Autor Wątek: Początkujący (Falcon 4.0, Free Falcon) - Pytania  (Przeczytany 25616 razy)

Offline Bucic

• *
  • "negative thrust to weight ratio"
    • GIMP
Odp: Początkujący (Falcon 4.0, Free Falcon) - Pytania
« Odpowiedź #30 dnia: Maja 19, 2006, 16:47:51 »
Jascha:
Zameldowywałem się w różny sposób - od 30s za wcześnie do 30s za późno i zawsze miałem "never arrived..." albo coś innego nie pasowało.

:002: To, że dostałeś pozwolenie na opuszczenie posterunku, nie znaczy, że misja będzie zaliczona. Swoją drogą, czy kiedyś komuś AWACS odmówił wydania pozwolenia na powrót do bazy??? I chyba najważniejsze - najważniejszą Twoją funkcją w misjach FAC jest koordynowanie ataków, a nie zrzucanie czegokolwiek. Nie wiem, czy w ogóle powinieneś zrzucać cokolwiek poza znacznikami...

Spokojnie kolego, spokojnie, bo ściągniesz gromy na "nadwornego marudę" :004: Wynikiem błędu (jittering) z trzęsawką jest... to, co jest czyli skoki obiektów na wszystkie strony wokół normalnego położenia, a nie to, że ktoś nie może zatankować :003: To oczywiście utrudnia niepotrzebnie sprawę i odbiera (jak dla mnie) całą radochę z tankowania w powietrzu.

Co do przepustnicy najważniejsza jest "masełkowatość" (płynny ruch), zakres i położenie przepustnicy. W Logitech Wingman Attack masz to pierwsze i drugie ujdzie, ale kiepskie położenie. W Logitech Wingman Extreme Digital 3D jest zakres i bardzo dobre położeni (z boku, ruch po długim łuku w pł. poziomej), ale za grosz "masełka" i LUZY.

Napisów w F4 AF raczej nie ma. Rzeczywiście Anglicy sobie przechlapali - 50 od 15 niewiele się różni w wymowie. Nie to, co u nas :evil: ! Moja rada - zwróć uwagę na akcent. Jak będzie 15, to usłyszysz "fiftEEN" (akcent na ostatnią sylabę). Od bidy działa.

P.S. Na Frugal's World jakiś koleś napisał, że misje FAC >w praktyce< przeznaczone są dla AI.

Iceman

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: Maja 19, 2006, 17:41:31 »
w misjach BARCAP wystarczy przelaczyc w edytorze time on station na 0, wiec pewnie w przypadku FAC tez dziala i po dotarciu do waypointu misja jest zaliczonoa. Troszke to nieladnie ale skoro komputer oszukuje to czemu my nie mamy chociaz troszeczke? ;)

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #32 dnia: Maja 19, 2006, 17:55:17 »
No ale jak ktoś rzeczywiście zalicza misje FAC, to byłoby świetnie, jakby napisał, co i jak po kolei robi.

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: Maja 19, 2006, 22:05:50 »
4. Z utrzymaniem pozycji za/pod tankowcem nie miałem problem. To tankowiec ma problem z utrzymaniem swojej własnej :012: Nie wiem, czy to złe spaczowanie, czy jescze tego nie naprawili, ale "infamous JITTERING" daje się we znaki. Już jestem na dobrej pozycji, prędkość względna 0, a tu po sekundzie bach! - jakby go ktoś młotkiem w d... trzasnął i już leci 1-2 węzły szybciej (najczęściej 1). Przyśpieszam, ok. znowu 0 i zaczynam doić, a tu znowu to samo, tylko w drugą stronę :551:

Tankowiec raczej leci równo, często jest tak, że jak już złapiesz kontakt to przez pewien czas rura "przyciąga" cię do tankowca i lecicie równo ale w przypadku gdy dasz za dużo albo za mało mocy rura się odłącza co przekłada się na gwałtowne szarpnięcie do przodu lub do tyłu.

Mnie jeszcze zastanawia, dlaczego ostatnio jak posłuchałem rady Boby w On Call CAS (o nieoddalaniu się itp.) miałem dla odmiany w debriefingu zarzut za wczesnego opuszczenia stacji CAS... Po zrzuceniu przesyłek dałem FAC Check Out, Winchester i dostałem zgodę na powrót do bazy.

Winchester ogłaszasz w momencie gdy masz tylko działko. Czy pociski AA też wystrzeliłeś?

