Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502637 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1125 dnia: Grudnia 30, 2008, 08:10:17 »
Mam AMD64 3200+@3800+ s939 i zastanawiam się czy jest sens wymiany procka na AMD64 X2 3800+ (Manchester) lub 4200+ (Toledo). Jest to ostatnia reaktywacja tego zestawu przed gruntowną przesiadką, którą planuję po premierze RoF i BoBa. W zestawie mam 2GB DDR1 cl2, GF7900GTO, Chieftec 410W, XonarDX/AudigySE. Dzięki za dobre rady.

« Odpowiedź #1126 dnia: Grudnia 30, 2008, 08:43:22 »
Moim zdaniem zdecydowanie nie. Zyskasz prawie nic. W maju tego roku zdecydowałem się na przesiadkę z AMD 4400+ Toledo na Intela E8400 i bardzo sobie chwalę tę decyzję.Zysk w wydajności kolosalny.
Spokój cechuje Mistrza.

« Odpowiedź #1127 dnia: Stycznia 03, 2009, 10:50:12 »
Witam,chciałbym prosić o radę.Chcę kupić nowy PC,ponieważ stary ma problemy  podczas pracy z programami wspierającymi mój kokpit dla FalconaAF.Muszę np.wyłączyć program G15 Viper do odczytu DED z AF,ponieważ nie ma płynności ruchu na ekranie.
Założenia dla nowego PC:
1.Cel główny to sterowanie moim kokpitem dla FalconAF.
2.Możliwość w przyszłości instalacji FSX.
3.Rozbudowa kokpitu o nowe panele z LCD.
Jeśli chodzi o  FalconAF oraz FSX to myślałem a dwóch systemach operacyjnych XP oraz Vista zainstalowanych na HD.Chciałbym na początek testować dwa programy FalconGauges oraz MFD Extractor.Jeśli próby wypadną pomyślnie to pomyślę o implementacji LCD w moim kokpicie.Wspomniane programy wyświetlają na LCD informacje z symulatora.Na początek chciałbym mieć możliwość wyświetlania na głównym monitorze CRT symulator FalconAF a na pomocniczym LCD np.MFD lub FalconGauges.Jeśli próby wypadną pomyślnie to chciałbym ewentualnie dokupić dodatkową kartę graficzną aby mieć możliwość sterowania CRT oraz 2 LCD.
Reasumując na początek potrzebuję PC z kartą graficzną umożliwiającą sterowanie CRT oraz LCD.PC powinien mieć możliwość doposażenia w przyszłości w dodatkową kartę graficzną.Czy mogę prosić o konfigurację PC dla moich założeń.

« Odpowiedź #1128 dnia: Stycznia 03, 2009, 11:11:37 »
Witam.

Potrzebuje pomocy w wyborze nowej płyty głównej aktualnie pod DUAL CORE E5200 i  radka HD4850.
Aktualnie - dlatego ze na wiosnę planuje rozbudować komputer o jakiegoś dobrego Core 2 Duo przynajmniej 2 x 3GHz albo Core 2 Quad i HD4870 X2 dlatego potrzebuję jakiejś dobrej płyty głównej ale bez przesadyzmu  :003: na której będzie się dało trochę pobawić w OC
Ram Kingston DDR2 4GB 800MHz (2x2GB) Ale dobrze żeby miała z 4 wejścia pod DDR2.
Mam sporo sprzętu pod ATA dlatego i takie wejście by się przydało
Zasilacz Chieftec 750W

« Odpowiedź #1129 dnia: Stycznia 04, 2009, 20:02:11 »
Witam ponownie.Chciałbym zmodyfikować swoje pytanie.Doczytałem,że głównie 3 firmy (nVidia,ATi oraz Matrox) realizują karty graficzne z opcją DualView.Jak rozumiem ta opcja umożliwia realizację na jednej karcie dwóch niezależnych programów np.FalconAF oraz FalconGauges lub MFD Extractor.Czy i ile zastosuję LCD zależy od wyników testów,dlatego na początek chciałbym kupić jedną kartę graficzną.Jeśli próby wypadną pomyślnie to dokupię drugą.Dla takiego założenia chciałbym poprosić o propozycję konfiguracji PC.Dodam,że mój obecny PC nie wyrabia i muszę zrezygnować z programu G15 Viper realizującego DED w Falconie.Obsługa obecnej wersji mojego kokpitu F16 wymaga uruchomienia dodatkowo SVMapper,SIOS (OC) oraz FAST.Ponieważ chciałbym modernizować swój kokpit wykorzystując dodatkowe programy to muszę kupić nowy PC.Nie znam się na komputerach dlatego proszę o pomoc.

