Witam Wszystkich

,
Mam takie pytanie (trochę będę się powtarzał, bo na temat pierwszego kompa wymienionego poniżej, a konkretnie mankamentów jego płyty głównej było co nieco w tym
http://www.il2forum.pl/index.php?topic=6852.msg168069#msg168069 wątku). Ale do rzeczy.
W tej chwili mam dwa komputery, a mianowicie:
Core2Duo E6300 1,86 Ghz
Oryginalny Windows XP Media Center OEM (zakupiony z tym kompem)
Asus P5VD2-MX SE Motherboard
2GB RAM (2x1Gb 533MHz Kingston)
GeForce7900 GT 256MB
Zasilacz Tagan 530W (w moim dawnym poście się pomyliłem, to nie Antec)
Muzyka zintegrowana na płycie (Realtek)
oraz
AthlonXP 2700+
Płyta Asrock (dokładniejsze szczegóły później, ale to tania płyta)
768 MB RAM (512 + 256)
Grafika: zintegrowana na płycie
Muza: zintegrowana na płycie
Zasilacz: Chieftec 400W
Mam też około 800 PLN do wydania i tu zaczynają się moje pytania, bo chciałbym się trochę zmodernizować (wtedy niestety nie wyszło, ale teraz musi). Mogę to zrobić na dwa sposoby:
1) sprzedać oba kompy, dołożyć 800 PLN i kupić nowy, tylko czy cena 1100 zł za pierwszy zestaw (oczywiście z wymienionym w specyfikacji Windows XP MC), oraz 300 zł za ten drugi, to ceny realne do uzyskania? Jeżeli tak, to co do zakupu nowego komputera będę jeszcze Was prosił o radę (choć w zarysie już mniej więcej wiem, o co by mi chodziło), a jeżeli nie, to pozostaje mi wariant drugi, czyli:
2) wzmocnić na siłę to co mam, czyli sprzedać staruszka (mam nadzieję, że jednak za 300 pójdzie, w końcu to mocny

sprzęt do maszynopisania/przeglądania/pogaduszek przez net za niedużą cenę). Nawet jak pójdzie za 200 to i tak będę mógł zaszaleć za 1000 zł. No i na tym wzmocnieniu się chciałem zatrzymać. Czy ta nieszczęsna płyta główna przyjmie C2D E7300? Teoretycznie powinna, bo magistralę 266 obsługuje bez problemu, ale ktoś mi mówił, że BIOS może nie rozpoznać proca

. Nie wiem...nie znam się...help!
Grafikę kupiłbym albo GeForce 9800GT albo Radka 4850, ze wskazaniem na tę pierwszą, bo jestem fanboyem Nvidii i Radeona nie miałem NIGDY (w ciągu już 7 modernizacji/kupna nowych kompów od 1995 roku), choć wiem, że 4850 to dobra karta.
Tu jeszcze jedno pytanie cenowe - gdyby wariant drugi był realny do wykonania, to miałbym do sprzedania GeForce 7900GT z 256MB i C2D E6300 - w jakich te rzeczy (uzywane) są mniej więcej cenach?
Ze względu na moje małe umiejętności grzebania w komputerze, wolałbym nie kombinować ze zmianą płyty głównej i podkręcaniem tego, co mam. Wymienić procesor i zapiąć chłodzenie potrafię, podobnie z wymianą karty, ale nowa płyta i podłączanie tych WSZYSTKICH MAŁYCH KABELKÓW brrr... :karpik
Z góry dziękuję za pomoc
~S~
Booze