BTW. Czy jest jakaś opcja włączenia subtitles w Falconie? Albo jakiś dodatek, który by to serwował? Z angielskim u mnie w porządku, ale jako że rozmowy są realistycznie zniekształcone (szum radiowy) czasem zastanawiam się: "kurde powiedział, fifty czy fifteen miles???"

Ja też miałem z tym niejaki problem ale nauczyłem się odróżniać te dwie liczby - w przypadku fifteen wyraźnie słychać przeciągniętą końcówkę (teen), z kolei fifty jest krótkie, czyli tak jak to ma miejsce w angielskim. Jeżeli nie masz pewności to prawdopodobnie chodzi o fifty.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #34 dnia: Maja 19, 2006, 22:51:31 »
Mówiełem o sytuacji, kiedy leciałem prawie bezpośrednio pod światłami sygnalizacyjnymi albo w innym miejscu, gdzie nie było przyłączenia rury. Mówię o "trzęsawce" i o niczym innym. Lecę pod tankowcem idealnie z tą samą prędkością (nic się nie przesuwa) i >w ułamku sekundy< tankowiec zaczyna się przesuwać względem mnie np. do przodu z prędkośćią (na oko) 1kt.

« Odpowiedź #35 dnia: Maja 20, 2006, 00:48:45 »
Jascha też latam na evo i ta przepustnica jest świetna pozwala naprawdę dokładnie wyregulować moc.
No dla mnie taka świetna nie jest. :002: Ale nie zamierzam tutaj z Tobą polemizować, czytałem Twoje "4 dni w Korei" (między innymi Twój post/artykuł skłonił mnie do zakupu AF tak w ogóle + opowiadanie Boby - Bałkany FF3.0, więc dzięki :001:) i wiem, że do Twojego poziomu mi narazie ojjj daleko. :003: Ja dopiero zaczynam. Nawet jeszcze chyba 20 godzin nie wylatałem.

I chyba najważniejsze - najważniejszą Twoją funkcją w misjach FAC jest koordynowanie ataków, a nie zrzucanie czegokolwiek. Nie wiem, czy w ogóle powinieneś zrzucać cokolwiek poza znacznikami...
Ale ja nie o FAC tylko On Call CAS (ewentualnie BAI) wtedy pisałem. :003:
A odnośnie niewydania zgody na RTB, to mi się to już zdarzyło. No cóż, z koniem się kopać nie warto, więc posłuchałem... :004:

Winchester ogłaszasz w momencie gdy masz tylko działko. Czy pociski AA też wystrzeliłeś?
AA miałem. Bandytów nie było w pobliżu. A też miałem wystrzelić? Trochę bez sensu by było...

Ja też miałem z tym niejaki problem ale nauczyłem się odróżniać te dwie liczby - w przypadku fifteen wyraźnie słychać przeciągniętą końcówkę (teen), z kolei fifty jest krótkie, czyli tak jak to ma miejsce w angielskim. Jeżeli nie masz pewności to prawdopodobnie chodzi o fifty.
Heh. :002: Nie mam problemu oczywiście jak się wsłucham. Często jest tak, na dłuższych trasach, że człowiek się nudzi, książke poczyta :002:, a tu nagle hop siup - wiadomość dla mnie. Wtedy napisy by się przydały.

Mam kolejne pytanie. Mam nadzieję, że Was tu tym nie irytuję... No ale kto pyta nie błądzi. Zapewniam także, że najpierw wszytsko satram się rozwiązać za pomocą manuala. Niestety mimo 700 stron ma pewne braki. :002:
Otóż spotkało mnie coś takiego. Zaczynam misję (z taxi, bo ramp mi się już znudził :004:). Jest take-off sequence, jestem 5. Nagle samolot, który ma startować zaczyna odstawiać jakiś cyrk napasie startowym. Ustawił się w poprzek, a pilot chyba do baru skoczył, bo czekałem 5 minut i nic. W końcu zirytowany włączyłem migacz i poboczem dojechałem na pas, dostając przy tym niezły OPR z kontroli lotów + wzmiankę w debriefie.
Pytanie: czy Wam też się to zdarza? I co robić w takiej sytuacji? Bo w sumie jak już 50 mil od lotniska byłem to skrzydłowy wystartował w końcu, więc jakoś się problem rozwiązał. Ciekawe tylko jak...

