Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502846 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1155 dnia: Stycznia 27, 2009, 23:05:28 »
Taa a potem 110 stopni w stresie artefakty i zawiecha komputera. Chyba że kupisz referenta i odrazu wymienisz chłodzenie, wtedy to ma sens.

http://www.techfanatyk.net/problematyczny-problem-z-problemem/

To nie Radeon HD4850, którego nota bene schładzacz też nie jest taki straszny.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #1156 dnia: Stycznia 28, 2009, 13:00:54 »
Tak na szybko taka refleksja mi się nasuneła: "jak się Mazak czepiał o nazwy tematów to był wielce zły" lol :D.

Ide zagrać sobie w QL z moim nowym nickiem... RADEON_Problem lol :D
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1157 dnia: Stycznia 31, 2009, 19:14:42 »
Mam zamiar zmienić kartę grafiki. Moje poczciwe GF4 Ti 4200 lekko się przeżyło. W grę wchodzą tanie karty z Allegro. Co lepsze wg Was : GF 6800 GT (pełna wersja najmocniejszej kiedyś karty), czy GF 7600 GT (chyba porównywalna wydajnościowo, ale ... kastrat, a takich nie lubię) ? Za GF 7600 GT przemawia wyraźnie niższe zapotrzebowanie na prąd (gram mało, komp chodzi prawie na okrągło). Gram właściwie TYLKO w symulatory (iłek, FS 2004). Grafa oczywiście na AGP. Reszta kompa to Athlon XP 3000, 1 GB RAM, zasilacz mocny/markowy.
Wódka to śmierć, ale polski lotnik śmierci się nie boi...

Gładki

• Gość
« Odpowiedź #1158 dnia: Lutego 03, 2009, 23:43:02 »
Radziłbym 7600 GT. Mniejszy prąd, większa wydajność. http://xtreview.com/review140.htm

« Odpowiedź #1159 dnia: Lutego 20, 2009, 12:30:03 »
Mam dużą prośbę o poradę dotycząca wyboru systemu operacyjnego do nowego sprzętu. Składam taki zestaw:

płyta :ASUS P5KPL-CM
procek : Intel Core 2 Duo E8400
pamięć : GoodRAM 4GB DDR2 800MHz
grafika : TwinTech GeForce 9800GT 1024MB
dysk : Maxtor / Seagate / Samsung - 500GB
zasilacz : 500W TRACER LucyFIRE ATX PPFC

Dochodzą mnie głosy, że XP 32 Bit nie obsłuży 4 GB RAMU (max 3GB ?). Musiałbym podobno mieć  XP 64 Bit ale bardziej optymalna w tym zakresie jest podobno Vista - nie wiem ile w tym prawdy ?. Sprzęt ma być używany dla Lock-On i IL2 . W tej chwili mam podłączone dwa monitory.Drugi monitor jest dość stary, dotykowy podłączony poprzez port szeregowy, współpracuje z Touch Buddy . Do tego dochodzą pedały od kierownicy jako rudder, saitek x45, dwie klawiatury i kask Union Reality obsługiwany przez NewView. Kask zamieniam na TrackIR 3 pro bo raczej poprawnie nie skonfiguruje go (podłączając przez LPT i COM) po ewentualnym wyborze Visty. Reasumując nie wiem  czy stawiać system 32 czy 64 Bitowy? XP czy Vista ? 
Moje obawy dotyczą jeszcze wszystkich dodatkowych programów takich jak Touch Buddy, NewView, Ventrillo, HyperLobby - nie wiem czy będą poprawnie współpracować z Vistą,  podejrzewam, że łatwiejsza przeprawa będzie z XP więc przy wyborze systemu też chce wziąć to pod uwagę.  Przeszukując forum widzę, że problemy pod Vistą są np z HL. Być może za bardzo rozwlekłem temat w tym wątku ale te wszystkie zagadnienia składają się na całość przy wyborze systemu i rozbicie tych pytań na poszczególne wątki zaćmiło by obraz całości.  Jeśli sie jednak się mylę to z góry przepraszam...

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1160 dnia: Lutego 20, 2009, 12:54:54 »
Jak dla mnie sprawa jest oczywista - zwykły XP. Suma sumarum wolę mieć 700mb w plecy niż walczyć z idiotycznym systemem. Gry i tak raczej więcej niż 3GB nie potrzebują.

