Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1035 dnia: Września 30, 2008, 13:39:00 »
Ponieważ nie szukasz komputera budżetowego i masz konkretne pieniądze na ten cel to ze swojej strony sugerowałbym Ci poczekać na premierę Nehalema w połowie listopada. Oczywiście o ile nie potrzebujesz komputera na gwałt. Czekając możesz w tej kwestii tylko zyskać: gdy Nehalem okaże się choć w części tak dobrym procesorem, jak go malują, to będziesz miał już wyraźnie wydajniejszą jednostkę od obecnych. Gdyby natomiast był to pic na wodę fotomontaż to w tym czasie pozostałe procesory Intela winny potanieć.

Pozdrawiam

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1036 dnia: Września 30, 2008, 14:30:06 »
Oj Mazak, człowiek pyta o komputer pod FSX'a i inne symulatory a Ty proponujesz przecinaka ogólnego rażenia z kartą graficzną prawie za pół ceny sprzętu. Nie powiem fajny zestaw, ale do Crysisa i chwalenia się benchmarkami na PPC. Jeśli sprzęt będzie wykorzystywany w większości do FSX'a to zakup więcej niż 2 rdzeniowego procesora jest moim zdaniem uzasadniony, w przeciwieństwie do pchania się w dwuprocesorową kartę, z której w żadnym simie pożytku nie będzie a i w innych grach bywa różnie. Szczerze mówiąc nie wiem czemu Twoim zdaniem quady są be a ATI za 1,5k zł już nie, zwłaszcza że jeszcze nie tak dawno twierdziłeś że SLI to dziecko marketingu. Jeśli mamy proponować takie zestawy to od razu może przypnijmy linki do działu "Co kupić" na PPC, oszczędzimy sobie stukania w klawisze.

A poza tym podzielam zdanie Labienusa, że jeśli potrzeba zakupu komputera nie jest nagląca to można poczekać na Nehalema, czyli i7, bo być może dylemat dwa czy cztery rdzenie w ogóle straci na znaczeniu. A jak nie i nowe procesory będą za drogie w stosunku do zalet to i tak da się zaoszczędzić więcej pieniędzy na nowy monitor czy inne zabawki. ;)
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1037 dnia: Września 30, 2008, 15:10:08 »
Jest w tym odrobinę logiki. Jeśli oczywiście ten proc się pojawi do końca roku. Miał być we wrześniu ale to tylko premiera. Do tego trzeba jeszcze doliczyć czas zanim dotrze do nas do kraju i wziąć pod uwagę, że z końcem roku hurtownie będą raczej zwalniać, wysprzedawać to co mają na magazynie i zamykać rok. Więc nasza premiera może się przeciągnąć i do lutego 2009.

Oczywiście święta to najlepszy okres na premiery ale w przypadku Nahalema to nawet jak trzeba będzie czekać ludzie i tak go kupią. Nie mają zbytnio wyboru. Najpierw tego proca zawiną tacy partnerzy jak DELL, potem to trafi na amerykański i azjatycki rynek, a na końcu Europa.

Temat trzeba dobrze przemyśleć tak czy siak, nawet jakbyś kupował to co obecnie się opłaca.

Oj Some1 Ty jak zawsze musisz patyk w kółeczko wsadzić. Na dzień dzisiejszy spokojnie wystarcza dobry E8xxx. Nie ważne co napiszę, zawsze znajdziesz powód żeby się do mnie dowalić. Masz jakiś problem to napisz bezpośrednio do mnie na PW czy na co tam chcesz, a nie takie podchody robisz co temat. Jak mnie coś boli to wale prosto z mostu i tyle. Zdrowszy będziesz Ty i ja.

