):