A tak w ogóle to dodam przy okazji, że z dnia na dzień mam coraz większy podziw do tego sima. Kampania po prostu rządzi. Co prawda chyba przesadziłem na początek, bo dałem sobie Iron Fortress w Korei z wszystkim na Ace i Kim Dzong Il znajduje się po 1 dniu kampanii już tylko 30 mil od mojej bazy... No ale cóż.
W każdym razie dziś odbyłem nocny nalot na Seoul Bridge. Niesamowite. To zgranie z innymi lotami... No poezja. Chyba w sumie w ataku brało udział z dobre 30 samoltów z różnymi zadaniami. Nad miastem dopadły mnie MiGi-21 (jakaś większa grupa). RWR wariuje. W debriefingu przeczytałem, że 8 rakiet (R-13) we mnie poszło. :001: Jednego posłałem do piachu, dipole na wykończeniu, mówię "no to koniec" (a pół godziny do celu leciałem) i nagle słyszę powtarzające się "Fox 3 medium" "Pitbull!". Kawaleria przybyła z odsieczą. :020: Jak w filmie.
AAA też niezły pokaz dały. Prawdziwe piekło. Aż się człowiekowi łezka w oku zakręciła, przypomniały mi się opowiadania pilotów latających nad Hanoi. :001:
Ehhh jak AF 2 miesiące temu zobaczyłem, myśle "z czym do ludzi... co to za grafika i DM... Szkoda kasy na to było." A tu taka niespodzianka. Kto by pomyślał. :002:

pozdrawiam :001:

« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2006, 00:59:09 wysłana przez Jascha »

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: Maja 20, 2006, 11:38:08 »
Ok, po kolei, FAC robię zawsze na success. Lece nad rejon, melduje się na posterunku i krąże między wypontami wskazany czas. Jeśli dolatuje grupa której mam wskazać cel i sama go nie znajdzie, melduje się do mnie, naprowadzam ich i do domu, albo kończyć resurs czasowy nad waypontami. Nie miałem jeszcze nigdy failed, chyba że spadłem :P. Rada, trzymać się waypontów i zameldować się ! Niekoniecznie na jakimś wayponcie, to bez sensu, zameldujcie się choćby między waypontami, ale utrzymajcie się w rejonie wyznaczony czas (liczyć od czasu meldunku !) To samo tyczy się wszystkich "czasowych" akcji jak BARCAP TARCAP itd.

Misje typu np OnCall CAS to trochę trudniejsza sprawa, jeśli masz krążyć w rejonie np 15 minut a pozbędziesz się już broni, dajesz Winchester i zmykasz, chyba że AWACS coś Ci znajdzie innego do roboty (zdaża się że zrobi z Ciebie intercepta), AA się tu nie liczy ! Możesz mieć wciąż ich całą masę, nie to było Twoim zadaniem, jeśli trafisz to co MIAŁEŚ trafić to MUSISZ mieć przynajmniej Marginal. Rada: Robić co Ci każą i nie szukać na siłę celów, jak masz dostać wezwanie to dostaniesz. Twoim zadaniem jest zaczekać na 911 od trepów na ziemi a nie bawić się w kowboja ;)

Czasami zdażają się bugi ze startem na pasie, najczęściej wywołane np. lagiem technicznym, freeezem itd. AI wtedy głupieje i stoi sobie w poprzek pasa.

I nie pisać mi tu zaraz że w czymś nie mam racji :P Wylatałem na AF 5 całych kampani solo plus kilka w toku, a nie okazyjnie multy. Jak mówie że działa to działa  :021: :118:

Pozdrawiam

PS
Jascha, cholernie się ciesze że przekonałeś się do Falcona :) :564: Stay sharp  :ponury

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #37 dnia: Maja 21, 2006, 08:15:07 »
Ale ja nie o FAC tylko On Call CAS (ewentualnie BAI) wtedy pisałem. :003:
A, to sorry :)

a tu nagle hop siup - wiadomość dla mnie. Wtedy napisy by się przydały.
Zwracanie uwagi na akcent swoją drogą, ale w tej sytuacji używam czegoś innego. W opcjach dźwięku zjeżdżam ze wszystkimi suwakami oprócz "flight comms" i wtedy w czasie lotu wyraźnie słychać, co jest dla mnie, a co nie. Poeksperymentuj, może też Ci pomoże.

