Witam ponownie.
Pobawiłem się trochę nowym komputerem i wygląda to tak:
na zestawie
PROCESOR: Intel Core 2 Duo
E7200 775
PŁYTA: GIGABYTE
GA-P35-DS3L IP35 S775 BOX
RAM: KINGSTON
HyperX KHX8500D2K2 / 2G
bez żadnego problemu osiągnąłem w pełni stabilne 3,5 GHz

Co ciekawe, to to, że napięcie procesora domyślnie wynosiło 0,98 V.
Zaznaczam, że w biosie były wyłączone wszystkie opcje zarządzania/oszczędzania energii.
Z informacji na forach wynika, że bezpieczne napięcie pracy dla tego proca to 1,35 V więc zapas do kręcenia jest ogromny. Ja dalej nie ciągnę, bo chłodzenie mam przeciętne - AC Freezer 7 Pro; wiatrak w spoczynku i spokojnej pracy kręci się na poziomie 700 o/min. Dzięki temu nie słyszę, że komputer pracuje. W stresie wiatrak wchodzi na wyższe obroty i słyszę delikatny szumek; temperatura proca dochodzi do 59
oC
Między standardowym taktowaniem tego procesora (2,5GHz) a podkręconym do 3,5 GHz jest ogromna różnica wydajności. Powiem tylko, że z ciekawości odpaliłem test Super Pi 16M.
Przy 3,5 GHz, z działającym w tle antywirusem, dwoma oknami Firefoxa, które zżerały jakieś 60 MB ramu, komputer osiągnął 6 min. i 52 sek.
Jeśli chodzi o IL 2 1946 to przy maksymalnej jakości (6x AA, 16x Aniso, wszystko maks. Quality w AtiTrayTools, tryb perfect w grze) mam powyżej 100 fps w QMB na mapie Okinawa, walczące 32 samoloty A20 na 1000m przy zachmurzonym niebie.
Karta grafiki Gigabyte
Radeon HD 4850 512MB PCI-E GVR485512HB działa na domyślnych taktowaniach.
Referencyjne chłodzenie (w spoczynku miałem 80
oC a w strecie ponad 90
oC) zamieniłem na
Accelero S1 rev2. na które założyłem 120mm wiatrak AC kręcący się z prędkością 600 o/min. Temperatura GPU w spoczynku to 36
oC, w stresie dochodzi maksymalnie do 44
oC.
W ten sposób mam bardzo wydajny komputer którego nie słychać i jeszcze dodatkowo jest w miarę dobrze schłodzony.
Sądzę, że powinienem podziękować osobom z Forum, które doradzały mi platformę Intela (do tej pory byłem zatwardziałym użytkownikiem platformy AMD) co niniejszym czynię

Pozdrawiam.