Oglądałem wczoraj film pt. "The Marksman" - typowo amerykańska produkcja klasy "B", fabuła generalnie bez sensu w stylu jak to amerykańscy żołnierze po raz kolejny ratują świat - tym razem ich wrogami są czeczeńscy terroryści, którzy chcą wysadzić w powietrze elektrownie jądrową, a "głupia" (jak zwykle) Rosja nie jest sobie sama w stanie poradzić - główny bohater ma oznaczyć cele dla ataku lotniczego i uwolnić zakładników.
Co ciekawego dało się zobaczyć w dziedzinie broni i sprzetu wojskowego:
1. Jak przystało na film klasy "B" polega on na minimalizacji kosztów więc nakręcony został głównie w Rumunii (to już nie pierwszy film tam kręcony - pewnie ceny konkurencyjne

), co widać po rumuńskim sprzęcie wojskowym wcielającym się w rolę rosyjskiego:
- mamy więc rumuński czołg T-55AM (charakterystyczne dodatkowe opancerzenie wieży i krój liter numeru taktycznego)

- transporter opancerzony TAB-77 - będący rumuńską wersją BTR-70 (patrz reflektory z osłonami i kształt wieży)

- i rumuńskie samochody (chyba ARO - czy jakoś tak?)

Zarówno Armia Rosyjska, jak i terroryści posiadają rumuńskie wersje karabinków Kałasznikowa (przedni uchwyt o charakterystycznym kształcie) oraz jeżdżą rumuńskimi pojazdami.
- "Armia Rosyjska" (ciężarówki używane w Armii Rumuńskiej i charakterystyczne "kałachy")

- Czeczeński terrorysta

Rumuńskimi śmigłowcami typu IAR-330L (licencyjna francuska "Puma") posługują się również siły specjalne USA:

Dla porównania kilka fotek rzeczywistego rumuńskiego sprzętu:

Jeśli chodzi o broń strzelecką w tym filmie to mamy zagadkę - co to za broń?

- w to coś wyposażeni byli filmowi amerykańscy komandosi (wersja z tłumikiem i bez), ale nie widziałem tej broni w żadnym dostępnym mi katalogu czy książce dotyczącej broni strzeleckiej. Na stronach o broni w sieci też nigdzie jej nie spotkałem - na pewno nie jest to broń produkowana wielkoseryjnie.
Co wiadomo:
- pistolet maszynowy może mieć jakiś związek z Rumunią (skoro reszta broni w tym filmie taki związek posiada).
- wyraźnie konstrukcyjnie ma wiele wspólnego z izraelskim pistoletem maszynowycm UZI, wystarczy spojrzeć na kształty: pokrywy komory, rączki przeładowania, otworu wyrzutowego łusek, tłoczeń wzmacniających na bocznej ścianie komory oraz nakrętki mocującej lufę i tylnej osłony przyrządów celowniczych - są identyczne. Magazynek jest też w miejscu gdzie powinen być w UZI, ale chwyt i osłona spustu (również sam spust) są przesunięte do tyłu, inna jest też kolba i poziomy chwyt przedni.

- zabieg z przesunięciem chwytu do tyłu jest zresztą z funkcjonalnego punktu widzenia trochę bez sensu bo przecież umieszczenie chwytu UZI w środku ciężkości jest jedną z niezaprzeczalnych zalet tej broni - łatwiej panuje się nad dość ciężką bronią podczas strzelania.
- jakoś nie chce mi się wierzyć, że jest to broń "made in Hollywood" - taniej jest przecież użyć broni seryjnej, a film jest robiony przecież tanim kosztem (no chyba że to pozostałość po innym filmie?).
Drugą zagadką jest jakaś mało spotykana odmiana karabinka Kałasznikowa używana przez jednego z głównych negatywnych bohaterów:

- kolba tego typu (rura ze stopką) była używana w "kałachach" dawnego NRD (jako pierwsze), Polski (Tantal) oraz właśnie w Rumunii, ale zagadką jest osłona rury gazowej i łoże (skrócona lufa to nic dziwnego - jest wiele takich odmian).
Czy ktoś może coś powiedzieć na temat tych broni ?I na koniec: "coś co tygrysy lubią najbardziej" - walka powietrzna, niestety jest to po prostu parodia

. Została stworzona jako bezładny zlepek scen z "Top Gun" i "Żelaznych Orłów". Przykładem tandety montażu jest fakt, że samolot przeciwnika (rosyjski MiG) "zmienia" się kilkukrotnie w ciągu walki, a grają go aż trzy typy maszyn: F-5, F-16 i A-4

.
- "pozytywny" samolot (F-14) jest "namierzany" przez "złego" ("fajny" HUD w MiG-u) ...

- ... wróg otwiera ogień (F-16) ...

- ... Amerykanin uchyla się i obie maszyny zaczynają "taniec" z tym, że raz jest to F-5, a za chwilę A-4 ...

- ... wróg jest "namierzany" (znów jest to F-16), usiłuje wymanewrować F-14 (jeszcze F-16), ale po sekundzie jest to już F-5 (te trzy fotki są w filmie w czasie jakiś 3-4 sekund).

Ciekawe są systemy widoki na MFD:
- niby F-14, a rozmieszczenie uzbrojenia ...

- też "fajne ujęcia" (też jakieś 3 sekundy filmu) - odpalenie rakiety: wyświetlacz rakieta pod skrzydłem (gdzie ?), odpalenie spod boku kadłuba (normalne) i zbliżenie na HUD już inny niż wcześniej.

Ten MFD pozostawiam bez komentarza ...