Autor Wątek: Siły Powietrzne Rosji i Białorusi [Zdjęcia]  (Przeczytany 249947 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Siły Powietrzne Rosji i Białorusi [Zdjęcia]
« Odpowiedź #465 dnia: Marca 24, 2010, 16:19:50 »
A z tamtych wcześniejszych zdjęć ta ostatnia fotka zamieszczona przez Rafi jest ciekawa. Czyżby to była Su-27UBM1 czarna "61" z 61 Awiabazy w Baranowiczach z białoruskich WWS? Bardzo podobna i schemat malowania zbliżony do pechowej czarnej "63".

Na moje to właśnie ta maszyna. Pierwsze co pomyślałem jak ją zobaczyłem..., że 'siostrzyczka' ś.p. #63. A tego Su-33 (#109) nigdy nie widziałem!

PS. Zenit mnie zabił ;) Jesteś moim idolem jeżeli chodzi o 'spotterke' :D

« Odpowiedź #466 dnia: Marca 25, 2010, 15:29:03 »
My tu gadu-gadu, a na Czerwonej gwieździe wczoraj pojawił się artykuł Pana Aleksandra Pinczuka o obecnej sytuacji wspomnianych przez nas pułkach, ich zastosowaniu, używanym sprzęcie itp. Niestety (chyba dla większości) jest w języku rosyjskim...

Ciekawostka, która mi się rzuciła w oczy (tak na szybko czytałem na razie) to fakt, że Panowie z Biesowca podczas ostatniego konfliktu z Gruzją gościli w Krymsku, jednak bezpośrednio nie brali udziału w misjach bojowych... Stali w pełnej gotowości i czekali tylko na cynk z góry.

W bazie lotniczej Biesowiec

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #467 dnia: Marca 25, 2010, 16:05:39 »
Na spotting ów Zenit to nie jest najlepszy sprzęt, nie ten obiektyw, no chyba że mnie wpuszczą na lotnisko, wtedy czemu nie. Mimo że aparat ma swoje wady to z porządnej jakości filmem i przy odrobinie umiejętności można zrobić naprawdę fajne zdjęcia  :121:

W tym artykule pewnym pozytywnym aspektem zmian ostatnich lat jest podany nalot na pilota ~70 godzin w skali roku, nieomal porównywalny jak u nas, "komandir" o ile dobrze zrozumiałem wylatał z kolei 116 godzin.

A skoro dalej kontynuujemy tematykę pułków Flankerów, no to teraz 689 GwIAP z Czkałowska:

Su-27P:

Su-27UB:

« Odpowiedź #468 dnia: Marca 25, 2010, 23:59:46 »
Panowie z Biesowca podczas ostatniego konfliktu z Gruzją gościli w Krymsku, jednak bezpośrednio nie brali udziału w misjach bojowych... Stali w pełnej gotowości i czekali tylko na cynk z góry.
A tam czekali    :) byli tam przez przypadek :) a bo u nich za jasno, a bo szkolic sie trzeba a noc tylko w Krymsku a że konflikt tuz obok-przypadek
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

« Odpowiedź #469 dnia: Marca 26, 2010, 10:24:51 »
Widzę, że się z tematem wstrzeliliśmy pięknie. Okazuje się, że duża część maszyn z Biesowca jest też 'odnowiona' :)

Pojawiły się nowe zdjęcia tutaj. Mi najbardziej spodobał kamuflaż maszyny o numerze #19:

Nowy, chyba taki standardowy kamuflaż dla tych maszyn można zobaczyć na #46:

Albo tu:

Natomiast #08 pokazuje jak to można zrobić najprościej ;)