Ehhh jak AF 2 miesiące temu zobaczyłem, myśle "z czym do ludzi... co to za grafika i DM... Szkoda kasy na to było." A tu taka niespodzianka. Kto by pomyślał. :002:
Trzeba było zobaczyć moją minę, jak zobaczyłem FreeFalcona, o którego istnieniu nie wiedziałem, a ostatnio oglądałem Falcona 4.0 w podstawowej wersji bez żadnych poprawek :D!
Zgadzam się - kampania rządzi, a co za tym idzie i sam Falcon (mówię o polu walki).

A coś takiego? Lecę sobie i widzę z prawej, niżej A-10 (kod wywoławczy byczek - sprawdziłem na widoku zewn. ;)). Nagle w jednocześnie słyszę "Byczek, engaged defensive!" i widzę, jak wyrzuca paczki. To jest to :D!

Chyba wiem, co źle robiłem z FAC. Leciałem zgodnie ze znacznikiem, który pokazuje, jaką prędkość utrzymać, żeby dolecieć do punktu naw. na czas. Ew. min. szybciej... No i teraz robiłem coś takiego, że na jakieś 10-15s przed osiągnięciem 1.punktu obszaru FAC dawałem "FAC In" do AWACSA. No i teraz wystarczyło, że byłem jeszcze przed punktem naw., jak wiadomość już doszła i gotowe - rzeczywiście nie stawiłem się w porę, a że później już nie zgłaszałem się ponownie, to wychodziło "Never arrive..." w podsumowaniu misji. Dobrze wyimahinowałem :)?
A jak się jest za wcześnie, to też są ujemne "punkty" za to?

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #38 dnia: Maja 21, 2006, 11:20:46 »
...A jak się jest za wcześnie, to też są ujemne "punkty" za to?

Nie, zostań na posterunku o tyle minut dłużej, ile jesteś za wcześnie.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #39 dnia: Maja 21, 2006, 12:12:55 »
Nie, zostań na posterunku o tyle minut dłużej, ile jesteś za wcześnie.

No i chyba wszystko jasne. Muszę kiedyś spróbować, ale teraz mam dostępne same misje BARCAP i Strike.

O, jeszcze jedno. Wybrałbym się na jakąś fabrykę, ale skąd mam wiedzieć, który to jest generator, który magazyn, a który budynek biurowy? I jak powinien wyglądać taki atak w wykonaniu 4 F-16 (z Mk-82/84) w dwóch przypadkach - z zagrożeniem z powietrza i bez niego? Chodzi mi głównie o ten pierwszy tzn. jak przemówić do tych głąbów, żeby jak najszybciej użyli swojej broni AG na głównych >celach< misji. Wskazywanie każdego z osobna padlockiem to chyba samobójstwo.

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Maja 21, 2006, 12:55:31 »
Niczego nie musisz im wskazywać, gdy będziesz zbliżał się do celu namierz cel radarem, daj komendę "attack target" nie "my target"! Skrzydłowi sami podzielą się wg. celów. Żadnego wyznaczania obiektów dla każdego z osobna. Jeśli jesteś przed waypontem celu wystarczy "weapon free" Zaatakują tak szybko jak będą mogli, chyba sobie nie wyobrażasz że będą latać w kółko. Jeżeli AI w Falconie nazywasz głąbami to jak nazwiesz tych w PF albo LO ? Wg. mnie i wielu innych o wiele lepszych ode mnie to jedne z najlepszych AI jakie stworzono w symulacjach. Owszem, zdażają się jej wpadki, ale to tylko skrypt, mający luki jak każdy.
Żeby dowiedzieć się co jest czym wystarczy wrzucić recon w flight plan, nie wyobrażam sobie ataku na taki cel jak fabryka, most itp bez rozpoznania zdjęć  :005:
Co do wyglądu samego ataku.. temat rzeka. Zbyt wiele opcji do omówienia. Ogólnie, jeśli istnieje podejżenie obrony plot rakietowej, zabierz ze sobą sead, lub, baw się w skradanie tuż nad ziemią i atakuj przy pomocy bomb z stabilizatorami chamującymi BSU. Nie musisz się wtedy mocno odklejać od ziemi. W przypadku istnienia obrony w postaci myśliwców to sprawa znacznie się komplikuje, samemu to raczej pewne samobójstwo. Wyślij sweep przed misją, leć z Tarcapem i eskortą bezpośrednią. Masz zniszczyć fabrykę a nie bawić się w dziki zachód. Obwieszony bombami będziesz mógł nagwizdać myśliwcom, zjedzą Cię na śniadanie i walną sobie ładny napis pod kabiną. Złotego środka nie ma, dostosuj akcje do sytuacji, ale nie licz na dotarcie do celu jeśli obrona jest za silna, bomby  pole i do domu. Falcon liczy Ci lądowanie a nie kamikadze. Nawet jeśli nie wykonasz misji, ale wrócisz do bazy to będzie Ci to policzone bardziej niż jak byś rozwalił fabrykę i spadł. Miłego improwizowania.