« Odpowiedź #1130 dnia: Stycznia 04, 2009, 23:13:40 »
Dobrym wyborem będzie zakup płyty z grafiką na pokładzie. Wtedy główna karta grafiki będzie obsługiwać Falcona a ta na płycie zajmie się wyświetlaniem FalconGauges. Nie wiem jak jest z Nvidią ale u ATI nazywa się to sorroundview i pozwala podłączyć do czterech monitorów przy dwóch kartach graficznych (główna+zintegrowana).

« Odpowiedź #1131 dnia: Stycznia 05, 2009, 07:19:28 »
Dzięki Fiero za sugestię.Zdaję sobie sprawę,że mój nowy PC ma być pod konkretne zastosowanie czyli symulator FalconXX oraz programy go wspomagające a konkretnie kokpit F16,dlatego zapytałem o ten sam problem na forum viperpit.Oto sugestie.
Od Red Dog:
-ponieważ Falcon jest ciągle starym softem,dlatego należy wybrać bardzo dobry CPU,
-płytę główną najlepiej wybrać z minimum 2 PCIe 16x,jeśli możliwe to z trzema PCIe,
-zastosować XP 32 bit,nie stosować Visty za względu na Cougara oraz Falcona,
-co do kart wideo(użył określenia "video card",chyba chodzi o karty graficzne?) powinny być z tej samej firmy,nie mieszaj ATi z Nvidią,powinny być z tej samej rodziny aby pracowały z tym samym driverem.
Inny członek viprerpits sugeruje zakup core i7  Intela.
Z tego co zauważyłem na tamtym forum to jeden stosuje np.3 karty Geforce FX 5200 a inny PCI Radeon 9250 oraz PCI Radeon 7000.
Czy na podstawie tych sugestii mogę prosić o propozycję konfiguracji PC.
Tak jak wspomnialem poprzednio chciałbym w przyszłości dograć Vistę jako drugi system pod FSX,czy będzie to możliwe?

« Odpowiedź #1132 dnia: Stycznia 05, 2009, 15:37:48 »
Im więcej czytam na temat konfiguracji w tym wątku tym większy zamęt w głowie.Dodatkowo Flanker dał mi link
http://www.f4forums.com/forums/showthread.php?t=10861
gdzie są opisane problemy z niektórymi kartami przy współpracy z FalconOF.Ja mam FalconaAF i może te problemy nie będą istotne.Mam dwie możliwości:
1-poprosić kolegów z naszego forum grających w OF lub AF o ich konfigurację i taką zastosować,
2-pokerowo wybrać jakąś opcję na podstawie sugestii Red Doga i taką zrealizować.
Moja wstępna propozycja (zaznaczam,że jestem komputerowym laikiem):
Intel Core2 Duo Penryn E8400 3.00 GHz BOX (LGA775,64 bit)
Asus P5Q Pro (Intel P45) [DDR2,2xPCI-E,FW]
GeForce PCI-E 9800GTX+Gigabyte GV-N98XP512H-B 512 MB TV-ou t/ 2xDVI BOX (256-bit)
DDR2 2x1024MB PC-1066 OCZ Reaper EPP CL5 5-5-15 (OCZ2RPR10662GK)
nagrywarkę,twardy dysk,obudowę i zasilacz jeszcze nie wybrałem
Czy mogę prosić o uwagi lub sugestie.