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1161 dnia: Lutego 20, 2009, 13:12:46 »
64 bitowe systemy wymagają 64 bitowych sterowników. W przypadku starego sprzętu i niestandardowych urządzeń może się okazać że takowe nie istnieją.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

« Odpowiedź #1162 dnia: Lutego 23, 2009, 19:25:12 »
zasilacz : 500W TRACER LucyFIRE ATX PPFC

Tego zasilacza nie kupuj, nie mam zaufania do Tracer'a. Kup lepiej coś innego , tu masz linka to sobie poczytaj :
http://forum.purepc.pl/Zasilacze-obudowy-f54/Jaki-Wybrac-Zasilacz-t252321.html

Mam dość podobny zestaw do tego który chcesz poskładać i pracuje on z zasilaczem ModeCom MC-400 nieco przeze mnie zmodowanym. Zasilacz ten daje na linii 12 V 29 A czyli 348 W.   I właśnie tym parametrem się kieruj bo to właśnie z linii 12 V jest przede wszystkim zasilany cały PC'et.  Nie kieruj się mocą całego zasilacza tylko właśnie mocą na linii 12 V.
Możesz jeszcze zerknąc tutaj :  http://forum.purepc.pl/kupic-f59/Zestawy-Komputerowe-Na-Luty-2009r-t247005.html

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1163 dnia: Marca 08, 2009, 21:03:34 »
Witam Wszystkich :001:,

Mam takie pytanie (trochę będę się powtarzał, bo na temat pierwszego kompa wymienionego poniżej, a konkretnie mankamentów jego płyty głównej było co nieco w tym http://www.il2forum.pl/index.php?topic=6852.msg168069#msg168069 wątku). Ale do rzeczy.

W tej chwili mam dwa komputery, a mianowicie:

Core2Duo E6300 1,86 Ghz
Oryginalny Windows XP Media Center OEM (zakupiony z tym kompem)
Asus P5VD2-MX SE Motherboard
2GB RAM (2x1Gb 533MHz Kingston)
GeForce7900 GT 256MB
Zasilacz Tagan 530W (w moim dawnym poście się pomyliłem, to nie Antec)
Muzyka zintegrowana na płycie (Realtek)

oraz

AthlonXP 2700+
Płyta Asrock (dokładniejsze szczegóły później, ale to tania płyta)
768 MB RAM (512 + 256)
Grafika: zintegrowana na płycie
Muza: zintegrowana na płycie
Zasilacz: Chieftec 400W

Mam też około 800 PLN do wydania i tu zaczynają się moje pytania, bo chciałbym się trochę zmodernizować (wtedy niestety nie wyszło, ale teraz musi). Mogę to zrobić na dwa sposoby:

1) sprzedać oba kompy, dołożyć 800 PLN i kupić nowy, tylko czy cena 1100 zł za pierwszy zestaw (oczywiście z wymienionym w specyfikacji Windows XP MC), oraz 300 zł za ten drugi, to ceny realne do uzyskania? Jeżeli tak, to co do zakupu nowego komputera będę jeszcze Was prosił o radę (choć w zarysie już mniej więcej wiem, o co by mi chodziło), a jeżeli nie, to pozostaje mi wariant drugi, czyli:

2) wzmocnić na siłę to co mam, czyli sprzedać staruszka (mam nadzieję, że jednak za 300 pójdzie, w końcu to mocny :003: sprzęt do maszynopisania/przeglądania/pogaduszek przez net za niedużą cenę). Nawet jak pójdzie za 200 to i tak będę mógł zaszaleć za 1000 zł. No i na tym wzmocnieniu się chciałem zatrzymać. Czy ta nieszczęsna płyta główna przyjmie C2D E7300? Teoretycznie powinna, bo magistralę 266 obsługuje bez problemu, ale ktoś mi mówił, że BIOS może nie rozpoznać proca :011:. Nie wiem...nie znam się...help!
Grafikę kupiłbym albo GeForce 9800GT albo Radka 4850, ze wskazaniem na tę pierwszą, bo jestem fanboyem Nvidii i Radeona nie miałem NIGDY (w ciągu już 7 modernizacji/kupna nowych kompów od 1995 roku), choć wiem, że 4850 to dobra karta.

Tu jeszcze jedno pytanie cenowe - gdyby wariant drugi był realny do wykonania, to miałbym do sprzedania GeForce 7900GT z 256MB i C2D E6300 - w jakich te rzeczy (uzywane) są mniej więcej cenach?

Ze względu na moje małe umiejętności grzebania w komputerze, wolałbym nie kombinować ze zmianą płyty głównej i podkręcaniem tego, co mam. Wymienić procesor i zapiąć chłodzenie potrafię, podobnie z wymianą karty, ale nowa płyta i podłączanie tych WSZYSTKICH MAŁYCH KABELKÓW brrr... :karpik

Z góry dziękuję za pomoc

~S~

Booze

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1164 dnia: Marca 08, 2009, 22:06:26 »
Ja bym zmodernizował pierwszy zestaw, a drugie spieniężył i dołożył kasę.

Jakaś płytka na P35 lub P43, proc koniecznie z wyższym mnożnikiem niż 7. Najlepiej jakiś E6600 do E5200. Zostawiłbym RAM lub dokupiłbym za 110zł 2GB Kngmaxa 1066MHz. Krótko mówiąc albo idę w ilość albo w szybkość. Trzeba się zastanowić czy opłaca się sprzedawać te kostki za 50zł i czy nie lepiej sobie zostawić. Ostatecznie dzisiaj bardziej stawia się na ilość. Można tez znaleźć podobne kostki i dorzucić. Zrobić zestawik 4x1GB ;). Grafikę między 300-500zł czyli coś od 3850 i 9600GSO do HD4850. Ciekawym zakupem mógłby się okazać HD4830.

Jest jeszcze jedno wyjście - do tej kostki Kingmaxa zostawić tego E6300 i go mocno zakrecic :P np. 7x500 :D. Ewentualnie sprzedać wszystko i kupić coś nowszego lub coś na AMD. Ten ostatni jest czymś pomiędzy C2D i i7 :).

Reasumując - sprzedać:

E6300 ok. 200-250zł
2x1GB ok. 50-60zł
Płyta Asusa - ok. 100zł
7900gt - ok. 100-150zł
---------------------------
450-560zł

Z tego drugiego kompa masz powiedzmy 200-250zł. Także szału nie ma. Razem z całą kasa może byś z 1500zł miał. Z używek da się coś poskładać:

Radeon 4850 - 500zł
płyta do 300 (jakaś używka na P35)
proc E500 ok. 300zł
2x2GB Kingstona 1066MHz 220zł
---------------------------
Razem - 1320zł+ jakiś grosik dla kolegi co to poskłada

Może by coś zostało na jakąś obudowę, bo ta karta generuje ogromne ilości ciepła więc dobrze by było mieć jakiś obieg powietrza w obudowie.

W tą płytę nic ciekawszego nie wsadzisz bo to VIA, a jak wsadzisz to będzie to barbarzyństwem. Nie mówiąc o tym, że po wsadzeniu tam E7300 i analogicznie E5200 płyta pewnie by zdziwko zaliczyła i nie odpaliła. Zresztą kupno E7300/E5200to też nieporozumienie. Wolałbym słabszego proca+ciekawsza płytę. Tych procków jeszcze nie było na świecie jak ta płyta była już produkowana, a też nie wiadomo czy jakiś bios wnosi obsługę wyżej wymienionych.

E6300 teoretycznie mógłby się okazać czarnym koniem. Jeśli był kupiony jakoś po premierze C2D to były to dość krętliwe procki. Takie 7x500 mogło by być osiągalne z takimi Kingmaxami 1066MHz. Oczywiście wymagało by to poczytania itd.

Te Kingstony co masz teoretycznie  mogły by poleciec na 667MHz, bo przeważnie latały, a może i 800MHz dały by rade. Wszak kostki do jednych i drugich były takie same użyte. Znów trzeb aby było poczytać, poszukać i pogooglac ;)

Gejoforce 7900GT choć leciwy po zmianie proca mógłby się okazać wystarczający do pogrania. Skoro mój Radek x1800 jeszcze daje radę to czemu "dżifors" miałby wymięknąć.

To takie moje przemyślenia, stąd taki chaos panuje. Trzeba by było przemyśleć na spokojnie sprawę i wybracć kierunek.

Ps. Ceny pisałem na wyczucie z głowy, najlepiej porównaj je z tym co na Allegro.
« Ostatnia zmiana: Marca 08, 2009, 22:14:25 wysłana przez KosiMazaki »

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1165 dnia: Marca 08, 2009, 23:50:29 »
Dzięki Mazaku za szybką odpowiedź! :)

Jedno krótkie pytanie, bo jutro walę wcześnie do pracy - czy ta płyta łyknęłaby C2D E6700? Procesor powstał w podobnym czasie co mój E6300, pracuje też na magistrali 1066 (jego częstotliwość 2,66GHz), ma 4MB L2 cache i można "upolować" za przyzwoitą cenę na giełdach. Myślę, że w stosunku do tego co mam, "kop" byłby przyzwoity. Do tego GeForce 9800GT 512 MB. Zamknąłbym się w 1000 zł.

Tak na marginesie, jak byś szacował cenę całego mojego zestawu razem z Windows XP MC?

To też tak na szybko...

~S~

Booze

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1166 dnia: Marca 09, 2009, 13:29:08 »
Tu jest cała lista oficjalnie wspieranych procków przez tą płytę:

http://support.asus.com/cpusupport/cpusupport.aspx?SLanguage=en-us&model=P5VD2-MX%20SE&product=1&os=17

Windowsa nie brałem pod uwagę. Liczyłem, że go sobie zostawisz z dwóch powodów:

1. Masz naklejklę licencyjną na obudowie i zostawiasz sobie tą obudowę.
2. Szkoda sprzedawać Windowsa z marne pieniądze wszak jest używany.

Ja chyba bym wybrał wymiane płyty i zostawienie sobie tego E6300 (7x400 przy pamiatkach 800MHz jest osiągalne stosunkowo niewielkim kosztem, a z zegarem wyskakuje się powyżej E6700) lub przeskoczenie na E5200. Ten E5200 jest w zasadzie w takiej samej cenie jak E6600/6700, a ciekawszy procek. Pozostaje tylko znaleźć jakąś rozsądną płytkę. Druga opcja to zostaje przy tej płycie i kupuję E6600 żeby nie przepłacać i ewentualnie troszkę go podkręcam jak się da. Byle tylko skrzydełka rozwinął ;).

Tak naprawdę wszystko zależy od tego co kto oczekuje. U mnie każdy z procków DC/C2D nigdy nie chodził na standardowych ustawieniach zbyt długo. Za to kazdy śmigał na 3GHz. Podkręcanie ich nie stanowiło najmniejszego problemu i nie wymagało jakiejś skompliklowanej wiedzy. Jednak zdaję sobie sprawę, że nie kazdy chce, umie, musi, ma czas, więc musisz sam zdecydować.
« Ostatnia zmiana: Marca 09, 2009, 13:46:28 wysłana przez KosiMazaki »

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1167 dnia: Marca 09, 2009, 19:37:53 »

Windowsa nie brałem pod uwagę. Liczyłem, że go sobie zostawisz z dwóch powodów:

1. Masz naklejklę licencyjną na obudowie i zostawiasz sobie tą obudowę.
2. Szkoda sprzedawać Windowsa z marne pieniądze wszak jest używany.

Dokładnie tak jest. Ten Windows MC jest przypisany do tego właśnie kompa z nalepką na budzie (kupionego z nim w Vobisie) i myśląc o sprzedaży całego zestawu miałem na myśli sprzedaż wraz z systemem, który do niego przynależy. Mam drugiego Windowsa - XP Home - kupiłem kiedyś wersję OEM chyba w 2006 roku w tak zwanym "pakiecie lojalnościowym", czy coś takiego - wtedy były marzenia o drugim kompie, niestety upadły. Jest jeszcze dziewiczy, nie rejestrowany, a nalepka czeka na naklejenie na nową budę :). Dlatego pomyślałem, że ten MC ma pewną wartość, bo jest zarejestrowany od początku na tym samym kompie. O sprzedaży osobnej nie myślałem w ogóle, z powodów, o których wspomniałeś wcześniej.

Ja chyba bym wybrał wymiane płyty i zostawienie sobie tego E6300 (7x400 przy pamiatkach 800MHz jest osiągalne stosunkowo niewielkim kosztem, a z zegarem wyskakuje się powyżej E6700)

Może by się to udało - pisałeś wcześniej, że wczesne wersje C2D dobrze się kręciły. Mój był kupowany w lipcu/sierpniu 2006, ale nie mam pojęcia, czy wtedy był on wczesną wersją.
Rozumiem, że wtedy byłby tylko koszt płytki + 2MB RAM 800. A chłodziak boxowy, czy jakiś poważne śmigło musiało by być? ;)

Druga opcja to zostaje przy tej płycie i kupuję E6600 żeby nie przepłacać i ewentualnie troszkę go podkręcam jak się da. Byle tylko skrzydełka rozwinął ;).

