Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 503960 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #1260 dnia: Sierpnia 24, 2009, 20:23:28 »
Nie zrozumieliśmy się. Na każdej płycie pokręcisz. Nie ważne czy masz 4-fazy czy 12-faz. Na każdej spokojnie sobie zakręcisz każdego procka obojętnie czy z czterema czy dwoma rdzeniami. Mając na myśli poważny Overclocking ja raczej miałem na myśli wysokie magistrale (od 550MHz w górę) i latanie na 1.6v na rdzeniu. To już wymaga nie tylko dobrej płyty głównej. Oczywiście jak trafi Ci się nie puszczalski proc to nic nie pomoże. Także ilość faz potraktuj jako ciekawostkę. One nic nie gwarantują, co najwyżej zwiększają szanse przy górnej granicy, a żeby tam dojść to trzeba w kompa trochę zainwestować i mieć dużo wolnego czasu.

MOA ma wszystko co potrzeba, ma dobra opinię, dobrą cenę i jest puszczalska. A jak dobrze pamiętam 6 faz spokojnie wystarcza do zabawy.

Raid 1 to pikuś - wolny ale bezpieczny. Ryzyko w zasadzie zerowe. Gorzej jest przy raidzie 0, gdzie tracąc dysk tracisz wszystkie dane. Raid 5 jest gdzieś pośrodku tych dwóch. Natomiast wszystkie te zalety daje jedynie 0+1. Należy pamiętać, że po ustawieniu macierzy, tracimy na Intelu możliwość odczytu danych ze S.M.A.R.T., co w sytuacjach wystąpienia błędu jest dość kluczowe.

A wracając do tych Gejobajtów oba są identyczne. Różnią sie pudełkiem i jego zawartością, oraz ceną.
I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #1261 dnia: Sierpnia 24, 2009, 20:30:09 »
Nie zrozumieliśmy się. Na każdej płycie pokręcisz. Nie ważne czy masz 4-fazy czy 12-faz. Na każdej spokojnie sobie zakręcisz każdego procka obojętnie czy z czterema czy dwoma rdzeniami. Mając na myśli poważny Overclocking ja raczej miałem na myśli wysokie magistrale (od 550MHz w górę) i latanie na 1.6v na rdzeniu. To już wymaga nie tylko dobrej płyty głównej. Oczywiście jak trafi Ci się nie puszczalski proc to nic nie pomoże. Także ilość faz potraktuj jako ciekawostkę. One nic nie gwarantują, co najwyżej zwiększają szanse przy górnej granicy, a żeby tam dojść to trzeba w kompa trochę zainwestować i mieć dużo wolnego czasu.

Racja :) .

A wracając do tych Gejobajtów oba są identyczne. Różnią sie pudełkiem i jego zawartością, oraz ceną.

Właśnie dorwałem na google dwa wielkie zdjęcia tych płyt z góry. Różnia się... jedynie chyba kolorem niektórych komponentów.
Znalazłem w sklepie internetowym GA-X48-DS5 za 385zł :) .
Wezmę jednak tego Gejobajta ;) .
Pozdrawiam.

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #1262 dnia: Sierpnia 24, 2009, 23:07:00 »
12 faz? Żadna płyta tyle nie ma, o ile wiem. To, że jest 12 cewek czy par mosfetów nie oznacza, że jest 12 faz. O tym ile jest faz powie nam typ kontrolera - wystarczy wpisać w Googel typ i wyskoczy. Większość ma Intersile. Ten wyścig "faz" Asusa i Gigabyte'a mam nadzieję, że niedługo się skończy. Dobrze, że MSI już sobie odpuściło. Dobrze wiedzieć, że płyty z ich 5-6 fazami mają lepsze zasilanie niż wiele kilkunasto "fazowych" Gigusiów czy Asusów.

A RAID-5 nie polecam. Już się kiedyś napaliłem, zakupiłem trzy dyski po czym przesiadłem się na Intel Matrix RAID, czyli RAID-0 i RAID-1 na dwóch dyskach. I i tak nie jestem do końca zadowolony, bo stopień komplikacji większy, a czas dostępu wciąż taki sam - czekam na SSD, bo to dopiero przyniesie zmiany. Czekam to znaczy, czekam na zmiany ich cen :)

Schmicht

• Gość
« Odpowiedź #1263 dnia: Sierpnia 25, 2009, 00:44:54 »
Należy pamiętać, że po ustawieniu macierzy, tracimy na Intelu możliwość odczytu danych ze S.M.A.R.T., co w sytuacjach wystąpienia błędu jest dość kluczowe.

Tak i nie, ponieważ należałoby zwrócić uwagę na pewien fakt (myślę, że dość istotny). Co prawda my jako tako tracimy możliwość bezpośredniego odczytu danych z S.M.A.R.T., ale za to oprogramowanie "Intel Matrix Storage Console" już z tym takie problemu nie ma. Na bieżąco śledzi stan dysków i w razie problemów informuję o tym użytkownika.

Nie da się jednak ukryć, że nie dostaniemy szczegółowych danych, jednakże czy potrzeba większych szczegółów niż np. zdanie: "Dysk twardy przekroczył swój próg błędu do naprawienia i zgłosił zdarzenie SMART"?
Myślę, że nie. Tak więc jest to dość nikła strata. :)

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1264 dnia: Sierpnia 25, 2009, 01:18:29 »
IMC podaje lakoniczne dane, na zasadzie: "wystąpił błąd na dysku w porcie 5". Nie wiadomo jaki to błąd. W Sieci sporo jest narzekań na tą aplikację i jej awaryjność. Spotkałem się z informacjami w których była mowa o tym, że kiedy podczas grania sypnie komp BSODem i uszkodzi się jakiś plik .exe który był akurat w użyciu, to IMC potrafi zgłosić błąd sugerując backup danych. Gdzie w rzeczywistości robi się chkdsk i w IMC oznacza się samemu ten dysk jako normalny (ewentualnie sprawdza się spójność woluminu). Właśnie przez coś takiego ostatnio zmarnowałem trochę czasu, a sprawdziłem wszystko. Od portów SATA, przez kable, dyski, S.M.A.R.T., aż po spójność woluminu i to na dwóch kompach.

Natomiast S.M.A.R.T. mimo wszystko podaje dokładniejsze dane o fizycznym stanie dysku. Zawsze jest szansa wyłapać jak się liczba uszkodzonych sektorów powiekszy czy też będą inne problemy natury mechanicznej z dyskiem. To jest ta różnica - IMC sprawdza stan woluminu, a S.M.A.R.T. to jak nazwa sugeruje odpowiada za diagnostykę dysku.

Ps. A z tą ilością faz zasilania to faktycznie niezły "lol" wyszedł, wszystko przez radiator na mosfetach, bo tak  by była krótka piłka - na 2 cewki 1 mosfet przeważnie przypada i wtedy wszystko jasne (chociaż w DQ6 są 24 mosfety, zamknięte cewki R80, alu kondensatory 6 faz w 12 obwodach). +1 dla Labiego za czujność.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 25, 2009, 01:32:49 wysłana przez KosiMazaki »

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1265 dnia: Sierpnia 27, 2009, 23:12:18 »
Cóz zgodnie z radami zakupiłem nowy procesor Core2 Quad 8400, pamięć 4 gb (Patriot dual) i kartę graficzną Radeon HD4870. Przystąpiłem do montażu, pierwsze zaskoczenie, to że karta wymaga zasilania z dwóch wtyczek PCIExpress, a mój zasilacz ma tylko jedną - zamówiłem zasilacz. Zmontowałem całośc i padaczka, Windows wysypywał się po kilku minutach, zmiana pamięci na starą nic nie pomogła. Więc format C i jazda z wgraniem obrazu partycji C, i tu niemiłe rozczarowanie program do instalowania partycji (Acronis) z bootCD pokazuje, że obraz partycji jest uszkodzony. No cóż stawiami WinXP od nowa, i tu nowa niespodzianka, Windows nie daje się zainstalować, blue screeny już w trakcie kopiowania plików instalacyjnych na dysk. Pomyślałem, że dysk musi być uszkodzony, kupiłem nowy - co? Dokładnie to samo. W przypływie rozpaczy założyłem z powrotem stary procesor i tu niespodzianka, bez problemu pzregrałem obraz partycji C - wszystko super hula (na obu dyskach). Wiedziony ciekawością wszedłem na stronę producenta plyty (EVGA nForce 650 Ultra) i ze zdziwieniem przeczytałem, że ta płyta mimo że z socetem 775, procesorów na jądrze Yorkfield nie obsługuje (sic!) W ten sposób od dwóch dni jestem przesczęśliwym właścicielem procesora, który nie pasuje do płyty głownej i nowego dysku.
Morał ztego chyba taki, że geniusz ludzki jest ograniczony, a głupota nie jest tak uppośledzona. Chętnie wymienię tego Q8400 na Q6600-6700, lub C2D 7300-8400 (bez dopłaty).