Jaranie się Quadem pod FSXa to tak jak jak jarać się wydajnością w benchmarku. Nie ma to kompletnie nic wspólnego z rzeczywistością. Sensowność wkładania Quada, jest na takim samym poziomie jak pakowanie się w SLI/CS i zdania nie zmieniam. Niemniej w takiej konfiguracji ma szanse sprawnie działać. IMHO ja tam bym sobie i tak wsadził HD4850. Gdybym tak zrobił dowaliłbyś się, ze dlaczego ta, a nie HD4870. Gdybym dał 4870 to byś stwierdził, że czemu ATI, a nie Nvidię? A dalej to już z górki, to o XPka, to o Vistę, a dlaczego nie ma wolantu skoro pod FSXa, o pogodę lub też przeklejanie linka albo o to, że nie jestem informatykiem i nie wystawiam faktur. Ewentualnie jakiś inny abstrakcyjny powód. Ponadto, ta kartę łatwiej jest przełożyć do nowszego kompa niż Quada. Kto wie, może będzie okazja przejść na Nahelema. PCIE jakoś nie ma zamiaru zniknąć, a LGA775 pomalutku tak. Karta ma pewien zapas mocy, ma też słuszną wydajność to dlaczego przy następnej modernizacji z niej rezygnować? Ja tak robię od jakiegoś czasu, tak samo robią osoby mające choćby 8800GTS. Nie odczuwam z tego tytułu dyskomfortu. Faktem też jest, że grafiki są bardziej robione na wyrost niż procesory. Osobną sprawą jest to, że przy takim kompie coraz częsciej będziesz grał w wysokich rozdzielczościach więc jest szansa, że jednak te dwa GPU nie będą stały odłogiem. Oczywiście to samo może się tyczyć Quada. Tylko, tak jak pisałem, go nie przełożysz do LGA1066 czy 1366.

Równie bezsesnownie (czego zapomniałeś mi wypomnieć) jest pakowanie się w chipset X48 i płytę za blisko 600zł. Dla mnie to też swego rodzaju głupota ale nie wnikam. Za kwotę 4000zł poskładać sensownego kompa to naprawdę problem. No chyba, że za wykładnik jakości bierze się wysokość ceny. Kolega chciał komputer pod FSXa, to takowy też dostał. No chyba, że zarzucisz mi, ze na takim się nie da w to pograć. Nie zgadzam się tylko aby do inwestycji za taką kasę podchodzić z klapkami na oczach.
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2008, 15:17:55 wysłana przez KosiMazaki »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1038 dnia: Września 30, 2008, 15:43:31 »
Kosi, nie czytuję wszystkich wątków na forum, ale mam wrażenie, że to Ciebie bardziej boli niż Some1. Nie wiem, co tam u Ciebie słychać, ale może nie bierz wszystkiego tak osobiście, bo wystarczył drugi komentarz do Twoich uwag (sam się zastanawiałem czy nie odpisać w podobnym duchu co Some1), a Ty już nie szczędzisz mu osobistych wycieczek.

Spokojnie, nie trzeba się we wszystkim zgadzać. Zarzut o klapkach na oczach mam wrażenie, że bardziej pasuje do Ciebie, bo to Ciebie trzeba przekonywać, a nie innych ;) Przyznam, że polecanie Crossifre będąc w opozycji do pomysłów na tworzenie SLI wydaje się być co najmniej wątpliwe, szczególnie wobec Twojego koronnego argumentu od dawien dawna: że zawsze będzie bardziej opłacało się kupić jedną mocniejszą za jakiś czas niż dwie teraz. Na dodatek przy crossfire akurat kolejne rdzenie w procesorze chyba miałyby co robić, więc tym bardziej Quad by się przy dwóch GPU przydał.