No właśnie nie rozwinie :(. Ta płyta obsługuje tylko 200 i 266 MHz i z poziomu Biosu tego nie zmienię, a jak to zrobić (jeżeli w ogóle się da) na samej płycie, nie mam pojęcia.

No ale ziarenko zasiałeś, dzięki ;). To jaką płytę byś polecił do posadzenia na nim mojego 6300? A jakie pamięci? Cenowo wydaje mi się, że za 400zł można by się zmieścić...do tego karta za 600, czyli po sprzedazy Athlonowego rzęcha zmieściłbym się w planach finansowych bez problemu. Tylko jaką ten Frankenstein komputerowy miałby naprawdę moc? Nie chciałbym zadawać debilnego pytania "czy pójdzie mi na tym Crysis na High w 1024x768", ale jakoś samo się ciśnie na mózg :icon_biggrin: :icon_biggrin: :icon_biggrin:

~S~

Booze 

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1168 dnia: Marca 14, 2009, 19:56:01 »
Druga opcja to zostaje przy tej płycie i kupuję E6600 żeby nie przepłacać i ewentualnie troszkę go podkręcam jak się da. Byle tylko skrzydełka rozwinął ;).

Dzięki za pomoc.

Przepraszam za post pod postem, ale cisza zapadła, a ja w tym czasie myślałem i myślałem.
Zrobię tak, jak w cytacie. Proces przebiegnie 2 etapowo:

1) ETAP I - kupno E6600 (około 350 zł) i kupno GF9800GT (około 550zł) razem 900zł. Płyta i pamiątki na razie zostają. Około 200zł powinno się zwrócić za E6300 czyli realny koszt wyniesie 700zł (ciekawe jaki będzie realny przyrost wydajności ;)) Może ktoś kupi Zdechloka-Aemdoka, to jeszcze taniej wyjdzie. To wszystko będzie zrealizowane do końca marca - o efektach napiszę.

2) ETAP II - na gwiazdkę kupno porządnej płyty + porządnych pamięci + porządnego chłodzenia - podkręcenie E6600 do minimum 3,2 GHz (wtedy zacznę znowu prosić o pomoc ;)). Karta grafiki musi wytrzymać do lata/jesieni 2010

Mam jeszcze jedną prośbę, a mianowicie o doradzenie konkretnego typu GF9800GT. Mam już swojego faworyta, ale jak przed każdym kupnem nowej karty prosiłbym o opinie osób, które już ją mają. Z góry dziękuję :)

~S~

Booze

PS: Chciałbym także bardzo serdecznie podziękować koledze Jaegerowi za ciągłe wsparcie na privie (linki do ciekawych stron, rady, porady i sugestie). W końcu doszło do kontaktu telefonicznego i było mi niezmiernie miło pogadać z tak fajnym gościem. Kolega Jaeger jest 8)!

Offline CF23-BoozerEX

• *
  • Wherever you are...
« Odpowiedź #1169 dnia: Marca 28, 2009, 21:05:02 »
No i się dokonało :banan

To już ostatni post pod postem, ale obiecałem informować o rezultatach.

Kupiłem E6600 - używany (360zł) i Asus EN9800GT HybridPower - nowy (499zł). Reszta pozostała bez zmian. Przekroczyłem budżet o 59zł, ale mam teraz dużo rzeczy do sprzedania, czyli ponad połowa powinna się zwrócić ;).

Wyniki w 3Dmark06:

Wyjściowe:        4934 3DMarks (CPU 1612)
Po modernizacji:  9820 3DMarks (CPU 2095)

Nic oczywiście nie kręcone. Przyrost jest zdecydowanie zauważalny, ale sprawdziłem na razie 2 najbardziej mnie interesujące tytuły, reszta jutro. Mam takie wrażenie, że obecność nowego proca odczuwa się bardziej, niż karty. Myślę, że po przesiadce na nową płytę z porządnymi pamięciami i podkręceniu procka na jakieś 3,2 - 3,3 GHz oraz delikatnym podkręceniu karty, wynik w 3DM w okolicach 11 100 - 11 300 jest chyba dosyć realny.

Ja w każdym razie jestem cały happy :icon_biggrin:, temat kończę, a Jaegerowi i Mazakowi jeszcze raz dziękuję serdecznie za pomoc :564:

~S~

Booze