PS
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego na jednym komputerze gdzie są dwie kości 512 i dwie 1GB, Windows pokazuje 3,0GB pamięci (a więc prawidłowo), a w drugim, gdzie są dwie kości po 2GB pamięci - pokazuje, że jest 2,75GB? W biosie pamięć jest odczytywana prawidłowo.

« Odpowiedź #1266 dnia: Sierpnia 27, 2009, 23:28:15 »
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego na jednym komputerze gdzie są dwie kości 512 i dwie 1GB, Windows pokazuje 3,0GB pamięci (a więc prawidłowo), a w drugim, gdzie są dwie kości po 2GB pamięci - pokazuje, że jest 2,75GB? W biosie pamięć jest odczytywana prawidłowo.

Może masz grafikę zintegrowana lub taką która bierze pamięć dla siebie z RAM.
Ja tak miałem z Radeon HD3200 na laptopie, rezerwowała dla siebie pamięć z RAM. Też na pokładzie 4GB, a system widział 2,75GB. Później samo wróciło do normy :).
Bynajmniej nic nie pisałeś o grafice więc tylko strzelam z tą teorią. ;)
Pozdrawiam.

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1267 dnia: Sierpnia 27, 2009, 23:32:03 »
Mam tego Radeona 4870,  może źle obsadziłem sloty pamięci?

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1268 dnia: Sierpnia 27, 2009, 23:33:36 »
Próbowałeś?

http://www.evga.com/forums/tm.asp?m=547231

Upewnij się jaką masz dokładnie płytę, bo były dwie rewizje - A1 i T1, oraz czy ma to jakieś znaczenie przy biosie. Na pewno w tym temacie co podałem będzie jakaś wzmianka. Tudzież w Google - tu masz opis:

http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=2521-11

Natomiast małe sprostowanie m.in. co do nazwy procka której użyłeś. Ta płyta ma problem z rodziną procków robionych w technologii 0.45nm czyli Penrynami, które dzielą się na Wolfdale - Exxxx oraz Yorkfield - Qxxxx. Dużo płyt miało problem z rozpoznaniem tych procków lub ich połówkowymi mnożnikami. Brało się to z tego, że kiedy pojawiły się te płyty na rynku o Penrynach jeszcze zbytnio nikt nie słyszał.

Do Radeona powinna być jakaś przejściówka 6-pin do zasilania. Możliwe, że by udało się to jakoś uruchomić. Niemniej wymiana zasilatora jest tu pewniejsza. Domniemywam, że te drogę sprawdziłeś i inaczej się nie dało zrobić :). Cóż, bolesna, a w zasadzie kosztowna nauczka :/.

@Dziobas
Ta płyta nie ma zintegrowanej grafiki :]

EDIT>>
A co do pamięci RAM i wykrycia tylko 2,75GB moim zdaniem Windows się pogubił w adresowaniu. Nie jest to nic nadzwyczajnego. Najlepiej zainstalować system 64-bitowy lub poeksperymentować z:

http://support.microsoft.com/kb/888137/pl
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2009, 00:23:39 wysłana przez KosiMazaki »

Offline some1

• Global Moderator
« Odpowiedź #1269 dnia: Sierpnia 28, 2009, 13:52:58 »
Po głębszym googlaniu okazuje się że chyba 45nm Quady nie współpracują dobrze z chipsetami nVidii 6xx, z powodu jakichś "hardware changes required", stąd bios dodaje support tylko dla dwurdzeniowców. W sumie wypada mi przeprosić Cię za wprowadzenie w błąd bo parę postów wcześniej napisałem że powinno działać ze wszystkim, okazuje się że nie bardzo.

Co do RAM'u, im więcej masz pamięci na karcie graficznej tym mniej pamięci widzi 32 bitowy system opreracyjny, stąd na różnych konfiguracjach ilość dostępnej dla systemu pamięci oscyluje wokół 3GB ale trudno podać dokładną wielkość.
"It's not a Bug! It's an undocumented feature!"

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1270 dnia: Sierpnia 28, 2009, 14:40:18 »
Some1, nie masz za co przepraszać, to wyłącznie moja wina. Powinienem był zajrzeć na stronę EVGA i sprawdzić, przecież nie napisałeś, że na pewno obsługuje, tylko, że powinna - a to duża różnica.

Dzięli Mazak, najnowszy BIOS zainstalowany, ale on nie obsługuje Yorkfieldów (ale Wolfdale -TAK). Co do PAE, to przeczytałem na jakimś forum, że jak się go włączy, to komputer zwalnia, dzisiaj wypróbuję. Zasilacz 600W zakupiony.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1271 dnia: Sierpnia 28, 2009, 15:09:26 »
@janweg

Bios obsługuje Penryny czyli Yorki i Wolfy, więc w założeniu powinno wszystko działać. Co prawda w linku jest mowa o dwujajkowcach ale mimo wszystko bym spróbował i tak łatwo nie odpuszczał. Dodatkowo pokusiłbym się o ustawienie wszystkiego ręcznie w biosie (FSB, napięcia i mnożnik). Na proca odrazu z 1.35v, pamięci 2.10v z timmingami 5-5-5-20 na T2. Ostatecznie zwolnić kompa do minimum i spróbować postawić Windowsa.

Jak to będzie już jakoś normalnie chodzi, to wtedy bawić się w PAE. Jak to wszystko zrobisz za jednym zamachem to nigdy nie dojdziesz do ładu co się krzaczy.

Jak wszystkie zabiegi zawiodą najrozsądniej wymienić płytę główną na jakąs używkę na P35. Bardziej Ci się to opłaca niż zamiana proca :)

Trzymam kciuki :)
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 28, 2009, 15:14:47 wysłana przez KosiMazaki »

Offline janweg

• *
  • Świętoszek
« Odpowiedź #1272 dnia: Sierpnia 29, 2009, 12:44:28 »
Niestety, żadne zabiegi nie pomagają, jednak wyraźnie na stronie EVGA (http://www.evga.com/support/motherboard/) piszą: "Yorkfield Core 2 Quad processors are not supported on the 6 series motherboards. ** The latest BIOS update is necessary to run Wolfdale Core 2 processors" Nowa płyta (nawet uzywana) + nowyy Windows + cały korowód z instalowaniem wszystkich aplikacji i dostrajaniem systemu to jednak wyższe koszty i strata mnóstwa czasu. Jednak kupiłem E8400 - hula aż miło, a Quada sprzedam. Co ciekawe nie mam w katalogu głownym pliku Boot.ini (chyba, że jest ukryty gdzieś w MBR).

Dziękuję jeszcze raz Mazak za pomoc.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #1273 dnia: Sierpnia 29, 2009, 12:54:38 »
Nie masz a co dziękować. Problem sam sobie rozwiązałeś.

A co do takich informacji na stronach producenta to jestem zwyczajnie sceptyczny. Na przykład oficjalnie chipset 965 nie wspierał 0.45nm procesorów i magistrali 333MHz (1333), a wszycy latali. Dopiero po długim czasie Gigabyte czy Asus wypuścili łaskawie oficjalny bios do takich płyt jak P965-DS3 czy P5B.

Anyway, to taka ciekawostka. Temat jest zamknięty.

« Odpowiedź #1274 dnia: Sierpnia 29, 2009, 23:31:01 »
Z ciekawostek warto nadmienić, że AMD czyści magazyny i ich procki potanieją ;).

Ostateczna konfiguracja przed zakupem to PHENOM II X4 955 BLACK EDITION 3.2 GHz, 4giga 1066MHz, ASUS M4N78, GF9600GT(do wymiany jak tylko uzbieram na coś pokroju gf GTX285). Bede wdzięczny za ostateczne uwagi zwłaszcza co do płyty glownej.