« Odpowiedź #1133 dnia: Stycznia 05, 2009, 16:40:45 »
HDD wybierz Samsunga z serii F1
320 GB 1 talerz, lub 640 2 talerze.
Unikaj Samsungów z talerzami 250 GB bo są wolniejsze.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1134 dnia: Stycznia 05, 2009, 16:45:03 »
Bardzo przyzwoita konfiguracja. Dołóż do tego jeszcze jakiś zasilacz np. od Pentagrama CAV500 lub 620 watt (dobry i tani). Do tego jakiś dysk Samsungi F1 ponoć coś ostatnio się popsuły więc WD z serii AACS 320 i 640GB w zalezności od potrzeb, które są kolejno na jednym i dwóch talerzach 333GB. Ewentualnie poczekaj jeszcze z dwa tygodnie, a mają się pojawić Seagate'y 500GB na jednym talerzu. Osobiście zamiast jednego dużego polecałbym brać dwa mniejsze. Zawsze to pewniej, nieco szybciej i można raid założyć :D

Dużego Mazak, dużego :)

some1, to było specjalnie :D
« Ostatnia zmiana: Stycznia 06, 2009, 21:37:09 wysłana przez John Cool »
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1135 dnia: Stycznia 05, 2009, 18:35:10 »
GeForce PCI-E 9800GTX
Do Falcona zawsze były polecane karty ATI, i jak narazie to się nie zmieniło.
Ja ostatnio kupiłem WD 640AAKS. Dwa talerze po 320gb, cichutki i szybki.

« Odpowiedź #1136 dnia: Stycznia 05, 2009, 19:06:08 »
Fiero,możesz powiedzieć jaką masz konfigurację.Mój wybór był trochę przypadkowy.Tak jak wspomniałem w poprzednim post najbezpieczniej dla mnie byłby wybór sprawdzonej w Falconie konfiguracji PC,dlatego proszę jeszcze raz kolegów grających w Falcona o konfigurację.Zastanawiam się czy nie powinienem tego pytania postawić w innym wątku,dlatego proszę o wyrozumiałość.

Offline krmichal

• *
  • gg: 3008541
« Odpowiedź #1137 dnia: Stycznia 13, 2009, 13:48:33 »
A ja mam pytanie troszkę bardziej "archiwalne". Mam możliwość wymiany procesora w troszkę starszej płycie głównej. Do wyboru mam dwa modele, tylko... nie mam pojęcia czym się one różnią - oprócz taktowania. Obydwa są obsługiwane przez płytę. Jeśli ktoś potrafi doradzić, który lepiej wybrać, będę wdzięczny, bo niestety porównanie parametrów niczego konkretnego mi nie mówi - wyglądają identycznie (cache itp). Wiem tyle, co głosi obiegowa opinia - pierwszy jest "domowy", drugi serwerowy.

Kandydaci:

AMD Athlon 64 X2 4800+
http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Athlon%2064%20X2%204800+%20-%20ADA4800DAA6CD%20(ADA4800CDBOX).html

AMD Dual-Core Opteron 170
http://www.cpu-world.com/CPUs/K8/AMD-Dual-Core%20Opteron%20170%20-%20OSA170DAA6CD%20(OSA170CDBOX).html
"Każdy głupi umie latać z silnikiem."

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1138 dnia: Stycznia 13, 2009, 16:31:23 »
Tak jak napisałeś. Jeden jest do domu, a drugo do serwera. Kiedyś w przypadku "Opka" można było założyć, ze sie lepiej kręci i chyba miał mnożnik odblokowany. Poza tym fajnie wygląda na skrinie jak jest napisane "Opteron" i koledzy zazdroszczą, bo wszyscy mają zwykłego banana, a Ty masz Chiquite :). W dodatku między konkretnie tymi prockami wg. tej strony wystepuje róznica w zegarze.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1139 dnia: Stycznia 14, 2009, 12:58:03 »
Witam, w niedalekiej przyszłości mam zamiar składać kompa który, było by miło żeby pociągnął Black Sharka, FSXa, jakieś inne ciekawe gierki  :001:. Cena tak do 1600 złociszy. Prosiłbym o jakieś sugestie, bo sam mam ciut mgliste pojęcie o tym.

Pozdrawiam