Bez urazy Mazaczku, ale coś Cię boli ostatnio i chyba z tym nie ma nic wspólnego Some1 :roll: Straciłeś jakoś dystans do siebie i innych :)

Pozdrawiam :)

P.S. Twoje czarnowidztwo nt. premiery Core i7 wydaje się być dość ideologiczne i nadal nie rozumiem dlaczego czekanie czekanie na niego ma w sobie tylko odrobinę logiki. Wszystko, o czym napisałeś może istotnie się przydarzyć, ale prawdopodobieństwo wydaje się być zdecydowanie niższe niż sprawdzalność prognozy pogody :P Intel to nie AMD i w ostatnich dwóch latach raczej nie zawodził na polu odpowiedniej dystrybucji swoich procesorów w dniu premiery. Nie wspominając np. o tym, że Pentium E5200 był w polskich sklepach jeszcze przed oficjalną premierą.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1039 dnia: Września 30, 2008, 16:09:40 »
Mnie absolutnie nic nie boli ale jednak Some1 wielokrotnie już pisał do mnie w podobnym powiedzmy tonie. Więc nie wymagaj ode mnie, że będę miły jeśli wyczuwam prywatną wycieczkę w moim kierunku. A jeśli ma się to znowu skończyć na pisaniu elaboratów, podszczypywaniu i kruszeniu kopi to niech mi napisze na PW "spier...." i będzie po akcji. A na końcu takich rozmów i tak wychodzi, że jestem zły albo "klapkooki" bo komuś w czapę dałem lub się nie zgadzam z czymś zdaniem. Whatever...

Poza tym wyraźnie uargumentowałem wybór dlaczego tak. Jeśli mogę Cię prosić to przeczytaj raz jeszcze dlaczego takie GPU, nie Quad. Mam swoje zdanie i potrafię je obronić. A to, że jest mało poularne to inna sprawa. Niedawno tez stałem przed dylematem kompa w takiej kwocie i też trafiła tam karta x2 Nvidii. Po prostu w tym przedziale cenowym można sobie na nią pozwolić. Poza tym tutaj masz dwa GPU w jednej karcie więc teoretycznie jest to bardziej przyjazne dla użytkownika niż dwie osobne sztuki+mostki+kablki od zasilania+dwa źródła hałasu, itp. rzeczy. Zawsze można tam wsadzić pojedyńczą kartę i będzie taniej. Nie widzę problemu.

A o mój dystans nie masz co się obawiać, jestem cały czas conajmniej taki sam, podobnie jak stosunek do SLI/CS, Nvidii/ATI, AMD/Intela, masonów/żydów itd. Ja niestety Labi odnoszę inne wrażenie. Większość czeka tylko na okazję do łapania za słówka i czepiania się. Ale pewnie to tylko ja to widzę. Jeśłi to kogoś w jakiś sposób bawi to już jego sprawa ale ja nie muszę temu przyklaskiwać. Zresztą nie jestem święta krowa. Jak sie komuś coś nie podoba w mojej osobie może mi o tym powiedzieć na PW albo zwrócić się do Apacza. I bez tekstów w stylu "i tak nic to nie da, bo jest zmowa".

Resztę żali na mój temat poproszę na PW.
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2008, 16:21:03 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1040 dnia: Września 30, 2008, 19:03:51 »
Gdybym tak zrobił dowaliłbyś się, ze dlaczego ta, a nie HD4870. Gdybym dał 4870 to byś stwierdził, że czemu ATI, a nie Nvidię? A dalej to już z górki, to o XPka, to o Vistę, a dlaczego nie ma wolantu skoro pod FSXa, o pogodę lub też przeklejanie linka albo o to, że nie jestem informatykiem i nie wystawiam faktur.

Nie, nie dowaliłbym się. Fajny jesteś facet, prawie zawsze piszesz do rzeczy, ale dziś naprawdę coś Cię ugryzło. Praca, wykształcenie, co to ma do rzeczy, WTF??. 3/4 moich kolegów z wykształcenia informatyków nie ma zielonego pojęcia o sprzęcie - w sensie który proc czy karta graficzna jest szybsza, nie odróżnia wersji directX'a, nie umiałoby sobie złożyć samemu komputera. Po prostu nie jest im to do niczego potrzebne, tak samo jak nie każdy dobry kierowca jest dobrym mechanikiem. Chociaż czasem przybiera to groźne objawy, jak na przykład ostatnio koledze tłumaczyłem że to że jak program na dwurdzeniowym procesorze ma 50% użycie CPU wcale nie znaczy że jest w IDLE i nic nie robi. No ale zbaczam z tematu....

Fakt, mamy trochę różne poglądy na temat tego co jest fajne a co nie jeśli chodzi o soft i hardware, ale wierz mi, w moich uwagach nie ma nic osobistego. Jakby taką konfigurację podał Labienus, Gero, inny user, odpowiedziałbym tak samo. Ty coś npiszesz, ja się nie zgadzam to piszę swoją wersję. I odwrotnie - ja piszę że Vista fajna, Ty że lepiej XP, ktoś napisze że quad, Ty zaraz że bez sensu. Normalna sprawa i nie ma tu żadnego dop**** się do Twojej osoby. Może mój błąd że napisałem na szybko i po łebkach licząc że jak wrócę wieczorem do domu to najwyżej uzupełnię. Widać wyszło za ostro, wybacz.

To teraz bardziej merytorycznie:

Poza tym wyraźnie uargumentowałem wybór dlaczego tak. Jeśli mogę Cię prosić to przeczytaj raz jeszcze dlaczego takie GPU, nie Quad

A ja bardzo proszę przeczytaj pytanie od którego się zaczęła dyskusja. Ma być sprzęt głównie do gry w FSX, inne symulatory, o innych gierkach ani słowa. Po 2, 4000 zł to luźne oszacowanie, może być więcej, może być mniej, ważne żeby wymienione tytuły dobrze działały. piotru pyta się nas o optymalny zestaw pod te gry a Ty proponujesz komplet do FSX przepłacony o co najmniej 1000zł jednocześnie sam potem pisząc że:

Równie bezsesnownie (czego zapomniałeś mi wypomnieć) jest pakowanie się w chipset X48 i płytę za blisko 600zł. Dla mnie to też swego rodzaju głupota ale nie wnikam. Za kwotę 4000zł poskładać sensownego kompa to naprawdę problem. No chyba, że za wykładnik jakości bierze się wysokość ceny. Kolega chciał komputer pod FSXa, to takowy też dostał

Ja też mogę zaproponować komputer do FSX za 4, ba 5 tysięcy, "szyty na miarę" (tylko czyją) a potem napisać że pakowanie się w większość tego sprzętu jest bez sensu. Ale gdzie tu logika?

Karta ma pewien zapas mocy, ma też słuszną wydajność to dlaczego przy następnej modernizacji z niej rezygnować? Ja tak robię od jakiegoś czasu, tak samo robią osoby mające choćby 8800GTS. Nie odczuwam z tego tytułu dyskomfortu. Faktem też jest, że grafiki są bardziej robione na wyrost niż procesory. Osobną sprawą jest to, że przy takim kompie coraz częsciej będziesz grał w wysokich rozdzielczościach więc jest szansa, że jednak te dwa GPU nie będą stały odłogiem. Oczywiście to samo może się tyczyć Quada. Tylko, tak jak pisałem, go nie przełożysz do LGA1066 czy 1366.

Brniesz chłopie w kupowanie kompa na przyszłość :D Co z tego że karta ma zapas - mała szansa że piotru będzie chciał zmienić platformę za pół roku. A za rok albo więcej ta karta będzie budzić podobny uśmiech politowania co dziś dwuprocesorowe 6800 czy 7950GX2. Nie mówiąc o tym że ja w perespektywie nawet 2 lat nie za bardzo widzę symulator który wykorzysta jej potencjał.

Jaranie się Quadem pod FSXa to tak jak jak jarać się wydajnością w benchmarku. Nie ma to kompletnie nic wspólnego z rzeczywistością

Doceniam to że uważasz mnie, Kapuleta i parę innych osób tylko za najarane ziomy oderwane od rzeczywistości a nie kogoś gorszego. Cóż, pewnie dogłębnie przetestowałeś zjawisko.

Moja historia jest taka - jakiś czas temu na podstawie testów które są podlinkowane nawet na tym forum, też sądziłem że quad w FSX to pic na wodę a bajeczki o poprawie wydajności opowiadają ludkowie którzy wywalili wtedy ciężkie pieniądze na czterordzeniowce i wmawiają sobie że jest lepiej. Potem zacząłem dokładniej czytać co mają do powiedzenia a nie tylko tabelki z max fps'em i zauważyłem że nawet autor tych testów, sam posiadacz quada, przyznaje im rację. A pisali że fps swoją drogą, a płynność, czasy wczytywania/doczytywania/wyostrzania tesktur swoją. Więc wziąłem na próbę Q6600 zakładając że jak mi się nie spodoba to po prostu odeślę go do sklepu i dostanę kasę z powrotem. Ale okazało się że FSX lepiej działa na quadzie i pożegnałem się z szybszym, ale dwurdzeniowym procesorem którego poprzednio używałem.

Widzisz, ja wychodzę z kolei z założenia że z tytułów które obecnie są w sprzedaży, co nie pójdzie płynnie na quadzie @3,5GHz, (Lock On na maxa), nie pójdzie też na E8400@4,5GHz. A w przyszłości - mało mnie to obchodzi.

Na koniec uwaga do piotru której zapomniałem dodać poprzednim razem. Nie licz na to że pograsz w FSX z wszystkimi suwakami w prawo bo to po prostu nie możliwe na żadnym dostępnym obecnie sprzęcie. Na Nehalemie pewnie też, cudów nie ma. FSX ma tak szerokie spektrum konfiguracji między innymi po to, żeby zależnie od potrzeb ulepszyć jedne rzeczy kosztem innych. Np. chcesz latać nisko i powoli - dajesz dużo drzewek, rozdzielczość tekstur, ale wyłączasz ruch AI na pułapie 10KM. Chcesz latać szybko i wysoko - musisz zejść z detalem na ziemi, ale i tak tego z wysokiego pułapu nie zobaczysz a podczas startu i lądowania mało będzie czasu na podziwianie samochodów mknących po ulicach. Lubisz chmurki, dajesz ich więcej, lubisz wodę, poprawiasz jej detal, itp, itd. "Życie to sztuka wyboru" :)

I już zupełnie na koniec, życzę Ci Mazak nie więcej dystansu, skoro jak twierdzisz masz go tyle samo co dawniej, a więcej zaufania do innych ludzi którzy tutaj piszą. Na prawdę nie każdy czai się tutaj z nożem czekając tylko na Twoje "potknięcia", prawdziwe czy urojone. Ja przynajmniej tego nie robię.

piotru

• Gość
« Odpowiedź #1041 dnia: Września 30, 2008, 20:35:47 »
Dziękuje wszystkim za sugestie i uwagi. Zaczyna mi się już krystalizować wizja nowego komputerka. Martwi mnie jednak bardzo że nawet przy teoretycznie najlepszym dostępnym sprzęcie wymagania gry będą i tak przerastały możliwości tegoż. Maszyna ma być dedykowana pod FSX  (zakładam że i IL i LockOn nie mają wyższych wymagań) a do pracy zawodowej i tak używam głównie laptopa (zresztą obecny komputer stacjonarny doskonale radzi sobie z narzędziami mojej pracy czyli Visual Studio), nie zamierzam więc budować go jakimś dużym "zapasem". Na koniec mam jeszcze jedno pytanie: czy używanie Visty jako OS może mieć jakiś korzystny wpływ na grę (jakość/płynność)? Jak do tej pory tak prywatnie jak i zawodowo unikam tego systemu jak ognia, ale może czas się przełamać?

pozdrawiam

piotru

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1042 dnia: Września 30, 2008, 22:30:36 »
LockOn, czyli gra z 2003, nadal na full detalach, które da się ustawić z poziomu menu, przerasta możliwości najlepszych współczesnych komputerów. A w plikach konfiguracyjnych wirtualne suwaki można przesunąć jeszcze bardziej. Taka już moim zdaniem specyfika tych produktów, bo jeszcze nie widziałem odkąd się w to bawię (w sumie niedługo, chyba z 5 lat) symulatora z porządnego zdarzenia który by działał na maks na komputerach z jego epoki ;)