Miszon

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Maja 21, 2006, 13:11:16 »
Jeszcze na etapie planowania misji wybierz sobie z prawokliku recon twojego celu, tam ze zdjęć będziesz mógł wywynioskować rozmieszczenie poszczególnych elementów celu. Lista obiektów jest ułożona wg najbardziej wartościowych celów więc po prostu wybierasz sobie pierwszy z góry obiekt odpowiadający twojemu celowi, czyli np. generator.
W zależności od uzbrojenia jakiego chcesz użyć, często warto sobie spisać współrzędne geograficzne celu, żeby później wlklepać je w komputer jako współrzędne TGT STPT. Jest to przydatne w przypadku ataku głupimi bombami w trybie CCRP, nawet radarem nie trzeba szukać celu, bo jeżeli radar jest "przywiązany" do steerpointa, to w pobliżu celu tylko go włączasz i od razu lokujesz sie na swoim celu.
Atak w przypadku zagrożenia z powietrza powinien być podejmowany przez dowódcę flighta w oparciu o sytuację taktyczną. Jeżeli zagrożenie jest duże lepiej najpierw poczekać aż ewentualna eskorta zajmie się bandytami. Jeśli decydujesz się na taki atak w momencie gdy w pobliżu kręcą się wrogie samoloty, ważne jest aby nalot odbył się szybko i za jednym razem. Dotyczy to również obrony przecwlotniczej, która często bywa zaskoczona nalotem. Warunek - musisz nadlecieć niziutko ukryty przed radarami i z wyłączoną latarką a jest szansa, że uda ci się wykorzystać element zaskoczenia - to naprawdę działa, szczególnie w przypadku nalotów na lotniska.
W przypadku gdy zagrożenia nie ma, wiadomo, masz więcej czasu na wykonanie podejścia, możesz także pozwolić sobie na kilka podejść, co szczególnie przydaje się pilotom AI - oni zazwyczaj potrzebują kilku podejść żeby wszystko wywalić i nic na to nie poradzisz. Wskazywanie celów padlockiem nie ma sensu. Jeżeli lecicie równo z planem skrzydłowi AI sami się zgłaszają w momencie osiągnięcia Initial Point (kwadratowy steerpoint na HSD), wówczas tylko dajesz weapons free, a oni atakują cele jakie uważają za słuszne. Ewentualnie możesz przypisać sobie cele w specjalnym menu, na pewno działa w przypadku OCA Strike, nie pamiętam czy przy zwykłych strike'ach też.

Offline Bucic

• *
    • GIMP
« Odpowiedź #42 dnia: Maja 21, 2006, 13:24:47 »
No właśnie niedawno czytałem o tych komendach (Attack my target vs Attack targets). Boba Fett, Miszon - dzięki za resztę wskazówek. Wklepywanie współrzędnych jest opisane w manualu, bo nie przypominam sobie tego?

Nie miałem tego naprawdę na myśli (głąby), ale tak to wygląda, >jak nie dostaną właściwego rozkazu< czyli to nie wina tych nieszczęśników :) Tu wraca sprawa braku pełnego opisu współpracy ze skrzydłowymi.

Pewnie są lepsi niż w innych symulatorach, ale też im się "zdarza". Ostatnio leciał nam na spotkanie pojedyńczy MiG-19. Jak był na 10 w zasięgu AIM-120, to dałem skrzydłowemu rozkaz Chainsaw, żeby nie psuć formacji. A ten chyba chciał tego MiGa staranować :/ Skierował się na niego i zamiast odpalić AMRAAMa, zaczekał na AIM-9 i odpalił odrazu 2!

O recon wiem. Miałem pytać, jak rozpoznać, który budynek jest który, ale jeszcze się wstrzymam, bo nie wiem, czy do końca przebiłem się przez wszystkie dostępne opcje recona.

P.S. Muszę się nauczyć używać autopilota, bo loty coraz dłuższe i nie dziwne, że ataki nie wychodzą po takim długim, męczącym, "ręcznym" locie. ;)

Boba Fett

• Gość
« Odpowiedź #43 dnia: Maja 21, 2006, 14:25:24 »
Mała adnotacja do tego co napisał Miszon. Latanie nisko owszem, ale nie zawsze musisz wyłączać latarkę. Przed lotem zapoznaj się z rozstawieniem radarów wroga, ich zasięgiem skutecznej obserwacji. Wykorzystaj szczeliny między nimi, druga sprawa że właśnie takie szczeliny są często silnie chronione przez barcapy wroga, i to nie byle jakie, AI wysyła tam maszyny specjalnie przystosowane do zwalczania nisko lecących celów, np Su-27. Przed nim nie uchroni Cię wyłączony radar. Tylko niepotrzebnie się oślepisz. Leć nisko, zawęż stożek radaru i zmniejsz jego scan poziomy, do 2 np. ustaw zasięg i wyskość skanowania na 40m i około 20-30 tys stóp. Teraz masz sporą szanse że nie dasz się zaskoczyć przez "suki" (ustawiając wiązke stosujesz tzw. ograniczoną widzialność, Twój radar może zostać wykryty tylko w stożku w jakim pracuje, nigdzie indziej) Inaczej spadną na Ciebie i nie dowiesz się nawet co dostałeś. AI jest wredne, wyłączą radary i spadną na Ciebie biernie. Ataki z zaskoczenia na małych wysokościach to duże ryzyko, po 1: teren po 2: nie zawsze się uda. leć tak aby jakiekolwiek przeszkody zasłaniały Cię od strony radaru, na płaskim terenie przyklej się mocno, wykorzystaj kaniony i doliny. Uwaga, jeden błąd, raz błyśniesz na wyświetlaczu znudzonego wychudzonego koreańca gotującego sobie właśnie trawę i nad lotniskiem będą czekać już na Ciebie. Z bombami jesteś smacznym kąskiem i nawet Mig-21 to killer wtedy przy Tobie. Nigdy nie ładuj się w walke AA z ładunkiem AG !! To błąd wielki jak rów Mariański. Unikaj nawet BVR ! Od tego masz eskorte ! Jeśli chcesz zapytać dlaczego wtedy nie lecieć wysoko skoro i tak Cię namierzą, odpowiem Ci od razu nie! :) Minimalizujesz liczbe możliwych zagrożeń lecąc nisko, umiejętnie wyciszaj maszynę, wyłączaj radar i wszelaki szum elektroniczny gdy czujesz że zagrożenie nie ma szansy Cię wykryć, jest daleko lub masz do czynienia z przestarzałymi maszynami pokroju np Mig-23. Jak pisałem wyżej, nie ma złotego środka, musisz improwizować i samemu wypracowywać techniki, nasze gadanie jest bardzo ogólnikowe, bo możliwych scenariuszy jest nieskończenie wiele. Jeszcze jedno, wrogie bazy są nadziane bronią lufową małego kalibru, jeśli Cie trafią to rozszarpią na drobne, niestety, nie ma wyjścia, albo idziesz wysoko i walczysz z chordami maszyn i plotow, albo nisko i ryzykujesz że obdarty wojak w stalowym chełmie z kałachem rocznik '57 zrobi Ci z maszyny za 80 mln dolców rocznik 2005 kupę pogiętych blach  :020:

« Odpowiedź #44 dnia: Maja 21, 2006, 22:05:45 »
A ja natomiast miałem ostatnio bardzo nieprzyjemne spotkanie z SA-10.
Wykonywałem misję OCA Strike "deep behind enemy lines" i zostałem ostrzeżony o wyrzutni znajdującej się w "pobliżu". Na RWR rzeczywiście pojawiła się "10". Ale luzik mówię. Nie jest nawet jako priority. Latam latam. A tu nagle....BUUUUUUUUM.
Pytanie: o co chodzi? Dlaczego RWR mnie nie ostrzegł?

Dodam, że przy RWR nie grzebałem w tej misji. A ustawienia countermessures to program 4 i tryb semi. ECM włączone było.
A pytam, bo poczytałem sobie tactical reference i tam jest bodajże taki fragment kwestionujący wykrycie odpalenia kpr z tej wyrzutni przez system RWR Falcona. Nie jest to napisane wprost. Użyto bodajże zwrotu, że są wątpliwości czy można ją wykryć... Więc jak jest? Bo SA-10 pasywnie się przecież nie naprowadza. No chyba, że mnie na HOJ wzięła, jeśli coś takiego jest w AF możliwe...

pozdrawiam :001: