Autor Wątek: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy  (Przeczytany 502766 razy)

Odp: Modernizacja / zakup komputera - wątek zbiorczy
« Odpowiedź #180 dnia: Grudnia 10, 2006, 18:25:55 »
NCQ - kolejkowanie rozkazów zapisu/odczytu
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34
Meta QUEST 3 / Thrustmaster Warthog + TFRP

« Odpowiedź #181 dnia: Grudnia 10, 2006, 18:28:07 »
Właśnie :)

W końcu już nie wiedziałem jak te literki poukładać, a trochę możliwości było :D
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #182 dnia: Grudnia 10, 2006, 18:29:59 »
i obrazek jak to działa
5800x3D / NZXT B550 / 64GB@3600 /4TB NVME Gx4 / RTX4080Super / NZXT X63 / Thermaltake 1kW / Huawei GT34

« Odpowiedź #183 dnia: Grudnia 10, 2006, 18:32:03 »
Fajnie :)

Tylko jak z tą pamięcią? Bo nadal mam mętlik w głowie :)
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
    • http://www.kg200.il2forum.pl
« Odpowiedź #184 dnia: Grudnia 10, 2006, 18:36:51 »
Czyli co? lepiej zostać przy DDR400 PC3200, czy po prostu kupić 1 GB DDR2 PC4200 533 i nadrabiać dyskiem twardym?

Jęzeli masz możliwość bez większych ruchów wsadzic tam DDR2 to wsadzaj. Nawet 667, najwyżej zwolnią ale po zmianie płyty na inną będziesz mógł ustawic je na 667 lub nawet podkręcą się do 800. Sprawdź ten bios jeszcze.

Benchmarki mnie nie interesują.
Normalna praca może nie, ale np: w grach?
Przecież 800MHz to 6,4GB/s 400MHz to tylko 3,2GB/s, coś chyba musi to dać.

Zobacz co to daje w grach:
http://www.anandtech.com/cpuchipsets/showdoc.aspx?i=2741&p=5

Wcześniej masz test na syntetykach to widać różnicę ale nie jest to rzut o glebę. Podobnie było miedzy DDR 266/333/400 i wszystkim dual channelami, z timingami, itp. :), a w gruncie rzeczy i tak liczy się ilość, tak jak w ZSRR.

Test jest chyba robiony na prototypach płyt na podstawkę AM2 ale to i tak nic nie zmienia że wydajnośc jest podobna.

Przyszłościowe jest zaopatrzenie się w ddr2, ale teraz to mi Mazak mętlik w głowie zrobił i już sam nie wiem :)

"Przyszłościowe" moje ulubione słowo ostatnio :). Nie ma czegoś takiego, dzisiaj masz DDR2, jutro DDR3. Wolę określenie aktualne na czasie. A za mętlik w głowie to wybacz, to nie było w mojej intencji

A dysk twardy to tylko na sataII. Ewentualnie na sats z QNC (czy jakoś tak) i 8 lub 16MB bufor :) . System ładuje się nie np: minutę, a np: 30 sekund.

Ważne żeby miał SATAII, dobrze też z NCQ. Bufor jak masz możliwość to weź 16mb. Różnica widoczna w zasadzie tylko przy kopiowaniu dużych plików pokroju obrazu płyty DVD z partycji na partycje. Istotniejsze jest ile ma talerzy - Im mniej tym lepiej, polecam Samsungi lub Baraccudy z serii 10.

I/KG200_Doktor  1972-†2006

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #185 dnia: Grudnia 10, 2006, 18:41:49 »

"Przyszłościowe" moje ulubione słowo ostatnio :). Nie ma czegoś takiego, dzisiaj masz DDR2, jutro DDR3. Wolę określenie aktualne na czasie. A za mętlik w głowie to wybacz, to nie było w mojej intencji

Wybaczam :002:
Czepiasz się słówek :D , ok, niech będzie "aktualne na czasie" :)

Nawet 667, najwyżej zwolnią ale po zmianie płyty na inną będziesz mógł ustawic je na 667 lub nawet podkręcą się do 800.

O tym to nie pomyślałem :) Popieram.
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #186 dnia: Grudnia 10, 2006, 18:46:40 »
Benchmarki mnie nie interesują.
Normalna praca może nie, ale np: w grach?
Przecież 800MHz to 6,4GB/s 400MHz to tylko 3,2GB/s, coś chyba musi to dać.

Przyszłościowe jest zaopatrzenie się w ddr2, ale teraz to mi Mazak mętlik w głowie zrobił i już sam nie wiem :)

A dysk twardy to tylko na sataII. Ewentualnie na sats z QNC (czy jakoś tak) i 8 lub 16MB bufor :) . System ładuje się nie np: minutę, a np: 30 sekund.

@Mazak
Próbowałem puścić je na 666, ale płyta się zblokowała, oprócz tego ustawienia , jest tylko ustawienie napięcie więc raczej niewiele zdziałam.

@Dziobas
Kiedyś Mazak napisał mi  o SATA2 , ale czytając to o SATA 3.0 Gb/s
http://en.wikipedia.org/wiki/Serial_ATA
mam wątpliwości czy warto lądować go do mojej płyty skoro nie będzie działać z trybie SATA2.
Zastanawiam się czy warto kupić oddzielną kartę  sterownika do SATA2 (ok 60$, czyli prawie tyle co dysk)
Poza tym małe lenistwo związane z przeinstalowaniem systemu/kopiowaniem plików na nowy dysk

Płyta w sumie to przejściówka pomiędzy moim starym A64 na 754 z AGP na coś później z PCI-E
A zabawy z pamięcią tylko dlatego że moja powracająca do polski koleżanka potrzebuje pamięci, i postanowiła "wziąć " sobie moją "starą"

« Odpowiedź #187 dnia: Grudnia 10, 2006, 18:49:09 »
Chyba nie będę się myslić jak powiem, że jak podepniesz dysk na sataII pod kontroler sata to będzie chodził tak jak zwykły sata?

Analogicznie jak dysk ATA podepniety przelotką pod sata.
Pozdrawiam.

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #188 dnia: Grudnia 10, 2006, 18:53:32 »
Próbowałem puścić je na 666, ale płyta się zblokowała, oprócz tego ustawienia , jest tylko ustawienie napięcie więc raczej niewiele zdziałam.

To puść je na 533, nie mam DDR2 ale rozsądek mi podpowiada że są kompatybilne w dół tak jak wszystko w PC.

Bierz SATAII, nawet jak bedziesz miał SATAI czy 1,5 to nie szkodzi. Prędzej czy później płytę zmienisz i SATAII tam będzie. Kontroler osobny sobie odpuść. A SATAII jest kompatybilna w dół więc wystarczy tylko zworkę przestawić.

@Dziobas
Wiem :D

"Herr Rittmeister wylądował, klasnął w dłonie mówiąc: Donnerwetter! Osiemdziesiąt jest godną szacunku liczbą"

« Odpowiedź #189 dnia: Grudnia 10, 2006, 18:57:57 »
Chodzi na 533 tylko wolniej niż z DDR1 . Doszedłem do tego samego wniosku (raczej miałem nadzieję na to).
Tylko ciągle się szczypie czy może jednak dedykowane pamięci 533 nie byłyby lepsze niż te 677

A z dyskiem , raczej tak zrobię.
myślałem o tym dysku, bo mogę go mieć o 40% taniej niz tu
http://shop2.outpost.com/product/4987891?site=sr:SEARCH:MAIN_RSLT_PG
« Ostatnia zmiana: Grudnia 10, 2006, 19:04:49 wysłana przez Ramzey »

Offline KosiMazaki

• Administrator
« Odpowiedź #190 dnia: Grudnia 10, 2006, 19:07:52 »
Nie ma znaczenia czy 667 czy 533, to są te same pamięci i jak na jednych chodzi wolniej to i na drugich będzie to samo.

Co do dysku to twoja sprawa, ja powiedziałem co się teraz kupuje i dlaczego. Maxtor to dla mnie nie dysk ;P

« Odpowiedź #191 dnia: Grudnia 10, 2006, 19:18:52 »
to poczekam z dyskiem na nową płyte i grafę, za kilka miesięcy :)

« Odpowiedź #192 dnia: Grudnia 10, 2006, 22:08:01 »
Maxtor to dla mnie nie dysk ;P

Dla mnie też nie :) Jedynie seagate, ewentualnie WD (ale tylko powyżej 100GB - mniejsze potrafiły się zagrzewać - 3 wiatraki i system siadał po 15 minutach bo dysk się zagrzał ;) - kumpel tak ma ).
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #193 dnia: Grudnia 10, 2006, 22:24:12 »
Ja mam Maxtora 40GB UltraATA/133(jakaś taka wersja grubości zeszytu 100kartkowego w twardej oprawie) i jakoś z nim problemów nie mam. Przykręciłem go na kołki montażowe płyty głównej, do spodniej ścianki obudowy, zaraz przed wiatrakiem(80mm Arctic) wciągającym powietrze i jeszcze nie widziałem więcej, jak 30 stopni przy defragmentacji, gdy  był w kieszeni miałem niecałe 40

Offline Labienus

• *
  • Corsaires Fanaticus
« Odpowiedź #194 dnia: Grudnia 11, 2006, 00:10:41 »
A można prosić o rozwinięcie czemu Maxtor to nie dysk? Nie, żebym miał podważać, ale po prostu zastanawiam się nad kolejnym dyskiem. A miałem już Seagate'y i Samsungi. Seagate się mocno grzeje, a Samsung ma jakieś dziwne humory i potrafi czasem zupełnie wstrzymać. Stąd zacząłem ostatnio myśleć o jakimś Maxtorze czy Hitachi.

Pozdrawiam :)