Vista czy XP, osz, no musisz zadawać takie światopoglądowe pytania, znowu będzie że ja jestem ten zły bo siedzę na Viście :D

Bezpośrednich testów Vista kontra XP dla FSX nie widziałem. Dla innych gier programów - czytając te w necie trzeba uważać kiedy były robione, obecnie po SP1 kłopoty z kopiowaniem plików odeszły w niepamięć a sterowniki są dojrzalsze.  Z tych tutaj: http://futuremark.yougamers.com/forum/showthread.php?t=72298 wynika że w grach XP ma niewielką przewagę. Vista nadrabia superfetchem, ale trzeba wziąść pod uwagę że w komputerze było 8GB RAM'u, a XP jako 32 bitówka używał 3 z kawałkiem.

"Plusy" Visty - DX10 w FSX, ale nie powala i ja latam w DX9. Z drugiej strony bloom (HDR) w DX10 wygląda inaczej i nie powoduje spadku FPS, natomiast w DX9 masakruje wydajność. Bez bloomu DX9 jest u mnie szybszy, zwłaszcza z zachmurzeniem. Drugi plus to możliwość użycia więcej niż 4GB pamięci, ale FSX nadal pozostaje 32 bitowym programem napisanym tak, żeby nie przekraczać 2GB. Trochę inny, wygodniejszy moim zdaniem interfejs, pisałem już o tym. Wady - wymaga czasu żeby się przyzwyczaić, jakieś problemy z egzotycznym / archaicznym sprzętem są bardziej prawdopodobne (ja żadnych nie miałem ale to nie znaczy że Ty ich nie będziesz miał), sporo miejsca na dysku (ze 30GB na partycję systemową minimum), czego by nie zrobili i tak będzie używać więcej zasobów niż XP i będzie wolniejsza w benchmarkach, nie jest trendi.
« Ostatnia zmiana: Września 30, 2008, 22:38:41 wysłana przez some1 »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1043 dnia: Października 01, 2008, 00:41:20 »
Some1 nic mnie nie ugryzło dzisiaj ale zacząłeś mi wypominać, że skorzystałem z gotowca. Sugerując, że nie stac mnie na więcej. Owszem skorzystałem z gotowca ale tylko dlatego, ze zgadzam się z wyborem i nie widzę sensu tracenia czasu na autorski konfig. Jest to dobry punkt wyjściowy i jest aktualny. A dalej był przykłąd do czego jeszcze możesz mieć zastrzeżenia. Skoro przeszkadza Ci to, to zaraz może Ci przeszkadzać coś innego jak np. brak kierunkowego wykształcenia itd. Innymi słowy zawsze znajdzie się coś co może Ci się nie spodobać i możesz wykorzystac jako argument.

Ja też nie owijam w bawełne. Jestem osoba bezpośrednią a w niektórych przypadkach beszczelną wręcz ale jeśli ktoś ma coś do mnie to raczej wolę abyśmy dali sobie po pysku niż udawlia, że nic się nie dzieje. Tak jest prościej i jak pisałem wcześniej zdrowiej.

Jesli chodzi o pytanie kolegi Piotru to również je przeczytałem. Z twoich wypowiedzi wyraźnie wynika, że pod FSXa tylko Quad, bo na niczym innym nie ruszy. Prawda jest taka, że na niczym zbytnio nie rusza. Nie ma znaczenia czy to E2, E4, E6, E8 czy seria Q. Na wszystkich chodzi to podobnie. Różnica polega na tym, że na E8 stracisz powiedzmy 200zł, a na Quadzie 400zł. A skoro na jednym i na drugim nie działa to dlaczego aż tyle tracić. Ponadto, w serii E8 jest spory potencjał. Będzie chciał to sobie pokręci (przy takim konfigu nic go nie trzyma). Wyjdą Nahalemy to tanio kupi Quada. A kto wie, może przesiądzie się na Nahalema. Tymsamym mniej straci.

Owszem ten konfig wyżej jest na miarę. Nic tutaj nie powinno być kotwicą dla drugiego. Ale nie trzeba być niewiadomo kim, aby stwwierdzić, że karta ma spory zapas. Nie wiem co jest w tym takiego dziwnego jak napisałem, że może sobie kartę przełożyć do nowego kompa. Jak pisałem, sam tak robię i po przesiadce z 965 na P35 i z P4 na E2 karta dostała skrzydeł pomimo, że zegarów jeszcze nie tykałem. W swoim czasie również rozmawiałem z pawnym znajomym który Nie był
w stanie napędzić dwóch 8800GTXów procesorem C2D puszczonym na 3,5GHz. Tak samo będzie tutaj. Nahalem pewnie jeszcze
popędzi ta grafikę. Sam pisałeś, że grafa dziś tak się nie liczy. W przypadku takiej kwoty zbytnio nie ma co zaproponować. Wsadzić HD4850 to pozostaje niedosyt, przepłacac, za wyższe zegary to bezsens więc pozostaje podwójne GPU podane na jednym talerzu.

Nigdzie też nie napisałem, ze jest to brnięcie w "kupowanie na przyszłość" i że za pół roku będzie wymiana.Ale również nie sądzę, ze za dwa lata na niej nie da się komfortowo pograć. 8800GTS ma prawie dwa lata. Zobacz ile osób go jeszcze ma i chwali. Zaproponowałem komputer na aktualny miesiąc. To raczej Wy usiłujecie namówić go na czekanie na Nahalema który jak narazie ma status patykiem na wodzie pisany. Nie mówię, źe to jest zle, bo jest w tym sens i przyznałem to wyżej.

X45 nie jest może moim faworytem ale dysponując taką gotówką myśle, że nie jest grzechem zainwestować w taką płytę. Sam brałbym dla  siebie P35. Ale to byłbym ja. Mam troszkę inno filozofię składania komputera. Niemniej jakbym poskładał kompa za 2k zł to też było by źle. Budżet był ustalony więc zaproponowałem taki zestaw.

Doceniam to że uważasz mnie, Kapuleta i parę innych osób tylko za najarane ziomy oderwane od rzeczywistości a nie kogoś gorszego. Cóż, pewnie dogłębnie przetestowałeś zjawisko.

A to już sobie sam dopowiedziałeś resztę i nie probuj mnie w to ubrać. To jest wasza indywidualna sprawa i nic mi do tego. To jest twoja piaskownica i twoje zabawki. Tak samo jak nie wnikam czy ktoś wydaje 2k czy 4k zł na kompa albo czy siedzi na Viście.

Jeśli nie pójdzie dobrze na Quadzie i na E8, to jaki jest sens dopłacania do interesu? Dla lepszego samopoczucia? Bez sensu. Czterech rdzeni albo coś nie wykorzysta albo je zabije. Wychodzi na to samo. A jak mam być szczery to możesz powiedzieć również że jestem, anty do Nvidii, Visty, itd. wszak też różnie pisałem o nich.

Na koniec dobrymi radami jest piekło wybrukowane. Do osób z forum mam pełne zaufanie i wcale nie uważam, że każdy jest moim wrogiem aczkolwiek kilku by się znalazło. A jedynie co mogę zaproponować to abyśmy na przyszłość lepiej dobierali słowa i tematy do dyskusji, co by mniej było takich sytuacji. Na tym kończę przepychankę.

kapulet

• Gość
« Odpowiedź #1044 dnia: Października 01, 2008, 11:06:01 »
A jak mam tylko pytanie ile kolega Mazak spędził czasu na testach FSX-a na procesorach 2 i 4 rdzeniowych :011: I na systemach Vista 64 i XP :011: Bo ja nie chcąc się chwalić spędziłem dziesiątki godzin na testowaniu tego sima na wszystkich wyżej wymienionych specyfikacjach i chętnie odpowiem na wszystkie pytania osób które chcą zbudować platformę pod FSX-a, ale zapraszam na PM :001:

« Odpowiedź #1045 dnia: Października 01, 2008, 11:08:51 »
A ja mam pytanie czy opłaca się kupić asusa 8800GTS 320mb za 250zł?
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1046 dnia: Października 01, 2008, 16:24:09 »
Super oferta to nie jest, ale też nie jest jakaś tragiczna. Za niewiele ponad 250zł możesz kupić nową 9600GTS która ma podobne osiągi a jest chyba jak pół 8800gts ;) W niewiele wyższej cenie są też nowe HD3870 albo 9600GT 512MB.

Offline sanCH0

• *
  • DCS:BS, LO:FC2
« Odpowiedź #1047 dnia: Października 01, 2008, 16:46:53 »
Robię małą modernizację w kompie kolegi i potrzebuję cichego i wydajnego coolera na s478 dla P4 2.8GHz E. Znalazłem ciekawą ofertę z kuszącą ceną, czy ktoś testował to ustrojstwo:
http://allegro.pl/item440514851_cooltek_auras_92_cisza_wydajnosc_754_939_478_am2.html
Polish Virtual Air Force - LO:FC 1st FIS Sanch0

« Odpowiedź #1048 dnia: Października 04, 2008, 11:15:17 »
Śledzę ten wątek z myślą o zakupie nowego PC za jakiś czas.Ponieważ w tej dziedzinie postęp jest bardzo duży to zapytam nie o szczegóły,ale o ogólne informacje.
Pytanie pierwsze dotyczy ilości rdzeni w procesorze.Biorę pod uwagę cytat Fiero_185th VFS
Kolejne pytanie o FPS. Niestety jeśli masz jeden rdzeń to może być problem. Mam dwa rdzenie (AMD 2x4200) i muszę Falcona razem z F4Glass rozdzielić na osobne rdzenie żeby komputer działał przyzwoicie. A spadek jest z ok. 80fps do 60fps. I odpowiem odrazu na kolejne pytanie o FalconGauges. Sam F4Glass wykorzystuje jeden rdzeń w 100% jeśli bym dorzucił jeszcze do tego FG to po prostu może zabraknąć mi mocy. Zbieram kasę na 4 rdzenie (lub trzy), wtedy powinno być wszystko ok.
1.W jakim programie (Windows?) można rozdzielić programy?
Mały komentarz do tego punktu.Myślałem,że system operacyjny sam rozdziela programy na poszczególne rdzenie.Jak rozdzielić programy aby rdzenie były równo obciążone?
2.Jeśli gra wymaga paru współpracujących programów np Falcon oraz FalconGauges to czy mogą być na różnych rdzeniach?
Kolejne pytania są związane z systemem operacyjnym.Jeśli mam aplikacje,które pracują lepiej pod XP a inne pod Vistą to czy mogę zainstalować na PC oba systemy?
1.Jeśli mam na tym samym PC oba systemy to czy jest problem z automatycznym pobieraniem upgrade?
2.Jak wykonuje się przełączanie systemów?

« Odpowiedź #1049 dnia: Października 04, 2008, 11:38:12 »
Ad.1.  W menadżerze zadań klikasz prawym na proces i ustawiasz który rdzeń ma go obsługiwać.
Ad.2. Chyba każdy proces da się przerzucić na którykolwiek rdzeń.
Można instalować 2 lub więcej systemów tylko każdy musi być na innej partycji. Raczej nie powinno być problemów z ubgrejdami bo użytkujesz normalnie system.
Przełączanie wykonuje się przy uruchomianiu komputera, w bootsektorze znajduje się lista systemów, która jest ładowana podczas uruchamiania. Strzałkami wybiera się system który ma być załadowany.
Polish Virtual Air Force-LO:FC  1st FIS Spec