PS. Janek: Czkałowsk - masakra!  Dzięki! :karpik

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #470 dnia: Marca 27, 2010, 00:14:49 »
Warto przy okazji uświadomić jeszcze czytających że dane które padły w tym wątku przez ostatnie 3 strony są... jakby to delikatnie powiedzieć... nieco nieaktualne, zważywszy na planowaną na dzień dzisiejszy reorganizację WWS, co w konsekwencji doprowadzi (ma doprowadzić) do likwidacji pułków, armii lotniczych i korpusów na korzyść baz lotniczych i eskadr. Jak można przewidzieć, będzie (już się odbywa) duża rotacja sprzętu zaś efekt tej reformy będzie taki że znowu wszystko się pomiesza i sporo czasu minie nim się ktokolwiek w tym połapie, co i gdzie trafiło po reformie  :118: :121:

Jeszcze to zdjęcie z Biesowca jest fajne  :001:

A poza tym póki jesteśmy przy 689 GwIAP z Czkałowska, to jeszcze takie:

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #471 dnia: Kwietnia 03, 2010, 15:19:14 »
Wyłamując się na chwilę z tych eskadr Su-27, oto formacja MiGów-29SMT Izd. 9.19  :karpik

« Odpowiedź #472 dnia: Kwietnia 03, 2010, 16:38:57 »
No, pomijając walor estetyczny zdjęcia, to musi być niezły wysiłek podnieść w powietrze na raz tyle maszyn z jednej jednostki w obecnych realiach WWS FR. Swoją drogą czy to aby nie podgotowka do 9 maja, bo formacja SMT, o ile mnie pamięć nie myli, będzie brać udział w przelocie.

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #473 dnia: Kwietnia 03, 2010, 17:48:37 »
Photoshop i wszystko jasne.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #474 dnia: Kwietnia 03, 2010, 20:46:10 »
Znalazłem strony z niezłymi zdjęciami (w większości w bardzo dobrej jakości):

1. http://ablogin.ru/aviatio/
np.: niewidziane nigdy razem T-10M z Ruskije Witjazi

2. http://t5.gallery.ru/watch?ph=kBg-caQgX#feature=topscroll
czy też zdjęcia z marca tego roku przedstawiajace trening przed paradą:

http://t5.gallery.ru/watch?ph=kBg-caQgY

« Odpowiedź #475 dnia: Kwietnia 03, 2010, 22:08:21 »
Photoshop i wszystko jasne.

Dałem fotkę kilku specom do oceny - zdania są podzielone :-)
Biorąc pod uwagę autora, miejsce publikacji, ew. przygotowania do 9 maja - przychylam się do wersji, że fotka jest autentyczna. Acz głowy nie dam. :-)

Offline Kusch

• Global Moderator
« Odpowiedź #476 dnia: Kwietnia 03, 2010, 23:20:17 »
Dałem fotkę kilku specom do oceny - zdania są podzielone :-)
Biorąc pod uwagę autora, miejsce publikacji, ew. przygotowania do 9 maja - przychylam się do wersji, że fotka jest autentyczna. Acz głowy nie dam. :-)

Boszsz.. co to za spece, przecież jak powiększyć fotkę to wyraźnie widać te linki na których te MiGi są wleczone.
"Najlepszą metodą przewidywania przyszłości jest jej tworzenie"

http://img90.imageshack.us/img90/9643/klmd5.jpg

« Odpowiedź #477 dnia: Kwietnia 03, 2010, 23:25:56 »
Wygląda, że gorsi od Ciebie.

« Odpowiedź #478 dnia: Kwietnia 04, 2010, 22:28:59 »
I one od góry idą znaczy sie te linki idą. :)
W reportażu trzeba oddać nie tylko to, co widzisz, ale także to, co widzi ktoś inny. (..) Tego kogoś trzeba znaleźć i odpytać. Odwrotnie niż w działaniu korporacyjnym: w każdej firmie jest przynajmniej jeden człowiek, który wie, o co chodzi. Tego człowieka trzeba zidentyfikować i natychmiast wyp.....yć.       Krzysztof Mroziewicz

John Cool

• Gość
« Odpowiedź #479 dnia: Kwietnia 10, 2010, 22:20:40 »
Baza w Dushanbe, Tadżykistan: