Autor Wątek: Śmieci/flary - problem z kombinacją klawiszy  (Przeczytany 4640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Śmieci/flary - problem z kombinacją klawiszy
« dnia: Kwietnia 19, 2006, 16:53:30 »
Mam Free Falcona i jak wciskam z i x, żeby wyrzucić flary i śmieci, to flary nie lecą wcale, włącza się automatyczne wyrzucanie śmieci i babka mówi "chat player" (?)
Sprawdziłem w setup i klawisze są przypisane dobrze (z i x). Co z tym zrobić?

Iche

• Gość
Odp: Śmieci/flary - problem z kombinacją klawiszy
« Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 19, 2006, 16:58:26 »
"chaff flare" raczej.

Jakby co to popatrz jaki masz program EWS ustawiony.

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 19, 2006, 18:09:23 »
Domyślnie włączony jest program 1 czyli jeżeli mnie pamięć nie myli to 3 serie po 3 chaffy, dlatego nie widać flar. Programy przełącza się pokrętełkiem przy panelu EWS albo można ułożyć sobie swój w ICP.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 19, 2006, 18:41:22 »
Właśnie z tym walczę. Na początek chcę zrobić "total manuala", czyli najbardziej ręczne wyrzucanie, jakie się da.
Przy okazji - na stronie 331 instrukcji do F4 Allied Force jest tabela z opisem programów. Co oznaczają kolejno kolumny "BQ BI SQ SI"?

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 19, 2006, 19:15:59 »
Wychodzi na to, że nie ma możliwości wypuszczania pojedynczych pułapek bez zmiany któregoś z programów. Na razie nie mogę tego rozgryźć (ten ICP...).

A jak u was wygląda użycie pułapek na codzień? Przecież to podstawa. Używacie tych zdefiniowanych programów czy jakoś inaczej sobie radzicie?

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 19, 2006, 19:45:54 »
Rozgryzłem ICP i zrobiłem w programie 1 wyrzucanie jednej porcji pasków, a w programie 2 jednej flary, ale kilkukrotne naciśnięcie klawisza nie powoduje szybkiego wyrzucenia kilku pułapek jednego rodzaju, chociaż w przerwy poustawiałem na 0.

Druga sprawa jest taka, że skoro trzeba się aż tak bawić z tymi programami i ustawić odpowiedni, to po co osobne klawisze do śmieci i flar???

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 19, 2006, 21:10:58 »
musiales cos skopac ze nie ida jedna po drugiej. Ja mam ustawiony jako standard 2ch+1 fl i jak nacisne 10 razy te kombinacje to poleci 10 takich uniwersalnych paczuszek. 2+1 to praktyczna kombinacja na kazda okazje bo:
- leci do ciebie IR, zrzucajac chaffy czesto przeciwnik zrywa locka a przy okazji zwalczasz pociski SARH i ARH oraz oczywiscie IR.
- leci ARH lub SAHR - IR nie zaszkodzi bo czesto ktos podczas gdy ty robisz manewry defensywne probuje cie znalezc czyms na bliska odleglosc, a wiec IR lub guns. Przed tym drugim sie nie obronisz w ten sposob (nie ma w falconie niestety wymodelowanych uszkodzen jakie przeciwnik moze doznac wlatujac w palacy sie ogniem paru tys stopni celcjusza flariusz :) ), za to przed pierwszym jak najbardziej.
Na drugim ustaw sobie jakis pack wielochaffowy do zwalaczania pociskow ARH, a te dwa pozostale zaprogramuj wg uznania.

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 19, 2006, 21:29:39 »
Co oznaczają kolejno kolumny "BQ BI SQ SI"?
BQ - Burst Quantity - czyli ilość "wypuszczeń" w jednej serii
BI - Burst Interval - czyli przewra między "wypuszczeniami" w serii
SQ - Sequence Quantity - czyli ilość serii (sekwencji)
SI - Sequence Interval - czyli przerwa między seriami (sekwencjami)

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 20, 2006, 08:01:57 »
Ustawiłem BQ=1, a reszta 0. Przy okazji - jak ustawić wartość ułamkową?

O oznaczenia skrótów pytałem po lekturze instrukcji, ale po wejściu do ICP przejaśniło mi się. A powinno być odwrotnie :003:

Nawet, jak już to dobrze ustawię, to nadal będzie trzeba przełączać się w "międzyczasie" (!) między trybami, echhh... A nawet w Setup są obiecujące ustawienia (z-chaff, x-flare) :005:

Skoro wyjadacze używają programów, to wygląda to na mus. Błagam, powidzcie mi tylko, że ustawienia programów EWS są zapamiętywane w symulatorze, bo się pochlastam.

Mam więcej pytań dotyczących użycia pułapek. Jak nie znajdę jakiegoś niemartwego tematu, to napiszę tutaj.

Chyba nikt jeszcze tego nie modelował:) Normalnie powiedziałbym, że "nawet w lock onie" tego nie ma, ale nie powiem. Tam nawet pilota na spadochronie nie można ani zestrzelić, ani przejechać. I nie wiem, czy w ogóle do tej pory (od czasów Flankera 2) da się wybuchnąć cel z działka, choćbyś pruł mu prosto w duszę silnika albo w plecy pod kątem 90 stopni.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 20, 2006, 08:44:50 »
Pytanie o wartości ułamkowe nieaktualne.
Za to o ustawienie programów jak najbardziej. Próbowałem już z różnymi wartościami, ale jest to samo - nie mogę szybko aktywować kilku wyrzuceń naraz.

Iceman, jak możesz, to podaj mi poprostu wartości z jednego Twojego programu do porównania.

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 21, 2006, 20:31:58 »
Najsmieszniejsze jest to ze ja nie znam moich ustawien  :021: Zrobilem je jeszcze za czasow bodajze sp2 i od tej pory tylko importuje do coraz to nowszych wersji falcona. Wazne ze sie sprawdzaja :) Odezwij sie na gg to ci wysle moj profil bo powiem szczerze ostatnio nie mam czasu zajmowac sie falconem jak i mnostwem innych rzeczy :(

303_Hornet141

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 15, 2006, 12:14:28 »
Dobra a ja mam pytanie odnośnie samych flar. Szukalem z ciekawosci jak sa one wbudowane w skrzydlo i ich kostrukcja okazala sie dosc prosta. Mam jednak pare watpliwosci np. odnosnie umiejscowienia flar. Podam krotki przyklad. Dlaczego w A-10 flary leca w dol a Su-25 do gory ? Przeciez skoro A10 to samolot szturmowy to powinien raczej leciec dosc blisko ziemi ( np. aby uniknac systemu Igla ) a tu flary wyskakuja w dol ? Czy pilot moze kontrolowac jaka salwe oddac ( czy wypuscic pojedynacza flare / choc ta raczej go nie uchroni / czy wieksza wionzanke ) Czy efekt swietlny ( ktory defakto zdradza pozycje samolotu wszystkim naokolo ) pelni jakas funkcje czy jest skutkiem ubocznym reakcji zachodzacej we flarze ?

A tutaj znalazlem opis flar do F-14:
http://www.topedge.com/panels/aircraft/sites/mats/f14-detail-chaff-flare.htm

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 15, 2006, 13:19:00 »
Ja się nie znam ale spróbuję odpowiedzieć.
Czy pilot moze kontrolowac jaka salwe oddac ( czy wypuscic pojedynacza flare / choc ta raczej go nie uchroni / czy wieksza wionzanke )
W przypadku F-16, co jest symulowane w Falconie, pilot ma do dyspozycji kilka predefiniowanych "programów" wyrzucania flar i chaffów a ponadto może sam stworzyć sobie taki program (ile chaffów, ile flar, w jakich odstępach czasu, ile serii) który następnie jest wywoływany jednym naciśnieciem przycisku, chyba gdzieś na przepustnicy.
Dlaczego w A-10 flary leca w dol a Su-25 do gory ? Przeciez skoro A10 to samolot szturmowy to powinien raczej leciec dosc blisko ziemi ( np. aby uniknac systemu Igla ) a tu flary wyskakuja w dol ?
To chyba kwestia podejścia do problemu. Flary nie lecą od razu w dół, ale powoli opadają ku ziemi. Generalnie logiczne wydaje się, aby flara będąca wabikiem znalazła się pomiędzy atakującym a celem, jeżeli ma ten cel obronić, jakoby własną piersią. Nie bardzo potrafię wyjaśnić dlaczego w takim Su-25 flara wystrzelona jest do góry, gdzie właściwie samolot cel może ją zasłonić.
Czy efekt swietlny ( ktory defakto zdradza pozycje samolotu wszystkim naokolo ) pelni jakas funkcje czy jest skutkiem ubocznym reakcji zachodzacej we flarze ?
Flara ma za zadanie przyciągnąć uwagę pocisków naprowadzanych termicznie, więc sama musi się charakteryzować wysoką emisją cieplną, stąd raczej będzie się po prostu spalać i de facto świecić.